Aplicatii & ConcepteValeria Grădinaru

Cine se teme de Marte retrograd? (partea I)

de VALERIA GRĂDINARU

Pentru a înțelege modul în care funcționează energia lui Marte retrograd, cel mai simplu este să analizăm relația lui cu Soarele (Eul, conștiința, centrul, autoritatea) din momentul în care (aparent) se oprește din mișcarea directă până în momentul în care (aparent) își reia sensul direct. Astfel, ultima staționare retrogradă marțiană a avut loc pe data de 30 octombrie 2022, la 26° Gemeni, iar ultima stație directă, la 12 ianuarie anul acesta, la 9° Gemeni.

La 30 octombrie 2022, între Soarele în Scorpion și Marte exista o inconjuncție, urmată de o opoziție, la începutul lunii decembrie (mai exact, la 8 decembrie, Soare la 17° Săgetător, Marte la 17° Gemeni) și o a doua inconjuncție, la 12 ianuarie, între Marte la 9° Gemeni și Soarele în Capricorn.

Marte, arhetipul acțiunii, competiției, manifestărilor impulsive, spontane, agresive, se manifestă acum diferit. Intervine o (re-)ajustare permanentă a modului de a acționa, de a-și urmări obiectivele, coordonarea cu sine și cu mediul exterior poate fi deficitară, nativul poate acționa indirect, defensiv, ia în calcul perfecționarea abordărilor sale. Toate acestea sunt expresii ale inconjuncției. Ulterior putem observa manifestarea opoziției: lupta împotriva unei forme de autoritate, percepția că “celălalt” se opune acțiunilor sau scopurilor sale. Nativul simte nevoia de a-și demonstra mai întâi lui însuși calitățile care, până atunci, i se păreau evidente.

Doresc să accentuez faptul că a avea o planetă personală retrogradă în harta natală nu este un “handicap”, un aspect negativ. Totul ține de gradul de conștientizare și de dorința persoanei de a integra în mod pozitiv acest element. În articolele anterioare am văzut personaje emblematice din lumea artei, a finanțelor sau “high life”, cu Venus retrogradă în astrogramă. Tot astfel voi prezenta aici personalități considerate modele de excelență (de urmat sau de evitat, unii, dar oricum de reținut), sportivi de top, artiști, oameni politici de prestigiu care au știut să se folosească de Marte retrograd din harta lor natală.

Ladies first!

YOKO ONO

Este o artistă de avangardă, muzician, devenită celebră în urma căsătoriei cu unul dintre membrii formației Beatles, John Lennon.

Funcția marțiană de separare, “excludere”, eliminare, pare să funcționeze în viața ei: a fost învinuită că ar fi cauzat separarea lui John Lennon de grupul Beatles. Într-adevăr, căsătoriți în 1969 (imediat după pronunțarea divorțului lui Lennon de prima soție), cei doi au apărut împreună la diverse evenimente artistice, inclusiv cele create de Ono, iar celebra trupă Beatles s-a destrămat în vara anului 1970. Marte retrograd este conjunct cu Neptun și cu Nodul Sud, argument astrologic destul de solid pentru a justifica afirmația de mai sus…

Ca promotor al muzicii rock avangardiste, cu un stil “abraziv”[1]https://www-britannica-com.translate.goog/biography/Yoko-Ono, se poate spune că Yoko întrupează arhetipul Rebelului, al Reformistului. Muzica și pictura ei au fost considerate la data lansării lor “contra curentului” (Casa a cincea, a pasiunilor, hobby-urilor, este în Vărsător, cu Venus pe cuspidă, de altfel și Soarele este poziționat tot în Vărsător).

Cu Marte retrograd în Casa a douăsprezecea, putem vorbi și despre arhetipul Exilatului, Yoko Ono fiind născută și educată până la 20 de ani în Japonia, mutată definitiv apoi în Marea Britanie.

STEFFI GRAF

Una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din toate timpurile, câștigătoare a 22 de titluri de Grand Slam la simplu.

Casa a șasea în Scorpion, cu Marte acolo, retrograd în Săgetător, sugerează o rutină zilnică foarte activă, multă muncă, ambiție, voință de autodepășire.

Devenită jucătoare profesionistă la numai 13 ani, a lucrat permanent pentru perfecționarea mișcărilor, această calitate fiind indusă de energia marțiană retrogradă. În anii 1991-1996 a traversat o perioadă foarte grea: a suferit mai multe accidentări, unele soldate cu intervenții chirurgicale și a trebuit să clarifice în justiție unele nereguli financiare legate de plata impozitelor, reușind totuși să revină în top 3, revenirea în forță fiind, de asemenea, o calitate specifică lui Marte retrograd.

Timidă din fire, refuza invitațiile la evenimente sociale, de cele mai multe ori mergând direct de la aeroport la terenul de tenis, avem de-a face, deci, cu un comportament de “lup singuratic”(confirmat și de prezența Luminătorilor și a lui Mercur în Casa a douăsprezecea).

Când, în august 1999, și-a anunțat retragerea, ea a motivat-o spunând „I’m not having fun anymore” (“nu mă mai distrez”), o justificare pe deplin motivată de configurația Mercur în Gemeni – opoziție la Marte retrograd în Săgetător din harta ei natală…

FRIDA KAHLO

Pictoriță mexicană, promotor al unui stil artistic unic, revendicat de curentul suprarealist dar considerat de ea însăși “tradițional” și neinfluențat de arta contemporană.

Stellium-ul din Rac, cu conjuncția strânsă dintre Soare, Neptun și Jupiter, face o opoziție “electrică” la conjuncția Uranus-Marte retrograd din Capricorn, din Casa a cincea. Este clar că avem de-a face cu o personalitate excentrică, rebelă dar și predispusă la a fi implicată în accidente sau incidente de tot felul. Din păcate, în adolescență a fost victima unui accident îngrozitor, ca pasageră într-un autobuz. Coloana vertebrală, coastele și picioarele i-au fost fracturate în mai multe locuri. A suferit multe intervenții chirurgicale, ani de recuperare fizică și toată viața a trebuit să poarte un corset metalic. Starea sănătății a obligat-o să facă de trei ori întrerupere de sarcină, neputând avea copii vreodată.

Marte retrograd i-a conferit însă și o dificultate în a-și gestiona cu înțelepciune și diplomație viața. Marea ei iubire, pictorul Diego Rivera (diferența de vârstă era mare între ei, fapt pentru care părinții ei cu greu au aprobat mariajul) avea un comportament dificil, cu multe derapaje de fidelitate. După 10 ani de căsătorie, ea a cerut divorțul dar, un an mai tărziu, s-au recăsătorit.

Creația ei reflectă mult din energia marțiană retrogradă: tablourile ei aduc în actualitate mitologia aztecă, arta populară mexicană, cu accent pe tema “strămoșilor”. În câteva autoportrete, ea se reprezintă cu rădăcini care o leagă de pământ. Stilul ei vestimentar era frapant în epocă: purta costumația tradițională a indigenilor, de multe ori cu corsetul metalic în exterior, împodobit cu simboluri vechi aztece.

CAMILLE CLAUDEL

Una dintre primele femei sculptor din lume, sora celebrului Paul Claudel.

Marte este retrograd în harta ei în Casa a șaptea, în Gemeni; însă dificultățile în plan relațional le-a compensat, din plin, prin manifestările artistice. Neîncurajată de familie – care i-a retras suportul financiar atunci când avea mai mare nevoie –, a căutat tovărășia și sprijinul altor artiști. Din păcate, relația ei cu Auguste Rodin, considerat și astăzi cel mai important sculptor francez, deși i-a adus un plus din punct de vedere profesional, a fost ruinătoare pentru viața personală. Fără a face compromisuri sau a căuta să mențină un parteneriat considerat, pe bună dreptate, umilitor, Camille s-a retras în universul ei emoțional (Pluton situat pe Descendent și pe Nodul Sud lunar reflectă acest gen de energii, relații care tind să transforme, nu neapărat în bine, personalitatea nativului). Contestată de colegii de breaslă, inclusiv de Rodin, lipsită de afecțiunea familiei, a continuat să lucreze o perioadă de timp în izolare, starea ei mentală devenind precară. Și-a sfârșit viața într-un azil, echivalentul unui spital de psihiatrie, fără ca mama ori sora ei să o viziteze vreodată.

Marte retrograd în aspect favorabil (trigon de Semn) cu Saturn în Casa a douăsprezecea, a izolării, bolilor psihice, reflectă această împrejurare tragică din viața ei. Ea a luptat împotriva autorității familiei, inițial, apoi a luptat pentru a se elibera de influența mentorului ei. În ultimii ani înainte de a se îmbolnăvi, a susținut cu tărie că Rodin a acționat împotriva afirmării operei ei în spațiul public, lucru care poate fi adevărat. Boala ei mentală, începută ca o acumulare de energie care nu se mai exterioriza prin artă, poate fi confirmată atât de poziționarea lui Saturn pe cuspida Casei a douăsprezecea, cât și de opoziția Mercur-Uranus și de poziționarea lui Pluton pe cuspida Casei a șaptea.

ANGELA MERKEL

Politician care a ocupat funcția de cancelar al Germaniei între 2005 și 2021. A fost prima femeie care a ocupat această funcție și al doilea cel mai longeviv cancelar în istoria Germaniei.

Marte retrograd în Casa întâi, în Săgetător, și conectat doar cu Venus, dintre planetele personale, indică o personalitate rezervată, discretă (fapt confirmat de stellium-ul cu Soare, Jupiter, Mercur în Rac). Fiind stăpânul Casei a patra și al Casei a unsprezecea, Marte îi conferă energie, încredere în sine, capacitate de integrare în comunitate. Trăind în Germania de Est până în 1989, s-a simțit înstrăinată o bună bucată de vreme după mutarea în Berlinul de Vest – avem de-a face, așadar, cu una dintre manifestările lui Marte retrograd.

Perfecționismul este o altă expresie a energiei marțiene aflate la retrogradare: integrată destul de ușor în lumea politică, a reușit să-și perfecționeze abilitățile de comunicare, devenind în anul 2005 liderul coaliției partidelor creștin-democrate și cancelar. Latura ei esențială, aceea de Reformator, s-a văzut în promovarea insistentă a politicii de integrare în ceea ce s-a numit “criza migranților” începută în 2015.

 La fel ca majoritatea femeilor cu acest marcaj marțian, la Angela Merkel este limpede tendința de identificare cu unele arhetipuri masculine, în special cele de Conducător, Decident, Lider. Poziționarea lui Saturn în Scorpion, în Casa a zecea, confirmă acest lucru.

Viața ei sentimentală pare să fi fost destul de săracă: despre primul soț spune că „Nu a fost o mare dragoste. Ne-am căsătorit pentru că toţi se căsătoreau”[2]https://www.digi24.ro/știri/externe/ue/portret-angela-merkel-cea-mai-puternica-femeie-din-europa-616308; cel de-al doilea i-a fost coleg timp de mai mulți ani și, în 1998, au decis să-și oficializeze relația. Nu i-a adoptat numele, în schimb acesta, un distins profesor de fapt, Joachim Sauer, a căpătat porecla de “Mister Merkel”…

În 2018, Angela Merkel a fost desemnată “cea mai puternică femeie din lume” pentru a opta oară (record!) de către revista Forbes[3]https://www.libertatea.ro/știri/angela-merkel-cea-mai-puternica-femeie-din-lume-și-2018-2476203; https://www.libertatea.ro/știri/angela-merkel-rămâne-cea-mai-puternica-femeie-din-lume-882916 : … Continue reading, apreciere care sunt sigură că i-a făcut enorm de multă plăcere…

Citește și ”Cine se teme de Venus retrogradă” – partea I (hărți feminine) și partea a II-a (hărți masculine).

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close