Andrew BevanAplicatii & ConcepteSerial: Tehnica Age PointTeodora Muth

O incursiune în trecut pentru a vindeca prezentul. Un studiu de caz și demonstrarea tehnicii Age Point

Ilustrație de Norman Duenas

Articolul de astăzi este un studiu de caz despre o femeie descurcăreață și aflată în plină ascensiune, pe care o vom numi Gretel, deși nu acesta este numele ei real. Detaliile despre harta sa natală sunt publicate cu permisiunea ei. Este născută pe 5 iunie 1961, la ora 20.30 CEST (+2), într-o localitate care are coordonatele geografice 63N45, 11E18. Gretel este o femeie spre 60 de ani, care are multe oportunități în față dar care a fost, din nefericire, diagnosticată cu un posibil sindrom Parkinson. Încă există dubii asupra diagnosticului, el nefiind, deocamdată, definitiv. În plus, boala Parkinson este una dintre acele maladii misterioase pe care medicina nu le-a înțeles pe de-a întregul până la această dată. Deși nu ține de astrolog să emită un diagnostic medical și deoarece, să ne fie cât se poate de clar, suntem limitați juridic să facem acest lucru și este necesar să lăsăm această sarcină medicilor, mi-am propus totuși să vă invit să-i studiem harta, pentru frumusețea explorării și pentru a putea întrezări felul în care se leagă totul.

Ca astrologi, abordarea noastră este bazată pe observare, explorare și descoperire. Ne aflăm, de fapt, într-o poziție centrală și putem vedea lucrurile în perspectivă. Putem identifica, raționaliza, conecta și lega fenomene care, altfel, nu sunt perceptibile ochiului. Încercăm să căutăm și să dezvăluim sursa circumstanțelor. De unde vin aceste lucruri? Ce anume le-a generat? Care este povestea? Anumite boli sunt, de fapt, psihosomatice, declanșate de un echilibru sau, mai degrabă, de un dezechilibru al unor tensiuni interioare și exterioare. Pentru a aduce la lumină atât resursele cât și conflictele dintr-o hartă, Age Point poate fi folosit ca instrument care lămurește  desfășurarea atât a dialogurilor interioare cât și a celor exterioare.

Înțelegerea modului în care problemele se combină și pot fi transpuse și repetate pe parcursul vieții, este un dar. Este darul pătrunderii sensului și, prin urmare, darul necesar pentru a realiza o schimbare. Prin înțelegerea și recunoașterea metaforei astrologice și a simbolismului subiectului și al temei, noi, astrologii, deținem instrumentele necesare pentru a înțelege relațiile dintre fenomene. De multe ori, ni se relevă astfel ce a mers bine sau rău într-un moment crucial sau în diferite stadii ale vieții. Totodată, această capacitate ne ajută să înțelegem cum să abordăm acele subiecte și cum să le îmbunătățim, la o întâlnire viitoare. În asta constă oportunitatea de a evolua și în acest mod putem rezolva sau vindeca anumite probleme. Clienta, Gretel, se află în prezent într-o relație care rezistă de trei ani. Părinții ei sunt în viață, amândoi, la data când are loc consultația. Tatăl ei are respectabila vârstă de 97 de ani iar mama are 94 de ani și suferă de o severă formă de demență senilă. Relația de cuplu este bună dar părinții sunt un motiv de îngrijorare.

În ce privește boala Parkinson, aceasta este adesea comparată și pusă în legătură cu maladia Alzheimer și cu epilepsia. Toate sunt recunoscute ca boli ale sistemului nervos și de aceea ele sunt în relație cu planeta Mercur. Așadar, este nevoie să observăm atent poziția și starea lui Mercur care, în această hartă, este foarte sensibil, fiind așezat în zodia blândă, vulnerabilă și molatecă a Racului. Mercur, din principiu, nu performează foarte bine în semnele mute, de apă. Speculând, ne putem întreba, având în minte harta aceasta, dacă nu cumva o parte a problemei poate fi pusă, în acest caz, pe seama unei sensibilități a nervilor sau a celulelor nervoase. Sau poate Racul adună, reține și păstrează lichide în celule și astfel acestea nu sunt spălate așa cum au nevoie creierul și sistemul nervos, într-un proces despre care se presupune că este indus și derulat în perioada somnului.

În harta lui Gretel, Mercur se află într-o strânsă semicuadratură cu Uranus, planeta care declanșează brusc, surprinzător, energia și crizele. În conflict cu obstacolele și constrângerile, Uranus este un indicator al tensiunii nervoase. Am văzut câteva hărți cu probleme de tip Mercur / Uranus, pe parcursul carierei mele. Deși nu este strict necesar, unele persoane dezvoltă simptome de epilepsie. În alte cazuri, nou-născutul poate avea cordonul ombilical răsucit în jurul gâtului, o dată sau de mai multe ori. Din acest motiv, observ teme asemănătoare ori de câte ori apare această combinație planetară.

Uranus, de altfel, este localizat în punctul Nonagesimal al hărții. Acesta este un punct de pe ecliptică, pe care – cu excepția anumitor hărți polare – îl găsim întotdeauna undeva spre Sud, de cele mai multe ori în cuadratură exactă cu Ascendentul. În sistemul de case egale, punctul Nonagesimal coincide cu cuspida casei a X-a. Personal, prefer un sistem de domificare cu cadrane și cu cuspida casei a X-a exact pe MC sau exact pe direcția Sud. Totuși, pentru a sublinia importanța punctului Nonagesimal, putem spune că el reprezintă întotdeauna acel punct al eclipticii care este situat cel mai sus deasupra liniei orizontului. Să vă explic: Mijlocul Cerului (MC) este întotdeauna meridianul care indică Sudul. El marchează culminația și cel mai înalt punct pe care un anumit grad al eclipticii îl poate atinge pe cer. Totuși, înclinația eclipticii face ca anumite grade zodiacale ale acesteia să se înalțe mai mult decât altele iar punctul Nonagesimal va coincide întotdeauna cu punctul aflat la cea mai mare înălțime.

Astfel, Uranus pe punctul Nonagesimal este important. Cuadratura Uranus-Ascendent este o expresie a agitației și a fenomenelor neprevăzute, neașteptate și neobișnuite. Mercur este în semicuadrat cu Uranus, indicând tensiuni interioare conținute de nativa însăși și o înclinație spre o anumită stare de nervozitate. Semicuadratul redă o stare de ușoară iritație și răspunsuri abrupte. Relațiile tensionate între Mercur și Uranus relevă adeseori procese de gândire încâlcite. Înainte ca o idee să fie clarificată și digerată cum se cuvine, ea este înlocuită de o alta iar sistemul nervos lucrează la viteză foarte mare, în regim de suprasarcină. Indivizii cu aspecte semnificative Mercur / Uranus sunt adeseori foarte intuitivi dar nu au întotdeauna timp să-și încheie frazele sau să-și asculte interlocutorii. Imediat ce și-au exprimat punctul de vedere trec alert la următorul subiect. Există un element de stres.

Mercur realizează un aspect de sesquiquadrat (135 de grade) cu Ascendentul. Acesta descrie o formă de nervozitate și anxietate deși este indus și provocat mai ales din exterior. Deoarece sesquiquadratul va acționa ca o semicuadratură proiectată, tensiunea a apărut pe partea cealaltă a terenului. Altcineva s-a trezit pe partea greșită a patului și s-a enervat. Această povară o cară cu el atunci când își face apariția pe scena ta și începe să interacționeze cu harta ta natală, aruncându-și iritațiile și neajunsurile în poala și pe umerii tăi. Deci sesquiquadratul arată adesea anxietate generată de factori externi, datorită unor circumstanțe pe care nu le puteți controla. Nu puteți vedea cauza lucrurilor și nu identificați nici cel mai vag indiciu despre ce este vorba.

La momentul consultației, Gretel se apropia cu repeziciune de aniversarea vârstei de 60 de ani. Evenimentul urma să se petreacă pe 5 iunie 2021. Asta înseamnă că Age Point a parcurs un cerc întreg pe harta sa natală, începând de la Ascendentul anului 0 de viață, înaintând în sensul acelor de ceasornic și urmând să treacă din nou peste Ascendent, la împlinirea a 60 de ani, când începe un nou ciclu. Știm că, după teoria tehnicii Age Point, cercul hărții natale și călătoria prin timp pot fi divizate în 4 cadrane repetitive de câte 90 de grade sau 15 ani fiecare; acestea pot fi divizate apoi în 8 sectoare a câte 45o,fiecare echivalând cu 7,5 ani. Pe măsură ce Age Point este direcționat prin hartă, în sensul acelor de ceasornic, putem observa evenimente în rezonanță cu contactele repetitive pe care Age Point le face cu orice punct sau configurație din horoscop. Dar cazul nostru, lucru care ne convine din punct de vedere pedagogic, punctele pe care le observăm realizează aspecte tensionate (0, 45, 90, 180 de grade) cu Ascendentul. Astfel, ne este mai ușor să vedem. Iar vârstele de 7,5 ani, 15, 22,5, 30, 37,5, 45, 52,5 și 60 de ani sunt asociate și deosebit de interesante.

Să lăsăm de-o parte Age Point, pentru o scurtă vreme. Luna trecuse peste Chiron și venea dinspre el și dinspre Nodul Sud Lunar. Din acest motiv, putem deduce că mama și copilul nenăscut (Gretel) erau incomodate pe parcursul travaliului și al nașterii. Nodul Sud, în special, indică adeseori o problemă legată de o lipsă, de strâmtorarea și îngustarea canalului de naștere însuși. Chiron cu Nodul Nord în Pești indică tulburări în procesul de expulzie. Ascendentul în Scorpion, de asemenea, când este implicat în aspecte dificile, indică pericol la naștere, cu potențială violență sau proastă utilizare a instrumentelor ascuțite. Aceste premise sunt accentuate de Uranus pe punctul Nonagesimal, în cuadratură cu Ascendentul. Am sugerat că, probabil, în timpul nașterii s-a petrecut ceva neobișnuit, o situație neprevăzută, o mișcare sau o decizie imprevizibilă a cuiva. Clienta mi-a răspuns: ”cineva a luat o decizie proastă, cu siguranță, deoarece mi-am distrus mama. Medicul obstetrician ar fi trebuit să aleagă o naștere prin cezariană, așa cum s-a născut și fratele meu mai mare, și totuși mamei i s-a impus să nască natural, lucru care a sfâșiat-o, literalmente.” Deci asta nu a funcționat deloc. Nativa nu este vinovată, este doar o victimă a circumstanțelor. Totuși, faptul că această eroare medicală s-a produs scoate în evidență alte elemente din harta sa natală, cu toate problemele neașteptate care pornesc de aici.

Așa încât întrebările mele pentru clientă încep cu ce s-a întâmplat în viața ei la vârstele de 15, 30 și 45 de ani, deoarece atunci Age Point realiza aspecte dificile (cuadraturi și opoziții) cu planeta Uranus natală. ”Când am împlinit 45 de ani am divorțat de bărbatul cu care mă căsătorisem pe când aveam 30 de ani”, mi-a spus. ”Iar, când aveam 15 ani, m-am îndrăgostit (o atracție la distanță, platonică) de bărbatul cu care trăiesc în prezent.”

Și, acum, să-i dăm bătaie!

Uranus dă lucrurile peste cap pentru ea, cu siguranță – dar, aparent, el se manifestă prin bărbați, autorități și relații. Evident, drama nașterii sale era nemeritată. La vârsta de 15 ani a fost nemilos atrasă de un bărbat pe care nu-l putea avea la acea vârstă. Căsătoria, la 30 de ani, poate părea neobișnuită dar ea înlocuia nevoile exprimate cu 15 ani înainte. Și, pentru că 15 ani este o durată respectabilă pentru orice căsătorie, atunci când Gretel împlinește 45 de ani, căsnicia se destramă. Trebuie să admitem că tiparul repetitiv este foarte clar. Pe un anumit nivel, toate acestea se leagă, în viața lui Gretel, de drama și desfășurarea nașterii ei. Și, pe de altă parte, ele pot fi cauza tensiunii sale nervoase. Întrebarea care trebuie analizată este dacă Gretel simte că poate domina situația pe parcursul acestor evenimente repetitive, în momentele cheie din viața ei. Există anumite compulsii care se petrec și pe care este necesar să le înțeleagă; le putea ea rezolva în viitor?

Nu trebuie să uităm că Uranus se află în conexiune cu Mercur, motiv pentru care am întrebat-o apoi: ”Ce s-a petrecut când aveai 22,5 ani, 37,5 ani și 52,5 ani?” date la care Age Point contactase planeta ei Mercur, aflată într-o relație care se repeta la 7,5 ani cu Uranus natal. Răspunsul lui Gretel a fost că, atunci când avea 52,5, ani a încheiat un curs de instructor de yoga care i-a adus ulterior resursele financiare și statutul de care se bucură în prezent. Iar când avea 22,5 ani a preluat casa bunicii sale, o mișcare importantă, menită să protejeze și să îngrijească moștenirea de familie.

Acest lucru este interesant, deoarece există cu certitudine o bătălie care se desfășoară în harta ei, între Mercur și Uranus. Iar ea încearcă să o echilibreze prin relațiile sale, într-o cursă care o poartă dincolo de limitele ei personale. Chiar și bunica este o extensie, ca mamă a mamei sale. În vreme ce Mercur demonstrează cu ușurință potențialul pentru bine și mulțumire, Uranus se înfățișează nesigur, atât în ceea ce i se oferă cât și în ce ea primește. De la ceva ce, inițial, părea un scurtcircuit produs la naștere, căutarea ei pare a fi legată de ideea de a nu fi respinsă și abandonată și, mai ales, ideea de ”a umple un gol”. Contrariile, așa cum sunt ele reflectate în istoricul său de caz, oglindesc contradicțiile și fricțiunile cu care se confruntă sistemul ei nervos.

Se spune că istoria se repetă. La fel de adevărată este și afirmația ”corpul își amintește”. Mai mult, folosind tehnica Age Point, ceea ce ne oferă viitorul se dovedește a fi ocazia și instrumentul prin care ne putem adresa trecutului, făcând corecții și îmbunătățindu-l. Procesul acesta propulsează experiențele pe un alt nivel. În acest fel, Age Point ajunge la rădăcina lucrurilor și ne ajută să folosim trecutul pentru un scop mai bun. Uneori, aceasta este cheia pentru rezolvarea unor conflicte care durează de o viață, sau poate cheia se află la o adâncime și mai mare. De la o generație la alta, viața se derulează ca într-o echipă de ștafetă și, cu toate că fiecare participant se străduiește să alerge cu propriile-i picioare, atunci când unul trece linia de sosire și învinge, el o face în numele întregii echipe. Aici se află șansa de vindecare, tratarea mușcăturii sau a înțepăturii sau transformarea răului din trecut într-o cauză bună. Acest adevăr poate avea nenumărate implicații.

Gretel se apropie de 60 de ani și evenimentele trecutului, pe care le-am discutat în acest articol, sunt gata să fie remodelate și îi apar acum drapate într-o nouă mantie, pentru a putea lucra cu ele. Întrebările pe care ea ar fi unul trece bine și ar avea nevoie să și le adreseze de data aceasta sunt dacă ar putea decide și ar putea să-și asume responsabilitatea sau dacă ar putea să se raporteze diferit la evenimentele precedente din viața ei, anume în special la nașterea sa produsă în circumstanțe haotice, cum ar face-o, cum s-ar confrunta cu acea situație acum? Iar, legat de bărbați și de reprezentanții autorității din viața ei, cum simte ea tranzacțiile? Simte că ține lucrurile sub control, așa cum își dorește?

Aniversările sale de la 15, 30 și 45 de ani sunt despre bărbați, despre disponibilitatea și localizarea lor, despre luarea unor decizii (oameni pierzându-și capul, întorcându-se intempestiv) și schimbare. Cum vrea ea să gestioneze astfel de situații, în perioada următoare? Acum este foarte mulțumită și împăcată cu relația de cuplu pe care o are și care decurge bine, liniștit. Dar există problema diagnosticului de Parkinson, care presupune opinia unui medic. Ar fi relevant pentru ea să-și actualizeze informațiile despre asta și să se asigure că interesele îi sunt bine protejate.

Acordarea atenției cuvenite părinților săi bolnavi și preluarea responsabilității pentru îngrijirea lor, mai cu seamă a mamei sale, este, evident, mult mai solicitantă. Știm cu toții că asemenea perioade sunt dificile pentru familie și, de asemenea, pentru relațiile dintre membrii acesteia. Diferențele din trecut ies adesea la suprafață și nu de puține ori există o repartizare inegală a poverii și opinii diferite. Necazul cu părinții este că nu știm, mai ales la vârste înaintate, cât timp mai au în față. La un moment dat, inevitabilul se va produce. Relațiile karmice din cadrul familiei pot diferi; în acest caz, este important să abordeze problemele într-o manieră corectă, și să rezolve necazurile pe măsură ce ele apar. Această perspectivă este bună și din punct de vedere al dezvoltării personale. Adeseori este o chestiune de prioritizare, sacrificiu și rezistență. Dar este posibil ca peste câteva luni această perioadă să se dovedească a fi fost semnificativă. Câteva previziuni, pentru mai multă stabilitate, în acest interval, ajută la echilibrarea hărții și rezolvă umbrele trecutului într-un mod plin de înțelesuri.

ANDREW BEVAN, QHP, DMS Astrol.
Membru de onoare al AAR,
Special Guest Editor Astrele

Website: www.bevan.no / www.astronor.com
Facebook: Astrolog Andrew Bevan / Astrologi123
Vegsundhaugen 28, 6020 Ålesund, Norvegia.

Traducere din engleză: TEODORA MUTH, vicepreședintă AAR și redactor-șef adjunct Astrele.
Articolul original, în engleză: https://www.astrele.ro/2021/06/20/healing-the-present-from-the-past-a-client-example-and-demonstration-of-the-age-point/

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close