Aplicatii & ConcepteIngrid PanaitiuRaluca Romascu

Sinastrie dinamică sau mere cu pere egal love

Grad de complexitate: ridicat (avansați)

[Material prezentat la Congresul AAR, noiembrie 2013]

mere-pere-love

Oamenii cer sfatul astrologului cel mai adesea pentru trei sectoare ale vieții lor: dragoste, bani, carieră. Dar cel mai des întreabă despre dragoste. Nimeni nu vine la astrolog atunci când este fericit în dragoste. Nu există întrebări, nu există probleme. În paradis totul este perfect.

Însă la un moment dat, în unele cupluri relația perfectă începe să scârțâie. Apelează la o consultație astrologică în încercarea de a găsi un răspuns la întrebarea de ce?. Fie că vorbim despre neîncrederea în dragostea partenerului sau problemele din relație care anunță destrămarea cuplului, vizita la astrolog încearcă să-i lămurească de ce o dragoste, care părea perfectă, a început să aibă probleme.

Sunt situații când limitările de ordin financiar, rutina, copiii, religia sau statutul social fac ca o relație să existe și să reziste în timp, chiar dacă legătura emoțională între parteneri s-a risipit. Însă, foarte des, în societatea modernă de azi, oamenii își acordă încă o șansă, căutând dragostea în altă parte, iar cuplul deja format ajunge la despărțire.

Se dă vina pe soacră, pe stresul de la serviciu, pe anturaj sau lipsa banilor. “Diferențe ireconciliabile” este cauza cea des auzită pentru justificarea unui divorț. Soții își spun unul altuia că nu mai sunt compatibili, că au viziuni și planuri diferite în ceea ce privește viitorul. Unde a dispărut ceea ce i-a unit în căsătorie?

Astrologul încearcă să găsească un răspuns în progresiile și tranzitele care la un moment dat pot aduce dificultăți și limitări în viața unui nativ și care îi pot influența relația de dragoste. Și totuși, dacă mai este ceva care influențează relația a doi oameni?

De ce o relație care arată aproape perfect se destramă? De ce o sinastrie foarte bună, la un moment dat se duce pe apa sâmbetei?

Avem Soare în relație bună cu Luna, avem aspecte bune cu Ascendentul, Marte interacționează bine, Mercur ne promite conversații plăcute, avem puțin lipici cu Saturn și, totuși, în unele cazuri, relația atinge punctul final. De ce? De ce se pierde dragostea? De ce dispare conexiunea emoțională între doi parteneri? Sunt doar niște tranzite dificile? Este doar orgoliu? Plictiseală?

Cum trece dragostea așa, pur și simplu?

E întrebarea la care caut un răspuns de când am început să studiez astrologia. Și cred că am găsit răspunsul potrivit:

Oamenii care ne intră în viață au efect asupra noastră asemănător cu cel al tranzitelor, o teorie larg recunoscută în rândul astrologilor.

Și totuși, harta natală are și o perspectivă dinamică: progresiile. Prin urmare, acum cinci ani, dintr-o joacă, am început să suprapun în sinastrie nu doar hărțile natale, dar și pe cele progresate. Iar ca jocul să devină și mai interesant am început să suprapun harta natală a subiectului A cu harta progresata a subiectului B și invers. Supriza – am văzut aspecte nou formate, care în hărțile natale nu existau: un trigon frumos sau un sextil folositor se transformaseră într-o cuadratură, opoziția în inconjunctie, și așa mai departe. Sinastria natală promitea o relația frumoasă și, totuși, ea scârțâia. De ce?

Încă nu aveam un răspuns.

La seminarul de sinastrie susținut de Dan Ciubotaru în 2010 am adus în treacăt vorba de această metodă. Dan Ciubotaru a numit-o metoda Mere cu Pere, adică compararea a două elemente care nu se aseamănă. Prin urmare, o teorie puțin credibilă. Îi mulțumesc azi lui Dan Ciubotaru. Reticența sa m-a mobilizat să studiez mai profund această tehnică.

Am continuat să mă joc, folosind această metodă, având sentimentul că există o logică, chiar dacă nu ajunsesem să o deslușesc. Am descoperit întâi cartea lui Robert Blaschke – Relationship Analysis, unde pentru prima data am văzut că un astrolog de renume folosește această metodă: mere cu pere sau compararea în sinastrie a unei hărți natale cu una progresată. Apoi, cartea lui Paul Westran – When Stars Collide: Why We Love, Who We Love, When We Love Them.

Împreună cu prietena și colega mea Raluca Romașcu, am început să folosim de aproximativ un an această metodă, iar rezultatele sunt remarcabile.

Sinastrie dinamică așadar. Dacă harta natală a unui nativ care intră în viață noastră are efect asemănător tranzitelor, atunci și harta progresată a acestuia are același efect.

Mere cu pere funcționează și răspunde foarte clar la întrebările când, cum și de ce începe și se termină dragostea.

Condiția primordială a fiecărei relații de dragoste este ca, în suprapunerea hărților natale ale celor doi subiecți, să existe aspecte între Soare și Venus. Fără conexiune între Soarele unuia din subiecți și Venus a celuilalt, o relație nu poate exista. Soarele, ca putere creativă, găsește motivație alături de Venus, aceasta fiind forța care atrage și unește două persoane într-o relație de dragoste. După dansul între Soare și Venus, intră în scenă Mercur și Marte aducând relației de dragoste comunicarea verbală și atracția sexuală.

Felul în care Soarele, Venus, Mercur și Marte se manifestă este dat de aspectele pe care acestea le formează între ele. Pe lângă aspectele ptoleimaice (conjuncție, sextil, cuadratură, opoziție), în mod surprinzător, în sinastria dinamică și aspectele de inconjunctie (30 și 150 de grade) au un rol important. Orbul considerat activ la aspectele natale este de două – patru grade, aplicant și separant. În cazul Soarelui, se poate considera un orb mai mare. Însă, când este implicată o planetă progresată, orbul folosit este de maxim două grade, aplicant si separant.

Conjuncția este similaritate, contopire și se poate manifesta fie pozitiv, fie negativ, în funcție de individ (femeile sunt compatibile cu energia venusiană, barbatii cu cea marțiană, de exemplu), planeta implicată și semnul în care se află. Sextilul înlesnește comunicarea și transformă adesea prietenii în iubiți. Cuadratura naște atracție, nevoia de acțiune, predispoziție la conflict și, cel mai adesea, fie pune piedici în formarea relației, fie creează tensiuni care provoacă despărțirea. Trigonul este cel mai favorabil aspect al sinastriei dinamice. Acesta aduce compatibilitate între parteneri, înțelegere mutuală, oportunitatea unei relații fericite. Opoziția, asemănătoare cuadraturii prin starea conflictuală pe care o naște, aduce atracție și pasiune, senzația că celălalt este jumătatea îndelung căutată (animus/anima), dar și păreri și viziuni contrare în cuplu. Partenerii care experimentează inconjuncția de 150 de grade fie s-au întâlnit în momente diferite ale existenței/evolutiei lor, iar, ca relația să existe, trebuie să recurgă la ajustări, acordări pentru a dansa în același ritm cu partenerul, fie dezvoltă o relație de tip feudal stăpân – supus sau de tip medic – pacient. Inconjunctia de 30 de grade (semisextilul) însă poate dezvolta o relație practică și utilă în care partenerii au un scop comun și de cele mai multe ori între aceștia se dezvoltă o dinamică de tip profesor – elev, unde unul din parteneri împărtășește în mod pozitiv din experiența sa.

De ce este importantă harta progresată în sinastrie? Poziția planetelor progresate în semne și case arată felul în care un nativ se schimbă interior, la nivel psihologic. Iar aceste schimbări interioare se reflectă în comportamentul, alegerile și preferințele acestuia.

Următoarele două exemple îl au protagonist pe Ștefan Bănică și cele două căsătorii ale sale, cea din anul 1994 cu Mihaela Rădulescu și cea cu Andreea Marin din anul 2006.

În hărțile lor natale, Soarele Mihaelei se întâlnește cu Venus din harta lui Ștefan într-un semisextil. Aceeași Venus formează o cuadratură cu Marte din harta Mihaelei. În plus, Mercur din harta Mihaelei formează pe rând un sextil cu Soarele lui Ștefan și un trigon cu Marte al acestuia. Probabil că a existat o mare atracție sexuală între cei doi, înțelegere mutuală, scopuri comune, iar Ștefan a văzut în Mihaela o femeie puternică, ambițioasă cu care poate construi un viitor comun. Mihaela și Ștefan s-au căsătorit în anul 1994. Soarele progresat al Mihaelei o aspectează pe Venus progresată a lui Ștefan cu același aspect din sinastria natală: semisextil. Cuadratura Venus – Marte din sinastria natală s-a transformat într-un sextil (Venus progresată sextil Marte natal), iar sextilul Mercur – Soare format în sinastria natală a devenit o cuadratură (Mercur natal – Soare progresat). Nou formate sunt aspectele de inconjunctie (150 grade) între Venus progresată a Mihaelei și Marte natal din harta lui Ștefan și Mercur natal semisextil Marte progresat al Mihaelei. Mihaela Rădulescu și Ștefan Bănică divorțează în 1999. Conjuncția nou formată între Soarele progresat al Mihaelei și Venus natală a lui Ștefan, întărită de cuadratura deja activă din 1994 între Soarele progresat al lui Ștefan și Mercur natal al Mihaelei, a creat probabil dificultăți în comunicare și o stare conflictuală care a dus la ruperea relației dintre cei doi.

radulescu-banica
Mihaela & Stefan

Ștefan pornește la dans cu Andreea Marin în ianuarie 2006. Soarele natal al Andreei, la primul grad în semnul Capricornului, valsează armonios cu Venus natală a lui Ștefan din Fecioară. Pentru a doua oară în viață, Ștefan se hotărăște să-și unească destinul cu o femeie puternică. Aceeași Venus din harta lui Ștefan formează un aspect de cuadratură cu Marte din harta Andreei, atât ea, cât și Mihaela Rădulescu având Marte în semnul Săgetătorului. Cel mai probabil, relația lor a fost dragoste pură și atât, fără cuvinte, fără explicații, fără întrebări, fără răspunsuri. În 2006 Soarele natal al lui Ștefan formează două trigoane frumoase cu Venus și Mercur progresate din harta Andreei. Dragoste pură, să mai amintesc încă o dată? În plus, se formează un nou aspect, un semisextil între Soarele progresat al lui Ștefan cu Mercur din tema natală a Andreei.

marin-banica
Andreea & Stefan

Trandafirii sunt roșii, dragostea e frumoasă, însă dansul se termină odată cu muzica. În ianuarie 2013 lumea mondenă e zguduită de știrea că Andreea și Ștefan au hotărât să divorțeze. Interesant este că se repetă tiparul conjuncției de la despărțirea de Mihaela Rădulescu, de data aceasta însă, Soarele progresat al lui Ștefan întâlnește în conjuncție pe Marte din harta natală a Andreei; în plus, se formează un aspect nou în progresii, cuadratură Mercur – Mercur pe semnele fixe Scorpion și Vărsător. Conjuncția a avut un efect atât de puternic asupra celor doi, încât aspectul de trigon între Soarele natal al lui Ștefan și Mercur progresat al Andreei nu a mai ajutat în salvarea relației, iar cei doi au decis să meargă pe drumuri diferite.

Un al treilea exemplu este relația dintre Andreea Raicu și Tudor Chirilă, o relație dinamică, implicând despărțirea cuplului, reunirea celor doi și, din nou, despărțirea.

În hărțile natale, Soarele Andreei Raicu este în cuadratură cu Venus din harta lui Tudor Chirilă, un aspect dinamic, care creează nevoia de acțiune, dar poate conduce, în timp, la disensiuni și neînțelegeri.

Relația lor a început în 2006, cuadratura dintre cele două planete natale transformându-se într-un atractiv trigon, prin progresia planetei Venus a Andreei Raicu, indicând astfel înțelegere reciprocă și o bună compatibilitate. În același timp, există și atracție, Venus din harta natală a Andreei formând un sextil cu Marte din harta progresată a lui Tudor Chirilă, iar progresia planetei Venus din harta lui Tudor Chirilă aducând-o pe aceasta în conjuncție cu Marte natal al Andreei. În 2008, cei doi s-au despărțit, probabil din cauza neînțelegerilor cauzate de o luptă a orgoliilor – Marte a progresat în harta lui Tudor Chirilă până la o conjuncție perfectă cu planeta Mercur din harta natală a Andreei Raicu. După cum am menționat mai sus, conjuncția poate aduce o încărcătură prea puternică, care sa ducă la despărțiri, la fel ca în cazul relațiilor lui Ștefan Bănică.

raicu-chirila
Andreea & Tudor

Trigonul format de Venus progresată din harta Andreei Raicu și Soarele natal al lui Tudor Chirilă este încă activ și îi regăsim pe cei doi, din nou împreună, în 2010. Tot atunci se formează un nou aspect, o conjuncție între Marte din harta natală a lui Tudor Chirilă și Venus progresată a Andreei Raicu. Trigonul inițial este însă separant, iar cuadratura Soare – Venus din hărțile natale își va spune cuvântul un an mai târziu, când trigonul se va separa, la fel ca cei doi, definitiv. Conjuncția formată în 2010 între Venus și Marte nu este suficient de puternică pentru a-i ține împreună, mai ales că, în hărțile lor natale, cele două planete nu formează niciun aspect.

Aspectele progresate indică perioade limitate, în care oamenii pot avea relații importante, ei fiind, pentru scurt timp compatibili sau în același stadiu de dezvoltare.

Aspectele dintre o hartă natală și alta progresată (sau între două hărți progresate) au o durată limitată și, din această cauză, pot fi resimțite mult mai intens decât cele formate între două hărți natale.

Ingrid Panaitiu & Raluca Romașcu

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close