Regina Maria – etape de destin
de VALERIA GRĂDINARU
Personalitate marcantă a istoriei noastre, regina Maria prezintă un interes aparte și pentru studiul astrologic. Biografia ei este presărată cu încercări, provocări, obstacole care, pentru a fi depășite, necesită un caracter puternic dar și suport exterior. Într-adevăr, a beneficiat de apartenența la o familie aristocratică, resurse financiare, o educație îngrijită, frumusețe, grație naturală și inteligență.
Găsim în harta ei natală (cu rating A) planete în peregrinare sau detriment și aspecte dinamice, dure. Nici momentul de Lună Nouă, anterior nașterii cu doar câteva ore, nu favorizează un destin lesne de împlinit. Particularitatea stellium-ului în Scorpion, zodie care conferă trăiri complicate, evenimente transformatoare, situații cu potențial de risc, se manifestă în toate momentele esențiale din viața reginei.
Am ales să comentez aceste caracteristici astrologice prin prisma câtorva evenimente marcante – căsătoria, nașterea fiului moștenitor, încoronarea de la Alba Iulia – și a unora mai puțin evidențiate public însă importante pentru ea – preluarea puterii la decesul fostului rege Carol l și moartea celui mai mic dintre copii, Mircea.
Căsătoria
Nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Rusiei, Maria de Coburg-Saxa a fost o partidă dorită, o soție-trofeu pentru Ferdinand, moștenitorul Casei regale a României. Desigur, simpatia reciprocă dintre cei doi tineri nu s-ar fi putut concretiza fără acceptul rudelor lor de sânge albastru dar lucrurile s-au aranjat astfel încât mariajul s-a petrecut atunci când cei doi erau foarte tineri, în ianuarie 1893, și a durat, cu bune și cu rele, până când moartea (lui) i-a despărțit în iulie 1927.
Căsătoria a avut loc la castelul Sigmaringen, locul de baștină al familiei mirelui, la 10 ianuarie 1893 (stil nou).
Atât Mijlocul Cerului cât și Ascendentul Mariei sunt activate: primul, de Luna și Saturn, iar cel de al doilea de Venus. Se vede că nu a fost o căsătorie formală și cu atât mai puțin forțată; de altfel, regina povestește cu emoție în memoriile ei despre căsătoria cu timidul Ferdinand. Saturn conjunct cu Mijlocul Cerului activează, odată cu schimbarea statutului ei social, și obligațiile și responsabilitățile aferente. Axa Nodurilor lunare (destinul) și Uranus, în Scorpion, tranzitează stellium-ul ei natal alcătuit din Luminători, Benefici și Mercur. Jupiter tranzitează la grad perfect Fundul Cerului, cuspida Casei familiei. Este prima schimbare majoră din viața tinerei femei iar contextul astral reflectă cu fidelitate acest lucru.
Tocmai Soarele zilei este slab conectat la harta ei natală (doar un sextil separant la Venus, stăpâna casei a X-a, și un trigon aplicant la Pluton natal) – foarte probabil că ea nu conștientiza integral această schimbare, lucru firesc dacă avem în vedere că mireasa este încă adolescentă.
Nașterea fiului moștenitor
Principala obligație de care trebuie să se achite o femeie în situația ei este să asigure continuitatea dinastică, succesiunea. Regina Elisabeta, mătușa ei, nu avusese acest noroc; în schimb, Maria dă naștere, după nici 10 luni, unui fiu, viitorul rege Carol al II-lea.
Mijlocul Cerului Mariei este tranzitat la grad perfect de Saturn și conjunct cu Soarele (soțul, autoritatea) și cu axa Nodurilor. Mercur împreună cu (același) Uranus tranzitează stellium-ul natal, format din cele mai importante elemente ale hărții ei, luminătorii și stăpânul Ascendentului, Jupiter – care este și semnificatorul universal al copiilor. Ascendentul este activat de Luna la 19°Săgetător (mama, maternitatea, familia).
Și, totuși, opoziția Venus în Săgetător – Jupiter și Pluton în Gemeni îi tranzitează axa Caselor natale a VI-a -a XII-a, iar Luna se află și ea în opoziție la Neptun de pe Descendentul natal. Totul indică o tensiune, poate o oboseală care vine odată cu maternitatea. Oricum, regina va avea pe parcursul întregii ei vieți (și cu precădere în ultimii ani), o stare latent conflictuală, de nemulțumire, în relația cu fiul cel mare.[1]https://www.astrele.ro/2019/09/23/carol-al-ll-lea-regele-care-a-renunțat-de-trei-ori-la-tron/
Maria devine suverană
În 27 septembrie/ 10 octombrie 1914, dimineața, regele Carol I moare iar cuplul moștenitor preia puterea.[2]https://www.descoperă.ro/istorie/20353069-cum-a-murit-regele-carol-i
Mijlocul Cerului ei este activat la grad perfect de Soarele zilei, separându-se de axa Nodurilor lunare. Da, Soarele, regalitatea îi marca din nou statutul!
Stellium-ul natal este și el (se putea altfel?!) activat, de data aceasta de Marte și Mercur iar Venus (stăpâna MC) intră în semnul Ascendentului natal.
Încoronarea de la Alba Iulia
Acesta este un moment cu totul special, pentru că semnifică împlinirea obiectivului pe care Casa Regală și l-a asumat, acela de a înfăptui Unirea României. În “Povestea vieții mele” aici se încheie cel mai consistent capitol din autobiografia reginei.
Pe 15/28 octombrie 1922, înainte de prânz, Ferdinand și Maria se încoronează în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.[3]https://muzeulvirtual.ro/portfolio-item/încoronarea-de-la-albă/
Mijlocul Cerului reginei este din nou activat, la grad perfect, de Mercur dar și de Saturn. Stellium-ul ei din casa a X-a este tranzitat de Jupiter și Soare. Luna momentului aplică la ocuadratură cu stăpâna casei a X-a (Venus) și la conjuncție cu Saturn natal (reactivând, de fapt, crucea pe semne fixe din harta ei).
Nu doar atributele saturniene sunt evidențiate, ci și cele manifestate de Chiron, conjunct cu Fundul Cerului natal. Viața personală a Mariei justifică din plin acest context astral. Pentru a trăi aceste momente, ea trebuise să îndure multe adversități: exilul la Iași, când Bucureștiul fusese ocupat de armata germană la începutul războiului, munca de organizare a spitalelor de campanie pentru răniți, epidemiile, și, cu siguranță, atitudinea rebelă a fiului cel mare, Carol.
Moartea celui mai mic dintre copii
Printre dramele care i-au marcat viața, probabil că aceasta a fost cea mai dureroasă: în 20 octombrie/2 noiembrie 1916, băiețelul cel mic, Mircea, moare de febră tifoidă.[4]https://casamajestatiisale.ro/familia-regală/istorie/copiii-ferdinand-maria/principele-mircea/
Mercur (stăpân al casei ei a VI-a) se separă de Mijlocul Cerului, Marte, în Casa a XII-a, aplică spre Ascendent, Soarele din Scorpion tranzitează cei mai importanți semnificatori ai hărții ei, Saturn și Jupiter în tranzit marcau primul, respectiv ultimul grad din zodiile ”febrile” care găzduiesc casele a VIII-a (moarte) și a IV-a (cămin) iar Venus în tranzit, stăpâna casei ei a V-a (copil), era în cădere, în grad anaretic. Axa Nodurilor lunare este conjunctă cu cuspida Caselor a II-a – a VIII-a, semnificând tragismul momentului, pierderea. Marte și Saturn natal sunt tranzitați de Luna și Uranus, alt indiciu de eveniment dureros, neașteptat.
* * *
Harta natală a reginei Maria se află în situația (fericită, pentru astrolog) de a „răspunde” cu fidelitate la impactul tranzitelor. Desigur, sunt mai multe căi de analiză a evenimentelor marcante din viața unei persoane: progresii, profecții, revoluții solare și altele, dar niciuna nu se poate valida altfel decât prin tranzite.
Ca simplă observație: mai multe dintre evenimentele analizate aici (căsătoria, nașterea moștenitorului, încoronarea, chiar și decesul copilului) s-au petrecut în ani aflați, din perspectiva profecțiilor, sub stăpânirea lui Venus. Și Marele Benefic, stăpânul ascendentului natal, se află în poziții dominante în hărțile căsătoriei, preluării tronului și încoronării. Cei doi benefici par a compensa, cumva, situația delicată în care se află cei doi Luminători la nașterea ei și contribuie la punerea în valoare a semnificațiilor întregii teme natale.
VALERIA GRĂDINARU,
membră AAR, redactor Astrele
Note