Atinși de zeul Lumii de Jos
de ROXANA SERESCU
Bun regăsit la început de primăvară. Pesemne că Persefona a ieșit de sub pământ, iar acum ne bucură cu prezența pentru următoarea jumătate de an, până se va întoarce alături de al ei Hades[1]https://www.cursurigreaca.ro/hades-si-persefona-o-poveste-de-dragoste-nemuritoare/. Amintindu-l pe Hades, astăzi vorbim despre cei atinși de el. În termeni astrologici, ne referim mai exact la cei cu o Lună scorpionică: în casa a VIII-a, în Scorpion sau în aspect (cu precădere conjuncția, careul sau opoziția) cu Pluto. Doresc să aduc un pic mai multă lumină aici pentru ca noi toți să îi putem înțelege mai ușor pe acești nativi și, nu în ultimul rând, pentru ca ei înșiși să își acorde mai multă compasiune în anevoiosul drum spre decondiționare. De asemenea, vom trasa paralele și la felul în care se manifestă în realitate aceste aspecte.
Predispoziția cea mai des întâlnită a nativilor ce dețin astfel de aspecte este, după cum vom vedea în exemplele ce urmează, aceea de a dezvolta anxietate și tendințe depresive la anumite momente din viață. Ca în orice aspect unde este implicat Pluto (sau Scorpionul sau casa a VIII-a), primul pas spre rezolvare este conștientizarea, aducerea la lumină a lucrului provocat de Pluton.
În primul rând, să stabilim că nu există justificare reală pentru care depresia sau anxietatea ar fi un subiect tabu, pe care să îl ascundem sau pe care să îl îngropăm și mai adânc în interiorul nostru. Cel mult, el va reveni mai târziu sub o formă și mai neplăcută. Este important să găsim în noi curajul și sinceritatea de a rămâne câteva momente față în față cu această stare. Ceea ce vom descoperi la finalul acestei interacțiuni cu noi înșine este însuși începutul primăverii (sufletești).
În al doilea rând, să vedem cum putem explica în termeni cât mai simpli ce sunt anxietatea și depresia. Anxietatea poate fi ușor explicată ca fiind teama de a nu fi demascat, teama ca oamenii din jur să nu își dea seama că de fapt sub mască este un impostor, teama că nu suntem îndeajuns de buni acolo unde suntem. Bineînțeles, nu este ușor să purtăm o mască, mai ales una care ne incomodează, care nu rezonează cu adevărul nostru profund și personal. Dacă ne găsim în situația în care această mască trebuie purtată mult timp, putem începe să simțim că ne poartă ea pe noi. Putem începe să simțim că de prea mult timp jucăm un rol în care sinele nostru adevărat nu se mai regăsește. Și atunci ne întrebăm „eu ce caut aici?”. Aceasta este crăpătura prin care se insinuează depresia și acesta este drumul îndepărtării de sinele adevărat care, cu cât este mai lung, cu atât adâncește scindarea din interior.
Înainte de a trece la exemplele de hărți, este foarte important să înțelegem încă un lucru despre nativii posesori ai aspectelor mai sus menționate. Aceștia simt tot ce se petrece în jurul și în interiorul lor foarte acut, direct pe nerv, ca într-o rană deschisă. Deseori sunt numiți „prea sensibili” în copilărie (poate chiar și mai târziu). Dacă uităm să judecăm și privim în hărțile lor, vom vedea că asta este starea lor de a fi, nu este o greșeală a autorului acolo. Adevărat, ei se nasc cu un nivel ridicat de sensibilitate, lucru poate incomod în contextul lumii de azi. Înțeleg profund ceea ce se întâmplă în jurul lor, sunt extrem de sinceri în simțire și nu cunosc jumătățile de măsură, nici nu se apropie ușor de lucruri superficiale. Un aspect pe care este benefic să îl integreze este a învăța să se accepte așa cum sunt, să își ocupe locul lor unic în viață cu deplină încredere.
Așadar, să trecem la lucruri practice. Ne vom referi întâi la spusele și harta uneia dintre cele mai cunoscute actrițe, Angelina Jolie. Într-un interviu acordat ABC News în 2003, aceasta a spus „Îmi amintesc că unul dintre cele mai supărătoare momente din viața mea a fost după ce am obținut succesul, stabilitatea financiară și eram îndrăgostită, și mă gândeam ‘Am tot ceea ce se spune că trebuie să ai ca să fii fericit, iar eu nu sunt fericită’”[2]https://www.glamourmagazine.co.uk/article/angelina-jolie-mental-health-children. Este foarte important să punctăm starea Lunii din harta Angelinei. Aceasta este stăpâna Ascendentului și se află în Berbec, o poziție nu tocmai fericită pentru ea. Observăm opoziția cu Pluto și conjuncția cu Marte, care în manifestările lor inconștiente nu prezic lucruri tocmai fericite. Adăugăm aici și conjuncția cu Jupiter, despre care știm bine că are darul de a amplifica tot ce atinge.
Iată deja unul dintre modurile extrem de comune prin care apare îndepărtarea de sine: sensibilitatea specifică celor cu aspectele mai sus menționate îi predispune la a da ascultare vocilor din exterior. Cum spuneam mai sus, sunt foarte sensibili și vor tinde să ia în serios ceea ce primesc, mai ales de la apropiați. Astfel, le va fi din ce în ce mai greu să își recunoască propria voce, propria autoritate, iar, ca rezultat, distanțarea începe să se producă, făcând loc stărilor de anxietate și de depresie. Aceste stări sunt doar semnalele conștiente ale părților din suflet pe care le-am renegat, dar de care avem categoric nevoie pentru a fi întregi.
După spusele ei, ceea ce a ajutat-o în procesul regăsirii de sine a fost să lucreze la propria ei linie de modă. „Cred că o parte din aceasta a fost și terapeutic pentru mine – să lucrez într-un spațiu de creație cu oameni în care am încredere și să mă redescopăr pe mine însămi”. Într-adevăr, creativitatea vine din autenticitatea noastră, din adevărul propriu, iar, datorită acestui fapt, este de un real ajutor să fie explorată în procesul terapeutic.
Să trecem în revistă încă un exemplu al unei femei extrem de îndrăgite la nivelul întregii lumi, Prințesa Diana. Este cunoscut faptul că ea suferea de anxietate, nesiguranță și teamă de abandon.
În harta ei observăm din nou opoziția (disociată) Lună – Pluto și Lună – Marte. Notăm, de asemenea, conjuncția Lunii cu Nodul Sud. La fel ca în cazul Angelinei, tendințele autodistructive sunt prezente și aici. Începutul separării de sinele adevărat s-a produs cel mai probabil în copilărie, în timpul divorțului părinților ei și din cauza îndepărtării de mama biologică.
De notat în cazul Dianei este gradul de empatie de care a dat dovadă pe parcursul întregii vieți față de cei vulnerabili. O Lună marcată de profunzime în astrogramă va exprima în realitate foarte des lucrurile pe care și-ar dori să le primească ea însăși de la cei din jur. Ceea ce am observat în această situație este că niciodată nu va fi de ajuns validarea externă cât timp validarea nu există în primul rând în interior, manifestată în mod conștient. Bineînțeles, nu putem decât specula, dar, dacă statutul regal i-ar fi permis accesul liber la o formă de terapie, probabil că ne-am fi bucurat de prezența Dianei printre noi pentru mai multă vreme. Să nu uităm că însuși acest statut, împreună cu multitudinea de constrângeri și așteptări cu care venea, a amplificat manifestările opoziției Lună – Pluto. Mai mult decât atât, Luna în Vărsător nu își dorește decât să fie acceptată în libertate și autenticitate depline.
În continuare, ne vom îndrepta atenția și asupra genialei Isadora Duncan – dansator și coregraf, pionier în lumea dansului contemporan modern.
Aici întâlnim o Lună triplu scorpionică: în opoziție cu Pluto, în Scorpion și în casa a VIII-a. Fascinantă este chiar configurația de cruce pe semnele fixe în care este implicată Luna Isadorei, în careu cu Marte și Uranus deopotrivă. După cum vom vedea, nu au lipsit din viața ei nici elementele unei sănătăți mintale afectate, nici evenimentele șocante (Uranus) din sfera creativității și exprimării autentice de sine (Casa a V-a).
De-a lungul vieții, stările emoționale intense și rebeliunea împotriva neautenticității i-au fost cei mai devotați companioni. Probabil e de prisos să menționăm că și ea s-a confruntat cu stări depresive, chiar de tip catatonic în anumite momente. Un moment deosebit de important din perspectiva temei pe care o abordăm este declinul sănătății ei mintale ca urmare a schimbării unui aspect primordial al vieții ei, școala ei de dans din Paris. La începutul Primului Război Mondial, Isadora a fost de acord ca școala să devină spital pentru răniți. Însă, la întoarcerea în Paris, și-a găsit creația – expresia autentică a sinelui ei – complet schimbată și fără acordul ei. Îi fuseseră înlocuite figurinele și statuetele grecești, precum și perdelele de un albastru viu. Aceasta mi se pare o expresie pământească extrem de exactă a procesului intern prin care se insinuează depresia: o parte din sufletul nostru (școala Isadorei, creația ei emanată direct din sinele ei autentic) este retezată cu forța – în cazul acesta, în speranța de a aduce un bine în viețile altora. Aceasta este, cel mai probabil, o bună excepție de la regula „scopul scuză mijloacele”. În principiu, dacă a face bine cuiva presupune a ne face rău nouă înșine, ar trebui să căutăm altă cale.
Este important să fim întregi mi se pare o afirmație cel mult modestă pentru zilele noastre. Așa că voi adăuga un citat din Isadora, care indică atât de frumos calea prin care putem crește oameni întregi. „Cea mai de calitate moștenire pe care o poți lăsa unui copil este să îi dai voie să își croiască propriul drum, în totalitate pe picioarele sale”[3]https://www.brainyquote.com/quotes/isadora_duncan_154454.
Cea mai potrivită încheiere acum, în prag de primăvară, nu mi se pare o urare precum „o primăvară luminoasă!”. Îmi doresc ca fiecare dintre noi să facă lumină în toate ungherele din suflet, iar, așa, cu siguranță primăvara se va așterne. Negreșit.
ROXANA SERESCU,
membră AAR
Note
↑1 | https://www.cursurigreaca.ro/hades-si-persefona-o-poveste-de-dragoste-nemuritoare/ |
---|---|
↑2 | https://www.glamourmagazine.co.uk/article/angelina-jolie-mental-health-children |
↑3 | https://www.brainyquote.com/quotes/isadora_duncan_154454 |