Astrologie şi alimentaţie (partea I)

Articolul are la bază prezentarea susținută de autor la ediția a 13-a a Congresului AAR, din 8 octombrie 2017, București

Înainte de a afla modul în care alimentaţia umană şi astrologia se corelează una cu cealaltă, este necesar să aflăm care sunt semnificatorii astrologici ai alimentaţiei.

Se ştie că există, în astrologie, anumite analogii între semnele zodiacale, guvernatorii lor şi anumite case din astrograme. Putem vorbi despre analogiile:

  • Berbec – Marte – casa I,
  • Taur – Venus – casa a II-a,
  • Gemeni – Mercur – casa a III-a, etc.

Analogia care ne interesează cel mai mult acum este cea dintre Rac, Lună şi casa a IV-a.

Putem spune despre semnul Racului că guvernează locuinţele, imobilele, viaţa intimă (sau privată), trecutul, istoria, valorile tradiţionale, muzeele, valorile naţionale, locale, patriotismul. Dar Racul mai guvernează şi bucătăriile, hotelurile, restaurantele, motelurile, cât şi comportamentul alimentar.

Prin analogia despre care am amintit, Racul, Luna şi casa a IV-a sunt semnificatorii alimentaţiei în astrologie.

Aşadar, Luna semnifică atitudinea mentală şi emoţională faţă de alimentaţie, iar casa a IV-a semnifică atitudinea concretă, practică faţă de pregătirea alimentelor şi consumarea lor.

Se ştie că unii oameni fac din munca în bucătărie sau în restaurant (bar, birt, cofetărie, bistrou, berărie, ospătărie, pizzerie, etc.) o carieră sau, cel puţin, o activitate profesională foarte consistentă (şi productivă, în sens financiar).

Ei sunt bucătarii profesionişti, bucătarii şefi (Chefs), barmanii, ospătarii, patiserii, cofetarii, brutarii (la care se mai adaugă specialiştii în vinuri, sau somelierii, unde există şi o componentă astrală de Peşti – Neptun, ori specialiştii în cafea, numiţi şi barista).

Ne putem aştepta ca, pentru aceste persoane, semnul Racului să fie populat de planete, ori plasat într-o poziţie cheie în astrogramele lor natale. Alteori, la cei cu astfel de profesii, Luna poate avea o anumită poziţionare puternică în astrogramă, iar casa a IV-a poate fi şi ea foarte semnificativă în interpretare.

Pentru a proba această abordare, vom oferi două exemple.

 

Mai întâi vom examina harta cunoscutului Jamie Oliver. Este vorba despre un faimos bucătar (chef) britanic, autor a multiple lucrări de gastronomie (sau cărţi de bucate), precum şi protagonist al multor emisiuni culinare (de tip cooking show).

Observăm că este vorba despre un nativ Gemeni, cu Ascendent în Balanţă, care are pe Mercur plasat în Gemeni, ceea ce ne ajută să îi înţelegem talentul de scriitor, dar şi posibilităţile de afirmare în mass media (Mercur este plasat în decanul de Vărsător din Gemeni, Vărsătorul fiind semnificator al televiziunii).

Primul semnificator al alimentaţiei în astrologie, semnul Racului, găzduieşte două planete: Venus şi Saturn. În plus, datorită plasării MC în Rac, acest semn are o poziţie angulară (domină unul dintre punctele de forţă ale hărţii).

Luna, un alt semnificator alimentar, deşi plasată în exil, în Capricorn, se află în recepţie mutuală cu Saturn din Rac, dobândind astfel un statut de planetă dignificată (căci Saturn şi Luna funcţionează ca două planete conjuncte, aflate în propriile domicilii). Casa a IV-a, al treilea semnificator alimentar, se află în Capricorn, iar guvernatorul său, Saturn, este destul de puternic în astrotemă (după cum am văzut).

Aşadar, avem de a face cu astrograma unui profesionist al gastronomiei, care a făcut carieră în domeniul respectiv, dobândind o mare notorietate şi creând multă literatură de specialitate (lucrări culinare), la care semnificatorii astrologici alimentari sunt puşi în valoare.

Al doilea exemplu este cel al unui alt bucătar (chef) britanic faimos: Gordon Ramsay. Este vorba despre un scoţian care are propriile restaurante, a scris multiple cărţi de bucate şi a apărut în numeroase emisiuni TV culinare, având o imensă notorietate.

Aici vorbim despre un nativ Scorpion cu Ascendent în Gemeni (Ascendentul ne indică deja abilităţile de scriitor, posibilităţile de afirmare prin scris). Casa I conţine şi o parte din Rac, deci din nou găsim semnul Racului într-o poziţie angulară (prin urmare, foarte influentă).

MC din Vărsător ne ajută să înţelegem că notorietatea a fost atinsă mai ales prin apariţiile în emisiuni televizate. Dar guvernatorul MC, Uranus, este plasat în Fecioară, în conjuncţie strânsă cu Luna, semnificând afirmare publică prin intermediul gastronomiei (deci şi aici Luna este pusă în valoare), dar şi carieră în domeniul alimentaţiei publice (Gordon fiind patronul mai multor restaurante). Guvernatorul casei a IV-a, Soarele, se află plasat în Scorpion, în conjuncţie cu Neptun (care se află plasat în decanul de Rac din Scorpion).

Iată că încă o dată descoperim ca fiind puşi în valoare semnificatorii astrologici ai alimentaţiei la un profesionist al gastronomiei.

(Va urma…)

SORIN BRATOVEANU,
Membru AAR, medic

Lasă un răspuns