Aplicatii & ConcepteDiana Spinean

Cum sa recunoastem vocatia profesionala

de Diana Spinean
(Articolul are la baza un exercitiu astrologic conceput de autoare impreuna cu Monica Toma in cadrul Taberei de Astrologie Fidelia 2012)

influenta-neptuniana-vocatie
Foto: "Standing up drop" de Dennis Langerak

Intr-un articol precedent[1] scriam ca „in termeni de vocatie (care este mult mai mult decat o cariera care ne implineste), intreaga noastra harta «vorbeste»! MC este doar unul din elementele importante (…)”, elemente printre care aminteam si casele a II-a si a VI-a care, impreuna cu casa a X-a formeaza triada socio-profesionala. Acum vin in completarea celor afirmate cu prezentarea unor elemente, relativ neobisnuite, care s-au dovedit utile in consilierea astrologica in scopul orientarii profesionale. Meritele dezvoltarii acestor idei nu-mi apartin, eu doar le-am aplicat cu succes, la randul meu, adaptandu-le stilului propriu de lucru.

.

.Sa facem cunostinta…

In cartea „Neptune, the 12th House and Pisces as Career Indicators in the Birth Chart[2], astrologul Maurice Fernandez explica faptul ca a XII-a casa si pozitia planetei Neptun in harta natala pot oferi indicii pretioase in ceea ce priveste vocatia si sustine aceasta afirmatie cu numeroase studii de caz.

Ideea conform careia casa a XII-a ar avea un cuvant de spus in acest sens nu este atat de suprinzatoare, fiind confirmata initial de studiile statistice ale astronomului francez Michel Gauquelin[3] care demonstreaza, printre altele, ca planetele aflate la rasarit in momentul nasterii unui individ au unele dintre cele mai puternice si mai clare influente in determinarea profesiei respectivului. Si cand spunem „rasarit” vorbim, in harta natala, de o zona care incepe la 10 grade sub punctul Ascendent si include urmatoarele 30 de grade de deasupra acestui punct. In majoritatea sistemelor de case (mai putin sistemul de case pe semne intregi), sansele ca cea mai mare parte din aceasta zona sa se confunde cu casa a XII-a sunt foarte mari.

Nu este greu de inteles ca in timp ce casa a VI-a semnifica serviciul prestat in beneficiul unei entitati (persoana fizica sau juridica), casa a XII-a, opusa sa, poate fi semnificatoare pentru serviciul prestat in folosul unei colectivitati. Insa, din pacate, acesta asociere este usor trecuta cu vederea datorita reputatiei mai putin bune a acestei case – pe scurt, stim ca ea ne pune in postura de a ne confrunta, in singuratate, cu forte, mai mult sau mai putin prietenoase, izvorate din propriului inconstient.

Nu am sa insist pe semnificatiile acestei case, care sunt deja cunoscute, ci am sa sugerez importanta acesteia pentru cresterea noastra profesionala, folosindu-ma de un citat din Goethe la care va invit sa meditati: „Talentul se dezvolta in singuratate; caracterul se formeaza in tumultul multimii”.

Cu toate ca cele trei elemente specificate de Fernandez – casa a XII-a, Neptun si semnul Pestilor – indeplinesc roluri foarte diferite in harta natala si nu trebuie confundate, ele au, in viziunea mea, ceva in comun: ofera mijloacele prin care individul poate accesa constiinta colectiva si nevoile ei. Iar cand vorbim de vocatie profesionala, capacitatea unui individ de a recunoaste si de a satisface o anumita nevoie colectiva este esentiala.

Neptun indeplineste functia de a ne conecta la mediul in care traim, de a (ne) „dizolva”, de a fi „una cu…” si de a accesa stari si informatii de dincolo de realitatea evidenta. Pestii indica insasi existenta acestei nevoi de fuziune cu mediul, iar casa a XII-a ne ofera terenul prielnic pentru a intelege aceasta nevoie (Pesti) si pentru a exersa aceasta functie (Neptun).

Astfel, cele trei elemente au greutate in evaluarea capacitatii noastre de a ne racorda la cerintele si nevoile sociale, de a simti masele si de a comunica pe unde mai subtile cu acestea sau chiar de a le influenta.

.

Sa trecem la treaba…

In acest sens, in harta unei persoane, este necesar sa analizam:

 • casa a XII-a, semnul de pe cuspida si planetele prezente aici;
 • situatia stapanului casei a XII-a;
 • pozitia lui Neptun in casa si relatia acestuia cu alte planete;
 • semnul Pestilor – casa/casele pe care o/le gazduieste si planetele de aici.

Obs.: recomand ca analiza acestor elemente sa nu se faca fara o evaluare initiala generala a hartii si sa fie subordonata unei analize particulare a triadei socio-profesionale „II-VI-X”.

Prin combinarea acestor elemente se formeaza profilul vocational al persoanei.

Personal, cand folosesc metoda lui Fernandez prefer sa pastrez limpede in minte faptul ca Neptun, Pestii si casa a XII-a nu sunt acelasi lucru, dar pentru a simplifica exprimarea, ma voi referi, in continuare, la aceasta noua triada prin termeni ca „energie neptuniana” sau apeland doar la semnul Pesti, asa cum face Fernandez. Este important, insa, sa retineti ca ideile formulate nu se limiteaza doar la termenul utilizat.

Asadar, un profil vocational bazat pe combinatia Pesti/Zodie X,  poate insemna oricare dintre urmatoarele:

 • aspect major intre Neptun si planeta care isi are domiciliul in zodia X (Exemplu pentru Pesti/Berbec: Neptun-Marte);
 • planeta respectiva in Pesti sau in C XII (Ex. pentru Pesti/Berbec: Marte in Pesti sau in C XII)
 • C XII in zodia X (Ex. pentru Pesti/Berbec: C XII in Berbec);
 • stapanul C XII in aspect cu planeta respectiva sau in zodia X (Ex. pentru Pesti/Berbec: stapanul C XII in aspect cu Marte sau in Berbec).

Cu aceste elemente prefer sa lucrez eu, insa Fernandez adauga si:

 • casa asociata cu zodia X in Pesti (unii astrologi prefera analogia casa-zodie pe principiul C I – Berbec, C II – Taur, C III – Gemeni s.a.m.d. Ex. pentru Pesti/Berbec: C I in Pesti);
 • Neptun in casa asociata cu zodia X (Ex. pentru Pesti/Berbec: Neptun in CI);
 • stapanul casei asociate cu zodia X in aspect cu Neptun sau in Pesti (Ex. pentru Pesti/Berbec: stapanul C I in aspect cu Neptun sau in Pesti).

Ce inseamna un profil vocational bazat pe combinatia Pesti/Zodia X? Inseamna aptitudini deosebite pentru acele domeniile profesionale in care energia neptuniana se combina cu energia zodiei X.

[In exemplul nostru, pentru Pesti/Berbec, cateva domenii profesionale in care energia neptuniana se combina cu energia martiana sunt arta – in special acele domenii ale artei care implica un consum mai mare de energie fizica, sportul, vanzarile, industria pornografica si orice activitate care implica promovarea unor sex-simboluri (modeling, show business), dar si alte domenii patronate de Marte.]

.

Sa facem proba…

Pentru a ilustra aceste combinatii, vom analiza harta unui artist foarte activ, Barbra Streisand – actrita si cantareata, dar si producator, regizor, compozitor, scriitor, designer, fotograf, activist politic, proprietar al unei fundatii care realizeaza acte caritabile si sprijina diverse cauze sociale si al unui centru medical de cercetare destinat femeilor cu probleme de inima.

Obs.: nu vom face acum demonstratia unei analize complete si vom omite intentionat anumite indicii astrologice care nu fac obiectul materialului prezentat.

 Harta B. Streisand

In harta natala a artistei regasim mai multe combinatii care reflecta domeniile profesionale in care activeaza:

1) Pesti/Berbec, combinatie reprezentata de aspectul dintre Marte si Neptun, unde Marte joaca un rol cheie, fiind stapanul Ascendentului. Asa cum spuneam, aceasta combinatie se regaseste foarte des in lumea artistica, show biz, televiziune.

2) Pesti/Taur, combinatie specifica muzicienilor si designerilor. Aceasta reiese din:

 • prezenta planetei Venus exaltata in Pesti, in casa a XII-a. As adauga aici si faptul ca Venus se afla in opozitie de semn cu Neptun, daca consideram relatia dintre semnele in care se afla cele doua (Pesti-Fecioara);
 • stapanii casei XII, Saturn si Uranus, in Taur.

3) Pesti/Varsator, combinatie specifica celor care activeaza in diverse organizatii si sunt implicati activ in problemele comunitatii:

 • cuspida casei XII in Varsator si
 • Saturn si Uranus in aspect cu Neptun.

4) Pesti/Pesti, combinatie specifica, printre altele, si industriei cinematografice: prezenta semnului Pesti interceptat in casa a XII-a.

5) Pesti/Capricorn, combinatie specifica oamenilor politici: Saturn in aspect cu Neptun (de remarcat ca Saturn este si stapanul casei a X-a).

6) Pesti/Rac, combinatie potrivita si ea pentru show business, politica, asistenta sociala si activitati destinate femeilor. De asemenea, este potrivita pentru abilitatea de a transmite si crea emotii in randul publicului: stapanii C XII (Saturn si Uranus) in aspect cu Luna (orb mai larg).

Cu siguranta, mai putem gasi in harta si alte combinatii zodiacale care sa intregeasca profilul vocational al Barbrei (cum ar fi Pesti/Sagetator, Pesti/Fecioara, Pesti/Scorpion), dar sunt de parere ca, in functie de sustinerea pe care o primesc combinatiile enumerate mai sus din partea elementelor din restul hartii (mai ales cele vocationale), doar unele se manifesta predominant. In cazul ei, primele doua imi par a fi cele mai relevante.

Am sa ma opresc doar la acest exemplu, considerand ca este suficient pentru a va forma o imagine despre cum trebuie lucrat cu cele trei elemente aditionale care vin in sprijinul triadei clasice “II-VI-X”.

.

In incheiere, am sa punctez ideile pe care as dori sa le retineti si sa le verificati, la randul vostru, in practica. Asadar, casa a XII-a, Neptun si semnul Pesti pot oferii indicii pretioase in legatura cu:

 • modul cum persoana interactioneaza la nivel impersonal cu un domeniu public;
 • felul in care  persoana acceseaza constiinta colectiva, nevoile ei si cum o afecteaza;
 • canalul prin care persoana transmite abilitatile personale publicului larg.

Fiecare dispunem de aptitudini, talente, calitati care ne fac apti pentru anumite ocupatii in care ne putem exprima potentialul si care servesc colectivitatii in care traim (fiind create de societate pornind de la o nevoie colectiva). Nu ne ramane decat ca prin diverse mijloace, cum este si astrologia, sa le descoperim si apoi sa le manifestam si sa le dezvoltam cu incredere.

.


[2] La momentul scrierii acestui material, cartea nu a fost publicata in tara noastra, dar ideile respective au fost prezentate succint de autor in articolul cu acelasi nume care poate fi citit online la adresa de web: http://www.mauricefernandez.com/12thhouseandcareertma07.pdf

[3] Mai multe despre cercetarile lui M. Gauquelin va invit sa cititi aici:
http://www.astrology-and-science.com/g-hist2.htm

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close