CaleidoscopSerial: Născuți la granița dintre zodii (T. Muth)Teodora Muth

Servii iubirii și ai frumuseții – cei născuți pe cuspida Fecioară-Balanță

”Dacă vrei să adormi o clipă, pe drum / voi trece eu la volan, / iar dacă vrei să traversezi singură strada,/ voi dispărea din raza ta vizuală; / dacă vrei un tată pentru copilul tău / sau vrei doar să mergi o vreme alături de mine,/ prin deșert, / SUNT OMUL TĂU.”
(Sunt omul tău – Leonard Cohen)

Este știut că, în succesiunea lor, zodiile descriu stadiile evolutive ale individului. De la Berbecul, care reprezintă copilul abia venit pe lume, care țipă pentru întâia dată, afirmându-și prezența și cerându-și locul ce i se cuvine, până la Fecioara care analizează, evaluează și clasifică experiențele trăite, omul devine conștient, pas cu pas, de diferitele straturi ale realității – cel fizic (Berbec), cel senzorial (Taur), cel intelectual (Gemeni), cel emoțional (Rac), precum și de propria identitate (Leu). În zodia Fecioarei este traversat un prag, deoarece aici apare nevoia de a înțelege, de a organiza spațiul înconjurător și de a fi util celorlalți. Este ca un fel de pregătire pentru abordarea următorul stadiu, reprezentat de Balanță, în care nu mai vorbim doar despre ”eu”, ci și despre ”noi”. La fel ca în piramida lui Maslow, după ce nevoile primare sunt satisfăcute, apare nevoia de socializare, de relații interumane și de apartenență. Pentru că, în general, suntem foarte influențați de opiniile celorlalți despre noi, marea majoritate ne dorim relații armonioase, în care să fim văzuți ca parteneri eligibili și să ne putem manifesta natural, capabile să ne ofere un mediu sigur din punct de vedere emoțional. Da, construirea unor relații solide și bogate afectiv este o nevoie general umană dar, pentru cei născuți în intervalul de cuspidă Fecioară/Balanță, respectiv între 19 și 25 septembrie, satisfacerea acestei nevoi pare a constitui principalul lor scop în viață. Ei își mobilizează toate resursele pentru a păstra relații bune cu semenii lor, fiind gata, de foarte multe ori, să sacrifice anumite valori personale de dragul unui climat cald și calm în parteneriatele lor semnificative și mai ales în cuplu. Dar le este oare ușor să facă asta?

Fecioara este o zodie guvernată de Mercur, în aspectul său nocturn, feminin, așa cum spuneam și în articolul precedent. Natura acestei zodii este neliniștită, neîmpăcată, mereu preocupată să cântărească lucrurile din diferite perspective, în încercarea de a găsi un adevăr ultim sau perfecțiunea. Cealaltă față a cuspidei, Balanța, guvernată de aspectul diurn, masculin, al lui Venus, este definită prin dorința de a stabili legături și conexiuni, animate de frumos, de estetic. Rezultanta combinației celor două zodii ne trimite cu gândul la procesul de creație artistică, în care talentul înnăscut este rafinat pe parcursul elaborării operei, fie ea literară, vizuală sau plastică. Și într-adevăr, în acest interval găsim datele de naștere ale multor artiști de prim rang, de la scriitori precum William Golding (19 septembrie), Mika Waltari (19 septembrie), H.G. Wells (21 septembrie), Serghei Esenin (21 septembrie) sau Scott Fitzgerald (24 septembrie), la actori ca Sophia Loren (20 septembrie), Catherine Zeta Jones (25 septembrie), Michael Douglas (25 septembrie), Bill Murray (21 septembrie), muzicieni ca Ray Charles (23 septembrie) și Bruce Springsteen (23 septembrie), Andrea Bocelli (22 septembrie), artiști complecși precum inegalabilul Leonard Cohen (21 septembrie) – muzician și scriitor, sau Nick Cave (22 septembrie) care a fost mult influențat de acesta.

Dacă ne apropiem de fiecare dintre acești creatori, observăm eleganța cu care își etalează erudiția, dar și luptele cu demonii interiori. Carismatici, sensibili, complicați, atrași deopotrivă de plăcerile senzuale și de cele intelectuale, ei transmit un magnetism intens, care atrage în jurul lor o mulțime de admiratori, declarați sau anonimi. Și totuși, nu sunt mulțumiți, deoarece se îndoiesc de propria valoare și își sunt cei mai activi critici. Au impresia că nu se ridică la înălțimea unei ștachete pe care singuri au fixat-o undeva foarte sus, la cote intangibile, și acceptă să rămână într-un plan secund, ca umili slujitori ai vocației lor. De multe ori, din aceste motive, succesul apare târziu în viața lor sau durează nemeritat de puțin. Și, din punctul lor de vedere, nu succesul în sine este scopul demersului lor, ci trăirea cât mai intensă, cât mai deplină, a propriei credințe în frumos, în iubire, în armonie. Oricât ar fi nevoie să sacrifice pentru asta. Loialitatea față de convingerile personale este, poate, cea mai specifică calitate a celor născuți pe cuspida Fecioară/Balanță. Ea poate fi identificată și la alți nativi aparținând intervalului, la politicieni precum Girolamo Savonarola (21 septembrie), călugăr dominican, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale din epoca sa (a doua jumătate a secolului al XV-lea), Ayatollahul Khomeini (24 septembrie), conducător religios iranian, care a condus revoluția iraniană din 1979, preluând apoi poziția de șef suprem al statului, până la moartea sa, în 1989, sau la actualul prim ministru japonez Shinzo Abe (21 septembrie); foarte interesant este și destinul Juliei Grant, născută George Grant, (21 septembrie), primul trans-sexual britanic care și-a expus povestea schimbării de sex în public, filmând un documentar de peste cinci ore, despre acest subiect foarte delicat pentru Anglia anilor ‘70.

Vă propun să trecem acum la câteva exemple.

Voi începe cu Sofia Villani Scicolone Ponti, devenită celebră sub numele Sophia Loren. Actrița s-a născut pe 20 septembrie 1934, în Roma, fiica nelegitimă al unui cuplu de amorezi. Părinții săi nu au format niciodată o familie, ea crescând alături de mama sa, profesoară de pian. Acum în vârstă de 85 de ani, Sophia Loren este încă o apariție impresionantă la festivalurile de film sau în mass media. A jucat în peste o sută de filme, frumusețea ei fiind întrecută doar de talentul cu care a fost înzestrată. Dar dincolo de cariera remarcabilă, viața personală ilustrează foarte bine profilul de cuspidă Fecioară/Balanță. Iubirea vieții sale a fost Carlo Ponti, pe care l-a cunoscut pe când avea doar 16 ani, iar el cu 22 mai mult. Carlo Ponti a modelat-o pe viitoarea divă, a ajutat-o să-și descătușeze darul natural de a juca, pe parcurs între ei născându-se și o poveste de iubire care nu ținea seama nici de diferența de vârstă și nici de faptul că el era căsătorit. Sophia a făcut tot ce putea face o femeie îndrăgostită pentru a fi alături de bărbatul iubit. Deoarece în Italia el nu putea divorța, divorțul nefiind recunoscut de biserică, în 1957 au plecat în Mexic și s-au căsătorit acolo, la întoarcerea acasă având surpriza să constate că Ponti era considerat bigam, Loren era acuzată de concubinaj, iar uniunea lor din Mexic era etichetată ca nelegitimă. Cei doi nu au renunțat, hotărând să-şi schimbe cetățenia pentru ca relația lor să poată fi legalizată. Sophia Loren și Carlo Ponti au emigrat în Franța, unde au devenit cetățeni francezi. Fosta soție a lui Ponti, Giuliana Fiastri, a trebuit și ea să-și schimbe cetățenia, astfel încât divorțul să poată avea loc conform legii. În aprilie 1966, la șaisprezece ani de la începutul relației lor, Sophia și Carlo s-au căsătorit din nou, iar de data aceasta căsătoria lor a fost acceptată ca oficială. Au fost împreună mai mult de jumătate de secol, până la moartea lui Ponti, în 2007.

Cu Soarele acompaniat de Venus și Neptun, în Fecioară, puterea de a dărui a Sophiei Loren este evidentă. Dacă pentru femei, în general, Luna în Vărsător poate sugera o oarecare răceală sau deconectare emoțională, mai ales că formează o conjuncție cu Saturn, în casa a doua, la Sophia Loren pare că ea ne trimite la o determinare vecină cu încăpățânarea, când este vorba de a lupta pentru valorile personale, determinare amplificată de Ascendentul în Capricorn. Avem o casă a șaptea care începe în zodia Racului, semnificând nevoia de protecție și sensibilitatea sa în cuplu, și găzduiește două planete, pe Marte în Leu și Pluton în Rac. Cele două malefice situate în casa căsniciei sugerează foarte clar evoluția zbuciumată a evenimentelor. Trigonul Lună-Jupiter anunță succesul pe care la dobândit cu ajutorul celuilalt trigon, Lună-Mercur, expresie a talentului. Uranus pe Fundul Cerului oglindește circumstanțele neortodoxe în care această femeie remarcabilă a venit pe lume, din iubire, dar în afara convențiilor sociale.

Pentru ziua de 21 septembrie am ales un reprezentant foarte drag mie, pe Leonard Cohen, născut tot în anul 1934, la doar o zi după Sophia Loren, dar în Montreal, Canada.

În preambulul articolului am citat o strofă dintr-un cântec al său, I’m your man / Sunt omul tău, care redă același spirit de Fecioară/Balanță, dispus să renunțe la sine însuși pentru o iubire așa cum și-o dorește, pentru femeia care îl susține și îl inspiră.

Leonard Cohen s-a născut într-o familie de emigranți evrei, mama provenind din Lituania, iar tatăl din Polonia, amândoi având părinți și bunici educați în cultura ebraică, rabini și învățători. A urmat cursurile facultăților de literatură și drept, debutând ca autor al unui volum de poezie, Să comparăm mitologii, în 1956. A continuat să scrie poezie și proză, roman, să călătorească prin lume, cunoscând femei minunate și talentate, dar marea sa chemare a fost muzica. Și-a făcut cu greu un nume în lumea muzicală a acelei perioade, dominată de rock și de folk-ul purtător de mesaje politice (Bob Dylan). Muzica sa venea din spațiul profund al sufletului, dominat de depresia (cuadratură Mercur Pluton) care l-a însoțit multă vreme în viață. Și cum altfel, cu Soarele, Venus și Neptun în casa a 12-a și cu Luna în Pești, în casa a 6-a? Viața sa interioară a fost de o bogăție uriașă, sensibilitatea sa a fost activată de toate temele existențiale, metafizice. A reușit să rămână în contact cu existența sa mundană prin sex și artă.

Ascendentul în ultimele grade din Fecioară descrie frământările și nemulțumirea de sine ce-l caracterizau, în casa întâia aflându-se și Balanța, zodia manifestării artistice, parcă pentru a-i dubla calitățile de nativ de pe cuspida celor două semne. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns aceste marcaje de personalitate Mercur/Venus, în horoscopul său există și o recepție mutuală între cele două planete, subliniind parcă pentru a treia oară faptul că ele își exercită efectele simultan, că energia lor este împletită. Îndoiala, negarea de sine, depresia, căutarea, dar și o permanentă încredere irațională în puterea iubirii de a vindeca relele lumii, sunt doar câteva moduri în care aceste calități s-au împletit ființa sa . Descendentul în Pești arată nevoia sa de a fuziona cu partenera în relația de cuplu, căutarea femeii ideale, capabilă să-i conțină atât părțile bune, cât și umbrele. Și cum era imposibil de găsit așa ceva, întâlnea mereu doar aspecte din ea, în diferite femei. Casa a cincea începe în Vărsător, arătând modul nonconformist, unic, în care înțelegea să-și trăiască pasiunile. Cu Soarele în casa a 12-a, nu este de mirare că în anii ‘90, Leonard Cohen s-a retras timp de cinci ani într-un templu budist, Centrul Zen de la Baldy, devenind călugăr zen. A fost o perioadă în care și-a redefinit valorile, dându-le o nouă formă artistică. Profunzimea simțirii și blânda sa înțelepciune au făcut ca muzica pe care ne-a dăruit-o să devină atemporală, ea reușind să atingă sufletele tuturor celor care o ascultă, pentru că transmite un mesaj adresat fiecărui individ în parte și nouă tuturor, deopotrivă.

Nick Cave, născut pe 22 septembrie 1957, în Australia, la Warracknabeal, Victoria, este muzician, cântăreț, compozitor, autor, scenarist și actor, cunoscut mai ales ca vocalist al trupei rock Nick Cave and the Bad Seeds. Un talent complet, uimitor și penetrant, Nick Cave este un mare admirator al lui Leonard Cohen, preluând mai multe piese compuse de acesta și continuând să analizeze câteva din temele sale favorite – iubirea, moartea, sexualitatea, religia, relația cu Dumnezeu, ca formă supremă a acceptării. La 9 ani a început să cânte în corul bisericii, fapt care a deșteptat interesul său pentru ideile religioase. Avea doar 19 ani când tatăl său și-a pierdut viața, într-un accident de mașină. Atunci când mama sa i-a spus ce s-a petrecut, el era reținut de poliție pentru o încercare de jaf. Ulterior, a mărturisit că în acea perioadă era confuz cu privire la direcția sa viitoare, iar dispariția tatălui a creat un gol în viața lui, pe care a simțit nevoia să-l umple cu cuvinte, cu poezie. În 2015, își pierde la fel de brusc fiul, Arthur, de numai 15 ani. Aflat sub influența unui drog, băiatul a căzut de pe o stâncă. Nick și-a jelit îndelung fiul, reușind să alchimizeze și această durere în artă, în muzică.

Nu cunoaștem ora exactă a nașterii, dar indiferent de oră, Nick Cave are un stellium de cinci planete în Fecioară – Soare, Lună, Mercur, Marte și Pluto, care amplifică mult energia acestui semn în harta sa natală. Sensibilitatea sa este oglindită de conjuncția Lună-Pluto, iar atitudinea emoțională instabilă, de cuadratura Saturn-Lună. Venus și Neptun din Scorpion îl pun în contact cu latura sa întunecată, în timp ce Jupiter din Balanță aduce acea capacitate de a înflăcăra mulțimile prin mesajele sale.

Julia Grant, născută George Grant, a venit pe lume în 21 septembrie 1954, în Blackpool, Anglia, ca prim copil al unui cuplu de alcoolici și dependenți de droguri. Mama sa avusese câteva tentative de suicid, tatăl era foarte violent și își trata copii ca pe obiecte ale plăcerii sale, încercând să-și violeze atât fi,i cât și fiicele. Julia/George a practicat prostituția, având clienți bărbați, în speranța că va primi iubirea pe care părinții nu i-au putut-o oferi.

Luna puternică, în domiciliu, conjunctă cu Jupiter și Uranus, casa a 12-a, în opoziție cu Marte din Capricorn, în casa a șasea, și în cuadratură cu Mercur și Neptun din Balanță, în casa a patra, este cheia horoscopului acestei personalități, care a ales să-și împlinească adevăratele nevoi interioare, oricât de ”nepotrivite” ar fi fost acestea cu epoca și convențiile sociale ale timpului.

Având Ascendentul în Leu și Soarele în casa a treia, a expunerii, a comunicării, Julia și-a asumat riscul de a se înfățișa pe sine însăși, în toată autenticitatea ei. Marte din casa a șasea, conjunct cu Nodul Nord, poate sugera intervențiile chirurgicale la care a fost supusă pentru a realiza schimbarea de sex pe care și-o dorea încă din copilăria, descrisă de casa a patra, în care sunt așezate nu mai puțin de patru planete: Mercur conjunct cu Neptun, în Balanță, și Venus conjunctă cu Saturn, în Scorpion. Interpretând casa a patra, parcă am citi povestea micului George, crescut într-o atmosferă dominată de dependențele părinților și de abuzurile lor sexuale, care l-au marcat pe viață, influențând și o transformare a valorilor lui personale (Pluto în Leu, casa a doua). Curajul de a duce până la capăt metamorfoza propriului corp fizic poate fi considerat și o dovadă a acceptării realității sale interioare, diferită de cea biologică. Întreaga poveste de viață a Juliei Grant este o ilustrație a trăsăturilor de cuspidă Fecioară Balanță.

Scott Fitzgerald, autorul romanului Marele Gatsby, care a devenit romanul-manifest al unei generații, s-a născut în 24 septembrie 1896, în Saint Paul, Minnesota. Unul dintre cei mai importanți scriitori americani afirma despre sine: „Cu trei luni înainte să mă nasc eu, mama mea și-a pierdut ceilalți doi copii … cred că atunci am devenit scriitor.” Acest gând, dincolo de aspectul său fatidic, e și o declarație de loialitate față de destinul încercatei sale mame: fiul preia doliul acesteia și prelucrează durerea ei, în opera sa.

Importanța mamei în horoscopul lui Scott Fizgerald este vizibilă în poziția Lunii, în semn și casă, Luna fiind în Taur, singură în toată emisfera estică, în casa a treia, casă a talentului literar,. Preocuparea sa pentru frumusețea decadentă, amenințată de moarte și descompunere, este redată prin stelliumul din Balanță, în casa a opta, unde îi găsim, alături de Soare, și pe Mercur și Venus con. Pluto din casa a patra, Gemeni, trimite la pierderea prematură a unor membri ai familiei, așa cum s-a și întâmplat, și la o posibilă atmosferă apăsătoare, morbidă, care s-a păstrat în cămin după aceea. Ascendentul în zodia rebelă și genială a Vărsătorului, precum și o casă a cincea în care se află Neptun conjunct cu Marte, în Gemeni, ne lasă să intuim dependența sa de alcool și droguri, dar și marele său talent. Deși a trăit doar 44 de ani, a lăsat o moștenire de o valoare excepțională, romanele sale Dincoace de Paradis, Ultimul magnat, Cei frumoși și blestemați, Marele Gatsby, și Blândețea nopții, alcătuind o frescă necruțătoare a societății americane din perioada interbelică.

Citind despre Scott Fitzgerald descoperim că și în viața lui există o uimitoare poveste de iubire, ce se întinde pe două decenii. Aleasa a fost Zelda Sayre, și ea o personalitate de cuspidă, născută la 24 iulie 1900, nativă Leu, cu Luna în Rac și Ascendentul tot în zodia Leului. Zelda a fost un simbol al epocii nebune a jazz-ului american, printre primele reprezentante ale sexului frumos care și-au tăiat părul și au purtat fuste scurte. O femeie mult mai puternică emoțional decât oscilantul și întunecatul Scott, dar la fel de atrasă de experiențele extreme, dependentă și ea de alcool și substanțe psihedelice. Relația celor doi nu a fost una liniștită, dar și-au fost alături, la rău și la foarte rău. Zelda, diagnosticată cu schizofrenie, era o prezență toxică în viața lui Fitzgerald, având o mare contribuție la degradarea stării sale fizice și a muncii sale. Și totuși, el a și-a sacrificat celebritatea, rămânând alături de ea până la moarte.

Ultimul exemplu asupra căruia vă propun să ne oprim este special. De ce? Pentru că este vorba de doi actori de prim rang, care formează un cuplu din anul 2000, lucru foarte rar la Hollywood, și care sunt născuți amândoi pe data de 25 septembrie, el în 1944 iar ea în 1969. Catherine Zeta-Jones, căci ea este partea feminină a cuplului, relata într-un interviu, că în seara în care l-a întâlnit pe Michael Douglas, partea masculină, el i-a spus foarte direct: ”Aș vrea să fiu tatăl copiilor tăi!”, lucru care a stânjenit-o peste măsură, ținând cont de faptul că el era deja o legendă a cinematografiei, iar ea o tânără actriță care abia începea să fie văzută de producători. Nu pot să nu remarc similitudinea dintre cuvintele lui Michael Douglas și versurile lui Leonard Cohen, din poemul I’m your man! Probabil pentru acești bărbați de la cuspida Fecioară/Balanță, a fi tatăl copiilor unei femei reprezintă culmea iubirii, implicarea totală sau angajamentul total în relația respectivă. Pentru că a deveni tată înseamnă, în mod normal, a-ți asuma responsabilitatea pentru cei pe care îi aduci pe lume.

Despre Michael Douglas voi spune puține, toată lumea știind că vine dintr-o familie celebră, că tatăl său a fost Kirk Douglas, cunoscut mai multor generații pentru numeroasele roluri jucate în filme, dar mai ales pentru cel al sclavului trac Spartacus. Michael Douglas are o prodigioasă carieră în cinematografie, fiind laureat al două premii Oscar, atât ca actor cât și ca producător.

În horoscopul său vedem un stellium în Balanță, cu Soarele, Neptun, Venus și Marte în această zodie, Luna în Capricorn și Ascendentul în Scorpion. Fecioara găzduiește conjuncția Mercur Jupiter, în casa a zecea, care începe în Leu, anunțând o carieră de succes. Deși Soarele este într-o cuadratură la orb destul de mare cu Saturn, descriind aspectele concurențiale ce puteau să se facă simțite în relația cu tatăl său, același Soare se află în casa a 11-a, deci este motivat de scopuri, de atingerea obiectivelor propuse, punând la bătaie resurse complexe, de la fapte până la calitățile empatice pe care le deține (conjuncția cu Neptun și sextilul cu Pluto).

Născută în 25 septembrie 1969, în Swansea, Țara Galilor, în familia unui producător de dulciuri, Catherine Zeta-Jones a participat de mică la evenimentele culturale locale, cântând în corul bisericii și jucând în diferite piese de teatru. Și ea este un multi-talent, fiind nu doar o foarte bună actriță, ci și dansatoare și cântăreață. La numai 16 ani pleacă la Londra pentru a-și găsi drumul în industria spectacolului, dar debutul cinematografic din 1990, în filmul 1001 de nopți, este mai curând un eșec. Acest lucru o determină să-și încerce norocul la Hollywood, unde ajunge în 1998. Strategia s-a dovedit a fi benefică, ea reușind să câștige un Oscar, în 2003, pentru rolul secundar din muzicalul polițist Chicago.

Găsim și în horoscopul său un stellium în Balanță, ca și la Michael Douglas, doar că la ea planetele implicate sunt Soarele Mercur, Jupiter și Uranus, toate în casa a noua, alături de Pluto din Fecioară. Cinci planete în această casă a legăturilor cu străinătatea arată importanța pe care au avut-o pentru ea stabilirea peste ocean și consecințele acestei strămutări. Luna din Pești și casa a treia indică talentele sale multiple, dar și sensibilitatea amplificată, descrisă de opozițiile Lunii cu Pluto și Uranus.

Aceste opoziții atesta diagnosticul de bipolaritate pe care actrița l-a primit în 2010, când a fost internată la o clinică psihiatrică. Fragilitatea sa afectivă, descrisă de Venus în Fecioară, este foarte bine mascată de Marte în Capricorn, în casa întâia, și de Ascendentul în zodia agreabilă și dinamică a Săgetătorului. Marte, în semn cardinal, este o planetă focar, realizând aspecte cu toate celelalte planete, mai puțin Neptun, subliniind energia vitală debordantă a Catherinei. Personalitatea de cuspidă Fecioară/Balanță este subliniată și în cazul său de recepția mutuală Venus-Mercur. Alături de stelliumul în Balanță mai vedem o piramidă în semne de pământ, care trimite la latura de Fecioară, senzorială și neliniștită.

Ce este remarcabil la acest cuplu hollywoodian este devotamentul celor doi, care au trecut împreună prin multe încercări grele – cancerul de limbă a lui Michael Douglas si problemele psihice ale Catherinei Zeta-Jones fiind doar două dintre acestea. Se evidențiază aici, din nou, acea loialitate de care spuneam, față de iubirea în sine și față de partener, caracteristică amândurora, ca personalități de cuspidă Fecioară/Balanță.

Ajungând la finalul acestui articol, mărturisesc că unul dintre cei mai frumoși oameni prezenți în viața mea, cea mai dragă prietenă și cea mai veche, este născută tot pe 21 septembrie. De zeci de ani admir la ea această forță inconștientă, care o conduce, Serv al iubirii și al frumosului, nu a ales niciodată fără să-și asculte inima și nu a renunțat să creadă în puterea binelui, în sâmburele de frumos al lumii, chiar dacă i-a fost greu.

Avem multe de primit de la cei născuți pe cuspida Fecioară/Balanță. Și de cele mai multe ori aceștia, cu modestia ce-i însoțește de obicei, nu ne vor asalta să ne ofere darurile lor. Vor fi doar acolo, mereu, pentru noi, când vom avea nevoie.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close