Andrew BevanOrarăTeodora Muth

Despre problema radicalității hărții

Andrew Bevan la Astro-Festival Craiova, 28 mai 2023

de ANDREW BEVAN

În primul rând, vreau să mulțumesc AAR pentru ocazia de a vorbi despre orele planetare și problema radicalității unei hărți, pe care mi-a oferit-o la Astro-Festivalul de la Craiova, din 26 – 28 mai. În al doilea rând, țin să-i transmit toată recunoștința mea și să o felicit pe Mihaela Dicu, gazdă și organizator al acestui eveniment de succes care s-a desfășurat într-un ritm atât de natural, care a fost atât de bogat în subiecte și în conferențiari. Sincere mulțumiri pentru insigna de argint Astrele 20 de ani care mi-a fost înmânată cu atât de multă amabilitate și generozitate de Diana Spinean, redactorul-șef al revistei Astrele. Mulțumesc conferențiarilor pentru prestațiile lor stelare. Și, în cele din urmă, mulțumesc translatorului meu, Florentina Constantin, care consider că s-a achitat minunat de sarcina care i-a revenit!

Pentru mine personal, aceasta a fost cea dintâi ocazie de a prezenta, oral sau în scris, materialul pe care l-am pregătit. Astfel că, din acest punct de vedere, Astro-Festivalul din Craiova a fost o premieră mondială pentru mine. Totodată, sunt recunoscător pentru această oportunitate specială deoarece, împărtășind aceste informații membrilor AAR, mi s-a dat posibilitatea de a transmite ceea ce am învățat iar învățăturile pe care le am au ajuns în mâini potrivite, pentru ca voi să le folosiți și să le păstrați.

După conferință, în retrospectivă, m-am gândit la modul în care s-a desfășurat din punct de vedere al informațiilor acoperite și al lucrurilor pe care ar fi fost indicat să insist mai mult. Datorită faptului că, pentru mine, unele dintre cele mai recente înțelegeri s-au produs în timp ce mă pregăteam pentru atelier, este posibil să fi fost absorbit de ele și să fi avut nevoie demai mult timp decât intenționasem inițial discutând despre Tabelul orelor planetare. Aici este prezentat felul cum orele planetare, exaltările planetare, decanii (sau fețele) și stăpânii de zi și de noapte ai triplicităților sunt, toate, strâns legate prin aceeași ordine astrologică, același tabel și aceeași sursă. Entuziasmat cum eram, aceste ultime descoperiri m-au captivat cu totul, îndepărtându-mă ușor de la titlul original și de la scopul declarat al atelierului. Așadar, sunt recunoscător participanților din sală că mi-au permis să folosesc din timpul alocat mie pentru a discuta despre aceste descoperiri și despre alte aspecte astrologice pe parcursul întâlnirii noastre. Sper că a meritat.

Din fericire, organizatorii m-au ajutat și au pregătit un material referitor la abordarea mea în interpretarea hărților radicale sau non-radicale, material care a fost înmânat celor prezenți.

Așadar, obiectivul principal al atelierului a fost să exploreze problema radicalității; dacă o hartă este sau nu radicală și cum se leagă acest lucru de utilizarea orelor planetare și a stăpânilor acestora. Prin asta se înțelege că, așa cum proceda și William Lilly, aceasta era cea dintâi verificare care se făcea înainte de a interpreta harta. Lilly se referea cu siguranță la lucrarea matematicianului și astrologului italian Guido Bonatti, care a trăit în secolul al XIII-lea. Afirm din nou că astrologii din antichitate observau cu mare atenție relația dintre stăpânul orei, Ascendentul și stăpânul lui, pentru a decide dacă momentul era corect echilibrat; dacă instrumentul ceresc era corect acordat și în armonie sau nu. În Astrologia orară, această tehnică era folosită pentru ca astrologul să-și facă o părere dacă întrebarea era corect formulată și încadrată. Aplicând această regulă, astrologul putea decide în cunoștință de cauză dacă o hartă era interpretabilă, din motive întemeiate. În acest fel se evitau neplăcerile și mânia clientului iar astrologul își putea salva pielea și reputația sau, pur și simplu, se putea feri de necazuri.

Este posibil ca această tehnică antică să nu fi fost pe deplin dezvoltată sau să fi fost dezvoltată pe deplin și apoi uitată. Oricum ar fi stat lucrurile, ce am înțeles eu practicând această tehnică mai mult de treizeci de ani, este că există câteva moduri în care o hartă sau instrumentul celest, mai bine spus, poate fi acordat și că aceste acordaje sau ”corzi” diferite ne oferă un indiciu esențial despre sensul central al hărții și despre rezultatul ei. Și despre asta este vorba atunci când descriu ”noua” abordare a acestui subiect!

În timp ce problema radicalității și utilizarea orelor planetare este valoroasă și se poate aplica atât în astrologia orară cât și în astrologia electivă, este evident că tehnica tradițională a jucat un rol semnificativ în chestiunile care țineau de conduita ritualică, de exemplu de vindecări, rugăciuni, binecuvântări sau magie. Consider că aceleași tehnici și semnificații pot fi adoptate și când lucrăm cu harta natală. Totuși, orele planetare nu sunt ”astronomice” sau științifice sau conectate cu natura în același mod ca planetele, zodiile sau zodiacul tropical. Semnificațiile lor sunt bazate mai mult pe obiceiuri culturale și rutine civile sau pe regulile sociale, așa cum erau ele. Ceea ce vreau să spun este că, de vreme ce astrologia stă la temelia civilizației noastre, în mod primordial și faptic, cum știm că ziua de luni este luni sau că duminica este duminică? Putem spune că nu este important, ca fapt în sine, dar, de îndată ce acest lucru a fost hotărât, toate rutinele colectivității noastre s-au aliniat acestui model, acestei ordini. Ciclicitatea treburilor cetățenești, a serviciilor și a ordinii este descrisă în conformitate cu tabelul zilelor planetare și al orelor planetare. Și așa este cu toate celelalte. Orele planetare nu prezic evenimente mundane precum cutremurele de pământ sau alte fenomene naturale dar ele pot fi, totuși, relevante în descrierea modului în care acestea interferează cu problemele noastre.

Vă rog să studiați următoarele exemple:

1. O navă este pe mare; s-a pierdut?

Acest prim exemplu îl găsim în Astrologia Creștină a lui William Lilly. Întrebarea este formulată în ziua lui Saturn și la ora lui Venus. Ascendentul este în Rac. Se stabilește prin două metode că harta este radicală, lucru care fortifică harta. În primul rând, Venus are aceeași putere ca semnul Ascendentului, Racul, amândouă fiind reci și umede. Aceste calități se adaugă la puterea și resursele Ascendentului dar Venus nu preia în acest fel controlul asupra Ascendentului. Mai întâi, studiem starea Lunii. Oricum, Luna și Venus sunt prietene, deoarece ele au aceeași natură (rece și umedă), așa că Venus este invitată de Lună să preia comanda asupra Ascendentului radical, iar noi putem trece la judecarea naturii lui Venus. Judecăm întotdeauna condiția cea mai puternică sau cea mai favorabilă. Influența planetei Venus este, în general, protectoare și aducătoare de vești bune. Și Luna se află într-o stare bună, fiind în exaltare, în Taur, și în casa a XI-a, împreună cu Jupiter. Venus este într-o casă cadentă, a VI-a, în Săgetător și împreună cu Neptun; faptul că ea este cadentă poate indica întârzieri iar Săgetătorul, călătorii lungi. Neptun, care încă nu era descoperit, la momentul respectiv, indică totuși marea și navele maritime. În cele din urmă, să menționăm că există o recepție mutuală între Jupiter și Venus, așa că indiciile existenței unei protecții erau numeroase. Nava era în siguranță.

2. Dacă o femeie se va împăca cu iubitul ei

Această întrebare a fost formulată în ziua lui Jupiter, la ora Lunii. Leul este la Ascendent și nu există nici o relație între stăpâna orei (Luna) și Ascendent sau stăpânul acestuia, Soarele. Deci harta nu este radicală și avem o situație în care lucrurile nu funcționează cum trebuie. Pe scurt, ideea ca femeia să se împace cu fostul iubit are slabe șanse de reușită. Luna este stăpâna casei a XII-a, dându-ne de înțeles că sunt necazuri. Luna, care este stăpâna orei, ne indică unde să ne uităm și ce să facem; o găsim în casa a patra, așa că problema poate fi îngropată, încheiată și închisă. Scorpionul se află pe cuspida casei a V-a (a îndrăgostiților), indicând ceva pervertit, viciat (iubitul) sau care calcă strâmb. Săgetătorul interceptat în casa a V-a reprezintă o surpriză sau un secret. Săgetătorul vrea să fie degajat și liber. Jupiter se ascunde sub razele Soarelui și nu este sincer, așa că aceasta este problema. Neptun, situat la Sud, va sfida limitele, angajamentele și regulile. Prin urmare, se vor împăca iubiții? Nu.

3. Dacă o afacere de catering va avea succes

De data aceasta, întrebarea este formulată în ziua Lunii (bună pentru servicii de alimentație publică) și la ora lui Marte (bucătăria). Ascendentul este în Rac. Harta este radicală iar triplicitățile sunt generoase și aduc lucruri bune. Marte, stăpânul orei, este în Rac, atât în cădere cât și în triplicitate; el mai este plasat în casa a XII-a, unde o planetă se află în cădere și unde întotdeauna există un elefant în încăpere, o cămilă care trebuie să treacă prin urechea acului sau o problemă. Nici combinația dintre Marte și Lună nu este grozavă, sau Marte și Ascendentul, așa că există un litigiu sau o contaminare de care trebuie să ținem seama. Proiectul s-a lovit de probleme financiare în trecut și a fost amenințat de faliment. Dar mai apare și fostul soț în peisaj, generând o mare bătaie de cap. Oricum, radicalitatea prin triplicități este bună pentru finanțe și fonduri. Luna, stăpâna Ascendentului, aplică spre Chiron, Soare și Jupiter, iar Soarele este stăpânul casei a II-a, a banilor, iar Jupiter este dispozitorul Lunii; toate aceste planete se află în casa a XI-a, a soluțiilor, așa că afacerea se află pe o cale bună, e ”scoasă din șanț” și starea financiară se îmbunătățește în salturi. Curând, au ajuns pe plus și compania și-a adjudecat o poziție solidă pe piață.

4. A fost întâlnirea un succes?

Această hartă este mai mult a unui eveniment mundan, a unei catastrofe. Evenimentul a avut loc în ziua lui Jupiter și la ora Lunii. Ascendentul este în Fecioară. Harta nu este radicală în aceste condiții care, în esență, indică o slabă ”linie de comunicare”, cu probleme care fac lucrurile să nu funcționeze și cu oameni care nu se înțeleg între ei. Am fi putut considera harta ca fiind radicală, pe baza poziției Lunii, stăpână a orei, care face un sextil cu Ascendentul dar atunci când ne bazăm concluzia că harta este radicală sau relevantă pe un aspect, natura aspectului trebuie clarificată. Aici, sextilul se perfectează între două semne de lungă ascensiune, fapt care îi induce tendința de a se transforma și a lucra precum o cuadratură, dacă nu suntem cu băgare de seamă. Regula în cazul sextilelor de acest gen este că oamenii încep lucrurile cu mare îndrăzneală dar întotdeauna le încheie cu dificultate, dacă nu respectă manualul de instrucțiuni sau manualul utilizatorului. Așa că aspectul nu ne ajută. Mai există și neînțelegerea dintre stăpâna orei, Luna, și stăpânul Ascendentului, Mercur, neînțelegere care trebuie luată în seamă deoarece Mercur întotdeauna corupe Luna și este motiv de conflict și agitație.

Aș putea să vă ofer duzini de astfel de hărți ca exemplu și câteva se pare că vor apărea aici în viitor. Dar, așa cum mi-a sugerat, cu amabilitate, unul dintre participanții la Astro-Festival, probabil este cazul să mă aștern pe lucru și să le adun într-o carte. Când lucrați cu această tehnică, vă rog să vă amintiți că nu există nicio regulă absolută. Principalul dar al acestei ”noi” abordări a chestiunii radicalității sau a acordării hărții este că sesizezi mai bine direcția în care alunecă lucrurile, înțelegi mai bine starea consultantului și ce anume se petrece, și, prin asta, înțelegi evoluția hărții. Aceste lucruri vă vor îmbunătăți mult abilitățile de astrolog.

Când harta nu este radicală

Putem fi tentați să lăsăm de-o parte hărțile care nu sunt radicale, mai ales atunci când vedem că oamenii se amestecă în treburile altora, treburi care nu îi privesc pe ei; sau atunci când vedem o situație care conduce la nemulțumirea și nefericirea consultantului; totuși, sunt situații în care putem folosi foarte bine informațiile puse la dispoziție de o astfel de hartă. Așa cum ne arată și una dintre hărțile exemplelor de mai sus, nu este un moment potrivit pentru a intra într-o relație. Poate fi, de asemenea, un moment prost pentru a face o investiție, a semna un contract sau a demara un nou proiect. Dar, dacă un client ne solicită pentru o problemă de sănătate, ar fi bine să-i sugerăm să ia legătura cu medicul de familie pentru a primi îngrijirea medicală de care are nevoie. Dacă o hartă nu este radicală, există o problemă. Ceva este nealiniat, dezechilibrat, dezarcordat și e bine să nu dăm voie problemei să ia proporții.

În astrologia tradițională, există câteva observații sau considerații înainte de interpretare. Una dintre acestea spune că nu este indicat să interpretăm harta dacă Ascendentul se află în ultimele sau în primele grade ale unei zodii. Poate calculele și, cu siguranță, sincronizarea erau mai puțin precise în vremurile de demult. În acest fel este mai dificil să hotărâm dacă Ascendentul se află într-o zodie sau în alta. Din experiența mea, astfel de hărți pot fi interpretate adeseori dar cum Ascendentul își schimbă semnul, ceva se schimbă și lucrurile se schimbă și ele. În acest fel, adeseori va avea loc o schimbare a ordinii și totul va deveni iar la fel de confuz cum era. Iar uneori este destul să sugerezi clientului să lase un timp pentru ca lucrurile să se reașeze și să aștepte până când fiecare dintre ele își găsește locul nou sau noua locație care îi este atribuită.

Uneori, când stăpânul orei este pe cale să se schimbe, trecând de la o planetă la alta, în terminologia mea asta se petrece ca o schimbare de gardă, în fața castelului. Când are loc schimbul de gardă, se poate întâmpla ca soldații să fie ”prinși pe pod”, așa că lucrurile s-ar putea desfășura în orice fel. Uneori consider că aceste hărți pot fi puse de-o parte. Din nou, situația este în schimbare sau are loc o schimbare a ordinii. Lucrurile sunt amestecate sau nu se poate lua o decizie. Există o mică deosebire față de schimbarea Ascendentului și, uneori, atunci când se schimbă ora planetară, ar fi de recomandat consultantului să nu se amestece sau să nu producă dezordine înainte ca situația să se așeze. Contează și acțiunile altor persoane care au ceva de spus în situația dată. În cele mai multe dintre cazuri, înțelegerile noastre astrologice pot fi puse în slujba unei cauze bune. Dar să nu fim prea nerăbdători. Uneori, anumite lucruri contează mai mult într-un fel sau în altul. Alteori, ele au o influență similară, 50 / 50 la sută. Ar fi de dorit să dăm motive oneste pentru a judeca harta și uneori să ne asumăm să spunem ”nu știu”. Și acesta este un răspuns destul de bun.

ANDREW BEVAN, QHP, DMS Astrol.
Membru de onoare al AAR,
Special Guest Editor Astrele

Website: www.bevan.no / www.astronor.com
Facebook: Astrolog Andrew Bevan / Astrologi123
Vegsundhaugen 28, 6020 Ålesund, Norvegia.

Traducere din limba engleză de TEODORA MUTH.
Articolul în original poate fi citit aici: https://www.astrele.ro/2023/06/19/upon-the-question-of-radicality/

Abonați-vă la newsletter-ul ”Astrele” pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă, de la articole de astrologie, la exerciții (provocări) și anunțuri despre evenimentele AAR, despre cursuri și ateliere organizate de astrologii revistei noastre și de colaboratorii noștri!

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close