Aplicatii & ConcepteTania DanielsTeodora MuthTraduceri

Între Sabie și Urzici: Marte în Medicină (partea I)

de TANIA DANIELS
traducere de TEODORA MUTH

Suntem obișnuiți să îl vedem pe Marte într-o lumină negativă, mai ales aceia dintre noi care practică astrologia tradițională. Marte este asociat cu războiul, molimele, epidemiile și accidentele. Cu toate acestea, în natură, nimic nu este pur și simplu „rău”. Tot ceea ce există are atât o dimensiune malefică, ce ține de lumea lui Hades, cât și una paradisiacă, o latură care condamnă și una care salvează.

În acest articol, voi evidenția felul cum putem recunoaște principiul marțian în forța motivațională care îi determină pe sportivi să își atingă cele mai ambițioase obiective, în adrenalina din spatele emoțiilor, fie că este vorba de frică sau de bucurie, în curajul de care avem nevoie pentru a înfrunta viața de zi cu zi, dar și atunci când Marte afectează corpul uman, în bolile pe care această planetă le descrie. În mitologie, Marte este un războinic și un agresor cu sabia în mână, supereroul invincibil. Însă Marte vindecă și previne, de asemenea. De exemplu, urzica este o plantă tipic marțiană, care poate ajuta la îndepărtarea unor boli supărătoare. Acest articol vorbește despre cele patru umori, despre virtuțile și funcțiile lui Marte în relație cu corpul uman și despre semnificațiile sale, în funcție de cvadruplicități, zodii și case astrologice. În partea a doua, voi arăta cum influențează Marte o decumbitură și ce principii pot fi folosite pentru a vindeca boala pe care a cauzat-o.

Cele patru umori

În textele clasice, Marte este descris ca fiind fierbinte și uscat. Căldura sa nu este căldura blândă și temperată a unei zile însorite, plăcute, ci acel tip de căldură insuportabilă, din plină vară, care îți taie respirația.

Marte este, de asemenea, extrem de uscat. Corpul uman este alcătuit din mai mult de 70% apă și are nevoie de un aport continuu de apă, ceea ce este imposibil într-un mediu complet uscat. De aceea Marte este întotdeauna considerat ostil când ne referim la nevoile ce țin de viață. William Lilly descrie această planetă ca fiind arzătoare și colerică. Cuvântul „coleric” se referă la teoria celor patru umori a lui Galen, cunoscută și sub numele de patologia umorală.

Deși toți oamenii au toate cele patru umori prezente în corp, fiecarei persoane îi corespunde un tip de temperament diferit. Într-o hartă natală, putem recunoaște constituția de bază, temperamentul unei persoane, luând în considerare în principal elementele în care sunt poziționate Ascendentul (AC), stăpânul Ascendentului și Luna.

Scopul medicinei clasice era să mențină cele patru elemente în echilibru (…)

Următorul tabel arată caracteristicile fiecărui element:

Tabel 1. Elementele și asocierile lor

Căldura și uscăciunea dau naștere bolilor acute, provenind din temperamentul coleric, care este asociat cu elementul foc și cu stăpânul său, Marte. O persoană colerică este o persoană de acțiune, care are multă ambiție, pasiune și energie și este un excelent motivator. Colericilor le place să fie lideri și tind să domine sau chiar să manipuleze oamenii cu alte temperamente, în special pe cei de tip flegmatic.

Așa cum am văzut, temperamentul coleric este guvernat de Marte iar umoarea  asociată lui este bila galbenă. Pentru a menține corpul în echilibru, fluidul prin care toxinele marțiene sunt eliminate este urina.

Cele patru umori sunt concepute ca lucrând împreună, în mod armonios, în corpul fiecărui om. Umoarea colerică, fierbinte și uscată, este echilibrată de cea a  temperamentului flegmatic, rece și umedă, care lubrifiază gâtlejul iritat sau creează, cu mucusul său, o peliculă protectoare peste o rană inflamată. Un exces al temperamentului melancolic este vindecat prin creșterea ponderii umorii sanguine. Persoanele flegmatice ar putea avea nevoie uneori să-și activeze temperamentul coleric (de foc). Aceste principii au fost bine cunoscute de către medicina din vechime, iar Culpeper le-a folosit pe larg pentru a prescrie remediul potrivit pentru boală și o dietă adecvată.

După această analiză generală a umorilor și a constituției predominante, trebuie să înțelegem ce virtuți dominante reprezintă planetele, într-o hartă natală:

Soarele/Marte stăpânește virtutea atractivă, care acționează prin foame și apetit, pentru a menține sănătatea. Această calitate explică apetitul marțian vorace sau setea intensă: este nevoia de aport alimentar a corpului dar și de expunere la lumina solară, necesară – ca sursă de viață – în producerea de celule noi.

Saturn stăpânește virtutea retentivă, care stochează și acumulează substanțele necesare vieții. Când aportul de hrană și lumină este întrerupt, această virtute apelează la depozitele existente și garantează supraviețuirea temporară.

Jupiter descrie facultatea/virtutea digestivă, care transportă elementele nutritive la celule.

Venus/Luna stăpânește facultatea/virtutea expulzivă. Aceasta produce flegma, acele secreții alunecoase care facilitează adunarea și eliminarea toxinelor. Flegma este o componentă importantă a mucusului, menstruației și fecalelor.

Știm acum că Marte stăpânește virtutea atractivă. Elementul în care se află Marte oferă informații suplimentare:

  • Marte într-un semn de foc descrie febra extremă, rezultat al unui exces de bilă, datorat supra-acidificării, infecțiilor, inflamațiilor și simptomelor clinice care încălzesc și usucă.
  • Marte într-un semn de pământ descrie simptome melancolice, febră lungă și plictisitoare, TBC și alte boli dificile.
  • Marte într-un semn de aer descrie coruperea unor componente ale sângelui (în textele vechi, aceasta este descrisă ca „sânge rău” care s-ar traduce în termeni moderni printr-un deficit al numărului de leucocite sau eritrocite), probleme de coagulare a sângelui sau valori afectate ale nivelului de colesterol.
  • Marte într-un semn de apă se referă la boli care produc mult mucus, cum ar fi tusea și răcelile.

Cvadruplicitatea lui Marte ajută la înțelegerea caracteristicilor bolii, dacă aceasta este ușor de identificat sau nu:

  • Dacă Marte este stăpânul casei a VI-a și se află într-un semn mutabil, originea bolii nu este ușor de diagnosticat și problema poate apărea și dispărea sau pot exista mai multe zone unde afecțiunea a atacat corpul.
  • Dacă Marte se află într-un semn fix, boala este localizată dar va fi destul de lungă și dificilă.
  • Dacă Marte se află într-un semn cardinal, boala izbucnește brusc, e posibil să fie scurtă dar extrem de acută, cu febră mare.

Totuși, trebuie să avem în vedere că:

Fiecare semn este asociat cu anumite părți ale corpului.
Fiecare planetă stăpânește în mod natural anumite organe.
Fiecare planetă descrie organe specifice în funcție de semnul în care se află.

Părțile corpului asociate cu casele

Casele reflectă corpul uman începând de la casa I (capul) și mergând în sens invers acelor de ceasornic până la picioare, reprezentate de casa a XII-a (…). Același principiu se aplică și planetelor în semne, după cum vom vedea mai jos.

Organele corporale asociate cu Marte

Tabel 2. Organele și planetele

Fiecare planetă este semnificatoarea naturală a anumitor organe. Marte stăpânește vezica biliară, unde se produce un acid puternic care ajută la digestia alimentelor, în special a grăsimilor și colesterolului (guvernat de semnul opus, și anume Venus). Vezica biliară ajută la descompunerea alimentelor prezente în stomac printr-o reacție agresivă. Deficitul sau lipsa bilei provoacă indigestie și probleme conexe, în timp ce un exces de bilă dăunează stomacului și intestinelor.

Marte stăpânește, de asemenea, urechea stângă. Urechile sunt legate de simțul echilibrului. Saturn, care stăpânește urechea dreaptă, este o planetă diurnă. El dă greutate. Marte, pe de altă parte, este o planetă nocturnă și stăpânește acțiunea și mișcarea. Echilibrul este necesar pentru a ne putea mișca (Marte) în spațiu, în anumite limite (Saturn). Lipsa echilibrului este resimțită ca fiind extrem de dificil de gestionat, deoarece rezultă într-o lipsă de orientare și, în cele din urmă, în căderi.

Mulți astrologi asociază, de asemenea, organele genitale masculine cu Marte, în timp ce pentru alții acestea sunt guvernate de Venus. De pildă, astrologul și naturopatul din secolul al XVII-lea, Nicolas Culpeper, atribuie bolile venerice lui Marte, dar nu și organele sexuale. Acest lucru se datorează faptului că Marte este opusul lui Venus, care stăpânește organele sexuale.

Este interesant de observat că, în literatura clasică, sângele nu este asociat cu Marte, ci cu Jupiter. Acest lucru și-ar putea găsi o explicație logică în faptul că sângele transportă nutrienți în fiecare parte a corpului, este fierbinte, umed, nonagresiv dar vital, în timp ce Marte este uscat și considerat malefic. De aceea Marte ar putea fi asociat cu sângele care PĂRĂSEȘTE corpul după o rănire și se usucă, imediat în afara corpului.

Marte este, de asemenea, asociat cu simțul olfactiv, indicii despre aceasta găsim în mitologia greacă: printre animalele asociate cu Ares (Marte) se numără lupii și câinii, ambele faimoase pentru simțul lor olfactiv excelent. Saunders asociază, de asemenea, venele și nara dreaptă cu Marte, o opinie care nu este împărtășită de Lilly sau Culpeper.

Marte în semne

Pe lângă organele stăpânite în mod natural de Marte, pe care le-am văzut anterior, planeta descrie și alte organe, în funcție de semnul în care se află.

Următorul tabel ilustrează acest concept mai clar.

Tabelul 3. Marte în semne

Tabelul arată că Marte în Berbec, domiciliul său diurn, reprezintă capul. În semnul următor, Taur, Marte stăpânește gâtul și ceafa. În Gemeni, el stăpânește umerii și brațele și această secvență se continuă cu segmentele descendente ale corpului, până la tălpile picioarelor, pe care Marte le stăpânește când se află în Pești.

În coloana a treia avem părțile corpului pe care Marte le reprezintă atunci când număratoarea zodiilor începe din domiciliul său nocturn, Scorpionul, unde Marte, ca stăpân, reprezintă din nou capul. Fiecare planetă stăpânește întotdeauna capul în ambele domicilii ale sale. După aceea, a treia coloană urmează aceeași secvență ca și a doua. În ultimul semn din această secvență, Balanță (al XII-lea semn de la domiciliul marțian în Scorpion), Marte stăpânește – din nou – picioarele. Același principiu se aplică și celorlalte planete, începând întotdeauna cu domiciliul acestora, unde ele reprezintă capul.

Acest principiu oglindește exact asocierea dintre semne și organe: I casă (domiciliu) = capul, a XII-a casă de la domiciliu = picioarele.

Bolile asociate cu Marte

Corpul se îmbolnăvește în principal din patru motive: deficit, exagerare, răsfăț sau agresiune.

Astrologic vorbind, deficitele sunt asociate cu Saturn, exagerarea cu Jupiter,  răsfățul cu Venus, în timp ce agresiunile sunt domeniul lui Marte. Culpeper afirmă că “Într-adevăr, în harta natală a unor oameni, Jupiter este planeta ucigașă și în starea de boală a unor astfel de persoane, Jupiter va ucide la fel de repede ca și Saturn sau Marte. Fiecare planetă trebuie să își facă treaba.”

Cu toate acestea, planeta roșie a fost considerată cea care a adus ciuma, epidemiile și dezastrele, de aceea identificarea lui Marte într-o poziție proeminentă într-o hartă de decumbitură era interpretată în general ca un semn rău.

Culpeper afirmă că “Saturn, Marte și aspectele lor sunt ca pietrele de moară care apasă bolnavul până la mormânt.” Cu alte cuvinte, Marte și Saturn slăbesc și epuizează corpul. De fapt, bolile descrise de Marte sunt scurte dar extrem de acute, datorită naturii fierbinți și uscate a acestei planete, așa cum a fost descrisă ea mai sus.

Afecțiunile simbolizate de Marte au aceeași natură ca și el. Deoarece stăpânește metalele și este considerat violent, el descrie în general răni deschise, provocate de tăieturi, împușcături sau acte similare. Pe de altă parte, având în vedere natura sa fierbinte, el stăpânește febra și inflamațiile. În acest sens, este interesant de observat că un sinonim pentru cuvântul „inflamat”, cel puțin în engleza americană, este „furios”.

Planeta Marte este asociată cu bila care urcă până în cavitatea bucală atunci când ne înfuriem sau când ne doare stomacul. Toate expresiile furiei sunt marțiene. Putem include aici și procesul de acidificare al corpului.

Dacă consumăm mâncare nesănătoasă sau congelată sau alimente altfel procesate, dacă mâncăm mereu pe fugă, bem multă cafea sau suntem dependenți de dulciuri, corpul devine excesiv de acid, ceea ce înseamnă că echilibrul natural acid-bază al corpului este perturbat. Dacă toxinele nu sunt eliminate corect din corp, ele se acumulează și pot provoca probleme digestive, deoarece prea mult acid gastric dăunează stomacului.

Bolile gastrointestinale, ulcerele, tumorile stomacului sau acidoza sunt fenomene ușor de asociat cu principiul marțian, deoarece această planetă stăpânește virtutea atractivă și, în special, pe cea astringentă. Factorii nutriționali importanți sunt absorbiți, iar deșeurile sunt pregătite pentru a fi eliminate. Când virtutea atractivă este perturbată, corpul fie elimină în mod eronat substanțe prețioase pentru viață, fie nu absoarbe suficient din ele.

Tabelul 4. Afecțiunile indicate de Marte

Marte este responsabil pentru:
Ciumă
Pietre la vezică
Pietre la rinichi
Cicatrici
Răni pe față
Variolă
Supurații
Răni cauzate de fier
Febră mare
Zona Zoster
Icter/hepatită
Boli venerice
Furunculoză multiplă
Hiperfagie – poftă nesățioasă de mâncare
Fistule
Epidemii letale
Epilepsie
Cefalee
Dizenterie
Cicatrici de vărsat de vânt
Febre
Arsuri
Erizipel
Abcese
Malarie terțiană
Ulcerație
Roșeața feței
Inflamație
Migrenă
Revărsarea bilei
Dermatofitoză
Gută
Frenezie, delir
Sete intensă
Bășici
Afecțiuni ale capului, tulburări mentale

Tabelul 4 arată că principiul marțian se manifestă întotdeauna la fel: o boală epidemică, o rană sau un abces și, prin urmare, o inflamație a țesutului de dedesubt. Guta, de exemplu, este un tip de artrită inflamatorie acută și dureroasă — articulațiile sunt roșii, sensibile, fierbinți și umflate din cauza unor depozite de cristale de acid uric.

Asocierea lui Marte cu arsurile este destul de evidentă, poate mai puțin cea cu migrenele. Așa cum am văzut, Berbecul, ca prim semn al zodiacului, stăpânește capul. Deoarece este domiciliul lui Marte, durerea de cap îi este atribuită acestuia. Migrena descrie o durere acută, asurzitoare și pulsantă. Deoarece Marte stăpânește atât Berbecul (capul), cât și Scorpionul (uterul), menstruația este însoțită adeseori de migrene.

Continuarea, în numărul următor

TANIA DANIELS,
QHP, STA Dip H, TAD

Despre Tania
(prezentarea, în site-ul AAR)

Sursa articolului: https://www.astro.com/astrology/iam_article180717_e.htm
Traducerea în limba română de Teodora Muth.

Tania Daniels este invitată de onoare la cea de a XX-a ediție a Congresului AAR. Ea va susține un workshop de o jumătate de zi cu tema ”Emisarii și reporterii regelui: Despre fazele heliacale”, în 22 septembrie 2024, la București – detalii și înscrieri în pagina evenimentului.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close