Maria Onea (Vesta)Orară

Astrologie orara cu… pisici

de Maria Onea (Vesta)

portoAstrologia orara este ramura astrologiei care raspunde la intrebarile oamenilor si cred ca exista asemanari in ceea ce priveste unele din principiile ei si cele ale tarotului. Asa cum am observat, ele au un set de reguli care pot sa blocheze posibilitatea de a obtine raspunsuri; in plus, intrebarile care se pun trebuie sa fie clare si cat mai concise si nu trebuie repetate, la intervale scurte de timp, daca nu se obtine raspuns sau cel primit nu ofera satisfactie. Nici pentru una, nici pentru cealalta, nu exista intrebari prea mici sau lipsite de importanta, atata timp cat ele sunt puse de buna credinta.

In aceasta vara, am avut inca odata confirmarea ca o intrebare la care dorim raspuns din toata inima, chiar daca se refera la lucruri sau fiinte aparent marunte pentru alti oameni, va primi, prin astrologia orara, un raspuns corect si complet. La sfarsitul lunii mai, motanelul meu de doi ani a disparut. In primele zile, nu m-am impacientat, caci nu era prima oara cand pleca „hai-hui” si aparea apoi spasit, stand cuminte luni bune. Cand a trecut mai mult de o saptamana, am inceput sa ma ingrijorez, dupa doua saptamani incepusem sa plang dupa el, iar dupa trei saptamani, am avut curajul sa apelez la ajutorul astrologiei orare pentru a afla sansele sa-l mai vad inapoi. Am ridicat tema orara aferenta intrebarii „Imi voi gasi pisoiul?” pe data de 18 iunie 2012, ora 10:16 am, Buzau si iata ce a iesit (sistemul de case folosit este Regiomontanus):

harta-pisoi

Nu exista nicio interdictie de interpretare a temei orare, ba mai mult tema se dovedeste a fi radicala, adica buna de interpretat, deoarece semnificatorul meu ma reprezinta in mod fidel. Am lasat pe diagrama numai cele 7 planete (fara Uranus, Neptun si Pluto), caci ele produc efecte incerte in astrologia orara si nu avea rost sa aglomerez inutil spatiul. Semnificatorul consultantului, in acest caz eu insami, este guvernatorul Ascendentului in Leu si anume Soarele. El este in Gemeni si in casa XI, Gemenii descriind natura mea mercuriana, duala si iubitoare de miscare (sunt nativa Fecioara, dar am Luna in Sagetator si pe Marte in casa I). De fapt, gradul 28 Gemeni al Soarelui se afla in decada (25-30) care este sub semnul lui Marte care se gasește, in tema orara, in Fecioara. Casa a XI-a este casa prieteniei si cam asta este relatia pe care eu o stabilesc cu animalutele mele: sunt absolut libere si le respect, tratandu-le ca niste prieteni mai mici sau mai mari (caci cateaua mea ciobanesc german cred ca are mai multe kilograme decat mine). Mai este si casa norocului si, intr-un fel sau altul, viata a intors mereu macazul pentru mine, caci intotdeauna cand mi-a fost mai greu, de undeva a aparut o sansa de a iesi la liman.

Semnificatorul pisoiului este reprezentat de guvernatorul casei a VI-a, care desemneaza animalele mici si cele de companie, precum si servitorii nostri si, daca stam bine si ne gandim, acestea chiar ne servesc, raspund unor nevoi ale noastre ca nevoia de iubire neconditionata si fara margini, atat de greu de gasit printre semenii nostri. In acest caz, semnificatorul pisoiului este Saturn retrograd. Cuspida casei a VI-a este intr-un grad critic, ultimul grad al zodiei Balanța, numit si grad anaretic. Este un grad nefericit care arata neplaceri in legatura cu chestiunea, respectiv cu pisoiul. Este ca si cum o schimbare hotaratoare este pe cale sa se produca. Saturn in Balanta este in demnitate esentiala, caci este in exaltare si in triplicitatea de Aer, dar este retrograd, in miscare lenta si occidental. In casa a III-a (care nu e o casa „rea”), ar putea insemna ca pisoiul este pe undeva prin vecini, dar nu intr-o stare prea grozava. Intre semnificatorul meu (Soarele) si cel al pisoiului (Saturn retrograd) nu exista decat un aspect separant, un trigon, care arata doar ce a fost in trecut, relatia de armonie (semnificata de un trigon) dintre mine si el. Poate parea derutanta prezenta lui Saturn ca semnificator al unui pisoi care era si de o frumoasa culoare cafenie, vargat si cu ochii ca mierea, dar semnificatia planetei se refera la faptul ca era cam firav pentru varsta lui si avusese tot felul de probleme de sanatate cand era mic. Chiar si atunci cand a disparut, la doi ani, arata mai mic decat varsta lui, desi era vioi (Saturn in exaltare in Balanta) si sanatos.

Mai apelam la un ajutor si anume la co-semnificatorul meu si semnificatorul chestiunii care este Luna, cea mai importanta planeta din astrologia orara, asa cum Soarele este cea mai importanta din astrologia natala. Luna guverneaza toata activitatea din astrograma, toate schimbarile pe masura ce inainteaza in semnul in care se afla. Planeta de care tocmai s-a separat Luna arata ceea ce s-a intamplat deja inainte de momentul intrebarii. Ei bine, Luna tocmai trecuse peste Venus retrograd, care guverneaza casa a III-a, a vecinilor si descria exact ce facusem eu: fusesem in cautarea pisoiului, intreband in stanga si dreapta, dar fara succes, timp de vreo trei saptamani si jumatate cat este orbul aspectului. Retrogradarea planetei imi arata ca un vecin nu a dat toate informatiile si a avut ceva de ascuns in privinta pisoiului.

Daca vrem sa vedem viitorul, ne uitam insa la aspectele aplicante, respectiv la cele pe care le va forma Luna, si, mai ales, la ultimul aspect major al Lunii inainte de a parasi semnul, care ofera chiar cheia deznodamantului. Urmatorul aspect al Lunii este un careu cu Marte, ce sugereaza frustrari, tensiuni si initiative ratate. Intr-adevar, nu numai ca nu am gasit pisoiul, dar pe parcurs de doua luni de zile am avut trei incercari ratate de adopta un nou pisoi. Una din ele a fost ca ceva din filme, cand dupa un drum cu masina la vreo 50 de km, pisica de un an ce imi fusese adusa de persoana de la asociatia de adoptie a sarit din bratele acelei femei, inainte de a putea sa o introduc in cosulet si am renuntat dupa o ora de incercari de recuperare a ei. Discutiile despre adoptie au inceput pe o Luna in mers in gol, iar drumul si efortul au fost, dupa cum v-am spus, in zadar.

Mai observam ca Luna este in casa X, o casa angulara, care imi ofera forta sa fac schimbari, dar printr-o putere intamplatoare. Asta nu am observat-o de la inceput, ca poate nu as fi depus atata efort constient pentru a gasi pisoiul sau a adopta unul nou. Luna este sub razele Soarelui, la aproximativ 15 grade, ceea ce inseamna ca eram oarecum speriata, agitata si chiar obsedata de rezolvarea situatiei. Dupa aspectul dificil cu Marte, Luna face un trigon, un aspect favorabil cu Saturn retrograd, peste 10 grade, respectiv 10 saptamani. Intr-o harta orara in care se cauta ceva pierdut, un aspect final bun la o planeta retrograda indica regasirea acelui lucru/fiinta. Dar sa nu uitam ca e vorba de Saturn, un malefic, ca semnificator al pisoiului si de casa lui in grad anaretic, ceea ce sugereaza ca lucrurile nu evolueaza asa cum au fost planificate sau asteptate.

Pe 28 august, la 10 saptamani si o zi, am plecat de acasa pentru a face cumparaturi la piata, avand cu mine un carucior de transport. Deoarece m-am intalnit cu o prietena, nu am mai luat-o pe drumul obisnuit, preferand sa merg cu ea pe un alt traseu. La un moment dat, ne-am despartit si am ajuns in dreptul spatiilor verzi din fata unor blocuri. Din gardul viu, au plonjat in fata mea doi pisoi de vreo doua luni si jumatate, din care cel care aproape s-a izbit de caruciorul meu era unul… identic cu pisoiul pierdut: aceeasi blana portocalie si vargata si cu doi ochisori ca doua bucatele de chihlimbar auriu. Stupefiata, am incercat sa pun mana pe el, convinsa ca voi avea acelasi insucces pe care-l avusesem cu vreo luna in urma, cand mai incercasem, impreuna cu fiica mea si cu prietenul ei, sa mai prindem niste pisoi. Pisoiul a stat insa cuminte sa-l iau si chiar sa fac investigatia asupra sexului lui. Nu m-am lamurit ce este, dar dupa inca vreun minut de gandire, mi-am dat seama ca nici nu are vreo importanta, l-am bagat in carucior si am facut iute cale intoarsa. De-abia acum vreo doua saptamani mi s-a confirmat faptul ca este tot un motan.

Uitandu-ma apoi din nou la tema orara, am avut revelatia unei receptii mutuale intre Luna in Gemeni si Mercur in Rac, care este in casa XI (Gemeni) si guvernator al ei. Receptia mutuala are un puternic rol protector si casa XI este casa prietenilor si, intr-adevar, prin forta intamplarii (Luna in casa X), intr-un loc public, in timp ce faceam „mica mea calatorie” (casa a III-a) la piata, datorita bunei mele prietene (Mercur), am fost la locul potrivit, la momentul potrivit. Ultimul aspect pe care il facea Luna in semnul Gemeni era chiar conjunctia cu Soarele, Luna Noua, momentul unor noi inceputuri, caci exact asta s-a petrecut: am gasit un pisoi identic cu cel pe care l-am avut, dar mai corect ar fi sa spun ca el m-a gasit pe mine, la momentul si in conditiile descrise de tema orara. Luna, fiind in ultimul cuadrant, arata ca modificarile, deznodamantul se produc tarziu si drept e ca renuntasem la orice speranta de a mai avea un pisoi. Semnul Balantei de pe cuspida casei pisoiului arata ceva de piatra sau un sol nisipos, un loc cu aer curat si, cateva zile mai tarziu, uitandu-ma la locul respectiv, am vazut o statueta din calcar sau ciment, mancata de ploi si arsa de soare, de la care cred ca isi facuse vant pisoiul acrobat.

 *

Termeni folositi:

  • tema/harta orara: o harta ridicata la data si ora la care se primeste sau se formuleaza o intrebare;
  • semnificatorul consultantului/cel care pune intrebarea: guvernatorul Ascendentului;
  • semnificatorul intrebarii/chestiunii: planeta guvernatoare a casei care se ocupa cu chestiunea respectiva;
  • receptie mutuala: in astrologia orara, cand un semnificator si o alta planeta, care nu este semnificator, sunt fiecare in semnul de domiciliu al celeilalte, se spune ca sunt in receptie mutuala;
  • case angulare: case de langa unghiurile astrologice ASC, MC, DSC si FC; sunt cele mai puternice in ordine descrescatoare, dupa cum le-am enumerat;
  • planeta sub razele Soarelui: o planeta aflata in intervalul 5-17 grade de Soare si care este slabita usor din cauza apropierii de acesta;
  • cuadrant: una din cele 4 portiuni/sectoare de cerc, care se formeaza prin cele 2 Axe, ASC-DSC si MC-FC;
  • demnitate esentiala: o planeta aflata intr-o pozitie zodiacala compatibila cu natura ei si avem 5 tipuri de demnitati esentiale: prin semn/domiciliu, exaltare, triplicitate, termen si expresie („face” in engleza);
  • aspect aplicant: planeta mai rapida se indreapta spre un aspect exact cu o planeta mai lenta; actiunea va avea loc;
  • aspect separant: planeta mai rapida se departeaza de planeta mai lenta cu are a avut un aspect exact; actiunea a avut loc.

AstroVesta®

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close