Minola BratoveanuV.I.P.

Tina Turner – apusul unei stele

de MINOLA BRATOVEANU

Tina Turner (pe numele ei adevărat Anna Mae Bullock) este o binecunoscută interpretă vocală, care a performat mai întâi în grup şi, apoi, ca solistă. Această mare vedetă a muzicii internaţionale, supranumită „Regina rock and roll-ului”, s-a stins în luna mai a acestui an. Parcursul ei existenţial a fost foarte interesant.

Anna Mae Bullock s-a născut în 26 noiembrie 1939, în Brownsville, Tennesse (SUA), la ora 22:10 (rating AA). Ea a fost fiica lui Floyd Richard Bullock şi a Zelmei Priscilla. Anna Mae era mezina familiei, având două surori mai mari: Evelyn Juanita Currie şi Ruby Alline Bullock. Ruby a devenit şi ea compozitoare de melodii iar un verişor al celor trei surori, Eugene Bridges, a devenit cântăreț de blues. Familia locuia într-o suburbie a oraşului Nutbush, aflată într-o ambianţă rurală. Floyd avea activităţi legate de agricultură, în zonă existând importante plantaţii de bumbac.

Anna Mae a fost o Săgetătoare cu Ascendentul în Leu. Casa a III-a (a rudelor colaterale) este plasată în Balanţă iar regenta, Venus, se află în Săgetător; astfel sunt semnificate surorile şi vărul Annei, precum şi preocupările lor artistice.

Cele trei surori au fost despărţite în timpul celui de al doilea război mondial. Părinţii şi surorile mai mari au locuit în Knoxville (unde Floyd avea o ocupaţie mai importantă, legată de război) iar Anna a locuit cu bunicii paterni, care erau adepţi ai Bisericii Baptiste. După război, Anna a revenit alături de părinţi, la Knoxville, iar familia s-a relocat în suburbia Flagg Grove a oraşului Nutbush. Aici, Anna a urmat studiile primare şi gimnaziale, la Flagg Grove Elementary School.

În copilărie, Anna a cântat în corul bisericii Nutbush`s Spring Hill Baptist Church. În 1950, Zelma, mama Annei, a decis să se despartă de Floyd, soţul ei abuziv, și s-a mutat apoi în St. Louis. Surorile Bullock au ajuns să locuiască la bunica lor maternă, Georgeanna Currie. Mai târziu, Anna va mărturisi că acest abandon din partea părinţilor a făcut-o să se simtă neiubită, nedorită de ei. Mai târziu, în adolescenţă, Anna a lucrat ca menajeră pentru familia Hendreson. Ea a urmat studiile liceale la Carver City High School, pe care le-a absolvit în 1958. După moartea bunicii sale, Anna s-a mutat la St. Louis, alături de mama sa.

Regăsim această perioadă din viaţa Annei în tema sa natală. Venus din Săgetător şi casa a V-a ne vorbesc despre un talent vocal nativ, despre o voce puternică, plină de foc şi pasiune. Prezenţa Săgetătorului (semn mobil) în casa a IV-a (a reşedinţei) semnifică schimbările de domiciliu ale familiei Bullock. Prezenţa Scorpionului în casa a IV-a și configurația în T în care este prins regentul ei, Marte, cu luminătorii indică o destrămare a familiei. Opoziţia dintre Soarele din Săgetător şi Luna din Gemeni indică destul de exact despărţirea părinţilor Annei.

Descoperim planete în toate semnele mobile (Soare și Mercur în Săgetător, Luna în Gemeni, Neptun în Fecioară, Jupiter în Peşti), ceea ce ne ajută să înţelegem mobilitatea şi schimbările din viaţa Annei în perioada copilăriei şi adolescenţei.

După mutarea în St. Louis, Anna şi surorile ei au frecventat cluburile de noapte ale oraşului, inclusiv pe cele din cartierul East Saint Louis. În „Manhattan Club” din East St. Louis, în anii 1950 dădeau spectacole formaţia „Kings of Rhythm” a lui Ike Turner. Anna a fost fascinată de talentul lui Ike, de felul în care el se manifesta pe scenă; la un moment dat, ea i-a cerut lui Ike să-i permită să-l acompanieze pe scenă dar el a refuzat-o tacit. Totuşi, într-o seară din 1957, Anna, aflată în „Manhattan Club”, a profitat de o pauză a formaţiei lui Ike, a înşfăcat microfonul şi a cântat cu mult patos o melodie pentru cei prezenţi. Ike a fost impresionat şi, astfel, Anna a cântat cu formaţia tot restul programului (după ce le spusese că ştie să mai interpreteze şi alte piese).

Anna a cântat apoi cu formaţia lui Ike sub numele de scenă „Little Ann”. Ulterior, vocea ei a ajuns să fie înregistrată pe discuri de vinil şi a impresionat producătorii muzicali şi patronii unor studiouri de înregistrări (precum Juggy Murray, preşedintele „Sue Records”), care au recomandat ca ea să fie solista formaţiei. Ike i-a ales numele de scenă Tina Turner, nume pe care l-a protejat apoi ca marcă înregistrată (pentru a-l putea apoi oferi altei cântăreţe dacă Anna ar fi părăsit formaţia lui). Astfel, Anna Mae Bullock a devenit artista Tina Turner.

Tina Turner a debutat oficial cu acest nume în iulie 1960 cu piesa „A Fool in Love” (interpretată în duet cu Ike), devenit cântec de mare succes. Un alt duet semnificativ l-au făcut cu piesa „It`s Gonna Work Out Fine”. Aceste piese au avut cotaţii Billboard înalte şi au fost recompensate şi cu premii Grammy. Ike a reorganizat formaţia sub numele de „Ike and Tina Turner Revue”, care includea şi pe vechii membri ai „Kings of Rhythm” şi ai grupului feminin „the Ikettes”, format din dansatoare şi acompaniatoare (backing vocals). Noua formaţie a avut apoi un parcurs de mare succes, care a inclus turnee (inclusiv în străinătate), apariţii TV, lansări de noi melodii, albume, apariţii pe coperţile unor reviste faimoase etc. Tina a contribuit la toate acestea nu doar prin interpretări, ci şi prin compunerea unor melodii.

Lucrurile au funcţionat astfel până în anul 1976. Ike şi Tina formau un cuplu şi în viaţa privată, nu doar pe scenă, încă din 1960. Ei s-au căsătorit în 1962, la Tijuana (în Mexic) iar, apoi, s-au mutat într-o locuință împreună cu Craig (copilul Tinei, dintr-o relație anterioară), cu copilul rezultat din relația lor, Ronnie (născut în octombrie 1960) și cu doi copii ai lui Ike rezultați dintr-o relație anterioară a acestuia – Ike jr. și Michael. Pe parcursul relaţiei, Ike a fost adesea violent cu Tina, inclusiv din cauza dependenţei acestuia de consumul de cocaină. În 1976, după un conflict soldat cu agresiune fizică, Tina a decis să pună punct atât colaborării profesionale cât şi relaţiei personale cu Ike. Divorţul lor s-a finalizat în 1978 iar Tina a început o carieră solo. Cariera ei a continuat mai dificil între anii 1976 şi 1982 (a fost un interval în care şi-a reclădit imaginea, și-a constituit un repertoriu muzical personal) dar, din 1983, Tina a început să se îndrepte către culmile afirmării sale ca solistă.

Putem înţelege evoluţia Annei/Tinei pe baza hărţii ei natale:

Ascendentul din Leu ne vorbeşte despre o persoană strălucitoare, însetată de afirmare, dinamică, plină de pasiune, creativă şi carismatică.

Remarcăm plasarea regentei casei a X-a (cariera), Venus, în casa a V-a (arta). De asemenea, observăm plasarea casei a V-a în Săgetător şi Capricorn. Jupiter, primul regent al casei, este plasat în Peşti (în casa a VIII-a), semnificând afirmarea artistică în cadrul unui colectiv sau grup. Saturn, al doilea regent al casei, este plasat în Berbec (în casa a IX-a), indicând afirmarea artistică individuală, solo.

Uranus din casa a X-a ne vorbeşte despre originalitatea Tinei şi latura explozivă a apariţiilor ei în spectacole, concerte şi emisiuni de televiziune. Acelaşi Uranus ne indică şi capacitatea Tinei de a se reinventa după despărţirea de Ike Turner. Este limpede că o Săgetătoare nativă a avut destulă independență și încredere în propriile forțe pentru a-și construi o carieră de solistă (Ascendentul din Leu fiindu-i de un imens ajutor). Însuși Mijlocul Cerului din Taur vorbește despre o carieră în domeniul muzicii.

Marte din Peşti în casa a VII-a descrie în mod exact şi abilităţile artistice ale lui Ike Turner (Peştii corelaţi cu muzica) dar şi agresivitatea, brutalitatea, violenţa acestuia (ca partener de viaţă) – vedem și configurația tensionată pe care Marte o formează cu Luminătorii. Tabloul este completat de prezența regentului tradițional al casei a VII-a, Saturn, într-o zodie cu mult potențial agresiv, zodia lui de cădere (Berbec), în timp ce regentul modern, Uranus, se impune pe Mijlocul Cerului.

Dacă analizăm sinastria lor, vom remarca mai întâi Jupiter al lui Ike peste casa I a Tinei, care indică ajutorul pe care el l-a oferit debutantei în muzică, Anna, pentru a deveni artistă, pentru a deveni Tina Turner. Practic, Ike a oferit Annei identitatea ei artistică. Și Neptun al lui Ike peste casa I a Tinei arată că el a sprijinit-o semnificativ pe Anna să se afirme în domeniul muzical.

(Ora nașterii lui Ike este necunoscută)

Marte din Săgetător al lui Ike peste Soarele Tinei din Săgetător (guvernatorul Ascendentului) semnifică colaborarea lor dar și controlul agresiv pe care cântărețul l-a exercitat asupra soției și partenerei lui de scenă. Vedem că Marte al lui Ike face un careu perfect la Marte al Tinei, din casa a VII-a. De fapt, Luna și Marte ale lui Ike completează și tensionează și mai mult careul în T al Tinei, din zodii mutabile. La amândoi, Luna are și o notă neptuniană (Luna împreună cu Neptun, la Ike, și careu larg, pe zodii, la Tina) iar Marte, una jupiteriană, sugerând atât creativitate și dezvoltare, cât și dependență (inclusiv de cocaină), dezamăgire, exagerare…

În casa a IV-a a Tinei există o suprapunere multiplă și mai largă de planete, Venus din Scorpion și Marte din Săgetător ale lui Ike venind în contact cu Soarele și Mercur ale Tinei din Săgetător; aceste patru planete au stat la baza relației lor personale, profesionale, suprapunerea fiind, totodată, și sursa conflictelor lor.

Remarcăm și suprapunerea dintre Saturn al Tinei și Uranus al lui Ike (ambele plasate în Berbec), semnificând sprijin reciproc în carieră și un aport de originalitate care provenea de la cântăreț.Există și interaspecte nefavorabile: Uranus în Taur al Tinei în opoziție cu planetele din Scorpion ale lui Ike (care au fost sursa multor conflicte dintre ei) dar, mai ales, cuadratura dintre Saturn al fiecăruia (al Tinei fiind plasat în Berbec iar al lui Ike, în Capricorn) – interaspect care a subminat semnificativ durabilitatea relației lor.

Din viața personală a Tinei este cunoscută o relație, mai puțin semnificativă, cu saxofonistul Raymond Hill, din care a rezultat și un fiu – Craig.

Tina Turner și Erwin Bach

Mai puțin cunoscută publicului este relația Tinei cu germanul Erwin Bach. Erwin s-a născut pe 24 ianuarie 1956 la Köln (Germania) și a devenit producător muzical în Germania și Elveția (era manager al studiourilor EMI Recording din cele două țări). Relația lor a fost inițial profesională (Tina având nevoie de un producător pentru albumele ei de maturitate, ca artistă solo) dar ea s-a îndrăgostit de el. Astfel au devenit iubiți iar, în 2013, s-au căsătorit.

În sinastria lor observăm planetele Pluton și Jupiter (ambele plasate în Leu) ale lui Erwin peste casa I a Tinei, care semnifică ajutorul unui producător muzical pentru un artist vocal căruia îi imprimă albumele și îi promovează creațiile, permițându-i să se afirme astfel tot mai mult.

(Ora nașterii lui Erwin este necunoscută)

Ambii au Luna în Gemeni, indicând experiențe emoționale asemănătoare, care i-au apropiat foarte mult.

Suprapunerea dintre Marte al Tinei și Venus a lui Erwin (ambele plasate în Pești) semnifică o atracție profundă, cu caracter erotic, nu doar afectiv.

Soarele și Mercur ale Tinei (ambele plasate în Săgetător) vin în contact cu Saturn și Marte (aflate tot în Săgetător) ale lui Erwin, suprapunere care a permis și o colaborare profesională dar a facilitat și o relație personală.

Dacă facem o comparație a celor două sinastrii, putem spune fără dubii: Tina a avut o compatibilitate mult mai bună cu Erwin Bach decât cea avută cu Ike Turner.

Iată, așadar, care a fost traiectoria existențială a acestei mari artiste și care au fost iubirile care i-au definit viața sentimentală.

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close