Andreea TalmazanAplicatii & Concepte

Jupiter – spune-mi povestea vietii tale si te voi rasplati!

de Andreea Talmazan

Jupiter este stapanul Zeilor, cel mai mare, cel ce intocmeste principiile si legile, cel ce imparte atributiuni celorlalti si le ofera o perspectiva asupra muncii pe care o au de indeplinit. Din inalta sa intelepciune se nasc povestile de viata pline de talcuri. Ce atinge el se transforma in aur si sporeste. Pentru el bogatia consta in experientele accumulate si valorile morale, iar banii si bunurile materiale sunt o consecinta a povestii de viata a fiecaruia. Jupiter este marele povestitor si filosof. Prima poveste spusa a fost a sa. Si din ea s-au nascut povestile tuturor. Este sursa de viata a fiecarei zeitati si a fiecarui muritor. Ca sa cazi la invoiala cu Jupiter e necesar sa ii spui o poveste. Si nu orice fel de poveste, ci chiar povestea vietii tale.

Astronomic

Jupiter este cea de a cincea planeta din sistemul nostru solar; este planeta gigant cunoscuta inca din timpuri preistorice. Are un diametru de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului, iar suprafata sa este de 122 ori mai intinsa. Volumul sau este mai mare decat al tuturor planetelor din system luate la un loc. In 1610 Galileo Galilei si Simon Marius au observat cei patru mari sateliti ai lui Jupiter pe care i-au numit Io, Europa, Ganymede si Callisto. Aceasta descoperire a unui sistem cu un centru de miscare aparent necentrat pe Pamant, a fost un argument in favoarea teoriei heliocentrice de miscare a planetelor a lui Nicolaus Copernic, dar i-a adus lui Galilei probleme cu Inchizitia.

In urma misiunilor spatiale, in prezent sunt cunoscuti 64 de sateliti ai lui Jupiter, care in marea lor majoritate au fost numiti dupa “amantele” personajului mitologic.

Mitologic

Jupiter este echivalentul roman al lui Zeus din mitologia greaca, zeul suprem, cel caruia orice ii este permis si ale carui hierogamii i-au intarit suveranitatea atat in cer cat si pe pamant. Prin actiunile sale, prin aventurile sale cu pamantencele, prin copiii pe care i-a avut cu acestea, Jupiter/Zeus a facut ca barierele intre muritori si nemuritori sa dispara. Unii s-au nascut binecuvantati sau “cu stea in frunte” fiind, prin ontogeneza de vita nobila, vita jupiteriana care, prin impreunarea cu frumoasele pamantence, a revarsat asupra muritorilor calitati divine.

Este autorul principiilor si legilor de guvernare intr-o lume ireala, zeificata, dar cu aplicabilitate si in cea pamanteana. Si pentru ca formuleaza principii, este cel care gaseste intotdeauna si portita de „scapare”, acel mic artificiu care il face sa fie puternic in fata tuturor, zei si oameni deopotriva. Arma lui este cuvantul, dar nu orice fel de cuvant, ci cel plin de intelepciune, al carui rost profund se gaseste in povestile si legendele pe care le inspira si le guverneaza. Pentru ca fiecare dintre aventurile sale reprezinta o poveste in sine, cu peripetii, cu provocari, cu invataminte.

Astrologic

Din vechea astrologie a mostenit supranumele de „Marele Benefic” tocmai pentru ca atunci cand apare lucrurile par sa prinda viata si sa se incarce de optimism, de speranta. Este guvernatorul Sagetatorului si co-guvernatorul Pestilor. Ideograma sa este formata din semiluna constiintei deasupra crucii materiei. Semiluna este deschisa in stanga reprezentand trecutul, intelegerea trecutului. Crucea este legata de semiluna prin bratul sau stang. Mesajul sau este acela ca prin sintetizarea experientelor trecutului, prin profunda intelegere a evenimentelor prin care fiinta a trecut, se poate extrage esenta, intelepciunea, adevarul, invatatura, care isi poate pune amprenta influentand in mod categoric prezentul. Mai precis, prezentul este suma invataturilor pe care fiecare dintre noi le extrage din propria experienta de viata. Jupiter incurajeaza orice demers de analiza a trecutului in scop evolutiv. Dar nu in orice fel, ci prin capacitatea de a spune propria poveste.

Guverneaza ziua de joi si exista o traditie care spune ca in fiecare seara a acestei zile, cei care vor sa primeasca binecuvantarea marelui Zeu, sa se aseze cu altii si sa spuna povesti si sa ii incurajeze si pe ceilalti sa-si spuna povestile.

Caracteristicile astrologice ale lui Jupiter sunt generozitatea, expansiunea, entuziasmul, optimismul si bucuria, jovialitatea, moralitatea, filosofia si arta oratorica, sansele, calatoriile, cultura si invatatura inalta, esoterismul, religia ca fundament legislativ al bunei vietuiri si convietuiri cu ceilalti, legea si justitia in formele lor esentiale.

„Jupiter semnifica aptitudinile si calitatile in care actioneaza principiul de coeziune, de conformare, de coordonare. […] El permite detectarea momentelor si situatiilor favorabile, a sanselor si staruintelor depuse, cat si a capacitatii de a le pune in valoare si a profita de pe urma lor. Da amploare sentimentelor, ofera largime campului de vedere, genereaza consecintele ambitiilor posesive.” – Adrian Cotrobescu, Astrologia practica.

Sub influenta lui Jupiter fiecare „pamantean” isi poate extinde universul cunoasterii, al intelegerii lumii si a vietii, subjugand intelepciunii dobandite propria viata materiala. Sub guvernarea marelui Benefic se afla cealalta parte a creierului, cea nevazuta, cea nemateriala, cea care face ca dincolo de gandirea logica sa fie gandirea spirituala, cea care deriva din strangerea de informatii, actiune specifica lui Mercur, si din sintetizarea lor. Pentru Jupiter nu exista diferente intre filosofii, religii si culturi. Dar fiecare adept al lui Jupiter are ca misiune intelegerea acestora si gasirea elementelor comune. Dar mai presus de orice, Jupiter favorizeaza descoperirea propriei filosofii de viata. Cum, din punct de vedere crestin in fiecare fiinta se afla un dram de divinitate, tot asa, din punct de vedere astrologic, in fiecare pamantean se afla un sambure de intelepciune pe care Jupiter l-a sadit atunci cand a iubit fizic pamantencele. Mostenirea filogenetica pe care Jupiter a lasat-o peste ani este cea a intelepciunii, a capacitatii de sinteza, a curiozitatii ca arta si evolutie. Un „dor de duca” il avem in structurile fiintei. Si acest dor nu ne lasa sa fim statici, pentru ca Aerul, ca element ce defineste natura jupiteriana, nu sta locului, nu se lasa prins si inchis in structuri schematice. Chiar daca radacina este adanc infipta intr-un sol, ia da roade functie si de calitatea aerului. Psihologic, asta inseamna ca functie de calitatea informatiilor pe care le inmagazinam in structurile psihicului, roadele, manifestate prin fapte, sunt de o anumita calitate.

Ca orice zeitate, Jupiter are nevoie de ofrande. Pentru el ritualurile, desi utile, nu sunt suficiente. Dimensiunea sa are nevoie de manifestari pe masura. Daca ni-l putem imagina ca pe un Imparat vesel intr-o sala de bal, a carui existenta este bazata pe distractie, voie buna, dansuri, muzica, spectacole, mancarea proaspata si de buna calitate, inconjurat de preoti si preotese, la ale carui petreceri orice este bine venit, ce am putea face? In primul rand ne imbracam ca de bal, in culorile care ii plac: albastru si violet, aducem daruri, nu pretioase ca valoare materiala, ci pretioase, ce pornesc din adanca si profunda noastra experienta de viata. Jupiter apreciaza darurile care sunt rod al muncii proprii. Spre exemplu, pentru el este la fel de valoros un cos cu fructe crescute, ingrijite si culese personal de cel care i-l aduce, precum este o carte scrisa de un cronicar iscusit sau un diamant slefuit cu osteneala de un giuvaergiu. Cata vreme darul este insotit de povestea sa, Jupiter este multumit si va recompensa pe masura. Daca gradinarul va spune povestea urmand pasii esentiali in constructia ei: inceputul, cuprinsul format de pornirea in calatorie, provocarile, ajutoarele, pragul depasit, si incheierea (cel mai adesea „au trait fericiti pana la adanci batraneti”), si va fi capabil sa raspunda la cele mai nastrusnice si neasteptate intrebari ale suveranului, gradina sa va da roade bogate si in viitor. Dar daca este prins cu minciuna, gradinarul pierde beneficiile si protectia lui Jupiter, pentru ca marele zeu este un zeu al dreptatii. Nu-i plac minciunile, pentru ca simbolizeaza adevarul absolut. Nu-l intereseaza metoda abordata, ci esenta experientelor care au dus la aflarea adevarului.

Jupiter se manifesta dinspre interiorul profund al fiintei spre exterior, modeland realitatea prin prezenta sa si prin afirmarea adevarurilor sale. Nu dur, ci prin cuvinte mestesugit alese pentru a imbuna si linisti auditoriul, pentru captarea atentiei, prin destindere, inveselire si in final prin schimbarea de atitudine. Spre deosebire de Pluton care guverneaza Scoprionul, zodie ce precede Sagetatorul si care este orientat exclusiv spre interior, sau de Saturn care guverneaza Capricornul, zodie ce urmeaza Sagetatorului si care este orientat mai mult spre litera legii si mai putin spre esenta ei, pentru care primeaza exteriorul si mai apoi interiorul ca un rezultat al exteriorului, Jupiter le imbina in mod armonios, exteriorul cu interiorul, si trece totul prin filtrele proprii, usurand experientele si invataturile de balast, de bagajul inutil, sintetizand si emanand prin tot ce face si spune intelepciunea experientei.

Jupiter este Arhetipul Mentorului, al Invatatorului, al Profesorului. Cu ajutorul energiei jupiteriene putem recunoaste modelul mentorului pe care il putem urma astfel incat sa dezvoltam in noi si mai apoi sa integram acea invatatura de care avem nevoie pentru a ne atinge menirea spirituala in aceasta existenta. Jupiter oglindeste imaginea intelepciunii si guverneaza calatoriile fizice sau culturale care ne indruma pasii spre adevarata cunoastere, spre adevarata intelepciune, spre adevaratul mentor. Si, ca orice alt tip de arhetip, are mai multe niveluri de patrundere si de intelegere, din ce in ce mai subtile. Iar mentorii se pot schimba functie de depasirea fiecarui nivel: de la parinti si profesori, pana la duhovnici si parinti spirituali, sfarsind cu „intalnirea” cu propriul si adevaratul Mentor Interior care tine treaza si vie legatura cu Dumnezeu. Aceasta imagine apartine lui Jupiter ca guvernator al Pestilor, zodia transcendentei si a comuniunii cu Dumnezeu-Creatorul.

In perioadele de retrogradare, ca si in zodiile de exil (Gemeni si Fecioara), calitatile lui Jupiter sunt diminuate dar nu dezactivate. Poate ca entuziasmul si optimismul nu sunt primare si puternice, dar sunt acolo si asteapta sa fie potentate. Nativii cu astfel de aspecte sau in perioadele de tranzit, am putea sa ne simtim descurajati, parasiti de noroc si de binecuvantarile divine dar, ca in orice experienta noua pe care Jupiter o binecuvanteaza, se afla o invatatura, un adevar, care, odata scos la lumina, primeste valoare de adevar si poate fi folosit ca „amuleta”. Jupiter valorifica tot ce ii iese in cale, explorand potentialul fiecarui lucru, experienta, idee etc. Nici o manifestare „negativa” nu este lipsita total de beneficitate. Doar trebuie cautata.

Jupiter in zodii si case

Pozitia lui Jupiter in zodii si case arata in astrograma natala modul prin care se poate acumula si sintetiza invatatura, de unde vine norocul si binecuvantarea si sub ce forma se poate manifesta.

Jupiter in Berbec favorizeaza independenta, capacitatea de a lua hotarari si initiative, de a explora noi dimensiuni si noi teritorii. Valorifica energia vitala, oferind incredere si optimism, generozitate manifesta, nu doar declarativa.

Jupiter in casa I apartine celor nascuti cu „stea in frunte”. Norocul ii ocroteste in orice demers. Sunt joviali si generosi, ofera fara restrictii sfaturi si nu ezita sa se dea ca exemplu in orice poveste pe care o spun.

Jupiter in Taur favorizeaza obtinerea placerii prin bunurile materiale si prin satisfacerea simturilor. Posesivitatea este ridicata la rang de valoare morala; necesita respectarea proprietatii private personale. Favorizeaza constructiile si munca campului.

Jupiter in casa a II-a apartine celor care isi castiga existenta prin munca proprie. Favorizeaza castigurile materiale, dar, daca nu i se aduc onoruri, poate duce la pierderea unor sume importante de bani si poate a intregii averi, prin investitii periculoase, riscante. Generozitatea poate avea si o latura negativa si se manifesta in special atunci cand se atrage atentia asupra propriei persoane si a bunurilor detinute.

Jupiter in Gemeni favorizeaza setea de cunoastere inca din perioada copilariei. Descrie o minte agila, dar schimbatoare, care nu se poate axa pe o singura directie. Activitatea de sintetizare a cunoasterii poate fi diminuata atunci cand se pierde in detalii. Caracterizeaza persoanele care „alearga dupa mai multi iepuri”. Dar favorizeaza cunoasterea si experienta prin joaca si prin scriere.

Jupiter in casa a III-a este specific persoanelor optimiste, conservatoare ca mentalitate, filosofica mai mult declarativ decat faptic. Protejeaza calatorii si calatoriile scurte, dar si invatarea prin joc si activitati diversificate. Isi pierde cu usurinta interesul si, precum copiii, cauta noi parteneri de joaca si noi jucarii. Este o persoana placuta si binecuvantarea ii vine prin cercul larg de prieteni si cunostinte.

Jupiter in Rac binecuvanteaza familia si valorile ei ca sursa de intelepciune. Demnitatea si valoarea data de o anumita apartenenta la un anumit neam sau familie, este principala forma prin care Jupiter poate fi onorat. Nu oricine are origini stramosesti atat de puternice incat sa le transforme in principii de viata. Intoarcerea la povestile copilariei, ale stramosilor, cele spuse la gura sobei, este o cale de evolutie binecuvantata.

Jupiter in casa a IV-a favorizeaza crearea unui habitat care sa aduca prosperitate in orice alt domeniu al existentei. Familia este principalul suport. Generozitatea vine odata cu nasterea sentimentelor de apartenenta la o anumita „casta”. Aduce succesul in locurile natale.

Jupiter in Leu valorifica arta teatrala si limbajul creativ. Cunoasterea vine prin scrierea sau interpretarea de roluri dramatice. Favorizeaza actorii sau cei care au ca hobby teatrul sau filmul. Binecuvanteaza lucrul cu copiii si manifestarea fara rezerve a sentimentelor de inalta calitate. Nativii cu acest aspect sunt autodidacti si orientati spre nou. Exceleaza in comunicare, dar au tentatia de a-si impune propriile idei si valori.

Jupiter in casa a V-a guverneaza placerile, luxul si sporturile extreme. Castigarea competitiilor de orice fel este modul prin care isi culege informatiile. Se manifesta ca un guvernator al competitiilor de dragul competitiilor si nu al castigurilor. Povestile spuse la ceas de seara, in jurul focului aprins al concursurilor, sunt caile prin care isi sporeste puterea protectoare. Vacantele sunt cele care ii fac placere pentru ca atunci copiii sunt liberi si imaginativi.

Jupiter in Fecioara protejeaza cercetarea si munca, capacitatea de vindecare prin analiza. Favorizeaza actiunile practice, materialiste, care au intotdeauna un scop, activitatile pedagogice si cele de vindecare. Un Jupiter in aceasta zodie protejeaza fiinta de boala cu conditia de a intelege ca orice boala are o cauza spirituala. Pentru Jupiter corpul este important cat este tratat ca parte integranta intr-un sistem spiritual.

Jupiter in casa a VI-a incurajeaza loialitatea si consecventa. In aceasta pozitie este „patronul” celor care sunt seriosi in activitatile lor, care sunt saritori in a executa anumite sarcini, care sustin munca in echipa si nu pe cea individuala, care impart obligatiile si laurii. Daca nu este onorat cum se cuvine, Jupiter in aceasta pozitie duce la imbolnaviri ale aparatului circulator, la bulimie si supraponderabilitate.

Jupiter in Balanta favorizeaza casatoriile si relatiile in general. Nativii cu o astfel de amplasare a lui Jupiter au parte de relatii de prietenie bogate si variate. Isi castiga intelepciunea legand prietenii cu persoane diferite. Manifestarile artistice sunt cele prin care se obtine armonia si prin care adevarul poate fi spus dar si ascuns. Nu pot ajunge la acest adevar decat cei care reusesc sa treaca dincolo de cuvinte si de universul propriu si reusesc sa patrunda in universul celorlalti, iar ca rezultat este o armonie intre vieti diferite.

Jupiter in casa a VII-a caracterizeaza un temperament sociabil si un suflet bun. Favorizeaza casatoriile si evolutia spirituala prin intermediul acestui cadru social. Mentorul este partenerul de viata iar adevarul este ascuns in experientele traite alaturi de el. Generozitatea si credinta jupiteriana se manifesta prin intermediul celuilalt.

Jupiter in Scorpion este specific celor care imbratiseaza ca si cale de evolutie spirituala cunoasterea legilor naturii, cunoasterea alchimica. Energia jupiteriana functioneaza ca un magnet intensificandu-si potentialul pe masura ce se afunda adanc in potentialul necunoscutului. Cunoasterea intunericului a fost si este marea provocare a lui Jupiter. In Scorpion isi intalneste egalul, cel ce se ascunde de lumina, dar cu care face in permanenta schimburi si ramasaguri.

Jupiter in casa a VIII-a favorizeaza confidentii, sau gasirea unor oameni carora nativii le pot oferi fara rezerve cele mai ascunse secrete. Dar, pe de alta parte, binecuvanteaza intalnirea cu necunoscuti care isi pun la dispozitie cunoasterea si bunurile pentru un scop nobil al nativului cu Jupiter in aceasta zodie. Mostenirile sau casatoriile „din interes” sunt favorizare de Jupiter pentru cei care au de invatat detasarea si independenta emotionala si canalizarea energiilor spre ceva mult mai important si mai maret.

Jupiter in Sagetator se manifesta la potentialul sau, care este nesfarsit. Favorizeaza preotii si profesorii, mentorii, calatoriile si cunoasterea elevata. Este generos in formularea ideilor, principiilor si filosofiilor de viata si este dispus sa-i indrume pe cei care sunt dispusi sa-l urmeze. Adesea se manifesta prin el inspiratia divina, transformandu-l in profet. Iubeste libertatea proprie dar  intelege arareori nevoia de libertate a celor din jurul sau. Se recunoaste adesea prin numarul de actiuni filantropice pe care le organizeaza si le coordoneaza.

Jupiter in casa a IX-a favorizeaza gandirea nobila si elevata. Binecuvanteaza orice actiuni care se produc in spiritul legii divine. Nu pedepseste incalcarea legilor daca acestea duc la un alt rezultat inaltator. Protejeaza calatoriile lungi in scopuri de cunoastere culturala sau filosofica, dar si relatiile cu strainatatea. Pedepseste cu asprime incetarea invatarii, in schimb ofera in plus celor care nu contenesc a-si pune intrebari existentiale si de a cauta raspunsuri si dincolo de barierele native.

Jupiter in Capricorn este un adept al datoriei bine facute, al corectitudinii. Desi uneori cade in ipocrizie, in aceasta pozitie protejeaza ierarhiile si nevoia de respect fata de superioritatea ierarhica. Rasplateste constiinciozitatea si disciplina, pentru ca, desi este un jovial si in permanenta pus pe distractii, apreciaza in mod deosebit pe cei care stiu sa isi construiasca propria existenta pe propriile filosofii. „Fa ce zice popa si nu ce face el”, spune o vorba. Iar Jupiter, desi incurajeaza distractia, cere sa gasesti bucuria in a face lucrurile in mod organizat si cu devotament.

Jupiter in casa a X-a protejeaza evolutia profesionala si statutul social, dar amendeaza neincrederea si lipsa de determinare. Sunt incununate de succes actiunile pe care persoana le face in baza propriei filosofii, neabatandu-se de la propriile legi si reguli, doar modificandu-le in litera dar nu in esenta. Cel cu Jupiter in aceasta pozitie are, cel mai adesea, ca scop in viata, un alt domeniu decat cel al carierei care, odata aleas in acord cu calitatile native, merge de la sine.

Jupiter in Varsator guverneaza ideile noi, originale, care au ca punct de interes actiunile umanitare. In aceasta pozitie Jupiter se orienteaza spre umanitate ca intreg. Aici face ca Cerul sa coboare pe Pamant si sa actioneze in spirit de toleranta. Cauta reformele in propria experienta trecuta. Nu favorizeaza anarhia ci integrarea trecutului cu intelepciunea sa, prin experientele sale.

Jupiter in casa a XI-a binecuvanteaza idealurile de fraternitate si grupurile, oamenii organizati in diverse forme sociale. Ofera nativilor o popularitate in exces si ajutor din partea celorlalti atunci cand scopurile vietii nu sunt limitate la propriile nevoi. Jupiter in aceasta pozitie este sociabil si social. Extrapoleaza principiile morale de la individ la societate, incercand sa le integreze prin forme de guvernare generale.

Jupiter in Pesti favorizeaza capacitatea de sacrificiu in fata lui Dumnezeu. Binecuvanteaza actiunile contemplative, imaginatia, activitatile de tamaduire si caritabile, si orice alte metode care sporesc legatura cu Dumnezeu Creatorul. Se concentreaza pe trairile extatice naturale, firesti. In aceasta pozitie ceremoniile de invocare a binecuvantarilor divine sunt intelese si integrate.

Jupiter in casa a XII-a dezvolta un soi de protectie perceptibila cu extrasimturile si se bazeaza pe credinta. Un nativ cu o astfel de amplasare a lui Jupiter nu are nevoie de dovezi pentru a crede si a avea incredere. Este protejat, precum Nebunul din tarot, atunci cand se afla pe marginea prapastiei. Uneori nici nu stie ce pericole il inconjoara, pentru ca este inconjurat de o aura de protectie care este mai presus de perceptia umana. Dusmanii sunt invinsi cu propriile arme si fara efort. Activitatile religioase sunt „ofrandele” pe care Jupiter le primeste cu bratele deschise.

*

„Cand sunteti posomorati, misiunea pe care o aveti fata de Jupiter este sa va spuneti propria poveste de acum, ca si cum ati relata-o dupa un an, intr-un fel care face greutatile prezente amuzante. Sau, daca nu va puteti amuza, puteti macar sa fiti spirituali, chiar daca intr-o maniera resentimentar-saturniana. […] Pentru a-l cinsti pe Jupiter joi, deseneaza-i ideograma cu faina de porumb pe pragul casei tale. Ideograma lui Jupiter este luna noua, in varful crucii materiei, ceea ce ne reaminsteste ca generozitatea hranirii (Luna) da la o parte toate obstacolele iluzorii (crucea), cand acest zeu este implorat. O cale de a-l implora pe Jupiter este sa iti torni in pumn niste faina de porumb, sa iesi afara din casa si sa sufli in ea, imprastiind jertfa si insotindu-o cu aceasta rugaciune: <deschide-mi calea si ofera-mi sansa de a fi de maxim ajutor in lume>.” – Caroline W. Casei, Atrage zeii de partea ta, Editura Elena Francisc.

__________________________________________________________________

Va invitam sa cititi si articolul „Jupiter in Gemeni 2012-2013”, de acelasi autor.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close