Aplicatii & ConcepteEsențialeMihaela Dicu

Pars Fortunae

Autor: Mihaela Dicu
(Articol extras din conferinta sustinuta la Astro-Festival Craiova 2010)

Pars Fortunae
Image by Umberto Salvagnin

Pars Fortunae, ca si asa-zisele „puncte arabe”, sunt notiuni destul de putin intelese de catre astrologii  moderni, carora le este cam nebulos conceptul „sortilor*”, in general.
*Folosesc cuvantul „sorti”,  fiindca este mai apropiat ca inteles de cuvantul Kleros din greaca veche, care desemna punctele respective. Pe de alta parte, latinescul „pars” se traduce prin „parte”, nicidecum prin „punct”. Francezii si englezii folosesc „part” tot cu sensul de „parte”. Englezii mai folosesc si cuvantul „lot” care in afara de „parte” mai are si sensul de „soarta”, „sorti”, „destin”, etc., pastrand spiritul cuvantului grec de origine.

Exista insa cativa savanti ai astrologiei contemporane care au studiat problema in adancime, cum ar fi „cei trei mari R”: Robert Zoller, Robert Schmidt si Robert Hand, ori Curtis Manwaring sau Yves Lenoble. Articolele lor pot fi gasite pe internet. Robert Zoller a scris chiar o carte celebra: „Arabic Parts in Astrology, A Lost Key to Prediction” (tradusa si in franceza, sub titlul: „La Cle perdue de la Prediction – Les parts arabes en astrologie”).

Subiectul e complicat si n-am sa intru in prea multe amanunte, dar sunt cateva lucruri care trebuie neaparat retinute:

Origine

Desi cunoscuti sub numele de „Parti Arabe”, sortii nu sunt o inventie a arabilor, ci au o origine mult mai veche. Initiatorul tehnicii este considerat Hermes Trismegistus, o figura legendara, se pare ca fara suport istoric, caruia de fapt i se atribuie cam toate cunostintele proprii surselor timpurii egipteano-elenistice. Pars Fortunae mai este uneori pusa in legatura cu miticul faraon Nechepso si cu preotul acestuia, Petosiris.

Ceea ce stim insa cu certitudine este ca Pars Fortunae si alti cativa sorti sunt mentionati in cele mai vechi scrieri astrologice de catre:
– Marcus Manilius, poet si astrolog roman de la inceputul sec. I, contemporan cu Tiberiu si Augustus, a carui carte „Astronomica” s-a pastrat si s-a tradus;
– Claudiu Ptolemeu („Tetrabiblos”) si
– Vettius Valens („Antologia”), ambii, astrologi greci care au trait in Egipt, in colonia greceasca Alexandria in sec. al II-lea si ale caror scrieri, de asemenea s-au pastrat si au fost traduse;
– Paulus Alexandrinus (sec. al IV-lea) a carui „Introducere in astrologie” a fost tradusa si ea relativ recent.

Astrologia araba s-a dezvoltat multe secole mai tarziu, dar a preluat si a folosit intens sortii (chiar a mai inventat/ adaugat o multime celor deja cunoscuti), care de atunci sunt cunoscuti sub numele de „Parti arabe” (tradus in mod gresit la noi prin „Puncte arabe”).

Calcul

In calculul sortilor se tine intotdeauna cont de „secta”. Secta este o notiune din astrologia traditionala care defineste apartenenta elementelor unei teme de nastere la familia diurna sau nocturna. Astfel, formulele pentru nasterile diurne difera de formulele pentru nasterile nocturne. Aici se cuvine precizat ce inseamna nastere diurna/ nocturna:

•    O tema diurna este tema in care Soarele se afla deasupra orizontului, adica deasupra axei AS-DS (inclusiv in casa a XII-a);
•     O tema nocturna este cea in care Soarele se gaseste sub orizont, adica sub axa AS-DS (inclusiv in casa I).

Daca cineva va riposta cum ca Ptolemeu recomanda formula unica pentru calculul lui Pars Fortunae, e bine sa se stie ca cercetatorii moderni au cazut de acord ca Ptolemeu fie a gresit, fie transcrierea lucrarii lui a fost proasta, fie traducerea e incorecta. Si asta din cauza ca toti ceilalti astrologi din vechime (atat cei care l-au precedat, cat si contemporanii lui), fac diferenta intre nasterile diurne si cele diurne in ceea ce priveste determinarea sortilor.

Astfel, formulele corecte pentru calculul lui Pars Fortunae sunt:

Pars Fortunae [nastere diurna] = Ascendent + Luna – Soare
Pars Fortunae [nastere nocturna] = Ascendent + Soare – Luna

A nu se confunda cu Sortii Spiritului, care se calculeaza exact invers:

Spirit [nastere diurna] = Ascendent + Soare – Luna
Spirit [nastere nocturna] = Ascendent + Luna – Soare

Semnificatie

Pars Fortunae are intotdeauna conotatii materiale, fizice, spre deosebire de Sortii Spiritului care se refera la spiritualitate. De altfel, Paulus Alexandrinus scria:

„Pars Fortunae semnifica tot ceea ce se refera la trup si ceea ce omul
realizeaza de-a lungul vietii. Este un indiciu al posesiunilor, reputatiei si privilegiilor”.

si
„Sortii Spiritului stapanesc sufletul, starea de spirit, atentia (concentrarea) si toata puterea; si uneori contribuie la convingerea (hotararea) cu care actioneaza nativul.”

Tehnica de lucru

In primele secole dupa Christos, tehnica de utilizare a sortilor era diferita de ceea ce se vehiculeaza acum, iar astrologii timpurilor noastre care folosesc acea tehnica veche o recomanda ca fiind foarte eficienta.

In primul rand, se folosea sistemul caselor intregi. Acesta e foarte simplu: se calculeaza AS, iar zodia in care AS cade e considerata casa I, urmatoarea zodie casa a II-a, s.a.m.d. Ca un exemplu, indiferent daca AS se situeaza la 3 sau la 28 de grade in Gemeni, casa I va cuprinde toate cele 30 de grade ale Gemenilor, casa a II-a tot Racul, a III- tot Leul, etc.

Asemanator principiului de mai tarziu al caselor derivate, zodia in care se afla Pars Fortunae putea deveni un nou Ascendent, iar bunastarea fizica si materiala a nativului era citita in harta astfel construita. Recurg din nou la un exemplu: daca o persoana are AS in Balanta si PF in Leu, se ridica o noua harta, cu Leul in casa I, Fecioara in casa a II-a, etc., iar aceasta harta va servi analizei norocului (Fortuna) nativului.

Referitor la asta, Vettius Valens scria:
„Sortii [Norocului] (adica PF) vor avea puterea Ascendentului, adica puterea vietii; a 10-a zodie cu pornire de la acestia va avea puterea Mijlocului Cerului [casa a X-a], adica puterea reputatiei; cea de-a 7-a zodie, puterea Descendentului [casa a VII-a]; a 4-a zodie puterea Fundului Cerului [casa a IV-a]” etc.
si
„Am mai descoperit ca cea de-a 11-a casa [zodie] de la Fortuna este un loc al achizitionarii, datator de posesiuni si bunuri, mai ales atunci cand planetele benefice se afla acolo sau depun marturie [aspecteaza acel loc]”

Si fiindca tot a venit vorba de casa a XI-a, sa nu uitam ca in vechime era denumita „Agathos Daimon” (casa „spiritului bun”) si ca era considerata bucuria lui Jupiter – pe scurt, era considerata in sine o casa foarte norocoasa.

La randul lui, Robert Hand spune:
„Am descoperit ca semnul in care se gaseste PF si planeta care stapaneste acel semn dau informatii foarte bune cu privire la profesie (ca mod de a castiga bani), impreuna cu casa a X-a (socotita in modul obisnuit, de la AS). Al 10-le semn de la PF ajuta  si el foarte mult pentru a descrie adevaratul rol social caruia ii serveste ocupatia [nativului]. Al 11-lea semn de la PF joaca un rol cu totul special in a determina nu numai cat de multi bani poate castiga cineva, ci si prin ce metode.”

Vechii astrologi mai sustineau ca PF si casele derivate de la ea dau informatii asupra trupului, sanatatii si asupra actiunilor pe care nativul le intreprinde, spontan sau sub imperiul emotiilor. Casa a VII-a (da, casa a saptea, nu a sasea), de la PF era pusa in mod special in legatura cu bolile.

Cum lucrarile strabunilor nostri au fost recuperate si traduse destul de recent (exceptandu-l pe Ptolemeu, care este tradus de mai multa vreme), mai este mult de munca pana cand se vor pune frecvent in practica si se vor verifica teoriile lor.

Ceea ce este sigur este ca PF in acelasi semn sau in aspect cu o benefica (Venus, Jupiter sau cu Soarele, daca e in demnitate sau bine aspectat) sau cu o alta planeta in demnitate si bine aspectata, este semn de sanatate si noroc. De asemeni, este preferabil ca PF sa se afle intr-un semn patronat de benefice (Taur, Balanta, Sagetator, Pesti, eventual Leu).

Se considera ca PF nu este bine amplasata daca se afla in acelasi semn cu planetele malefice, mai ales daca acestea sunt debilitate. Conjunctia, careul si opozitia cu planete malefice sunt, fireste, defavorabile. Rob Hand spune ca asta nu inseamna neaparat ca nativul va fi sarac si bolnav, ci doar ca va trebui sa se straduiasca din greu ca sa atinga succesul.

In incheierea primei parti a materialului, recurg din nou la spusele lui Rob Hand:
„Daca PF este bine amplasata [in tema], relatia dintre nativ si lumea fizica si sociala in care traieste este o relatie care-l sprijina pe nativ si ii permite sa traiasca bine. Daca PF este prost amplasata [in tema], nativului ii va fi foarte greu sa traiasca in aceasta lume. Toate astea sunt valabile si in ceea ce priveste influenta lui PF asupra sanatatii.”

Exemple

Regina Elisabeta a II-a a Angliei

Pentru inceput, m-am oprit la tema Reginei Elisabeta a II-a a Angliei. De ce? Fiindca atunci cand s-a nascut, probabilitatea de a ajunge regina era aproape zero si fiindca nici harta ei natala, in interpretare clasica, nu ofera indicii deosebite de marire. M-am gandit ca poate analiza PF ar putea aduce unele lamuriri. Va reamintesc ca  Paulus Alexandrinus scria in sec. al IV-lea d.C.:

„Pars Fortunae semnifica tot ceea ce se refera la trup si ceea ce omul realizeaza de-a lungul vietii. Este un indiciu al posesiunilor, reputatiei si privilegiilor”.

Regina Elisabeta a II-a a Angliei s-a nascut la data de 21.04.1926. la ora 2h40 CET (1h40 GMT),  la Londra.

Calculele practice nu erau initial deloc optimiste. Cand s-a nascut Elisabeta, inca domnea bunicul ei, Regele George al V-lea, iar posibilitatile de succesiune la tron se prezentau astfel:
–    Edward, fiul cel mare al Regelui George al VI-lea, iar, la disparitia acestuia
–    urmasii lui Edward
Abia in cazul in care Edward nu ar fi avut urmasi, se luau in considerare urmatoarele variante:
–    George, cel de-al doilea fiu al lui George al VI-lea, fratele mai mic al lui Edward si tatal Elisabetei, iar la disparitia acestuia
–    urmasii lui George, dintre care Elisabeta era cea mai mare

Asadar, micuta printesa avea slabe sanse sa ajunga pe tron… De altfel, nimeni nu-si punea problema asta.  Doar ca, in memorabilul an 1936 lucrurile iau o intorsatura  cu totul neasteptata:
–    Regele George (n.1865) se savarseste din viata;
–    tronul ii revine lui Edward al VIII-lea (1894-1972)
–    Edward, indragostit pana peste urechi de americanca Wally Simpson, abdica la scurt timp dupa inscaunare
–    in acelasi spectaculos 1936, tatal Elisabetei devine rege, sub numele de George al VI-lea (1895-1952)

Coroana Marii Britanii ajunge la un pas de Elisabeta… Iar in 1952 i se aseaza pe crestet, unde sta si acum, dupa 58 de ani.

O regina ajunsa la tron prin noroc, care are sansa unei domnii lungi si, in linii mari, fericite. O regina care intr-o vreme (nu mai stiu daca si acum), era cea mai bogata femeie din lume… Si care, la cei 84 de ani, pare sa fie sanatoasa tun. Sansa, noroc, Fortuna…

Dupa cum se poate observa, harta Elisabetei a II-a nu prea arata a harta de monarh, cu Saturn in Scorpion pe MC. E drept ca guvernatorul AS, Saturn, e conjunct cu MC si ca stapanul MC, Marte,  este conjunct cu Jupiter, iar cele doua planete sunt pe receptie mutuala, dar chiar si asa, tot nu se intrevede o sansa deosebita.

astrograma Elisabeta II
Dar sa vedem cum se prezinta Pars Fortunae in tema Elisabetei a II-a. Pentru aceasta, am sa folosesc metodele vechi, in concordanta cu prima parte a articolului: case pe semne intregi, cele 7 planete traditionale + Capul Dragonului (Caput Draconis, adica NN), aspecte pe semne intregi, etc.

Casa I se intinde peste intreaga zodie a Capricornului, iar casa a X-a, peste cea a Balantei.
–    PF se situeaza in Balanta, in domiciliul unei benefice. Prima bila alba.
–    PF se situeaza in casa a X-a de la Ascendent. A 2-a bila alba.
–    dispozitara lui PF, Venus, se  gaseste in exaltare, in Pesti. A 3-a bila alba.
–    PF este in trigon cu Marele Benefic, Jupiter. A  4-a bila alba.
–    PF este in sextil (in hexagon, cum spuneau cei vechi), cu Luna – lucru foarte important, caci, fiind vorba de o nastere nocturna, Luna este cea care stapaneste harta (asa cum Soarele prevaleaza in nasterile diurne). A 5-a bila alba
–    PF nu primeste nici un aspect dur (conjunctie, careu, opozitie) de la o planeta malefica. A 6-a bila alba.

Vedem, asadar, ca PF indeplineste toate criteriile de sanatate si noroc.

Daca aplicam metoda enumerarii caselor cu incepere de la PF, obtinem urmatoarea figura:

astrograma Elisabeta II cu PF

Si mai gasim cateva indicii de sanatate si noroc:
–    Capul Dragonului in casa a X-a
–    Venus in exaltare in casa sanatatii
–    Luna (stapana sectei, fiindca avem de-a face cu o nativitate nocturna) in casa a XI, care era considerata foarte benefica de catre cei vechi  (Agathos Daimon, bucuria lui Jupiter)

Nu este cazul sa ne facem griji cu privire la:
–    Soarele in casa a VIII-a – fiindca este in semnul lui Venus, iar Venus e in exaltare in Pesti si fiindca, oricum, nu Soarele este principalul datator de viata in tema, ci Luna.
–    Saturn in casa a II-a – fiindca stapanul casei a doua (Marte) este in conjunctie cu o benefica (Jupiter) si in trigon cu PF. In plus, Saturn este pe receptie mutuala cu stapanul casei a II-a.

Traian Basescu

S-a nascut la data de 04.11.1951 la ora 2h30 (de fapt, intre 2h00 si 3h00),  la Murfatlar.

astrograma Basescu
–    PF este in domiciliul stapanei sectei, deci puternica
–    PF este in casa a XI-a, denumita „Agathos Daimon”
–    Dispozitara lui PF, Luna, este in Capricorn, in exil, dar este in casa a V-a, Agathe Tyche, casa „Norocului Bun”.

astrograma Basescu cu PF

–    Jupiter in X!
–    PF „vede”, toate planetele,  deci acestea sunt active, interactioneaza viguros: Jupiter, Luna si Saturn sunt in unghiuri, restul in case bune

Harta nu are atat de multe indicii de sansa ca harta Reginei Elisabeta, dar nici realizarile nu au venit la fel de usor, de la sine, ci au presupus o lupta, un efort considerabil.

Nadia Comaneci

S-a nascut la data de 12.11.1961 la ora 10h00,  la Onesti

astrograma Nadia Comaneci
–    PF in conjunctie cu Jupiter!
–    Dispozitorul PF, Saturn, in domiciliu, strong.
–    PF intr-o casa buna

astrograma Comaneci cu PF

–    Soare, Marte, Mercur si Venus in X, cu stapanul casei a X-a, Marte, in domiciliu!

In incheiere, am sa prezint foarte pe scurt alte doua teme, in care PF ne da indicii mixte:

–    Ian Charleson (John) – 11 august 1949, 8h20 CET (7h20 GMT), Edinburgh, Scotia. Ian a fost un cunoscut si respectat actor al generatie sale, printre ale carui performante se numara „Chariots of Fire” (1991), film care a primit mai multe Oscaruri la vremea respectiva.  A murit de SIDA pe 6 ianuarie 1990, la 40 de ani.

astrograma Ian Charleson

–    Neil Bogart – 3 feb 1943, 10h49 AT (14h49 GMT), Brooklyn, New-York
Neil a fost un mogul al studiourilor de inregistrare americane. A lansat multe trupe cunoscute, a fondat in 1974 Casablanca Records, care a scos o multime de discuri de succes (de ex. Donna Summer in 1976). A murit de cancer in mai 1982, la 39 de ani.

astrograma Neil Bogart

Cele doua cazuri au aceeasi „schema” in comun:
–    PF in domiciliul unei malefice si in careu cu o malefica (in plus, desi pe hartile de mai sus nu se vede, PF este la ambii, in mod ciudat, in opozitie cu Neptun – cu alte cuvinte, Neptun este in casa a VII-a de la PF); Toate cu impact negativ asupra sanatatii si a sperantei de viata.
–    Planete benefice in casele a X-a sau a XI-a de la PF, cu impact pozitiv asupra carierei si averii.

Bineinteles ca in exemplele mele am ales niste cazuri extreme. Probabil ca situatiile intermediare sunt mai greu de evaluat. Insa orice studiu trebuie sa inceapa mai intai cu exemple tipice…

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close