Karma, nekarma (o viziune în astro-psihanaliză)
Grad de complexitate: mediu (intermediari)
S-a întâmplat să văd zilele trecute A Dangerous Method (Metodă periculoasă), filmul biografic al controversatei prietenii dintre Freud și Jung, discipolul psihanalist pasionat de astrologie. Și mi-am amintit că astrologia a început să fie înțeleasă cu uneltele psihologiei abia în secolul trecut, când și Dane Rudhyar a livrat lumii o astrologie a personalității, un mix de astrologie, filozofie holistică și psihologie abisală, psihologia din practicile psihanaliste.
Avem de atunci încoace o nouă abordare a astrologiei, mai orientată pe individ și pe potențialul său decât pe evenimente și predicții, esențiale în astrologia antică. Iar ca individ, omul reflectă cerul și cerul îl reflectă înapoi (sic!). Sub efectul acestei revelații, Jung îi scria lui Freud în 1911, într-o scrisoare ades citată de către mai toți astro-psihologii: Îmi petrec mare parte din seri cu astrologia. Calculez horoscopul ca să am idee cum funcționează miezul real al psihicului.
Dincolo de funcțiile ei imediat practice, mintea umană e un mecanism trivalent de conștiință (inconștient, conștient, supraconștient). Între inconștient (trecut), conștient (prezent) și supraconștient (viitor) există o permanentă luptă/negociere ca tu să poți translata, să te poți mișca în timp [1], într-un mod sigur și eficient.
Într-o dimensiune absolută (în simultaneitate) conștiința e unică, cele trei valențe ale ei coincid, se cuprind unele pe altele. În dimensiunea relativă în care existăm, în care putem înțelege lucrurile doar în desfășurarea lor (în secvențialiate), ne trebuie o schemă de conștiință defalcată pe fiecare nivel în parte. Un astfel de plan mental desfășurat de conștiință este, de fapt, harta natală astrologică.
Astfel că avem la dispoziție următoarele instrumente de lucru:
1. Apa și pământul
Dau latura feminină, asigură instinctul de supraviețuire și conservare. Se manifestă pasiv, ca inconștient [2]. E memoria trecută, involuntar reactivată a tot ce-ai trăit de-a lungul istoriei personale. Aici rulează inconștient programele mentale cu instrucțiunile necesare de supraviețuire (instinctul de apărare, de conservare, memoria biologică), dar și toate emoțiile, dorințele și impulsurile experimentate vreodată.
2. Focul și aerul
Dau latura masculină, centrată pe afirmare și dezvoltare. Se manifestă activ, prin intermediul lor discernem/înțelegem și luăm decizii/executăm conștient [3]. Adaptează voluntar la realitatea prezentă tiparele emoționale preexistente (inconștientul), pe baza instrucțiunilor date de supraconștient. Implică o pseudo-autonomie, un spațiu de așa-zis liber arbitru.
Două demonstrații ale felului în care interacționează conștientul și inconștientul sunt direct observabile la:
1. Momentul de Lună Nouă (Lună obturată de Soare), ce descrie un inconștient reprimat excesiv de către conștient. Nativul născut la Luna Nouă/Gemeni, spre exemplu, își cenzurează la sânge, exagerat, dialogurile. Convențional și obtuz în conversații, de-o politețe rigidă și afectată, n-are intuiția partenerului de dialog, cu răbufniri violent verbale.
2. Momentul de Lună Plină (Luna se opune Soarelui): inconștientul triumfă liber, ieșit de sub cenzura conștientului: ne manifestăm latura animalică, tocmai motivul pentru care nopțile cu Lună Plină trec cunoscute drept nopți cu vârcolaci.
3. Axa nodurilor (NN-NS).
Ține de un supra-nivel al hărții natale, e situată deasupra planului ei bi-dimensional. Indică axa cu care trebuie să rezoneze întreaga hartă, contextul general în care trebuie integrată harta cu totul [4]. Există percepția, explicabilă oarecum, cum că nativii de foc (cu accent pe planete/semne/case de foc) sunt mai liberi decât cei de apă. Focul, prin natura sa esențial masculin-activă, ia decizii deliberate, așa-zis conștient-voluntare. Însă ele nu pot fi luate la întâmplare, ci în funcție de un ghidaj protector superior. Nodul Nord e un punct de supraconștient, de intuibilă formă superioară de inteligență. E memoria anticipativă a ce-ți trebuie ca să-ți poți armoniza conștientul cu inconștientul [5]. Deși, la nivelul actual de evoluție umană, este cea mai slab dezvoltată formă de conștiință, e singura instanță de validare că ceea ce faci e bine/potrivit cu calea ta de evoluție. Prin urmare, abia nativul care și-a găsit axa e un nativ (mai) liber.
Supraconștientul (NN) e, deci, un suprasimț/supraprogram care știe cum să echilibreze optim tensiunile [6] din actuala ta schemă de viață (harta natală de la naștere).
O cuadratură cardinală între Saturn/Rac și Lună, Pluton/Balanță descrie un conflict între un program mental de autoprotecție individuală (de apă tip Rac), derulat inconștient-pasiv de către nativ, și un program conștient-activ de socializare (de aer tip Balanță). Altfel spus, nativul va forța benevol socializarea și colaborările, sabotat mereu de o nevoie instinctivă de siguranță personală. Dacă NN al nativului ar fi în Săgetător, nativul ar putea neutraliza acest conflict dacă ar învăța să gândească macro, să înțeleagă ansamblul realității în care trăiește. Să se uite mai de sus, panoramat, la tot ce se întâmplă în viața lui.
Acum 2000 de ani Ptolemeu își făcea prevestirile prin intermediul astronomiei, a cunoștintelor de atunci de mecanică a cerului. Erau la mare preț planetele de căldură și umezeală (beneficele Luna, Venus, Jupiter), vădit prielnice condițiilor de viață. Între timp s-a înțeles că existența e prinsă într-un ciclu mai amplu, că e la fel de important ca ceea ce învie primăvara și dă rod vara să fie pregătit temeinic în uscăciunea toamnei (Marte) și-n răceala iernii (Saturn). Și, cel mai de curând, s-a înțeles că forțele oculte, pe care obișnuiam a le considera karmice [7], de vreme ce erau în afara puterii de control umane, țin de fapt de un inconștient despre care știm astăzi că îl putem rescrie. Odată cu psihanaliza, karma a devenit cam nekarmă, iar destinul începem să ni-l cam facem.
Note:
[1] În termeni reali, există doar prezent: moment unic când putem interveni/schimba ceva în viața noastră. Trecutul există prin amintire, prin reactivarea a ceea ce ea are încă actual. Viitorul există prin speranță, prin ce proiectăm.
[2] Inconștientul personal (Luna, Rac, casa4): instinctul de apărare/ocrotire, instinctul matern;
Inconștientul interpersonal (Pluton, Scorpion, casa8): o formă extinsă de inconștient. Știi reflex ce-i în mintea altuia, poți s-o modelezi/reprogramezi, ca simplu individ sau ca profesionist (psiholog, psihanalist, astrolog, vrăjitor); singura zonă unde poți fi intr-adevar intim cu altul mental, dar și fizic (vezi instinctul sexual);
Inconștientul cosmic, universal (Neptun, Pești, casa12): inconștientul mare; beneficiezi de rețeaua-suport emoțional-neuronală a întregului univers, garantă a unei bune sănătăți mentale;
[3] Conștientul personal (Marte, Berbec, casa1), afirmarea faptului că exist; știu că sunt;
Conștientul interpersonal (Soare, Leu, casa5), știu că sunt și cine sunt în raport cu celălalt;
Conștientul colectiv, universal (Jupiter, Săgetător, casa9), mă identific cu o sumă de individualități străine mie.
[4] Planetele la NN/NS ori în legătură, prin orice tip de aspect, cu NN/NS te ajută să accesezi supra-nivelul hărții. Conjuncțiile dau cele mai puternice indicații de orientare.
[5] Dacă rămâi exclusiv pe protecție/conservare (feminin-apă/pământ), stagnezi și ratezi dezvoltarea (masculin-foc/aer). Dacă te concentrezi exclusiv pe dezvoltare (masculin-foc/aer), neținând cont de protecție (feminin-apă/pământ), îți riști viața.
[6] Conflictele exprimate în harta natală sunt de două tipuri:
-cuadraturi: conflicte puternice, opun principii de manifestare diferite (masculin/conștient versus feminin/inconștient). Vezi cuadraturi masculin-feminine tip foc-apă (Berbec-Rac), tip foc-pământ (Berbec-Capricorn), etc.
-opoziții: conflicte mai ușor aplanabile, au loc în cadrul aceluiași principiu de manifestare. Vezi opozitii masculin/conștiente tip foc-aer (Berbec-Balanta), opoziții feminin/inconștiente tip apă-pământ (Pești-Fecioară).
[7] Anticii atribuiau valențe malefice la un număr de patru case astrologice, ce nu văd Ascendentul, case de inconștient de impact mediu (succedante) și slab (cadente): case de apă (casa8, casa12), case de pământ (casa2, casa6). Inconștientul angular (casa4, casa10) e absolvit, totuși, prin poziționarea forte în unghiuri, de conotațiile sale nefaste.