Aplicatii & ConcepteMara Jereghie

Relaţiile de dependenţă în sinastrie

Articolul are la bază prezentarea susținută de autoare în cadrul simpozionului Astro-Festival Craiova, din 9 iunie 2019.

De-a lungul vieţii poţi întâlni persoane fără de care să simţi că nu poţi trăi, care te stimulează într-un fel pe care nu îl înţelegi sau care scot din tine o latură pe care nu ţi-o cunoşteai. Există în viaţa fiecăruia persoane care declanşează în interior o stare continuă, cel mai probabil neînţeleasă, de bucurie, de ură, de agresivitate, de constrângere, de stimulare mentală sau de oricare alt fel care să provoace o reacţie automată, ce nu poate fi ţinută sub control.

În orice tip de relaţie, există probabilitatea unui anumit grad de dependenţă. Lăsând la o parte predispoziţiile natale, fiecare dintre noi poate întâlni în viaţă cel puţin o persoană care să-i provoace reacţii incontrolabile şi inexplicabile. Uneori, indiferent cât de raţional eşti, poţi fi atras în mod instinctiv de cineva fără să identifici motivul exact, poţi fi prins într-o relaţie din care să nu vrei să ieşi sau în care nu îţi poţi controla reacţiile. La rândul ei, dependenţa de o anumită persoană sau relaţie poate fi favorabilă pentru tine sau din contră, nocivă. În funcţie de celălalt şi ce aduce el în viaţa ta, ataşamentul poate avea o natură diferită, se poate manifesta în alt mod şi poate duce la relaţii de lungă durată, atât benefice, cât şi toxice.

Identificarea factorilor care indică gradul şi natura dependenţei

Orice studiu de sinastrie urmăreşte compatibilitatea între două persoane şi porneşte întotdeauna de la predispoziţiile individuale ale celor doi. În general, se iau în considerare tiparele native pe plan emoţional, fizic, mental sau spiritual, se observă temperamentul, personalitatea, tipul de relaţie pe care îl caută sau de care are nevoie etc.

În acelaşi timp, astrograma natală poate oferi informaţii despre disponibilitatea de a dezvolta ataşamente, despre punctul slab pe care fiecare îl are din naştere, locul în care poate fi expus şi vulnerabil, care îl poate conduce spre un anumit tip de dependenţă şi în care, dacă este atins într-un anumit mod de o altă persoană, nu poate ţine lucrurile sub control.

Viaţa ca o casă

Dintr-un anumit punct de vedere, viaţa poate fi asemuită cu o casă.

Atunci când cumperi o casă, primeşti planurile ei şi informaţiile necesare pentru a putea să o foloseşti. La fel, când te naşti primeşti harta astrologică a momentului, care te poate ghida, îţi poate oferi indicii despre tine şi felul în care eşti construit.

Planurile casei dezvăluie accesul şi mărimea fiecărei încăperi în parte, în timp ce astrograma natală îţi prezintă prin Casele astrologice tipare native şi predispoziţii în toate domeniile de viaţă.

Mai mult, din proiect reies modul de utilizare şi instrucţiunile de folosire a camerelor, iar în mod similar, în harta natală se pot vedea modelele prestabilite de funcţionare în toate sectoarele de activitate, prin zodiile, planetele şi elementele prezente în fiecare Casă astrologică în parte.

Oamenii ca musafiri

În acest fel, oamenii cu care ne întâlnim în viaţă sunt musafiri care intră în camerele noastre. Mai precis, dacă luăm în considerare un anumit semn sau o anumită parte de zodiac, fiecare face uz de ea în alt mod, în funcţie de Casa astrologică în care se află acea porţiune si eventualele elemente existente acolo.

CINE: „Musafirul” vine cu un anumit bagaj, el exprimând calităţile planetelor sau elementelor aşa cum ştie, după regulile sale, pe care le-a primit la naştere.
Cineva poate avea Mercur în Scorpion şi Marte în Berbec, însuşiri şi calităţi pe care le manifestă în mod corespunzător zodiei respective. Vine în viaţa ta cu acel Mercur şi te investighează, te scotoceşte, e foarte convingător şi pasional, dar în acelaşi timp poţi simţi că direcţionează către tine multă forţă, energie şi spirit conflictual.

UNDE: Cei ce vin „în vizită” pot intra în mai multe camere, pentru că fiecare vine cu elemente specifice proprii (AS, planete etc.), în diferite domenii de viaţă ale celuilalt.
Cineva poate veni cu Saturn al său în Casa ta a 6-a şi automat îţi predă lecţii despre muncă, disciplină, organizare, eficienţă şi un trai mai sănătos.
În acelaşi timp, Luna altcuiva se poate afla în Casa ta a 9-a, îndemnând către sete de cunoaştere, nevoie de progres şi îmbunătăţire, afectivitate la distanţă şi o conexiune pe baze intelectuale, educative, spirituale sau filosofice.

CUM: Cel ce vine în vizită utilizează locul respectiv după propriul set de instrucţiuni, adică foloseşte porţiunea respectivă de zodiac după tiparul cu care este familiarizat, singurul pe care îl cunoaşte.
Pentru cineva, zodia Capricorn se află în Casa 11 şi ca urmare ştie să folosească acest semn în relaţia cu grupurile, în mulţime şi în colectivitate.
La fel, pentru altcineva partea de zodiac cuprinsă între 3 grade Rac şi 10 grade Leu se află în Casa 7, însemnând că în acea porţiune este mai înclinat să fie cooperant şi să caute instinctiv să stabilească relaţii personale şi parteneriate de lungă durată.

Camerele de oaspeţi

Privit din punctul nostru de interacţiune cu ceilalţi şi anume de la Ascendent, pe unele Case le putem vedea, însă există şi Case pe care nu le vedem. Acest lucru înseamnă că şi „musafirii”, adică oamenii cu care intrăm în contact de-a lungul vieţii, pot fi împărţiţi în mai multe categorii.

Dacă persoana respectivă vine cu elemente proprii în Casele tale 1, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, atunci vizibilitatea ta asupra relației este bună. Poţi să înţelegi mai bine ce se întâmplă, poţi să raţionezi, eşti conştient de existenţa celuilalt şi de efectele relaţiei cu el.
Dacă cineva are Soarele în Casa ta a 3-a, îţi doreşti să-l ţii aproape, realizezi că te poate învăţa ceva nou şi că reprezintă o sursă de informaţii, îl simţi că este lângă tine, mereu pregătit pentru comunicare şi un schimb de idei.
Pe altcineva, cu Ascendentul în Casa ta a 5-a îl percepi ca fiind o persoană cu care poţi să te relaxezi, ştii că te bucură prezenţa lui, realizezi că te încurajează să străluceşti şi să scoţi la lumină cele mai bune trăsături şi calităţi ale tale.

Atunci când o persoană îţi ocupă cu elementele sale una din Casele 2, 6 sau 8, observi doar rezultatele interacţiunii, nu şi relaţia pe care o ai cu ea. Deşi îţi este dificil să înţelegi, să percepi şi să vezi în mod corect legătura dintre voi, există totuşi dovezi ale existenţei acelei persoane în viaţa ta.
Cineva poate veni cu Jupiter în Casa ta a 2-a şi dintr-odată simţi că ţi-a crescut valoarea, descoperi abilităţi de care nu ştiai, dar nu realizezi şi că îţi poate consuma resursele.
Cu altcineva, care îl aduce pe Marte în Casa ta a 6-a poţi vedea că există o ordine şi o disciplină în viaţa ta, dar nu înţelegi că acea persoană te îndeamnă s-o serveşti continuu şi astfel să pierzi din energie.
În mod asemănător, Venus a cuiva în Casa ta a 8-a îţi poate trezi o atracţie puternică la nivel de instinct, dorinţă şi emoţie, dar poţi să nu vezi că de fapt cere de la tine mai mult decât poţi da şi încearcă să te controleze.

Musafirul din Casa a 12-a

Lucrurile stau însă cu totul altfel în privinţa Casei 12, deoarece este diferită de oricare alt domeniu de viaţă sau „cameră” pe care o folosim. În Casa 12 există parţi din noi nenăscute încă, mai greu de accesat şi înţeles chiar și pentru noi. E „camera” din planurile casei, respectiv Casa din astrograma natală, care există doar în teorie. În practică nu o poţi defini, nu este concretă, ci există doar în subconştient. Ca să o putem găsi sau pentru a înţelege măcar frânturi din ceea ce înseamnă, avem de obicei nevoie de cineva care să ne explice planurile şi construcţia, mai bine zis un psiholog sau astrolog. În realitate, şi în viaţa de zi cu zi, porţiunea de zodiac cuprinsă în Casa 12 ar mai putea fi activată de altcineva, însă limitat, în funcţie de propriile-i instrucţiuni.

Din moment ce nu poţi vedea acea parte din tine, este dificil să înţelegi ce se întâmplă acolo, de fapt. Casa 12 este latura ta pe care nu ţi-o cunoşti şi pe care nu o poţi identifica, este locul în care interacţiunea cu ceilalţi se face prin senzaţii şi percepţii, nu în mod raţional. Relaţiile ce ţin de Casa 12 sunt la un alt nivel decât cel conştient, mai mult invizibil, energetic, psihologic şi spiritual. Faţă de persoanele care aduc elemente în acel loc nu îţi poţi stăpâni reacţiile şi nu te poţi controla pentru că nu ai capacitatea de a fi raţional. Celălalt este însă conştient de ceea ce reprezinţi în viaţa lui, ca urmare el dă tonul în relaţie, îţi declanşează anumite stări şi manifestări, te provoacă şi te face să descoperi lucruri despre tine pe care nu le ştiai, conform cu tiparele proprii şi instrucţiunile lui de folosire pentru acel semn zodiacal sau parte de zodiac.
Cineva poate suprapune Casa 4 a sa peste Casa 12 a ta, transmiţând la nivel subconştient că se simte familiar cu tine şi parcă te ştie de-o viaţă. Chiar dacă nu deţine elemente în acea Casă, reacţia ta este una similară, de apropiere, sprijin, senzaţie de linişte, confort emoţional, protecţie şi siguranţă, manifestate sub forma indicată de zodia prezentă acolo.
Identic, în cazul în care se poziţionează în Casa 12 cu Venus din Casa 10 a lui, mesajul pe care îl primeşti şi percepţia pe care o ai este că te apreciază pentru poziţia în societate, dar te şi ajută să atingi un anumit succes, scoţând la iveală şi folosind concret acea parte din tine la care nu aveai acces.
În mod asemănător, altcineva poate activa o parte din zodia Scorpionului pe care tu o deţii în Casa 12, sau venind cu Marte acolo, făcându-te să reacţionezi drastic, să fii agitat fără să ştii de ce, să te simţi atacat de acea persoană şi automat să dezvolţi o atitudine de luptă sau conflict.

Informaţii suplimentare care indică ataşamente iraţionale

Pentru a identifica nivelul de dependenţă posibil între două persoane, pentru a afla gradul şi natura unei relaţii longevive, favorabilă sau nefavorabilă, este necesar să se analizeze Casele şi elementele suprapuse ale unuia cu Casa 12 a celuilalt. Ele reprezintă baza unei posibile legături de lungă durată şi oferă indicaţii importante despre mesajele primite la nivel subconştient, atitudinea instinctivă şi posibilele reacţii incontrolabile.

Chiar dacă preferăm un anumit Sistem de Case astrologice, pentru a obţine cât mai multe informaţii suplimentare putem lua în considerare mai multe sisteme, şi anume:

  • Placidus
  • Whole
  • Semn solar (mai ales atunci când nu cunoaştem ora exactă a naşterii).

Exemplu

Analizăm gradul şi natura unei posibile relaţii de dependenţă între Prinţul Charles şi Lady Diana, dar şi în cazul legăturii lui cu Camilla Parker Bowles. Încercăm să aflăm ce reacţii au avut loc la nivel psihologic de ambele părţi, în cele două relaţii, pornind de la identificarea posibililor factori declanşatori.

Prin suprapunere avem următoarele:

Din perspectiva lui Charles, Diana aducea în Casa 12 a lui, următoarele:

Placidus – Soare; Casele 7 şi 8
Whole – Soare, Mercur; Casele 7 şi 8
Semn solar – nimic; Casele 9 şi 10

Ca urmare, el primea din partea ei mesaje la nivel subconştient legate de căsnicie, parteneriat, intimitate, evoluţie, viitor şi imagine publică. Îi transmitea că are nevoie de reciprocitate, comunicare, cooperare şi înţelegere.

Din perspectiva Dianei, Charles aducea în Casa 12 a ei, următoarele:

Placidus – nimic; Casa 5
Whole – Soare, Mercur; Casele 4 şi 5
Semn solar – Uranus; Casa 11

La nivel subconştient, ea primea din partea lui mesajul că se simte bine împreună cu ea şi că îl face fericit, că o iubeşte, că există un schimb de idei şi o comunicare, că ea îi aduce lui un anumit confort şi stabilitate, dar şi că ei doi împreună sunt ca Regele cu Regina lui.

În acest fel, Dianei cel mai probabil i-a fost greu să înţeleagă de ce nu merge relaţia lor, când ea ar fi fost dispusă la o convieţuire de durată şi la o legătură profund sufletească, iar din partea lui percepea plăcere, dorinţă de stabilitate şi înclinaţii romantice. Însă mesajele lui Charles erau de fapt mai mult despre obligaţia de a avea familie şi copii, nevoia de siguranţă şi importanţa de a avea o bază proprie. Diana a pus mai mult accent strict pe legătura lor, pe când el a luat în considerare întreaga familie, incluzând copiii.

Concluzia este că dintre cei doi, pe plan sentimental, mai degrabă Diana ar fi fost cea predispusă la reacţii incontrolabile şi implicit la un ataşament faţă de el, aducător de frustrări, neîmplinire şi neînţelegeri în relaţia lor, implicit în căsnicie.

În ceea ce priveşte relaţia lui Charles cu Camilla, ea aduce în Casa 12 a lui următoarele:

Placidus – Soare, Lună, Mercur, Venus; Casele 12 şi 1
Whole – Soare, Lună, Mercur, Venus; Casele 11 şi 12
Semn solar – Neptun; Casele 3 şi 4

Ca urmare, la nivel subconştient, Charles primeşte din partea Camillei mesaje legate de sentimente, afectivitate, atracţie şi iubire, nu doar despre comunicare, înţelegere, intimitate şi familiaritate. În plus, îi transmite automat şi dorinţa ei de a întemeia un cămin împreună cu el, lucru de mare importanţă în ceea ce îl priveşte, având în vedere localizarea Soarelui său în Casa 4.

Din punctul Camillei de vedere, Charles vine în Casa 12 a ei cu următoarele:

Placidus – nimic; Casele 11 şi 12
Whole – nimic; Casele 11 şi 12
Semn solar – Uranus; Casa 11

Având în vedere faptul că Uranus şi Neptun sunt planete de generaţie, aşa că importanţa lor este nesemnificativă aici, putem observa cum Charles nu îi transmite Camillei nici un mesaj anume şi nu îi provoacă decât anumite senzaţii de neînţeles la nivel raţional pentru amândoi. Ea nu simte nici un fel de presiuni, iar el nu manifestă un anumit tip de atitudine în mod conştient asupra ei. Din acest motiv, Camilla a putut să stea departe de el, să îl aştepte oricât şi să-i ofere dragostea ei în mod necondiţionat.

În relaţia dintre Charles şi Camilla, el este cel care s-a simţit atras de ea în mod inexplicabil şi totodată el este cel predispus la o relaţie longevivă prin care caută să fie iubit, înţeles, protejat şi liniştit sufleteşte. Chiar dacă poate fi o legătură benefică pentru el, chiar dacă nici unul din ei nu este conştient şi nu înţelege raţional unde, cum şi în ce fel este atins de către celălalt, este totuşi una de dependenţă, cel puţin la nivel subconştient. Luând în considerare suprapunerea Caselor 12 ale fiecăruia, este ca şi cum dincolo de lumea vizibilă şi palpabilă, cei doi se atrag şi se ţin de mână indiferent unde s-ar afla, ce ar face şi cum ar acţiona. Nu ai cum să te împotriveşti unui lucru pe care nu îl poţi controla, iar relaţia lor fiind una la nivel spiritual, energetic şi imaterial, dă impresia unei iubiri dincolo de veacuri, pentru eternitate.

Concluzie

Casa 12 reprezintă locul în care suntem vulnerabili în faţa celorlalţi şi în care depindem de un altul pentru a putea să ne înţelegem şi să ne cunoaştem mai bine. Acolo descoperim părţi din noi de care nu suntem conştienţi și o facem prin intermediul altora, în funcţie de cum sunt ei construiţi şi ce reacţii declanşează în subconştientul nostru. Casele, planetele şi elementele pe care o persoană le aduce în Casa 12 a noastră sunt factorii cu care putem identifica probabilitatea unei relaţii de dependenţă, a nivelului, naturii si longevităţii ei.

Indiferent de sistemul de Case astrologice preferat, pentru a putea obţine aceste informaţii suplimentare, ar fi de preferat ca într-o sinastrie să fie urmărite:

• Casa sau Casele suprapuse cu Casa 12 investigată
• Elementele existente acolo, văzute în cele trei sisteme: Placidus, Whole, Semn Solar

În cazul semnului solar, mai precis al zodiei natale, observaţiile se pot face fără o anumita cunoaştere sau iniţiere în astrologie. Mai precis, îi putem identifica uşor pe cei născuţi în zodia de dinaintea noastră, fiind persoane care aduc cel puţin propriul Soare în Casa 12 (solară) a noastră şi care ar putea teoretic să declanşeze reacţii incontrolabile. La fel se poate cerceta şi semnul premergător Ascendentului, dacă acesta este ştiut. Putem aşadar analiza relaţiile strict din punctul de vedere al unei posibile dependenţe, după ordinea semnelor zodiacale:

MARA JEREGHIE,
membră AAR

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close