Aplicatii & ConcepteValeria Grădinaru

Vocația de a fi Chef

de VALERIA GRĂDINARU

Arta culinară a devenit în zilele noastre un element esențial al stilului de viață.  De la prețioasele și destul de rarele cărți de bucate și caietele cu rețete moștenite de la bunica, în secolul trecut, s-a ajuns la o mediatizare foarte mare și o valorizare a tot ce este legat de gastronomie: reviste glossy cu sfaturi culinare,  canale de televiziune dedicate exclusiv, emisiuni de cooking, bloguri, tutoriale pe youtube…

Desigur, toată lumea sau aproape toată lumea își pregătește ceva de mâncare, măcar cafeaua ori ceaiul de dimineață dacă restul se cumpără gata preparat. Între gospodina care gătește  prânzul familiei și bucătarul care prepară fine dining este însă  o mare deosebire. Chiar profesia de bucătar a căpătat un statut special, mai elevat. Căci, nu-i așa, nu-i de colea să fii chef!

Cum fenomenul a căpătat amploare și în țara noastră, m-am gândit că ar fi interesant să analizăm elementele care, din punct de vedere astrologic, pot constitui diferența dintre un “cordon bleu”[1]https://a1.ro/lifestyle/food/ce-este-cordon-bleu-id90885.html : ”Termenul se folosește pentru a denumi un bucătar excepțional și un fel de mâncare renumit, dar până în secolul 18 denumirea … Continue reading și un bucătar oarecare.

Să începem prin a identifica zodiile care presupun calități utile unui chef bucătar.

Taur și Rac: ambele Semne sunt legate de hrană, hrănire, plăcerea de a mânca, grija pentru cei pe care îi hrănește. A găti sau doar a oferi “ceva bun” de mâncare familiei sau prietenilor este un gest firesc, natural pentru nativii acestor zodii și el echivalează cu susținerea emoțională, cu un semn de afecțiune sinceră. Tot acești nativi se pot lăuda cu un simț deosebit de dezvoltat al gustului!

Marcajul zodiei Fecioară este de asemenea important, deoarece ingredientele trebuie curățate, spălate, cântărite, măsurate – toate acestea fiind activități pasionante pentru nativii zodiei. Timpii de gătire, de fierbere sau coacere trebuie respectați, în general totul trebuie planificat în avans, măcar ca să te asiguri că ai tot ce-ți trebuie în frigider. Atenția la detalii, meticulozitatea, favorizează bucătarii cu calități mercuriene. Trendul de “a mânca sănătos”, foarte intens în prezent, este legat de semnificațiile Fecioarei!

Și nativii Capricorn (sau cu marcaj capricornian) au abilități necesare unui chef bucătar, plecând de la utilizarea corectă a resurselor, până la cele de conducere profitabilă a restaurantului.

Marcajul Semnului Balanță este un plus pentru bucătarii preocupați de prezentarea mâncărurilor pe farfurie (“plating-ul”) și pentru rafinamentul creat în prezentarea mesei. Același Semn de Aer presupune abilități de lucru în echipă, absolut necesar în organizarea muncii.

Leul – în general zodiiile de Foc – se  regăsește în hărțile natale ale Chef-ilor care dau dovadă de multă creativitate, originalitate în operele lor culinare. Focul aduce inspirație, valorizarea propriului talent și capacitatea de a atrage publicul, lucru deloc de neglijat într-un domeniu atât de competitiv ca industria ospitalității. A fi un cunoscător (“connaisseur”) în arta culinară, un “gourmet”, a aprecia o mâncare fină este apanajul elitelor, un lux până la urmă.

Ce planete ar trebui să fie bine poziționate în harta unui Chef?

Venus, desigur, cu influența ei decisivă asupra esteticii și asupra gusturilor. O planetă Venus bine aspectată este esențială.

Mercur, simbolul îndemânării, iuțelii, manualității și al concentrării este și el un factor determinant în lumea artiștilor gastronomiei.

Marte, după părerea mea, este cel puțin la fel de important, căci presupune folosirea cu măiestrie a cuțitului și a altor ustensile similare și a focului (flacăra aragazului, cuptorul, grătarul încins). În toate situațiile, munca în bucătăria unui restaurant este o muncă fizică, care pretinde efort, rezistență, de multe ori în condiții de stress.

Luna se asociază nu numai cu hrănirea la nivel profund, la nivelul sufletului ci și cu obiceiurile alimentare cotidiene; de altfel, în astrologia medicală, Luna se analizează în legătură cu funcția digestivă și cu stomacul (printre altele). Fără îndoială, puterea planetară a Lunii este importantă în astrogramele pasionaților de gastronomie, deși aș zice că nu atât de mult ca în harta unei gospodine dedicate familiei. Am observat că mulți chef-i celebri au Luna în cădere sau în exil, susținută însă de demnități accidentale accentuate.

Haideți acum să analizăm hărțile natale ale câtorva Chef-i de renume!

Gordon Ramsey

Gordon Ramsay este o celebritate datorită talentului și pasiunii cu care practică și promovează arta culinară. Grupul de restaurante creat și condus de el a primit în total 17 stele Michelin[2]https://www.traveltailor.ro/restaurante-stele-michelin-europa/ : ”Ghidul Michelin și faimoasele sale stele reprezintă un Saint Graal al proprietarilor de restaurante, al Chefilor, dar și al … Continue reading, afacerile lui din sfera industriei ospitalității aducându-l printre cei mai bogați 100 de oameni din Marea Britanie. Nu e mai puțin adevărat că serialele TV al căror erou este el au contribuit foarte mult la celebritatea lui.

Cele două stellium-uri din harta lui natală sugerează un personaj obsedat (Scorpionul) de perfecțiune (Fecioara). Soarele lui, conjunct la grad perfect cu Micul Benefic (are Venus “în inima Soarelui”), arată puterea de a valorifica oportunitățile, arată șansă și acea pasionalitate unică în demonstrarea talentelor. Cele patru planete din Fecioară vorbesc despre pragmatism, spirit critic și autocritic, perfecționism și, mai ales, capacitate de a munci mult, productiv, eficient. Ramsay provine dintr-o familie modestă, cu un tată abuziv, iar el și-a căutat drumul în viață pe cont propriu încă de la vârsta de 16 ani. Meritul reușitei îi aparține în totalitate și, privindu-i harta, ne gândim cât de important este acel Saturn poziționat la 23° Pești, în Casa a unsprezecea, aproape de punctul nonagesimal[3]Punctul nonagesimal sau ”zenitul ecliptic” se află la exact 90° de axa AS-DS. și în opoziție la grad perfect cu Luna; de acolo vine autodisciplina, ambiția, perseverența și, din nou, munca, efortul. Nativul își manifestă în fața publicului cu precădere stările emoționale negative, pare a funcționa sub presiune. Marte în Fecioară, conjunct cu Pluton, Uranus și Luna, arată competitivitate și acea precizie în folosirea cuțitului pe care a valorificat-o din plin: în 2017 a stabilit un nou record mondial Guiness pentru „Cel mai rapid timp pentru a fileta un pește” și, în același an, un alt record omologat de Guiness pentru “Cea mai lungă foaie de pasta rulată în 60 de secunde”.

Interesant este că emisiunile TV care l-au făcut celebru sunt “Hell’s kitchen” și “Kitchen Nightmares”; ce argumente mai bune pentru a remarca “aroma” de Scorpion din personalitatea lui?.

Jamie Oliver

Jamie Oliver, “the Naked Chef”[4]Denumirea serialului TV nu are nicio legătură cu nuditatea, este sinonimă cu simplitatea ingredientelor și a pregătirii rețetelor lui.  este cunoscut nu numai datorită talentului culinar ci și pentru abordarea responsabilă a resurselor (utilizarea produselor locale în mod sustenabil), a educației tinerilor, în special alimentației sănătoase a copiilor. A primit o distincție din partea reginei Elisabeta a ll-a pentru aceste calități, în 2003, dar notorietatea a câștigat-o datorită emisiunilor culinare (de care ne-am putut bucura și noi, în România) care au fost difuzate în țări de pe patru continente.

Față de Gordon Ramsay, Oliver este mult mai sociabil, amuzant chiar – Ascendentul în Balanță aspectat (tensionat, ce-i drept) de Venus și Soarele împreună cu Mercur în Gemeni îi creionează o personalitate deschisă, jucăușă, optimistă.

Racul este, totuși, Semnul dominant în astrograma lui, datorită prezenței Mijlocului Cerului și planetelor Venus și Saturn. De aici, grija pentru ceea ce gătește și pentru cei cărora le gătește. Campania lui de promovare a mâncării sănătoase în meniurile oferite elevilor (“Jamie’s School Dinners” urmată de “Feed Me Better”) a devenit o adevărată “cruciadă” împotriva junk-food și a generat măsuri la nivelul ministerului învățământului din Marea Britanie; ulterior, Jamie a încercat (cu mai puțin succes) implementarea ideilor sale în instituții școlare din Statele Unite.

Marte este în domiciliu, în Casa a șasea și în opoziție la Pluton și în careu la Lună și susține activitățile neobosite pentru promovarea unei alimentații sănătoase, mergând până la a revoluționa cumva obiceiurile legate de mâncare; de altfel, în 2010, a obținut un premiu Emmy pentru serialul “Jamie Oliver’s Food Revolution“. A militat pentru ideile sale nu numai în fața camerelor de filmat sau în interviuri, ci și vizitând școli, spitale și instituții de ocrotire socială, ceea ce l-a făcut extrem de popular. De altfel, el a călătorit mult nu numai în Marea Britanie ci și în Statele Unite și în Italia, pentru a promova stilul său de gătit. Axa Caselor 3-9 este situată în Săgetător-Gemeni și e locuită de planete care favorizează mișcarea, voiajul – Luna și Mercur.

Imaginea lui este totuși a unui mercurian cu aspect ușor adolescentin, surâzător și gata să pregătească simplu și rapid (“Jamie’s 15-Minute Meals “) ceva bun de mâncare.

Julia Child

Pentru epoca în care a trăit, Julia Child a fost o femeie deosebit de educată. A lucrat la Crucea Roșie americană și, apoi, în timpul celui de al doilea război mondial, în cadrul OSS (Oficiul pentru Servicii Strategice, un precursor al CIA). Aflându-se într-o misiune în Ceylon îl cunoaște pe viitorul ei soț, tot american. După război, cei doi s-au mutat la Paris, unde Paul Child a lucrat în diplomație o bună bucată de vreme. Din pasiune pentru cultura culinară franceză, Julia ia lecții de gătit, absolvă celebra școală Cordon Bleu și se alătură apoi unui club exclusivist, Le cercle des Gourmettes. În 1961, publică una dintre primele cărți de gastronomie franceză care au apărut în Statele Unite: “Mastering the Art of French Cooking”; câteva luni mai târziu, i se propune să prezinte o emisiune de cooking. Astfel, începând din 1962, apare timp de 10 ani în show-ul “The French Chef”.

Are un marcaj pe Fecioară, cu Venus conjunctă cu Mercur în Casa a patra și Marte în Casa a cincea. De aici au venit talentul, îndemânarea și minuțiozitatea cu care lucra în bucătărie. Se pare că aducea de acasă toate ustensilele de care avea nevoie pe platoul de filmare ca să fie sigură că are exact ce-i trebuie în prezentări.[5]Bucătăria ei, făcută celebră prin programele sale de gătit, cu toate ustensilele, a fost donată Muzeului Național de Istorie Americană Smithsonian. Saturn pe Ascendent îi conferă și el atenție la detalii, o gândire logică, rațională, pricepere în tratarea situațiilor precum și concentrare pe problemele cu care se confruntă. Luna în Balanță este favorabilă laturii artistice, creativității, plăcerii de a împărtăși cu ceilalți experiențe gastronomice.

Ceea ce este deosebit în stilul ei este faptul că, de-a lungul întregii cariere, ea a promovat o cultură culinară străină, cea franceză. Sunt mai  multe argumente care justifică acest fapt biografic: prezența lui Jupiter în domiciliu pe Descendent, Uranus în Vărsător în Casa a noua în opoziție la Neptun, stăpânul casei a noua (Saturn) pe Ascendent, Mijlocul Cerului în Vărsător.

Interesant este, din punctul de vedere al astrologului, corelarea abilitaților ei native în prima profesie pe care a avut-o, aceea de lucrător pentru OSS , cu aceea de “bucătar de lux” pe care și-a asumat-o în partea a doua a vieții.

Julia Child nu a fost vreo Mata Hari dar a servit SUA în relații externe delicate, care presupun inteligență, capacitate de adaptare și, mai ales, discreție. Acel Saturn pe Ascendent i-a adus reticența necesară în a-și arăta emoțiile, pe lângă concentrare și stăpânire de sine. Soarele ei este puternic, în domiciliu și în Casa a patra, dar face un singur aspect, acela cu Pluton în Gemeni (care Pluton, pe cuspida Casei a doua, demonstrează și el niște abilități necesare unei astfel de munci). Din nou, Jupiter în Săgetător pe Descendent a ajutat-o să dezvolte relații, inclusiv cu străini, în care să fie cumva “partea dominantă”, să obțină mai ușor anumite lucruri de la parteneri. Iar Uranus în domiciliul lui modern și în Casa cea mai potrivită i-a conferit înțelegerea culturilor străine și asimilarea cu ușurință a elementelor acestora.

Julia Child este un exemplu pentru modul în care componentele hărții natale pot fi suport pentru abilități strălucit utilizate de nativ nu doar într-un tip de carieră ci în două, total diferite, în cazul ei!

Așteptăm cu interes întrebările voastre la revista@astrele.ro, pe pagina noastră de facebook sau pe canalul de YouTube. Cele mai bune întrebări astrologice – de interes general – vor primi glas și răspuns!

Dacă încă nu v-ați abonat la newsletter, vă invităm să o faceți chiar acum:

doneaza-banner-astrele

Note

Note
1 https://a1.ro/lifestyle/food/ce-este-cordon-bleu-id90885.html : ”Termenul se folosește pentru a denumi un bucătar excepțional și un fel de mâncare renumit, dar până în secolul 18 denumirea putea fi atribuită oricui excela într-un anumit domeniu. În timp, „cordon bleu” a fost tot mai mult asociat bucătarilor foarte talentați.”
2 https://www.traveltailor.ro/restaurante-stele-michelin-europa/ : ”Ghidul Michelin și faimoasele sale stele reprezintă un Saint Graal al proprietarilor de restaurante, al Chefilor, dar și al criticilor culinari. (…) Anul 1936 este începutul care marchează acordarea de stele Michelin, întreg procesul reprezentând practic o modalitate de a clasifica restaurantele în funcție de calitate, creativitate, măiestria bucătarului, raport calitate – preț, respectarea standardelor culinare și atenția pe detaliu a tot ceea ce înseamnă produsul finit – într-o expresie, cum arată și ce gust are felul de mâncare din farfuria care ajunge în fața clientului.Michelin acordă aceste stele cu ajutorul unei întregi „armate” de inspectori care călătoresc „sub acoperire” în întreaga lume. Rapoartele lor sunt foarte complexe, aceștia examinând detalii precum calitatea și aspectul florilor de pe masă, prezentarea și calitatea preparatelor, tehnica de gătire folosita de bucătar, gradul de coacere, atractivitatea localului precum și dacă restaurantul dispune de servicii de parcare sau alte facilitați tipice pentru cei care călătoresc. Numărul maxim de stele care poate fi acordat este 3.”
3 Punctul nonagesimal sau ”zenitul ecliptic” se află la exact 90° de axa AS-DS.
4 Denumirea serialului TV nu are nicio legătură cu nuditatea, este sinonimă cu simplitatea ingredientelor și a pregătirii rețetelor lui.
5 Bucătăria ei, făcută celebră prin programele sale de gătit, cu toate ustensilele, a fost donată Muzeului Național de Istorie Americană Smithsonian.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close