Top 5 articole „Astrele” recomandate de Teodora Muth
Probabil mai toți visăm, în copilărie, să găsim un cufăr care păstrează în el o comoară. Și, uneori, celor care visează cu îndărătnicie li se împlinește visul. Asta cred că este explicația faptului că am descoperit Revista Astrele, un cufăr în care sunt depozitate atât de multe informații valoroase, despre astrologie și nu numai, încât acum, când a sosit momentul să răspund provocării lansate de Diana și să numesc cinci articole care m-au îmbogățit și m-au bucurat, mă văd pusă în fața unei alegeri extrem de dificile. Fac această afirmație în deplină cunoștință de cauză, pentru că am parcurs din nou întreaga arhivă, de la primul articol, care apărea în noiembrie 2003, înainte de a-mi desemna opțiunile.
În primul rând voi mulțumi celor care dau viață Astrelor, dăruind acestei publicații nu doar parte din timpul lor ci și talent, idei și farmec personal. Este realmente o plăcere să-i citești pe Mihaela Dicu, Diana Spinean, Ioana Ispas, Ancuța Catrinoiu, Corina Chira, Nicoleta Eșanu, Firicel Ciarnău, Dan Ciubotaru, Ion Hristescu, Marius Cojoc, Laci Fulop sau pe prietenii noștri de dincolo de hotare care au trimis materiale spre publicare, precum Deborah Holding, Pepa Sanchis, Lucia Bellizia, Andrew Bevan, Ben Dykes sau John Frawley, asta pentru a numi doar o parte dintre cei care au depus câte o bijuterie în cufărul nostru cu comori. Celor pe care nu am apucat să-i numesc, din lipsă de spațiu, le trimit aprecierea mea sinceră.
În al doilea rând, voi preciza că am decis să nu nominalizez seriale, deși cele mai multe sunt foarte interesante și voi mai mărturisi că m-am străduit să readuc în atenția voastră, a celor care ne citiți acum, articole vechi, pe care poate nu ați avut când să le găsiți, ocupați să asimilați informațiile din noile ediții.
Și, pentru a crește suspansul, voi enumera alegerile mele de la poziția 5 la poziția 1. Așadar:
5. „Semnificația spirituală a crucii„, articol apărut în 29.11.2010.
Este un articol scris cu har de colegul nostru Laci Fulop, căruia îi duc dorul. Laci are o sensibilitate și o profunzime care face ca fiecare articol semnat de el să ofere ceva notabil. Am recitit cu emoție rândurile sale despre ”a trece de la ego la Eu, adica de a ne ridica de pe orizontală în poziție verticală”. Laci descrie cum ”din punct de vedere al zodiacului înseamnă a trece din zodia proprie, prin punctul de la mijlocul cercului, în semnul opus. …. A trece prin el înseamnă să devenim noi înșine, fără amprenta astrală primită la naștere, să renunțăm la obiceiurile noastre, la nepuțintele noastre, și să devenim ceea ce nu suntem încă… A ne aventura în semnul opus este asemănător mișcării de ridicare în poziție verticală….”
4. „3 sfaturi pentru o consultație astrologică reușită„, articol apărut în 20.03.2013.
Autorul articolului este Dan Ciubotaru. Când îl citesc pe Dan, parcă stau de vorbă cu Saturn. Dan este un înțelept. Unul care împărtășește cu generozitate ceea ce știe, într-o manieră răbdătoare și calmă. Prețuiesc toate articolele care-i poartă semnătura dar l-am ales pe acesta, în care el face câteva recomadări de bază, necesare tuturor astrologilor practicanți, din pricina măsurii și a bunului simț profesional pe care le emană.
3. „Făt-Frumos și Nodurile Lunare„, articol apărut în 24.01.2012.
Doar citind titlul, vă puteți imagina că este vorba de un articol marca Ion Hristescu. De fiecare dată când citesc ceva scris de Jean mi se pare că văd aurora boreală – e un spectacol care te lasă uimit, încântat și te îndeamnă să afli mai mult despre ceea ce ai în față. Citez din articol: ”Toata lumea citește povești. Dacă nu, ar trebui s-o facă. Numai așa putem înțelege nodurile lunare și semnificația lor. În toate basmele se vorbește despre Soare și Lună, ca prototipuri standard universale care fac și dreg. Și tot în povești se spune despre unul, Făt-Frumos, care pleacă de acasă spre nu-știu-unde, ca să găsească nu-știu-ce. Ei bine, tu ești Făt-Frumos, din povestea ta, iar Soarele și Luna formează cadrul acestei povești.” Nu prinzi, instantaneu, drag de subiect, după o asemenea introducere? Nu degeaba își zice Jean Vrăjitoarea Electrică, el reușește să te vrăjească, indiferent ce subiect ar alege!
2. „Un experiment neortodox„, articol apărut în 21.12.2013.
”Oare aș putea să aflu dintr-o singură bucățică a unui puzzle informația pe care mi-ar dezvălui-o ansamblul? Prostii! În astrologie nu poți lucra cu frânturi de date. Harta astrologică este un întreg, o oglindă pe care, dacă o spargi,… Fractali!, mă aud spunând cu voce tare. <<Un fractal este o figură geometrică fragmentată sau frântă care poate fi divizată în părți, astfel încât fiecare dintre acestea să fie (cel puțin aproximativ) o copie miniaturală a întregului>> …..dar, stai așa: teoria fractalilor își are locul în astrologie?”
Ideea Dianei (Diana Spinean, evident!) m-a cucerit de la prima lectură. Articolul nu este doar ingenios ci și convingător, deoarece reușește să valideze ipoteza de la care pleacă. Imediat am trecut la aplicarea ei practică, în harta mea natală, lucru pe care vi-l recomand și vouă. E un studiu fain și nu doar atât!
1. „Astrologia și fizica modernă. Integrarea științelor sacre și seculare„, articol apărut în 15.11.2003.
Acesta este printre cele mai vechi articole publicate în revista Astrele! Autorul este dr. fiz. Will Keepin. A apărut inițial în prestigioasa revistă Mountain Astrologer și a fost tradus în limba română de Mihaela Dicu. Nu voi spune multe despre el, pentru a nu vă răpi bucuria de a-l citi. Voi spune doar că, după mine, este un text esențial.
Ar fi fost greu să mă opresc și la 50 de recomandări. Așa, a fost crâncen! Dar tot trebuie să mai adaug ceva: articolul pe care l-aș lua cu mine, dacă ar fi să merg pe o insulă pustie, este ”Nașterea unei capodopere: Noapte înstelată, de Vincent van Gogh”. Chapeau, Mihaela Dicu! Tuturor, spor la citit, că avem ce: cufărul revistei Astrele este plin!