Saturn și Neptun în Pești – repere istorice
de VALERIA GRĂDINARU
Din martie 2023 până la sfârșitul lunii martie 2025 ne aflăm în perioada unui tranzit al lui Saturn și Neptun prin zodia Peștilor. Neptun va intra în Berbec pe 30 martie 2025, nu înainte de realizarea unei conjuncții cu Nodul Nord lunar, apoi, după numai 3 luni, va retrograda. Saturn va ieși din Pești abia în februarie 2026.
Desigur, din capul locului observăm că Saturn,”marele malefic”, este peregrin și nu se simte deloc bine în zodia mutabilă, „acvatică” și de final de zodiac, în timp ce Neptun se află în elementul lui (știm, desigur, că transsaturnienele nu au demnități, dar mulți astrologi moderni consideră Peștii ca fiind domiciliul neptunian).
Am căutat ultimele perioade istorice similare pentru a analiza modul în care aceste influențe, aparent opuse, marchează evenimentele, societatea, evoluția social-politică în lume, cu precădere în zona europeană.
Vorbim, deci, de începutul secolului al XVI-lea, mai exact perioada februarie 1523 – ianuarie 1526 (cu o scurtă evadare a lui Saturn în vara lui 1525, din 23 aprilie până în 26 septembrie), și de mijlocul secolului al XIX-lea, adică din aprilie 1847 până în aprilie 1849 (cu retrogradarea neptuniană în Vărsător între august 1847- ianuarie 1848).
Vom analiza formele de manifestare a acestui tranzit în cele două perioade similare precedente menționate mai sus. Desigur, nu le vom enumera în mod cronologic, acesta nefiind scopul prezentării, ci ca ilustrare a atributelor planetare și zodiacale avute în vedere.
Sărăcie, suferință, abandon – sunt cuvinte-cheie comune atât planetelor în discuție cât și zodiei Pești. Istoria omenirii este o înșiruire de momente caracterizate de sărăcie și suferință, din păcate, dar aceste perioade prezintă manifestări acute, cu revărsări de violență și nemulțumire la nivel macrosocial.
Iată, deci, două exemple:
– „Războiul Țărănesc German, Marele Război Țărănesc sau Marea Revoltă Țărănească (în lb. germană: Deutscher Bauernkrieg) a fost o revoltă populară larg răspândită în zonele vorbitoare de limbă germană din Europa Centrală din 1524 până în 1525. A fost înăbușită din cauza intensei opoziții a aristocrației, care a ucis 100.000 din cei 300.000 de țărani și fermieri slab înarmați. Supraviețuitorii au fost amendați și puține din cererile lor au fost îndeplinite. Războiul a constat dintr-o serie de revolte atât economice, cât și religioase, în fruntea cărora s-au aflat țărani și fermieri, adesea sprijiniți de clerici protestanți. Războiul Țărănesc German a fost cea mai mare revoltă populară din Europa înainte de Revoluția franceză de la 1789. Bătăliile au atins apogeul în primăvara și vara lui 1525″[1]https://ro.wikipedia.org/wiki/Razboiul_taranesc_German. Tot conform Wikipedia, această mișcare a implicat populația trăitoare în întreaga zonă central-europeană: Germania, Elveția, Austria, Alsacia și Cehia de azi
– „Marea Foamete Irlandeză (1845-1849) sau „An Gorta Mór” (în traducere „Viață Grea”), un capitol dureros din istoria Irlandei, reprezintă o perioadă de foamete, epidemii, și emigrații, care va schimba complet destinul acestui stat. Marea foamete de la mijlocul secolului al XIX-lea a reprezentat un moment de cotitură în istoria Irlandei”[2]https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Foamete_Irlandez%C4%83. Consecințele au vizat în primul rând reducerea populației Irlandei cu circa 20% (fiind vorba de peste un milion de decese), dar și începutul fenomenului emigrației în masă a multor supraviețuitori către America de Nord (Statele Unite și Canada) și Australia. Deci vorbim inclusiv de abandonul țării de origine și traversarea oceanului (Neptun) pentru a scăpa de sărăcie.
Subminarea structurilor social-politice existente, începutul restructurării acestora
– În Europa începutului de secol XVI se consolidează imperiul otoman, sub conducerea lui Soliman „Magnificul”, care devine un factor de presiune pentru formațiunile statale din estul și centrul Europei, unele dintre ele dezintegrându-se. La sfârșitul lunii decembrie 1522, otomanii au cucerit insula Rhodos, considerată o „cheie” a circulației maritime în jumătatea estică a Mediteranei, și au continuat înaintarea în peninsula Balcanică; deja Belgradul era ocupat, peste nici patru ani urmând a fi cucerită Buda, capitala regatului maghiar.
– În aceeași perioadă, Spania și Portugalia devin puteri coloniale. În urma marilor descoperiri geografice, teritorii însemnate de pe cele două continente americane devin colonii spaniole sau portugheze. Se delimitează un fel de linie roșie între zona de colonizare spaniolă și cea portugheză, în America de Nord, America de Sud și insulele din Oceanul Pacific (doi ani mai tărziu aceste convenții sunt chiar consfințite printr-un tratat contrasemnat de Papa).
– În sudul Asiei se întemeiază, la începutul anului 1526 Imperiul Marilor Moguli, care va exista mai mult de 400 de ani, până în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
– În anul 1848, chiar de la începutul anului, întreaga Europă este zguduită de un șir de revoluții și mișcări revoluționare care au generat schimbarea structurilor sociale de tip feudal cu cele capitaliste.
Începutul dizolvării unor ierarhii
– Prima fază a mișcării de emancipare a femeilor, în special în țări de limbă și civilizație anglo-saxonă, cu precădere Marea Britanie și Statele Unite. „Primul val” al feminismului se consideră inițiat în 1848, odată cu Convenția Seneca Falls, când trei sute de bărbați și femei s-au adunat pentru a afirma egalitatea politică între sexe.
– Conștientizarea și structurarea primelor forme de luptă pentru desființarea sclaviei, în Statele Unite și nu numai. Influențele Iluminismului și ale Revoluției franceze încep să fie conștientizate la scară largă la jumătatea secolului al XIX-lea. Dacă în Franța orice cetățean era considerat liber încă din 1789 (odată cu căderea Bastiliei), în coloniile franceze acest lucru s-a produs în anul 1848, în preajma revoluțiilor burgheze.
– În anul 1847, domnitorul Gheorghe Bibescu decretează dezrobirea țiganilor statului și ai mănăstirilor din Țara Românească.
Epidemii care au secerat zeci de mii de vieți: la începutul secolului al XVI-lea, coloniștii europeni au adus pe continentul american virușii gripei și variolei și, invers, au luat de acolo infecții greu sau deloc tratabile, cum este sifilisul.
În 1525, ciuma bubonică a decimat populația din jumătatea de sud a regatului Franței.
La jumătatea secolului al XIX-lea, tuberculoza făcea ravagii nu numai în rândul populației sărace ci și printre cetățenii înstăriți care își puteau permite medicamente, hrană adecvată și asistență medicală. Se deschid primele așezăminte medicale dedicate îngrijirii acestei boli, precursoarele sanatoriilor.
Descoperirea primelor anestezice, în septembrie 1846 (eterul), utilizat pe scară largă din 1847, inclusiv în spitale românești. Din 1847, a început să se folosească și cloroformul pentru anestezierea pacienților.
Apariția și diseminarea unor ideologii despre structuri sociale utopice.
– Opera lui Thomas Morus, Utopia, fusese scrisă în 1516 dar a căpătat o anumită notorietate după anul 1523, când Morus a obținut mai multe funcții de prestigiu în regatul englez și funcții de conducere în cadrul unor universități britanice.
– În anul 1847 Marx scrie Manifestul partidului comunist, care apare anul următor la Londra.
În general aspectele dintre Saturn și Neptun sunt proprii acestor ideologii.
Diseminarea unor secte, grupări religioase, modalități noi de practicare a religiilor monoteiste existente.
În anii 1523-1526 protestantismul se răspândește în centrul Europei, inclusiv în zona Transilvaniei.
În aceeași perioadă, ia avânt în zona Asiei nou înființata sectă sikh, care încearcă să concilieze hinduismul cu islamismul.
În 1844, în Persia, apare baha’I, o credință care se transmite cu rapiditate în Europa și Statele Unite.
Construcții religioase de mare importanță: în țara noastră s-au construit mai multe biserici fortificate reformate (în Transilvania) iar în Țara Românească se încheiau, în 1526, lucrările interioare la splendida Mânăstire de la Curtea de Argeș.
În centrul și sudul Europei, s-au construit, în stilul renascentist, biserici catolice și au apărut lăcașuri destinate cultului evanghelist (reformat).
* * *
Ciclurile Neptun-Saturn au o durată de 35-37 de ani.
Conjuncția din 30 aprilie 1523 între cele două planete a avut loc la 7° Pești. Soarele și Uranus se aflau în Taur, Jupiter în Vărsător iar Pluton în Capricorn. Neptun se afla în elementul lui iar Saturn se afla în recepție mutuală cu Jupiter, deci am avut de-a face cu un moment propice construcției unor structuri noi, rezistente.
Ciclul următor care cuprinde tranzite în Pești a avut loc începând cu 4 aprilie 1846, la 27° Vărsător, deci în domiciliul saturnian. Soarele era conjunct cu Pluton și Uranus în Berbec, Jupiter se afla în Taur. Continentul european a fost frământat de un șir de revoluții care au schimbat din temelii instituții, ierarhii și ideologii.
Actualul tranzit prin Pești face parte din ciclul planetar început în martie 1989, cu Neptun conjunct la grad perfect, 11°55′ Capricorn, cu Saturn, ambele separându-se de o conjuncție cu Uranus.
Efectele au fost majore prin dizolvarea structurilor perimate. Saturn era în domiciliu și a funcționat, echilibrând cumva evoluția socială.
Peste mai puțin de doi ani, pe 20 februarie 2026, cele două planete se vor întâlni la 0° Berbec.
Este dificil să ne pronunțăm care dintre caracteristicile saturniene și cele neptuniene se vor activa mai accentuat, mai ales că amândouă planetele sunt în detriment în zodia aceasta de Foc. În cartea sa, Hadès, prestigiosul astrolog specializat în astrologie Mundană scrie că ar trebui să ne temem mai mult de aspecte favorabile între planete aflate în detriment decât de aspecte “dure” între planete aflate în demnitate[3]Hadès, Manuel Complet d’Astrologie Mondiale, Editions Niclaus, Paris, 1972, pagina 80. Alain Yaouanc, spranumit Hadès, AHadès, născut la 6 noiembrie 1931 la Saint-Germain-en-Laye, decedat la 1 … Continue reading.
Problematica lumii contemporane diferă de cea care preocupa omenirea în secolul al XVI-lea sau în secolul al XIX-lea. În mod cert, însă, putem interpreta faptul că avem de a face cu încheierea unui ciclu istoric iar debutul următorului, chiar la 0° Berbec, va însemna o reînnoire, o reinterpretare a sensului atributelor saturniene și a celor neptuniene.
VALERIA GRĂDINARU,
membră AAR, redactor Astrele
Note
↑1 | https://ro.wikipedia.org/wiki/Razboiul_taranesc_German |
---|---|
↑2 | https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Foamete_Irlandez%C4%83 |
↑3 | Hadès, Manuel Complet d’Astrologie Mondiale, Editions Niclaus, Paris, 1972, pagina 80. Alain Yaouanc, spranumit Hadès, AHadès, născut la 6 noiembrie 1931 la Saint-Germain-en-Laye, decedat la 1 octombrie 2019. |