Venus și Animalul Social – Prietenie, socializare, dragoste

Foto de Keira Bishop
Foto de Keira Bishop

Filozoful grec Aristotel ne spune că omul este animal social, înțelegându-se prin această sintagmă că individul nu își poate acoperi nevoile necesare supraviețuirii trăind solitar, prin urmare este o “ființă socială” nevoită să relaționeze cu ceilalți semeni. Dezvoltarea biologică, socială, intelectuală și morală a omului este imposibilă fără ajutorul și concursul aproapelui. Pentru satisfacerea nevoilor minime de supraviețuire, acesta este nevoit să trăiască într-un grup: familie, trib, instituție socială: hrana, îmbrăcămintea, un loc pentru odihnă nu pot fi procurate decât prin cooperare și ajutor reciproc. Emoțiile și instinctele de bază își găsesc expresie doar ca urmare a conviețuirii într-un grup definit: nu putem simți iubire, furie, milă sau ură dacă nu există o altă ființă umană la care să ne raportăm. De asemenea, dezvoltarea morală depinde în mare măsură de ceilalți: dorința de a coopera, de a oferi ajutorul și de a împărtăși sunt calități morale care se învață într-un grup definit cum ar fi familia și școala.

În secolul XXI termenul de animal social a “câștigat” un nou înțeles și anume de ființă extrovertă, sigură pe sine, încrezătoare în propria persoană, care socializează cu plăcere, aflându-se foarte des în compania unui grup de oameni. Internetul și rețelele sociale ne-au făcut pe fiecare, într-o măsură mai mare sau mai mică, animale sociale, interacțiunea, relaționarea între oameni, care nu au fost introduși unul altuia sau care se află la mare depărtare fizică, devenind facilă, la îndemâna oricui. Azi ne putem “împrieteni” cu scriitorul, vedeta ori actorul preferat sau cu fostul coleg de facultate al verișoarei de-a doua a mamei în doar câteva clipe. În felul acesta, înlesnim acelei persoane accesul la o parte din viața noastră (publică, dar și privată), câștigând de asemenea un loc la fereastra adeseori intimă a acelei persoane. Prietenii și cunoscuții din viața de zi cu zi ajung să fie și prieteni virtuali, dar și prieteniile virtuale, din on-line, se metamorfozează adesea în prietenii reale, palpabile. Uneori, prieteniile on-line devin amoruri în toată regula și nu m-ar surprinde să văd peste câteva decenii doi bătrânei simpatici povestind nepoților cum s-au cunoscut pe o rețea de socializare.

Una din cele mai uzuale întrebări pe care o auzim la începutul unei conversații de curtoazie între doi oameni care vorbesc pentru prima oară este “Ce zodie ești?”, cel care pune întrebarea încercând să contureze un profil al personalității interlocutorului din fața sa. Este adevărat, semnul în care se află Soarele ne dă indicii despre personalitatea unui individ, despre ego-ul său, despre voința, trăsăturile caracterului și despre potențialul acestuia. Însă în raporturile sociale cred că afișăm mai puțin Soarele – personalitatea (cel puțin în faza inițială) și mai mult Ascendentul și pe Venus.

Ascendentul ne oferă indicii despre înfățișarea fizică, trăsătaturile feței, înălțime, constituție fizică, mers, podoabă capilară.

Planeta Venus, în schimb, ne spune din punct de vedere astrologic nu doar felul în care ne exprimăm sentimentele de iubire și ce fel de partener ne împlinește, ci și cum ne raportăm la prietenie, relații sociale, ce fel de prietenii legăm, care sunt oamenii de a căror companie ne bucurăm, dar nu în ultimul rând, în ce fel alegem să ne prezentăm în fața celorlalți (stil vestimentar, maniere, atitudine), dar și felul în care găsim potrivit să cucerim o audiență, să devenim populari, mai pe scurt, să ne facem plăcuți celorlalți. Așadar, în cadrul unei conversații, posibila întrebare “În ce semn este Venus?” nu ar părea fără rost. Iar în cazul rețelelor sociale, a prieteniilor virtuale implicit, individul are o mai mare putere de a o lăsa la vedere întâi pe Venus și apoi restul personalității. În fond, rețelele sociale tind să devină un barometru al popularității.

Cum se manifestă așadar Venus în cele douăsprezece semne? Cum ne cucerește și la ce surprize ne putem aștepta? În ce găsește Venus plăcere și ce o face fericită, în funcție de semnul în care se află?

Venus în Berbec – Luptătoarea

Aici o întâlnim pe Ioana d`Arc, una modernă firește, fără steag și sabie în recuzită. Te va crede demn de dragostea ei doar dacă e nevoie să pornească un război pentru a te cuceri. Apreciază sinceritatea directă, chiar crudă. Femeile se dau în vânt după bărbați îndrăzneți, iar bărbații apreciază femeile curajoase și independente. Nevoia de spontaneitate și acțiune în relație este vitală pentru durabilitatea acesteia.

Nu va îngrijorați dacă postează videoclipuri cu scene dintr-un film de capă și spadă sau cu vreo formație heavy metal, este felul acestei temerare Venus de a transmite lumii că este o luptătoare veritabilă. În prietenii este ori șefa, ori este în centrul atenției.

Venus în Taur – Casnica

Doamna Venus în Taur este acea Wonder Woman care le reușește pe toate: casa strălucește de curățenie, frigiderul este îndestulat, venitul generos al soțului asigură confortul întregii familii, copiii învață bine, iar dacă își dorește, această Venus poate avea și o carieră solidă. Apreciază la partener statornicia și situația materială bună. Dragostea e privită ca pe o posesie, prin urmare dezavuează vehement infidelitatea.

Ne impresionează cu grădinile ei de trandafiri perfecte, bucătăria ultra-dotată și talentul ei culinar. Prietenia contează atâta vreme cât aveți o istorie împreună: ați copilărit împreună, ați mers la aceeași școală sau sunteți din cercul extins al familiei.

Venus în Gemeni – Mesagera

Jucăușă și copilăroasă, iubește conversațiile plăcute, ușoare. Este sufletul petrecerilor, așa că o putem întâlni în mijlocul ringului de dans unde deja s-a împrietenit cu o mulțime de necunoscuți. În dragoste fuge de emoțiile puternice, privind iubirea mai degrabă ca pe un șotron în căsuțele căruia țopăie cu plăcere. Urăște plictiseala și monotonia, flirtează cu plăcere și iubește în mod suprem libertatea pe care o pretinde partenerului, dar o și oferă în aceeași măsură.

Cunoaște mulți oameni, știe cam tot ce se întâmplă în oraș, așadar prietenia cu ea este precum abonarea gratuită la fluxul unei agenții de știri.

Venus în Rac – Mama

Fragilă în fața dragostei, această Venus se va dezvălui cu totul doar după ce i-ai câștigat pe deplin încrederea. De fapt, ai în fața ochilor o domnișoară timidă de modă veche care așteaptă s-o pețești cu trandafiri și ciocolată fină în timp ce guști din chiseaua cu dulceață pregătită chiar de mâinile ei. După ce ai luat-o acasă, te va îngriji cu dragostea unei mame devotate. Va aștepta același răsfăț și protecție din partea ta, e ca și cum veți fi mamă unul altuia pentru tot restul vieții. De fapt, este singurul mod prin care Venus în Rac înțelege dragostea: grijă pentru tine.

Ne încântă cu poze cu bebeluși adorabili (ai ei chiar) și deține secretul unui cămin cald, confortabil și în afara oricărei primejdii. Asemeni suratei din Taur, prietenia cu ea este privilegiul celor din cercul apropiat al familiei.

Venus în Leu – Regina

Poate nu o cunoaște încă pe Madonna, însă sigur are în agenda ei datele câtorva celebrități. Iar tu, ca prieten al ei trebuie să te consideri norocos că te afli în cercul acesta exclusivist. Ba chiar ai putea să o admiri pentru simplul fapt că o cunoști. Nu știi despre cine vorbesc? Este doamna aceea din fața noastră care strălucește între toate acele tonuri cenușii. Are o mulțime de admiratori, așa că s-ar putea să fie nevoie să vânezi un loc lângă piedestalul ei de unde să o adori. Și da, este ocupată acum, tocmai schimbă amabilități cu Oprah.

Amorul pentru ea este ca la curtea regală: loial, înflăcărat, dramatic, teatral chiar. Dacă nu o respecți, nu o admiri, nu îi oferi atenție și nu îi declari dragostea, pur și simplu nu exiști. Și da, este mândră, nu vezi că are de ce?

Venus în Fecioară – Profesoara, Medicul

Dacă nu te învață ceva, te ajută cu ceva sau invers. Însă este practică și își urmărește lucid propriile interese. Rațională, calculată, dezvoltă prietenii printre colegii de serviciu sau vecini – nu se știe niciodată când vor avea nevoie unii de alții. Știe despre toate remediile naturale, de fapt, multe sunt inventate de ea, dar în loc să îi ceri vreo rețetă, o poți chema să te îngrijească, o va face cu plăcere.

Iubirea este o chestiune practică, iar zicala “dragostea trece prin stomac” nu este departe de doamna Venus în Fecioară: cum te-ar iubi dacă nu s-ar asigura că ai primit tot ce ai nevoie? Econoamă, păstrează un caiet de cheltuieli și apreciază nespus parfumul proaspăt al unei curățenii impecabile. Prețuiește cel mai mult aprecierea ta pentru grija pe care ți-o poartă.

Venus în Balanța – The Lady

Tocmai a ieșit de la coafor, merge la o prezentare de modă și apoi ia masa cu tine la restaurantul acela care arată precum un muzeu baroc. Nu te teme, plătește ea. Dar să ajungi la timp, pentru că diseară e invitată la un vernisaj de pictură. Despre Venus în Balanță vorbesc, ai ghicit! Manierele au fost inventate de ea. Și bunul gust, desigur! Frumusețea, dar și cuvintele iscusite tot opera ei sunt! Mărcile de lux, mâncărurile fine, casele elegante – toate acestea poartă emblema acestei Venus. De la ea aflăm ultimele tendințe în materie de modă, divertisment, călătorii și imobiliare.

Dragostea tinde către perfecțiune, are clasă. Iubește să împărtășească totul cu tine. Apreciază gesturile încărcate de romantism, dar mai ales justețea în prietenii și parteneriate.

Venus în Scorpion – Femeia Fatală, Detectivul

Tocmai am pășit pe un teren minat. Vezi semnul “Periculos”, dar înaintezi parcă hipnotizat. Nu e un prieten ușor de suportat, însă e preferabil să fii în tabăra prietenilor ei decât în tabăra opusă. Știe tot despre tine, așa că nu are rost să te ascunzi. Poate nu i-ai făcut confesiuni, însă îi place să fie o persoană informată. Dacă îi oferi loialitate poți fi sigur de o prietenie adevărată, pe viață. Atenție: urăște trădătorii. Folosește rețelele de socializare doar pentru a colecta informații, nu se știe niciodată când îi vor fi de folos. Un om informat este un om puternic.

În dragoste, cârcotașii spun despre ea că dezvoltă obsesii, însă aceasta le răspunde fățiș că iubirea înseamnă dăruire totală. Pasiune, dragoste intensă, nopți fierbinți, devotament, fidelitate, ce îți poți dori mai mult? Cam posesivă și geloasă, însă e cineva perfect?

Venus în Săgetător – Curajoasa

Când ai întâlnit-o tu, deja vizitase toată Europa, Asia de Sud-Est și coasta de vest a Americii. Și da, săptămâna viitoare merge la scufundări în Egipt. Are fotografii când înoată, dansează, sare cu bungee jumping, schiază, merge pe motocicletă, face surf și alpinism montan. Își cunoaște orașul ca pe propriile buzunare, a fost campioană la atletism în liceu și, dacă este acasă, asta se întâmplă doar pentru că se odihnește. Nu ratează nicio petrecere, nicio distracție unde poate să socializeze, niciun spectacol sau concert interesant. Își duce și prietenii pentru că este generoasă. Nu știe semnificația cuvântului “depresie”, serios acum, nu vezi ce existența luminoasă are?

Te va iubi pentru că ești vesel, interesant, faci sport și nu îi îngrădești libertatea.

Venus în Capricorn – Femeia de afaceri

Ei, aici devenim serioși și sobri, altfel Venus în Capricorn ne va întoarce spatele. Prietenia trebuie să servească scopurilor precise pe care această doamnă austeră le are. Fie că vorbim de un parteneriat în afaceri, fie că este vorba de o investiție cu perspective durabile, această Venus apreciază relațiile cu beneficii palpabile. De la ea învățăm cum să ne investim inteligent economiile sau cum să vânăm cea mai profitabilă asigurare de viață.

În ciuda aspectului rezervat, în spatele draperiilor închise la culoare avem de-a face cu o Venus extrem de pasională și romantică. Însă nu se dezvăluie decât celor care au trecut testul competenței și al valorii, al maturității afective. Nu o poți mulțumi decât dacă îi apreciezi cumpătarea, simțul practic și îi dovedești că are în tine un partener serios și realist.

Venus în Vărsător – Excentrica

Probabil că ai ajuns să o cunoști în calitatea ei de președinte a unei fundații umanitare. Sau pentru că are deja un brevet de invenții pentru nu știu ce chestie năstrușnică, dar inovatoare. Dacă niciuna din variante nu e valabilă, atunci cu siguranță e inițiatoarea unei campanii de ajutorare ori a unei petiții on-line. Inteligența peste medie atrage în jurul ei oamenii precum un magnet. E optimistă, uimește, șochează uneori, important e că nu te plictisește.

În dragoste te apreciază pentru că o consideri unică, interesantă, că sunteți întâi prieteni și apoi iubiți, dar, nu în ultimul rând, pentru că îi oferi libertatea fără de care pur și simplu nu poate să respire.

Venus în Pești – Visătoarea

Am ajuns la Zâna zodiacului. Are o capacitate de neegalat în a oferi iubire, compasiune, ajutor. Râde cu tine, plânge cu tine, suferă cu tine dacă este nevoie. Le citește copiilor tăi povești înainte de culcare și îți duce pisica la medicul veterinar pentru vaccin. Îi face supă bunicului tău bolnav. Știe tot Luceafărul pe dinafară, pictează, iar dacă o întrebi, sigur cochetează și cu scrisul. Imaginația, sentimentul, emoția sunt cel mai bine evidențiate la această Venus.

Visează la o iubire ideală, la tandrețe nemărginită, romantism pur, dar suav. Te iubește și te acceptă necondiționat pentru ceea ce ești, indiferent de cum te văd alții. De fapt, iubirea acestei Venus este cea mai apropiată versiune a iubirii necondiționate, asemănătoare celei divine.

Ingrid Panaitiu

Bibliografie:

Nicholas A. Christakis, James H. Fowler – Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives
Mihaela Dicu – Primul pas spre horoscop, Editura Polirom, 2008
Jodie Forrest, Steven Forrest – Skymates: Love, Sex and Evolutionary Astrology, Seven Paws Press, 2002

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close