Considerații înainte de judecată
„Să fie tradiție! Dar să ne păstrăm și mintea deschisă!” Pentru cei mai mulți, aceasta sună a parafrază din Caragiale. În realitate, sunt două ipostaze care merg mână în mână și nu se resping reciproc, așa cum ar putea părea. Astrologia tradițională nu este, așa cum se crede, o colecție de reguli învechite, fixe și limitative, ci este formată din principii de bază, esențiale, care constituie cărămizile de fundație, peste care orice astrolog poate construi o clădire cât de modernă își dorește.
Considerațiile înainte de judecată sunt un set de reguli prin care stabilim dacă o hartă orară este validă sau nu, dacă dă răspuns corect sau nu. Aceste reguli trebuie însă, conform afirmațiilor de mai sus, supuse testului și logicii, înainte de a fi urmate în practică.
William Lilly dă o enumerare (nu exhaustivă) a acestor considerații în cartea sa, „Astrologia creștină” (pg. 161 din traducerea în romană).
Pentru ca o hartă să fie validă și răspunsul să fie corect citit, ar trebui ca:
- stăpânul orei la care este ridicată harta să fie același, sau asemănător ca natură, sau să aparțină aceleiași triplicități cu stăpânul Ascendentului orarei;
- Luna să nu fie în ultimele grade ale semnului sau în via combusta;
- Ascendentul hărții să nu fie în primele 3 sau ultimele 3 grade ale semnului;
- Saturn să nu fie în casa 7 sau stăpânul casei 7 să nu fie afectat; pentru că această casa l-ar semnifica pe astrolog, în harta întrebării.
Lilly prezintă 36 de hărți (și rezolvările lor) în cartea citată mai sus; cu toate acestea, dintre cele 36 de hărți, 5 au Luna în ultimele grade, 3 au Luna în via combusta, 2 au pe Saturn în casa 7 și cel puțin 9 au stăpânul casei 7 afectat, iar una are Ascendentul în primele 3 grade ale semnului. Lilly însuși nu respecta, prin urmare, aceste reguli.
Despre Ascendentul care se află în primele sau ultimele 3 grade ale semnului se spune adeseori că ar semnifica o întrebare „pusă prea devreme sau prea târziu”. Această considerație îmi amintește de o scenă din ”Stăpânul inelelor”, în care Frodo îi spune lui Gandalf: „Ai întârziat!”, iar Gandalf îi răspunde: „Un vrăjitor nu întârzie niciodată și nici nu sosește mai devreme. El ajunge întotdeauna exact atunci când intenționează să ajungă”. La fel și cu orarele: întrebările sunt puse atunci când este timpul lor, nu există întrebări puse prea devreme sau prea târziu.
Luna în ultimele grade ale semnului sau, mai ales, în via combusta, are sensul ei de sine stătător, care este necesar în citirea hărții; ea nu invalideaza harta, ci ajută la citire.
Casa 7 se spune că reprezintă astrologul în harta întrebării, de aceea e bine să nu fie afectată; chestiunea logică ridicată de această considerație este de ce ar trebui astrologul să fie reprezentat într-o hartă/situație care nu este despre el.
În ceea ce privește primă regulă, a afinității între guvernatorul orei și guvernatorul Ascendentului: hărțile pe care le-am dat exemplu în articolele din ultimele două ediții ale Astrelor, cea despre curentul electric (link) și cea despre persoana dispărută (link), nu prezintă vreo legătură între guvernatorii pomeniți, cei doi nu fac parte nici din aceeași triplicitate, nu au nici aceeași natură, și totuși hărțile au fost valide și răspunsul a fost corect.
Se pune întrebarea de ce sunt transmise aceste considerații, dacă nu funcționează. O ipoteză, propusă de John Frawley, este că ele au fost create pentru a ajuta astrologul: îi oferă motive pentru a refuza să dea un răspuns unor întrebări incomode sau unor persoane incomode, în vremuri în care astrologia era o ocupație periculoasă. Astrologii lucrau aproape în exclusivitate pentru aristocrație și o previziune greșită sau un răspuns supărător putea duce la pedepsirea, exilul sau chiar moartea acestora.
Un festival cu înghețată. O hartă cu Ascendent „prematur”
Consultanta avea în desfășurare un proiect care presupunea organizarea unui festival cu înghețată, beneficiarii fiind copiii din mai multe orfelinate. Pentru acesta, avea deja sponsorizare, singura îngrijorare era că nu vor veni destui participanți, vizitatori. Ea estimase că ar avea nevoie de 20.000 de oameni. Întrebarea ei era: „Voi reuși să adun 20.000 de oameni la acest festival?”
Răspunsul hărții: nu va reuși.
Judecata: fiind vorba de un festival, o petrecere, ne uităm la casa 5, a distracțiilor. Guvernatorul casei 5, Saturn, este în casa 5, dar este foarte afectat, retrograd și conjunct cu Nodul Sud. Nodul Sud are un efect de reducere, micșorare, slăbire, diminuare, ceea ce nu este un semn bun. Luna este în Rac dar merge în gol, ceea ce arată că cel mai probabil nu se va mai întâmpla nimic nou legat de această chestiune; lucrurile vor rămâne așa cum sunt acum. În plus, amândoi semnificatorii consultantei, Mercur și Luna, sunt în Rac, adică în exilul lui Saturn, festivalul – deci ei nu îi va plăcea, nu îi va conveni rezultatul.
Chiar așa a și fost, nu a reușit să adune la festival decat aproximativ o treime din numărul pe care îl dorea.
Observați că Ascendentul este în primele 3 grade ale semnului. Acest lucru nu a făcut ca harta să fie ne-validă, nici răspunsul să nu fie citit corect, iar în ce privește posibilitatea ca întrebarea să fi fost pusă prea devreme, aceasta nu e fezabilă – mai era doar o lună până la festival, în momentul întrebării, aproape totul era deja stabilit, plătit, programat, fusese făcută și reclama necesară, deci lucrurile erau deja în desfășurare și timpul era scurt.
William Lilly era un astrolog (și un om) foarte modern pentru vremea lui. În cartea sa, găsim adeseori ocazii în care menționează reguli, tehnici, concepte găsite la astrologii din vechime, dar pe care el le probase și găsise că nu funcționează, aducându-le corecturi sau adăugiri conform experienței lui. El ne demonstrază cel mai bine că, din păcate (sau din fericire), e necesar să supunem testului foarte multe din cele pe care le învățam din cărți.
MALVINA IVANCIU
(Astro Malvina)