Andrew BevanAplicatii & ConcepteTeodora Muth

Termenele planetare, capete sau hotare

În ultimele articole am discutat subiecte precum Sistemul Age Point, care presupune mișcarea Ascendentului sau a Soarelui în sensul acelor de ceasornic și în sens contrar succesiunii zodiilor. Am discutat, apoi, despre aspectele între semnele de lungă și cele de scurtă ascensiune, dextre și senestre. Am discutat despre demnitățile esențiale, majore și minore, intrând în câteva detalii despre fețe, în mod special. Toate aceste detalii care țin de astrologia clasică își găsesc locul în Sistemul Age Point. De data aceasta, vreau să privim mai îndeaproape termenele, felul în care sunt ele combinate și felul în care lucrează, deoarece, dacă ne propunem să le folosim, este nevoie, mai întâi, să le înțelegem iar după aceea ne vom putea aminti modul în care ele se combină.

Să punctăm, totuși, un lucru: deși sunt expert în literatura clasică, nu traduc denumirea fiecărei pietricele în latină sau greacă. Pe scurt, sunt un tip cu spirit practic. Asta înseamnă că mare parte din învățătura mea provine din munca pe care o desfășor, folosind ceea ce am deprins prin experiență, încercând să prind sensul lucrurilor pe măsură ce avansam. Sper ca asta să mă ajute să vă explic aceste noțiuni într-o manieră inteligibilă, practică și realistă. Să ne fie cu noroc!

Termenele

Termenele sunt ca niște terminale, indicatoare, unelte în meșteșuguri. Ele sunt tehnicienii și punctele de expediție, în hartă. Planetele în propriile termene lucrează la fel de mult ca și cum ar fi în propriul semn. Prestația unei planete este mult nuanțată și reglementată de apropierea de propriile termene și de compatibilitatea, prin natură sau abilități, cu stăpânul termenului în care planeta este amplasată. Termenele ne arată cum sunt instrumentate lucrurile, cum sunt ele proiectate și construite, ce design și însușiri au, care sunt calitățile lor implicite. Termenii sunt musculatura unei zodii, nu doar spiritul și priceperea ei, nu doar machiajul ei. Stăpânul planetar al unui termen este șeful de operațiuni.

Fiecare dintre cele cinci planete tradiționale, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn, sunt alocate unui termen și numai unuia, în fiecare semn al zodiacului. Luminătorilor, Soarele și Luna fiind expresii ale Divinității, nu le este alocat niciun termen. Sunt cinci termene în fiecare zodie, ca cele cinci degete ale mâinii. Cinci planete rătăcitoare. Lungimea lor diferă de la un deget la altul dar și de la o mână la alta. În medie, fiecare termen va conține și/sau poseda 6 grade zodiacale, totalizând 30 de grade, câte are fiecare semn. Dar anumite termene se extind până la dimensiunea unui arc de 8 grade, în vreme ce altora nu le sunt alocate mai mult de 3 grade. Termenele finale ale unei zodii, stăpânite întotdeauna de una dintre cele două malefice, Marte și Saturn, sunt în medie mai scurte, ocupând cu câteva grade mai puțin decât alte diviziuni.

Nota redacției: în practica astrologică, apar frecvent două seturi diferite de termene – cele mai vechi, așa-zis egiptene, după Paulus Alexandrinus şi Firmicus Maternus, menționate în lucrările celor mai importanți autori eleniști, și termenele lui Ptolemeu popularizate ulterior de William Lilly. Diferențele dintre cele două seturi nu fac subiectul acestui articol dar trebuie să fiți atenți, să nu le încurcați. Iar ce trebuie să rețineți este că autorul utilizează și explică aici termenele ptolemaice.

Ordinea în care planetele își ocupă termenele variază și ea de la zodie la zodie. Totuși, secvența dispozitorilor nu este întru totul arbitrară ci ea reflectă o ordine a afacerilor, deoarece ele se află și trec de la un birou la altul (ele sunt denumite și ”capete” sau ”hotare”). Acest lucru creează un coridor de trecere sau un ansamblu al afacerilor, care, în cele mai multe dintre cazuri, este caracteristic unei zodii. Normal, planeta cu cele mai multe demnități, asociată zodiei fie prin domiciliu, fie prin exaltare, fie prin triplicitate, deține prima poziție. Cu excepția zodiilor care sunt, în mod natural, domiciliile luminătorilor, în care prima secțiune revine maleficelor. Acesta este un lucru interesant deoarece Racului și Leului – domiciliile Soarelui și al Lunii – le sunt asociate reguli de ritual și de sacrificiu. Să începem prin a analiza această afirmație. La intrarea în Leu, găsim termenul lui Saturn. Suntem restricționați și nevoiți să ne plecăm în fața Leului. Așa se face în prezența unui cap încoronat. La intrarea în Rac și în termenul lui Marte, găsim alte sisteme de apărare. Familiile își administrează statutul lor social semiregal. Aici există legăturile de sânge. Sângele este mai vâscos decât apa iar femeile ovulează și sunt fertile o dată pe lună. Acest aspect este sacru iar familia îl protejează. Se aplică, așadar, anumite reguli speciale. Amplasându-i pe Marte și Saturn ca stăpâni ai primelor termene ale Racului și Leului, natura nefastă a maleficilor era atenuată, astfel încât umiditatea Racului echilibra dogoarea lui Marte iar răceala excesivă a lui Saturn era diminuată de căldura Leului. Uneori, regula efectelor opuse dă rezultate foarte bune în astrologie.  

Deci, ce doresc să specific de la început este faptul că ordinea termenelor într-o zodie nu este întâmplătoare, deoarece altfel nu ar avea sens. De aceea trebuie să examinăm CUM sunt ordonate termenele în interiorul unui semn, pentru a înțelege atât felul în care lucrează termenele cât și natura zodiei ca întreg.

Să învățăm tabelul termenelor planetare

Acum este posibil să învățăm pe dinafară tabelul demnităților planetare și termenele. Dar, ca să fiu pe deplin onest, am avantajul de a fi lucrat cu ele timp de 36 de ani. Și vă spun drept că, pe la douăzeci și ceva de ani, luam cărțile de astrologie cu mine la petreceri, pentru cazul în care m–aș fi plictisit sau aș fi avut timp de citit. Purtam cărțile în rucsac când hoinăream prin pădure la cules de mure și ciuperci. Unora dintre voi aceste lucruri li se vor părea amuzante sau, poate, neobișnuite. Dar de ce mi-aș domoli entuziasmul? Dacă sunteți preocupați și dedicați studiului, iată aici o metodă care vă poate ajuta să memorați tabelele termenelor mai ușor. Abordarea mea este aceasta:

Mai întâi, obișnuiește-te cu tabelul învățând gradele care delimitează termenele din fiecare semn, ritmând fiecare linie în grupuri de câte 3:

6,8,7 – 6,6,7 – 6,6,8 – 6,6,8
14,15,14 – 13,13,13 – 11,14,14 – 12,12,14
21,22,21 – 20,19,18 – 19,21,19 – 19,20,20

Apoi, schimbi ritmul la ultima linie, în grupe de câte patru, fiindcă aici este mai ușor să îți aminești capetele: 26,26,25,27 – 25,24,24,27 – 25,25,25,26

În cele din urmă, veți putea schimba punctul de pornire a numărătoarei, începând de la al patrulea, al șaptelea sau al zecelea semn. Acest lucru vă obligă mintea să înțeleagă mai bine poziționarea zodiilor cardinale. Este astrologie elementară dar, în cele din urmă, veți ști care este locul fiecăreia. La urmă, puteți regrupa numărătoarea finală în 26,26,25 – 27,25,24 – 24,27,25 – 25,25,26 (dificil) dar, odată ce o stăpâniți mai e puțin până când o veți putea relua integral, și înainte și îndărăt.  

Secvențe speciale

Maleficele Marte și Saturn își impart între ele termenele finale ale fiecărei zodii. Primul este Saturn în Berbec, apoi îi sunt alocate lui Marte două poziții, în Taur și Gemeni. Urmează din nou Saturn, în Rac, înainte ca Saturn să capete trei poziții, în Leu, Fecioară și Balanță. Apoi ele alternează. Marte primește ultimul termen din Balanță, Săgetător și Vărsător iar Saturn primește Scorpionul, Capricornul și Peștii. Spus altfel, Saturn stăpânește ultimul termen din Berbec. După aceea, vin semnele de apă, Racul, Scorpionul (guvernat tot de Marte, la fel ca Berbecul) și Peștii. Punem Capricornul la mijloc, deoarece el este semnul de exaltare a lui Marte – și gata, ați înțeles!

Următorul pas este să observăm ciudățeniile care se evidențiază în tabelul termenelor. Venus guvernează al patrulea sau penultimul termen al Racului. O singură dată! Mercur este alocat celui de al patrulea sau penultimul termen al Balanței și Scorpionului. Sunt vecini! Atribuirea termenelor în Leu și Vărsător este identică. Succesiunea este aceeași. Saturn guvernează primul termen din Leu și Vărsător dar și din Balanță, deoarece el stăpânește această zodie atât prin exaltare cât și prin triplicitate.

În tabelul termenelor, există o rotație a ordinii dar s-ar putea să vă ia ceva timp până vă veți da seama, deoarece ea comută sistemul o dată sau de două ori. Sugestia mea este să vă jucați cu el. Stabiliți mai întâi pietrele de temelie iar celelalte se sprijină pe ele. Dacă nimic din toate astea nu vă ajută, atunci reveniți la Tabelul demintăților esențiale al lui Ptolemeu, așa cum este el prezentat în Astrologia Creștină a lui William Lilly.

Influența planetelor ca guvernatori ai termenelor este, în linii mari, după cum urmează:

Mercur – sunteți desemnați și informați, aveți o funcție, o slujbă sau o sarcină. Mercur vă ține ocupați și operativi, în mișcare și stăpâni pe situație. Tot ce presupune inteligență, abilități și comunicare. Numere, știință, matematică. Mic, tânăr, rapid și agil.

Venus – sunteți poleiți, bineveniți, aveți parte de confort și relaxare. Venus este un loc al plăcerii, al bucuriei, fericirii, al împlinirii și celebrării. Beneficii sociale, civilizație, existență.

Marte – sunteți echipați, înarmați, provocați, cu centura închisă, exaltați, zgâriați, însemnați, arși sau însângerați. Marte este pasional și excitat. Adeseori lovit, anchilozat, înfrânt, epuizat sau distrus.

Jupiter – încurajează. Veți călători, veți crește, veți fi cutezători, vă veți extinde, vă veți bucura de resursele și de oportunitățile care vin. Jupiter sugerează corăbii și nave mândre, lucruri care se dilată, se amplifică și pot face obiectul admirației. Tot ce este mare, amplu și spațios. Jupiter, adeseori, va îmbrățișa ocazia și va acorda încredere.

Saturn – vă simțiți obligați, vă supuneți ritualului, legilor și ordinii. Sunteți împovărat, limitat, redus, respins. Vă supuneți, sunteți dedicați, lucrurile sunt urmărite îndeaproape, restricționate, sigilate, sugrumate, înăbușite și finalizate. Simțiți nevoia să vă demonstrați valoarea. Corăbii sau vehicule vechi, încete și plictisitoare.

Cum sunt combinate termenele în cadrul zodiilor

Înainte de toate, ne uităm la primul și la ultimul termen al fiecărei zodii. Acestea ne spun ceva despre natura și calitățile semnului respectiv. Primul termen al unei zodii descrie care este energia cu care debutează zodia și care sunt prioritățile acesteia. Modul cum sunt abordate problemele. Ultimul termen și guvernatorul acestuia ne arată cum sunt finalizate problemele. Termenul final al fiecărei zodii ne dă informații despre direcție și traseu. Este precum ariergarda plutonului și cuvintele lui de încheiere. Maleficele Marte și Saturn își împart între ele ultimele termene ale tuturor zodiilor. Ambele malefice exercită o anumită ostilitate. Ele ne testează comportamentul și ne scot din zona de confort. Efortul nostru trebuie să fie pe măsură, dacă vrem să închidem problema cu demnitate și grație. Dacă nu, problemele vor fi tranșate și încheiate în conformitate cu puterea stăpânului termenului. Marte și Saturn provoacă și torturează în moduri diferite. Marte atacă și hărțuiește cu dușmănie. Saturn înjosește, dezonorează sau te aduce în stare să îți pui funia de gât. Nimic nu trebuie lăsat nesupravegheat sau la voia întâmplării. Termenele finale ale zodiilor sunt ieșirile.

Primul termen este introducerea în zodie. Cum suntem întâmpinați, ce se petrece acolo? Cum se prezintă așezământul? Care sunt regulile? Cu Saturn, de pildă, există reguli!

Al doilea termen este pătrunderea în profunzimea fiecărei zodii, identificarea modului în care sunt organizate lucrurile.

Al treilea termen este chiar esența, centrul și mândria fiecărei zodii. Aici se află beneficiile, lucrurile pozitive.

Al patrulea termen este un loc al afirmațiilor, al concluziilor și o însumare a scopurilor. Ceremonii.

Al cincilea termen, cel final, ne arată cum sunt încheiate și rezolvate lucrurile. Cum sunt închise porțile. Prin forță și putere, prin otrăvire, cu arme albe sau spade, prin înjunghiere sau amputare (Marte). Sau prin negare, respingere, condamnare în instanță, întemnițare, sufocare, strangulare, înecare, spânzurare sau prăbușire (Saturn).

Termenele sunt precum terminalele, indicatoarele sau punctele de expediție – departamente alocate unor funcții sau destinații specifice. Termenele sunt precum tehnicienii, inginerii, oamenii care știu cum merg lucrurile și le pot pune în mișcare. Ele spun ceva despre modul cum e construit un lucru, ce are în interior, calitatea, aspectul lui și ceea ce nu se vede cu ochiul liber, valoarea unui produs, ce anume poate el face și fiabilitatea lui. Termenele au un anumit control al lucrurilor. Toate au anumite talente iar o planetă situată în propriul termen se află într-un mediu cu potențial.

Atât Sibly cât și Lilly, Coley și Bonatus au spus lucruri interesante despre termene. Bonatus sugerează – și îndrăznesc să spun că e cea mai corectă afirmație – că termenele atenuează maleficitatea mai mult decât triplicitatea sau fața. Atunci când o planetă este slabă prin poziția ei în semn, debilitatea ei va fi mult diminuată dacă ea se află în propriul termen, spune Sibly. Îi dă un motiv pentru a se afla acolo, zic eu. ”O sarcină care se cere îndeplinită pe teren străin sau în circumstanțe dificile.” O planetă situată în propriile termene se află întotdeauna pe un teren familiar, pentru care are calificările necesare. De pildă, Venus în propriul termen, în Scorpion, este Infirmieră!

Cu cât o planetă se află mai aproape de propriul ei termen, cu atât forța ei este mai mare și cu atât își va exercita influența mai puternic. Planeta va pierde mult din vigoarea sa atunci când este așezată într-un termen contrar propriei sale naturi (Sibly). Devine mai nepricepută și mai ineficientă (Mine). Într-o anumită măsură, toate planetele sunt mai temperate, mai fericite și mai mulțumite atunci când se află în termenele beneficelor, Venus sau Jupiter. Dimpotrivă, ele sunt mai solicitate sau mai tulburate atunci când se află în termenele unui malefic, Marte sau Saturn – mai ales dacă planeta este în același timp și în afara sectei, adică o planetă diurnă situată sub orizont în timpul zilei sau o planetă nocturnă, în timpul nopții. Dar Jupiter și Venus sunt destul de bine susținute una în termenul celeilalte. Mercur preia culoarea stăpânului termenului în care este așezat. Lui Saturn nu îi merge bine în termenele lui Marte, deoarece au naturi contrare, așa cum se întâmplă cu Marte în termenele lui Saturn. Nici Marte, nici Saturn nu sunt la înălțimea potențialului lor în termenele lui Venus, deoarece sunt mai slabe, mai neîndreptățite și înșelătoare decât capabile, așa cum sunt în propriile lor departamente. Totuși, termenele lui Jupiter le pot accelera, în ciuda cârcotelilor caracteristice firii lor. Coley alocă o demnitate accidentală unei planete care se află în termenele lui Jupiter sau Venus și o debilitate accidentală unei planete care se află în termenele lui Saturn sau Marte.

DeVore merge până la a afirma că natura unei planete într-o zodie este modificată potrivit planetei în al cărei termen se întâmplă să fie ea poziționată. Termenul ocupat de o planetă denotă că persoana pe care o reprezintă are o dispoziție indicată de stăpânul termenului, asta fără a ne referi la bunăstarea sa, la sărăcie sau la statutul social. Acestea sunt mai corect redate de triplicități, exaltări și domicilii. De la Lilly, știm că o planetă întărită în propriile termene arată mai mult un om de structura și temperamentul planetei, decât o abundență extraordinară a norocului sau un rang înalt în societate (Astrologia Creștină, p102-103). O planetă situată atât în propriile termene cât și în propria zodie va fi cu atât mai puternică. Într-unul din articolele mele anterioare am discutat despre felul în care planetele beneficiază de cumularea mai multor demnități. Este ca și cum ar avea ceva de spus în mai multe departamente, devenind astfel mai valoroasă și mai atractivă pentru întreaga companie.

Așadar, vom concluziona că, deși planetele rămân ca semnificatori în cadrul unei hărți, starea și înfățișarea lor sunt reglementate mult mai mult de plasamentul lor pe cercul zodiacal; în semn, exaltare, triplicitate, termen, față etc. Locația lor și calitatea dobândită prin termene descriu o aptitudine, definesc o atitudine, un mod de abordare.

Anexă – Descrieri referitoare la zodii

Combinații speciale și similitudini între zodii

Primul și al doilea termen

 • Berbec + Săgetător – Jupiter, Venus – aventură, acțiune, beneficiu, noroc, avantaj, încurajare, bucurie.
 • Taur + Capricorn – Venus, Mercur – achiziție, posesie, procesare, organizare, administrare, sortare, învoială, planuri.
 • Rac + Scorpion – Marte, Jupiter – protecție, apărare, hrănire, creștere, gătit, cultivare, trezire, interior, din interior, bucătărie, cuptor, aragaz, fermentare, bacterian, genetic.
 • Leu + Vărsător – Saturn, Mercur – în virtutea unui ordin și a legii, funcție, instrucțiune, calcul, măsură, ritual și descriere.

Al doilea și al treilea termen

 • Berbec + Săgetător – Venus, Mercur – experiență, explorare, orientare, observare, întâlnire, adunare, convocare.
 • Taur + Capricorn – Mercur, Jupiter – creștere, dezvoltare, extentindere, augumentare și expandare.
 • Gemeni + Scorpion – Jupiter, Venus – raporturi intime, interacțiune, bucurie, entuziasm, îmbrățișare, extaz.
 • Rac + Pești – Jupiter, Mercur – încredere, credință, convingere, acceptare, elaborare, înțelegere, rimă, extindere, poezie, colecție, în trecere, congregație, îndoctrinare, adunări, comprehensiune, abordare, perspectivă.
 • Leu + Vărsător – Mercur, Venus – civilizație, talent, abilități, știință, cultură, divertisment, artă.
 • Fecioară + Balanță – Venus, Jupiter – beneficii, abundență, fructe, profit, virtute, îmbunătățire, omenie.

Al treilea și al patrulea termen

 • Berbec + Pești – Mercur, Marte – concurență, dispută, abilități, inconsecvență, schimbări, vreme.
 • Taur + Fecioară – Jupiter, Saturn – teren, clădiri, imobile, recoltă, securitate, legătură, perfecțiune, măiestrie, semn.
 • Leu + Vărsător – Venus, Jupiter – promovare, recunoaștere, recompensă, premiu.

Al patrulea și al cincilea termen

 • Berbec / Capricorn / Pești – Marte, Saturn – a stabiliza, cuceri, rupe, bloca, masacra, pune capăt, înăbuși, omorî, sfârși.
 • Taur / Gemeni / Fecioară / Săgetător – Saturn, Marte – a pedeapsi, răni, discrimina, învinge, administra, controla, a ordona, a conduce, poziționa, folosi, extrage, folosi, exercita, utliza, mobiliza.
 • Leu / Vărsător – Jupiter, Marte – a domni și a triumfa. Resurse, oportunitate, întreprindere, învigător, creștere. Regalitate, întâlnire, magistrat.

Cuvinte cheie pentru zodii

 • Berbec – a încuraja, întreprinde, deschide drumuri, pionierat, a iniția.
 • Taur – a dobândi, construi, fonda, semăna, crește, forma. A curăța, extinde, desțeleni, securiza.
 • Gemeni – a circula, schimba, a se bucura, a argumenta/ apărara, a nu fi de acord.
 • Rac – a proteja interesele interne, asociații și relații, a hrăni, a fermentare, rețele închise.
 • Leu – respectarea legii și a ritualului oferă beneficii, promovare, dezvoltare, progres și stimă.
 • Fecioară – atenția la detaliu generează efecte. Hărnicie, studiu și practică. Recoltare, procesare, sortare, analiză, categorizare, izolare, purificare, păstrarea ordinii și a curățeniei.
 • Balanța – respectarea ritualului asigură beneficii și drepturi sociale care duc înainte măsurile civice și societatea
 • Scorpion – pătrunderea dincolo de aparențe într-un mod corect poate revela informații ascunse și tăinuite, poate deschide porți spre lumi noi, poate genera resurse, înțelegere sau momente de extaz. Soluțiile terapeutice pot corecta sau îmbunătăți experiența și așeza lucrurile la locul lor iar, dacă nu, resursele vor fi reciclate și retrimise spre ardere.
 • Săgetător – prin aventură și experiență se dobândește învățătura. Să ne bucurăm de experiență și să o îmbrățișăm în timpul trecerii noastre.
 • Capricorn – implicarea, asumarea și hărnicia ne propulsează spre țintă dincolo de orice îndoială.
 • Vărsător – fiecare om cu lumea lui. Contribuția la interesul colectiv aduce beneficii sociale.
 • Pești – încrederea, empatia, credința și viziunea vor trebui să păstrate în limitele rațiunii și să se întindă pe Pământ, în cele din urmă.

Primul și al cincelea termen, cele două capete ale zodiei

 • Berbec – Jupiter, Saturn – Firmamentul, Creația, și Lumea
 • Taur – Venus, Marte – atracții materiale, atașamente și răzgândiri, carnalul și mundanul, polaritățile, lupta pentru supraviețuire, acumulările, supraviețuirea celui mai adaptat / celui mai frumos
 • Gemeni, Fecioară – Mercur, Marte – comerț, negoț, contestare și dezbatere, distribuție, contagiune, cursă de șoareci.
 • Rac, Scorpion – Marte, Saturn – protector, discriminator, discret, ascuns, tăinuit.
 • Leu, Balanță, Vărsător – Saturn, Marte – monarhie, societate, democrație – ierarhiile, obiceiurile, și regulile noastre.Fecioară, Gemeni – Mercur, Marte – comerțul, competiția, dezbaterea, obiceiurile zilnice, serviciile, igiena.
 • Balanță, Leu, Vărsător – Saturn, Marte –produse ale societății, ritualuri și acorduri civile.
 • Scorpion, Rac – Marte, Saturn – apărat, protejat, discriminator, discret, ascuns și tăinuit.
 • Săgetător – Jupiter, Marte – explorare, entuziasm, vânătoare și sport, călătorii și schimbări.
 • Capricorn, Pești – Venus, Saturn – povară karmică și chemare karmică, nevoia de calitate, justiție și stabilitate.
 • Vărsător, Leu, Balanță – Saturn, Marte – monarhie, societate, democrație – competiție sau cursă. Pești, Capricorn – Venus, Saturn – căutări emoționale și karmice, nevoia de echilibru și pace interioară.

ANDREW BEVAN, QHP, DMS Astrol.
Membru de onoare al AAR,
Special Guest Editor Astrele

Website: www.bevan.no / www.astronor.com
Facebook: Astrolog Andrew Bevan / Astrologi123
Vegsundhaugen 28, 6020 Ålesund, Norvegia.

Traducere în română de TEODORA MUTH, vicepreședinte AAR.
Articolul original, în limba engleză, poate fi citit în revista noastră, la: https://www.astrele.ro/2021/03/20/the-planetary-terms-ends-or-bounds/

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close