Cine se teme de Marte retrograd? (partea a II-a)
de VALERIA GRĂDINARU
Spre deosebire de celelalte planete personale (vorbim de Mercur și Venus), Marte este asociat din start cu ideea de malefic (“Micul Malefic”). Ca atare, starea lui retrogradă ar putea aduce, la prima vedere, ceva favorabil nativului.
Practic, inhibarea sau exacerbarea (după caz) a funcției marțiene în perioada retrogradării ne pune în fața unor provocări diferite dar la fel de dificil de gestionat.
O altă discuție ar fi legată de considerațiile conform cărora retrogradarea marțiană ar fi “mai greu de dus” de bărbați, în virtutea faptului că Marte este prototipul, arhetipul bărbatului, al soțului, șefului, liderului, războinicului.
Aici intervin două chestiuni esențiale, în opinia mea.
În primul rând, o astrogramă poate fi foarte yin sau foarte yang, indiferent de sexul nativului, ca atare, energiile marțiene sunt resimțite diferit în funcție de principiul dominant. Din punct de vedere astrologic, principiul reflectat de caracteristicile hărții astrologice nu coincide întotdeauna cu sexul biologic al nativului.
În al doilea rând, un individ poate resimți energiile marțiene retrograde ca fiind deranjante în situația când se raportează la factori exteriori: momentul istoric al nașterii sale, cultura căreia îi aparține, tradițiile, cutumele cărora trebuie să li se supună.
Vă oferim câteva exemple foarte interesante ale unor nativi – bărbați – cu Marte retrograd în harta natală.
Tiger Woods
Unul dintre cei mai buni jucători profesioniști de golf din toate timpurile, reușind să intre în topul Forbes al celor mai bine plătiți sportivi.
Excelent atlet și un fel de copil-minune în domeniul sportiv – a început să joace golf de la vârsta de 2 ani –, trebuie spus că golful a reprezentat o opțiune secundară pentru el, pasiunea lui ar fi fost baseball-ul (joc în care se afirmase tatăl lui) însă, din cauza unei accidentări, a fost silit să renunțe. Această reformulare a obiectivelor este specifică energiei marțiene retrograde. Însă Marte în Gemeni are, fie în mișcare directă, fie retrograd, mai multe căi de a se manifesta.
În harta lui, Marte este puternic, atât prin situarea în Casa a noua și conjuncția cu Mijlocul Cerului, cât și prin asocierea cu Mercur, dispozitorul său și stăpânul Ascendentului și al Mijlocului Cerului. Cele două planete se află în recepție mixtă, își “împrumută” una alteia anumite însușiri. Este vorba de îndemânarea, precizia loviturilor pe care le execută, de capacitatea de a-și gândi strategiile.
Aspectul favorabil cu Pluton din Casa întâi îi conferă forță, perseverență, dar susține și energia, specifică retrogradării marțiene, de a se reinventa, de a “renaște din cenușă”. Într-adevăr, după o primă perioadă de succese răsunătoare, cariera lui a avut o cădere, datorată atât incidentelor din viața relațională cât și unor accidente care i-au grevat sănătatea. Presupusele lui infidelități au determinat răcirea relației cu soția și divorțul, în 2010. Au urmat câțiva ani grei din punct de vedere profesional, pierderea aproape a tuturor turneelor de golf, câteva accidente de circulație cu consecințe atât medicale cât și judiciare…
Începând din anul 2018, fanii lui au avut bucuria să-l vadă revenind în forță pe primele locuri din campionate. Munca lui continuă de perfecționare a mișcărilor de joc este definitorie atât pentru Ascendentul în Fecioară, Mercur în Capricorn cât și (mai ales) pentru energia lui Marte retrograd!
Martin Luther King
Unul dintre liderii politici marcanți ai secolului XX, lider al mișcării pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare.
Marte retrograd este parte a unui careu în T, în opoziție la Saturn și în cuadratură la Luna în Pești. Întreaga lui activitate politică este o luptă pentru ca autoritățile (Saturn) să adapteze legislația la realitățile vieții din a doua jumătate a secolului XX în Statele Unite.
Lupta lui este însă non-violentă; pe lângă reticența lui Marte retrograd, aici intervine și influența Lunii în Pești, lupta lui se desfășoară prin mitinguri, marșuri pașnice, boicoturi. Luna, focarul careului în T, conjunctă cu Venus, se află în Casa a unsprezecea și reflectă foarte bine impactul emoțional extraordinar pe care Martin Luther King l-a avut asupra maselor.
Esențial este însă, dacă ne referim la caracteristicile funcției marțiene, rolul de “armă” pe care l-au îndeplinit discursurile sale; Marte retrograd în Gemeni l-a ajutat să-și focalizeze energia combativă în cuvinte care nu doar au inspirat, ci au declanșat efectiv mișcarea unor întregi colectivități (să nu uităm că a militat nu numai pentru drepturile populației de culoare ci și împotriva războiului din Vietnam, încă un atribut al fazei marțiene retrograde!). Aflat în Casa a doua, Marte în Gemeni justifică aceste calități oratorice excepționale.
David Copperfield
Un iluzionist american, David Kotkin pe numele său real, al cărui succes comercial l-a propulsat în topul celor mai bine plătiți artiști din lume.
Cele mai cunoscute numere de magie din spectacolele sale cuprind dispariția unei aeronave (1981), dispariția și reapariția Statuii Libertății (1983), levitarea peste Marele Canion (1984), evadarea din închisoarea Alcatraz (1987), dispariția unui vagon al trenului Orient Express (1991). Evident, numărul de “tăiere în bucăți” a partenerei de scenă, așa numitul truc “death saw”, a fost dus până la perfecțiune.
Zodiile mutabile sunt importante în această astrogramă, în special Fecioara, care conține Ascendentul, Soarele și pe Jupiter. De aici, o anume mobilitate, inclusiv intelectuală, curiozitate și capacitate de a-și însuși experiențe noi.
Marte retrograd se află în Pești în harta lui, în Casa a șasea, și aspectează doar două planete, Jupiter și Soarele. Ego-ul sau Soarele nativului se manifestă “din culise”, din Casa a douăsprezecea (unde se bucură de certe abilități psihice) și, împreună cu Jupiter, are o viziune de ansamblu, reușește să țină sub control cumva acțiunea. Stăpânul Casei a douăsprezecea este și stăpân al Ascendentului, vorbim de Mercur, “mesagerul”, cel care comunică, transferă și procesează informația, percepția; se creează o legătură, prin energia mercuriană, între ceea ce este “nevăzut”, ascuns, și ceea ce se revelează, ceea ce iese la iveală.
Energia marțiană în faza lui retrogradă sprijină această creație a iluziei acțiunii, în Semnul dual și alunecos al Peștilor. Până la urmă, însăși retrogradarea planetară, privită de pe Pământ, este o iluzie, nu-i așa?
Interesant e că Marte este conjunct cu un punct imaginar mai rar utilizat de astrologi, Vertexul, la 22° Pești. Vertexul, numit și “Ascendentul electric”, este unul dintre capetele axei Vertex-Antivertex și se poate utiliza în analiza relațională. Însă, în unele situații, el poate revela anumite însușiri speciale: “prin această axă manifestăm anumite abilități și talente pe care e musai să le punem în practică”[1]Dan Ciubotaru, “Vertex- simbolistică și interpretare”. Este foarte posibil ca manevrele subtile, rapiditatea gesturilor și imprevizibilul situațiilor pe care – aparent – le creează, să fie “alimentate” cumva și de conjuncția dintre Marte retrograd și acest “Ascendent electric”.
Ebertin
Astrolog german, profesor, publicist și editor, Reinhold Ebertin este considerat fondatorul Cosmobiologiei (“acea ramură a astrologiei care lucrează pe fundamente științifice și care se referă la științele naturii”)[2]https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Reinhold_Ebertin?_x_tr A adus contribuții importante la studiul Punctelor mijlocii, la studiul stelelor fixe și al planetei Pluton. De asemenea, a adus contribuții originale în domeniul astrologiei medicale („Corespondențele anatomice ale gradelor zodiacale”).
Viața lui, trăită în vremurile grele ale conducerii Germaniei de puterea nazistă, a fost marcată de nenumărate restricții, represalii, renunțări. A reușit să se sustragă înregimentării în structurile politice ale vremii, fapt pentru care, în 1941, a fost arestat de Gestapo pentru câteva luni împreună cu mama lui (și ea astrolog). Înstrăinat în propria lui țară, a continuat să scrie deși, în cercurile celor ce studiau discipline esoterice, era considerat mai degrabă un dizident și un geniu neînțeles. În ultimii ani ai dominației celui de-al Treilea Reich, astrologia era un subiect tabu, practicarea astrologiei fiind interzisă.
Activitatea lui Reinhold Ebertin s-a desfășurat în condiții de maximă discreție, folosindu-se de munca de editor, jurnalist și profesor ca “acoperire” și, bineînțeles, pentru a-și câștiga veniturile necesare.
Ebertin are Marte retrograd în Casa a opta, a ocultismului, în Semnul analitic și cerebral al Fecioarei. Marte este planeta cea mai bine conectată în hartă, atât cu Ascendentul și Mijlocul Cerului cât și cu Luminătorii, cu Saturn și Jupiter. Esențială pentru vocația lui este opoziția Mercur în Pești – Marte retrograd în Fecioară, cu recepția simplă a lui Marte în Semnul de domiciliu și de exaltare al lui Mercur (să nu uităm că Mercur este, printre altele, “protectorul” astrologilor, Hermes Trismegistos). Ascendentul în Capricorn, cu Luna – Luminătorul dominant – conjunctă cu Saturn și cu Jupiter în Casa întâi, au fost factorii care l-au susținut, i-au conferit capacitatea de a rezista vicisitudinilor vremurilor și de a se putea concentra asupra operei sale.
James Dean
Actor american de teatru și film, pilot de curse, de automobile, celebru în urma interpretării rolului principal din Rebel fără cauză (Rebel Without a Cause). Este singurul actor care a primit două nominalizări postume la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (1956).
Pentru rolul care l-a lansat în “liga mare” a cinematografiei americane, La est de Eden, Dean a fost ales de regizor pentru că nu-l putea avea pe Marlon Brando; deci, inițial, a fost un substitut – vedem din start o împrejurare influențată de Marte retrograd. Însă rolul i-a venit “mănușă” tânărului, care a exprimat în jocul lui neliniștea, starea de “proscris” (“outcast”), neînțeles de familia sa care nu-l poate integra. Dar ceea ce l-a făcut celebru este rolul din Rebel fără cauză. James Dean devine simbol al generației postbelice, imagine a ”tânărului sensibil, nonconformist și rebel, reprezentant al conflictului dintre generații”[3]https://ro.wikipedia.org/wiki/James_Dean.
Tânărul era, într-adevăr, nonconformist și rebel; deși contractul semnat cu compania de filme Warner Brothers i-a interzis toate cursele în timpul filmărilor, James Dean a pilotat o mașină puternică și, în drum spre startul unei curse, a suferit un accident mortal. Avea doar 24 de ani. Câteva generații, după aceea, s-au regăsit în personajul lui Dean, nemuritorul rebel.
Marte retrograd în Leu, în Casa a cincea, este stăpân al Ascendentului și stăpân, prin exaltare, al Mijlocului Cerului; exprimă încredere în sine, loialitate, creativitate și capacitatea de a-și asuma riscuri. Cu Uranus și Nodul Nord conjuncte cu Ascendentul și Soarele în Vărsător (Soarele face singurul său aspect major, un sextil, chiar cu Uranus), avem în fața noastră o astrogramă care poate fi a unui aventurier, a unui răzvrătit sau contestatar. Marte retrograd în inconjuncție la Soare reflectă lupta lui cu status quo-ul, cu autoritatea.
Interesant este de văzut și atitudinea lui față de partenere: deși studiourile de film au încercat să-i creeze o imagine de “june prim”, se pare că era destul de rece cu femeile (Marte retrograd face inconjuncție cu Venus în Capricorn și cuadratură cu Luna); mai degrabă ar fi fost interesat de prieteniile cu bărbați, însă morala epocii ar fi taxat dur această manifestare. Pasiunea cunoscută pentru viteză, pentru trăire intensă, competiția cu sine însuși, până la urmă, au condus la deznodământul dramatic. James Dean rămâne însă unic în galeria personajelor rebele, neconvenționale, “antiestablishment”.
VALERIA GRĂDINARU,
membră AAR, redactor Astrele
Citește și ”Cine se teme de Marte retrograd (partea I)”
Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.
Note