Un experiment neortodox
Se făcea că un bărbat îmi cerea disperat o consultație astrologică. Nimic nou, voia să afle cine este și ce caută el în viața sa. Îi cer datele natale. Stupoare! O cruce cosmică pe semne cardinale n-ar fi reușit să mă bulverseze la fel de tare: omul nu le cunoștea! Nu-și amintea cine este, de unde vine și nu-l recunoștea nimeni. Tot ce avea la el era un bilet pe care era notată poziția exactă în semn, la grad și minut, a planetei Marte la momentul nașterii sale. Mai straniu de atât nu se putea! Înțelegeam că rezolvarea problemei pentru care îmi solicită ajutorul este vitală pentru el și imposibilă pentru mine. Insista. Îi explicam că nu sunt ghicitor să-i spun cine este doar din poziția unei planete într-un semn. Ochii i se umplură de lacrimi…
Cu un sentiment mizerabil de inutilitate, mă trezesc din coșmar transpirată. Lungită în pat, continui să mă gândesc la absurditatea situației pe care tocmai o visasem. Cum de nu-mi trecuse prin minte să apelez la harta consultației? Zâmbesc satisfăcută că am găsit o soluție. Dau să mă culc la loc, dar un gând tot nu-mi dă pace…
Oare aș putea să aflu dintr-o singură bucățică a unui puzzle informația pe care mi-ar dezvălui-o ansamblul? Prostii! În astrologie nu poți lucra cu frânturi de date. Harta astrologică este un întreg, o oglindă pe care dacă o spargi… Fractali!, mă aud spunând cu voce tare.
„Un fractal este o figură geometrică fragmentată sau frântă care poate fi divizată în părți, astfel încât fiecare dintre acestea să fie (cel puțin aproximativ) o copie miniaturală a întregului” [1].
Sus din pat, mergem în laborator! Dar stai așa: teoria fractalilor își are locul în astrologie? Nu cumva plec de la o premisă greșită? Greșită sau nu, ce mă costă să fac o încercare? Practic, verific dacă un element izolat dintr-o hartă – cum este o planetă în semn – analizat în detaliu, reflectă ansamblul. Și dacă da, în ce măsură. „A reflecta ansamblul” însemnând:
1) a oferi informații despre interacțiunea respectivului element cu restul hărții, sau chiar
2) a oferi informații despre cele mai evidente chestiuni din hartă, cum ar fi planetele fortifiate (în demnitate esențială sau accidentală), un stellium, ș.a.m.d.
Zodiile sunt împărțite în diviziuni tot mai restrânse, până la nivel de grad zodiacal, fiecare diviziune fiind stăpânită de o planetă. Practic, orice zodie conține întreg zodiacul! Decan (sau față), termen, dodekatemoria (sau dwad) și monomoiria [2] – instrumente din tradiția elenistică, asta îmi trebuie! Și un cobai. Eu!
Iau o planetă, la întâmplare, din harta mea natală. Saturn, că tot e Chuck-Norris-ul hărții mele! Acum, să presupunem prin absurd că sufăr o pierdere de memorie, nu știu cine sunt și când m-am născut, mă aflu departe de oricine m-ar putea recunoaște, dar în mod miraculos știu astrologie, am tabelele cu diviziunile zodiacale la mine și un bilet pe care scrie doar atât: „Nu ești singură! Îl ai pe Saturn. Se află la 26gr.03′ Scorpion.” Evident, această informație mă consolează nespus de mult.
26gr.03′ Scorpion înseamnă gradul 27. Îmi iau tabelele și notez despre Saturn următoarele:
– se află în domiciliul lui Marte;
– se află în decanul lui Venus;
– se află în propriul său termen;
– se află în dwadul Fecioarei (Mercur);
– se află în propria sa menomoirie.
Ce pot spune din asta despre aspectul saturnian al vieții/personalității mele? Că trebuie să se manifeste relativ puternic, din moment ce Saturn se află în propriul său termen și menomoirie; că este manifestat cu nuanțe marțiene, venusiene și mercuriene. OK, cu aceste informații pot elabora o descriere mult mai nuanțată pentru „Saturn în Scorpion”.
Compar informațiile obținute numai din poziția în semn și grad a lui Saturn cu aspectele sale în hartă:
Saturn se manifestă puternic în harta mea, fiind almutenul hărții [3]; se află împreună cu Mercur în același semn și face aspecte cu Venus-Marte din Fecioară și cu Jupiter din Vărsător (las la o parte transsaturnienele și alte elemente). În afară de Jupiter, observ că poziția în grad a lui Saturn nominalizează toate celelalte planete implicate în aspectele cu acesta.
Mă întreb cum stau lucrurile în hărțile altor persoane care s-au născut cu Saturn în gr. 27 Scorpion. Oare și în hărțile lor Saturn formează o relație cu planetele care stăpânesc gradul în care se află? De curiozitate, caut date calendaristice când Saturn s-a aflat la gradul 27 Scorpion (din anul 1900 până în prezent). Interesant ce văd pe efemeride! În 51% din cazuri Saturn făcea aspect major, de la zodie la zodie, cu cel puțin două dintre cele trei planete care stăpânesc gradul respectiv (pe lângă el însuși): Marte, Venus și Mercur. Iar aspect major cu cel puțin una dintre ele, în toate cazurile.
Experimentez pe toate planetele din hartă (mai puțin transsaturnienele) și obțin rezultate similare. Și pentru că îmi știu ora exactă a nașterii, fac experimentul și pentru punctul Ascendent, gr. 18 Leu:
este în domiciliul Soarelui;
– în decanul lui Jupiter;
– în termenul lui Saturn;
– în dwadul Vărsătorului (Saturn);
– în menomoiria Lunii.
În hartă, Ascendentul meu primește aspecte de la Soare, Jupiter, Saturn, Lună și Mercur. În afară de Mercur, poziția ASC la grad zodiacal le-a menționat pe toate!
Coincidență? Oare doar harta mea e așa de bine legată? Ridic și hărțile cunoscuților. Observ aceeași chestiune, iar dacă nu se confirmă prima ipoteză (vezi punctul 1 de mai sus), atunci se confirmă a doua, cea în care sunt nominalizate planete importante din hartă (vezi punctul 2). Să vedem și un exemplu de genul acesta:
Amicul meu, Țonțonel, îl are pe Marte la 5gr.57’ în Săgetător:
– în domiciliul lui Jupiter;
– în decanul lui Mercur;
– în termenul lui Jupiter;
– în dwadul Vărsătorului (Saturn);
– în monomoiria Lunii.
Țonțonel este nativ Vărsător (cu Saturn almutenul hărții și Uranus angular), cu Ascendentul în Rac și Luna angulară în Berbec. Are un stellium în Săgetător, din care face parte și Jupiter, iar Mercur se remarcă și el, fiind angular. Se pare că poziția lui Marte în grad nominalizează toate aceste planete!
Bunul simț îmi spune că orice parte trebuie să susțină întregul sau chiar să-l reflecte într-o anumită măsură. Dar, din micul meu experiment, pot trage concluzia că un element izolat dintr-o hartă – cum este o planetă în semn – reflectă ansamblul? Când am să conduc o cercetare pe 500 de hărți, am să ofer și răspunsul.
Până atunci, aș zice să repetați experimentul în propriul vostru laborator (în aceleași condiții: pe sistemul de case Whole, cu aspecte de la zodie la zodie). Nicio grijă, vă asigur că nu va exploda nimic, poate doar câțiva neuroni încinși de la lucrul cu tabelele!
Baftă! 🙂
Notă: prietena și colega mea, astrologul redactor-corector Nicoleta Moraru, a avut curiozitatea să repete experimentul pe încă 10 hărți în timp ce se ocupa de corectura acestui material și a ajuns la aceleași concluzii, observând în plus încă o situație: recepția mutuală dintre planeta investigată și una din planetele care stăpânește intervalul zodiacal în care aceasta se află. Îi mulțumesc Nicoletei pentru implicare și pe această cale!
[1] Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fractal [2] Vezi grafic diviziunile zodiacale: http://www.quadibloc.com/other/asint.htm.Despre dodekatemoria: http://aliceportman.com/calculating-duad-and-dwad-charts/; și monomoiria: http://www.emakurent.com/en-us/articles/monomoiria.aspx
[3] Almutenul hărții = planeta care are cea mai mare putere în hartă (însumează cel mai mare număr de demnități esențiale). Vezi și: http://www.astrologyweekly.com/special-horary/almuten.php