PortretSerial: Casa regală a României (V. Grădinaru)Studii & CercetariV.I.P.Valeria Grădinaru

Carol al ll-lea, regele care a renunțat de trei ori la tron

Unicul rege care a renunțat de trei ori la tron: este o definiție sumară, săracă în înțelesuri în lipsa cunoașterii contextului și a personajului istoric, dar nu mai puțin șocantă.

Carol al ll-lea rămâne o personalitate plină de contradicții, cu lumini și umbre, cunoscută publicului larg ca “Regele playboy” (vezi cartea cu același titlu scrisă de Paul D. Quinlan), “Regele trădat” (cartea cu același titlu scrisă de Lilly Marcou) sau chiar “Carol al ll-lea, precursorul lui N. Ceaușescu” (articol scris de Florin Mihai, cu referire la perioada dictaturii regale).

Harta natală a regelui Carol al II-lea

Harta natală (vezi mai jos) prezintă un puternic marcaj yang (șase planete în Semne de Aer și două în Semne de Foc); remarcabil este că elementul Pământ nu este ocupat de nicio planetă: deci este vorba de un nativ lipsit de răbdare, de prudență, deloc tradiționalist sau conservator, nu foarte chibzuit sau rațional și nici blocat de inhibiții sau interiorizat. În schimb este dinamic, autoritar, ambițios, cu o inteligență promptă, deși uneori superficial. Se exprimă rapid, sigur pe el, nu foarte nuanțat căci urăște detaliile, are spirit de decizie și de comandă. Optimist, se enervează repede, este pasional, extravertit. Adaptabil la schimbări, instabil, are nevoie de libertate, de mobilitate, de independență. Comprimat, Aerul este o puternică forță motrice, uneori explozivă: transformarea nu-l sperie.

Deși axele hărții nu sunt conjuncte cu nici o planetă, consider că dominant este Soarele (un sextil mai larg, cu 8 grade orb, la Ascendent, al cărui guvernator este) cu Ceres co-dominanta (Ceres conjunctă cu Ascendentul).

Într-adevăr, ce poate fi mai definitoriu pentru un bărbat născut pentru a fi rege, decât Soarele! Și eroul nostru chiar a încercat, la vârsta maturității, să devină “numărul 1” în stat, deși monarhia vremii era constituțională. În ce o privește pe Ceres, aceasta conferă nu numai pierderi (evident, pierderi de statut în cazul său), dar și o preocupare excesivă (o “îngrijorare”) pentru imagine, pentru identitate (în Casa întăi); în acest sens, fotografiile din epocă îl arată poziționat și “echipat” în așa fel încât să se vadă de la prima privire că el este liderul. Conjuncția Ascendentului cu steaua Regulus subliniază nașterea sa regală și șansa de a deveni faimos.

Nevoile sale (Luna în Săgetător) se referă încă o dată la libertate, spirit de aventură, călătorii, proiecte bazate pe idealuri greu de atins sau idei greu de materializat. Aspectul cu Saturn, indicator de obicei al unui “complex de sevraj”, de frustrare afectivă, fiind armonic în cazul lui sugerează doar trecerea ușoară (fără costuri energetice mari) de la angajament afectiv la detașare. Concomitent, sextilul cu Soarele indică încrederea în sine.

Dorințele (Venus în Săgetător) sunt exprimate direct și sincer, chiar impulsiv uneori. Dragostea se cere consumată chiar dacă se confruntă cu tabuuri familiale sau sociale. Apar situații conflictuale între iubirile sale și normele impuse de situația sa (Venus opoziție Jupiter).

Acțiunile și inițiativele care decurg din aceste dorințe (Marte în Balanță) pot fi fluctuante, oportuniste, dar și dure, luate sub imperiul momentului. Nativul este ușor iritabil, nervos. Atras de viața boemă, pe fondul nevoii sale esențiale de a nu da socoteală nimănui, face lucruri pe care ulterior le regretă. Mai mult, comportamentul său are manifestări paradoxale uneori (Marte trigon Pluto), intenția de a distruge structuri vechi pentru a da posibilitatea unui nou start (Marte trigon Neptun și Pluto). Or, însuși statutul său regal, privilegiat, se bazează pe structuri vechi.

Comunicarea cu ceilalți (Mercur în Scorpion) nu este foarte ușoară, în sensul că este critic și nu-i menajează pe cei din jur. Își ascunde bine gândurile, nu are scrupule în a minți, fie și prin omisiune. Poate fi însă și diplomat, când împrejurările o impun. Conjuncția cu Uranus generează un spirit original, inovator, chiar excentric. Nativul găsește rezolvări neașteptate la situații dificile, dar aceste soluții pot fi prost înțelese, pot fi contra curentului general de opinie sau contra propriilor sale interese.

Tot acest personaj dinamic se bazează pe un echilibru destul de fragil (Soarele în Balanță ), care, în împrejurări ostile, poate ceda: atunci intervine, pentru scurt timp, renunțarea. Relațiile afective au însă capacitatea de a-l încărca energetic (Soare sextil Lună), de a-l motiva, de a-l susține. Practic, are nevoie de validare pentru a funcționa, lucru pe care cea de a treia soție a sa l-a înțeles perfect.

Cele de mai sus explicitează doar fondul, cadrul general, “canavaua poveștii”, căci o astfel de hartă ar putea aparține unui Magellan sau Cortez, unui conquistador sau căutător de aur. Ca să fii rege și să renunți în mod repetat la tronul înaintașilor, trebuie să mai ai “ceva” în tema nașterii.

 • Personalitatea sa se află “în contratimp” cu condiția conservatoare și tradiționalistă a situației sale de moștenitor al tronului și apoi rege (Soare inconjuncție Mijlocul Cerului). La fel, nevoile sale de libertate (Luna în Săgetător inconjuncție MC) și nevoia de negare, de contestare (Lilith conjuncție Luna și inconjuncție la MC). Lilith în Casa a patra reflectă și blocajele în relațiile de familie și dificultățile în a-și găsi locul în familie, în comunitate. Yodul rezultat conduce la riscul de cădere din poziția de putere.
 • Neptun retrograd (R) conjunct Pluton retrograd (R), în Casa a zecea: risc de “dizolvare”, transformare, criză referitoare la statutul social; Pluton conjunct cu asteroidul Tisiphone (supărare, furie, răzbunare).
 • Soarele în cădere (la 21 grade Balanță) conjunct cu Saturn în exaltare la 16 grade Balanța și conjunct cu Nodul Sud la 19 grade Balanță: Soarele (voința, autoritatea) slăbit și atacat de malefici.
 • Luna (fiind o nativitate nocturnă, este relevantă) este “out of bounds”1 și aspectată de Saturn și Lilith.
 • Partea Regilor și a Sultanilor2 la 18 grade Gemeni, în Casa a zecea, neactivată prin nicio conjuncție, dar aflată la cea mai mare distanță de Lună (opoziție).
 • Mijlocul Cerului la 22 de grade Taur este conjunct cu steaua fixă Capulus (energie masculină primitivă, agresivitate, forțare), și la 2 grade distanță de steaua Algol (24 de grade Taur); MC conjunct cu asteroidul Phaeton, printre ale cărui semnificații se află și aceea de “înălțare și cădere”.
 • Ascendentul conjunct cu Ceres și cu Orpheus (ambele referindu-se la pierdere) și aflat pe ultimul grad al Semnului.

Carol se însoară cu Zizi. Prima renunțare la tron

Prima renunțare la tron datează din vara anului 1918, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Zizi Lambrino. Nu am găsit o datare foarte precisă a situației, poate și din cauza faptului că în acele zile atenția membrilor familiei regale, a apropiaților lor și în general a populației se concentra asupra războiului. Se pare că principele ar fi spus părinților încă din iunie că intenționează să se căsătorească cu domnișoara Lambrino, dar nu a fost luat în serios iar subiectul a părut a fi închis. Fapt este că tânărul Carol își părăsește unitatea unde era ofițer la 27 august/ 9 septembrie, trece granița împreună cu logodnica și se căsătoresc la 31 august (stil vechi) la Odessa (chiar și data nunții pare a fi neclară, unii autori consemnând 1 septembrie).

Renunțarea era evaziv manifestată, printr-o telegramă în care comunica părinților evenimentul și cerea să i se spună dacă se poate întoarce cu soția în țară sau pleacă spre Franța.

Pentru a înțelege etapa de evoluție în care se afla nativul, consultăm progresiile secundare.

Luna progresase în Scorpion în ianuarie 1917, aproximativ în aceeași perioadă în care Venus progresase în Capricorn. Nativul nostru nu era familiarizat cu emoțiile profunde pe care i le aducea acest ingres; firesc, se “radicalizează ”, se maturizează din punct de vedere emoțional, dar nu se ferește de “complicații”, dimpotrivă, caută să-și manifeste puterea în relațiile personale. Momentul de început de an 1917 fusese oricum foarte dificil pentru Carol, obligat să părăsească Bucureștiul și să se refugieze la Iași, împreună cu familia sa, în condițiile înfrângerilor militare suferite la începutul războiului. Dar de atunci trecuse un an și jumătate, tânărul începuse să se obișnuiască cu această fațetă a personalității sale; în aprilie 1918 însă are loc o lunație: conjuncția între Soarele și Luna progresate la 16 grade Scorpion. Firesc, apare un restart emoțional, o poveste marcată de intensitatea Scorpionului; din punct de vedere al timing-ului, într-adevăr lucrurile “se leagă ”. Idila începe în aprilie-mai, în iunie principele spune părinților că vrea să se însoare cu Zizi și, în fața opoziției tăcute a acestora, decide să-și asume rezolvarea situației, cunoscând desigur implicațiile legale. Miza, desigur, pe “politica faptului împlinit” și pe afecțiunea părinților față de el.

Momentul analizat este însă interesant: Luna progresase la 20 de grade Scorpion din data de 18 august (stil nou), și va rămâne la acest grad mai bine de trei săptămâni. Practic, intrase în orbul de 1 grad la conjuncția cu Fundul Cerului natal (21 grade Scorpion); sau, altfel spus, se afla peste punctul reflex al yodului natal, activându-l. Actul căsătoriei princiare declanșează un val de reacții pe care numai prestigiul părinților săi îl mai poate atenua, singura soluție pentru ca principele să nu fie îndepărtat de la succesiune fiind anularea căsătoriei. Carol a trebuit să aleagă între tron și soția sa morganatică. Harta are într-adevăr Neptun conjunct cu MC progresat (risc de “dizolvare” a statutului său), Chiron pe Ascendentul progresat (suferință , durere), Soarele progresat la 16 Scorpion în sextil cu Chiron natal la 15 grade Fecioară, Juno și Marte progresate la 24 Balanță într-o conjuncție la grad perfect (Juno cu Marte fiind un aspect periculos, generator de incidente).

Ar fi putut ști nativul că va avea un an dificil? Să vedem revoluția solară:

Cu Pluton conjunct cu Nodul Sud la 5 grade Rac, ambele conjuncte cu Ascendentul revoluției solare la numai 1 grad orb, răspunsul este clar. Evenimentele care se vor petrece în viața principelui Carol în această perioadă au amprenta destinului: deși se evită pierderea succesiunii la tron, mariajul contractat acum va influența inclusiv viața generației următoare din familie (Racul, Nodul Sud pe Ascendent), prin complicațiile generate între fiul nerecunoscut oficial și fiul moștenitor de drept. Lilith (abandonul,negarea) este conjunctă cu Fundul Cerului, Marte în Leu este în opoziție cu Uranus în domiciliu (acțiuni neașteptate, extravagante), Venus la 4 grade Săgetator se simte foarte bine, fiind conjunctă cu poziția ei din natal.

Interesant că și aici avem o conjuncție aplicantă la 3 grade între Lună (guvernator de Ascendent) și Soare, Luna Nouă urmând să se perfecteze la 22 grade Balanță: se prefigurează un restart.

Să aruncăm o privire asupra tranzitelor:

Considerând reală data de 31 august, conform majorității lucrărilor istorice, este firesc ca ora la care să se fi săvârșit nunta (a fost o căsătorie religioasă, valabilă în epocă) să fie la încheierea liturghiei, adică în jurul prânzului.

Fără a avea certitudinea orei, putem emite căteva observații asupra hărții:

 • Luna conjunctă cu Nodul Nord la 17 Săgetător, peste Luna natală (19 Săgetător)
 • Soarele la 19 grade Fecioară face cuadratură perfectă la Luna natală
 • Venus la 1 grad Fecioară peste Ascendentul natal (29 grade Leu)
 • Marte natal (8 grade Balanță ) face aspecte cu Neptun (8 Leu) și cu Pluton (6 grade Rac); sextil, respectiv cuadratură, reiterand trigoanele din natal între aceste planete.
 • Lilith la 15 grade Balanță peste Saturn natal (16 Balanță ), și reciproca: Saturn la 22 grade Leu în trigon cu Lilith natal la 21 Săgetător!
 • Uranus la 24 Vărsător în trigon cu Soarele natal la 21 Balanță.

În ipoteza corectitudinii orei, Partea Libertății Personale3 se afla la 17 grade Săgetător, fiind conjunctă cu Nodul Nord și cu Luna. Carol era îndrăgostit și și-a manifestat sentimentele și voința, liber de orice constrângere (Soare trigon la Uranus): planetele personale (Luminatorii, Venus peste Ascendent) și configurația Marte-Neptun-Pluton în relație cu harta natală o dovedesc cu prisosință. Tânărul contesta, în numele iubirii sale, autoritatea paternă și normele constituționale (aspectele reciproce între Lilith și Saturn).
Renunțarea la poziția sa de moștenitor venea “la pachet” cu căsătoria, dar cu siguranță că tânarul a făcut doar un act de bravadă, neintenționând, de fapt, să abandoneze tronul.

Carol devine tată. A doua renunțare la tron

A doua renunțare la tron survine la data de 1 august 1919. În urma insistențelor familiei, scandalul fusese înăbușit iar principele păruse a-și reconsidera atitudinea. Căsătoria a fost anulată pentru vicii de formă (deși problema reală era “de fond”) în ianuarie 1919, dar în fapt relația continua. Când Zizi a ramas însărcinată, Carol a considerat de datoria sa să-și asume paternitatea copilului, ceea ce a și făcut printr-o scrisoare din 1 august, în aceeași zi trimițând regelui o altă scrisoare în care anunța în mod clar și fără echivoc că renunță la succesiune.

Să vedem progresiile secundare:

Luna progresată se află la 1 grad Săgetător, aplică spre conjuncția cu Venus natală. Luna la primul grad în orice Semn are nevoie de un moment de adaptare; dar trecerea din Scorpion în Săgetător este trăită ca o eliberare, dă curaj și încredere în sine, uneori fără limite.

Soarele progresat la 17 Scorpion aplică spre o inconjuncție la MC progresat (18 Gemeni), refăcând inconjuncția din natal.

Ascendentul progresat (20 Fecioară) face o cuadratură la Lilith natală (21 Săgetător): relevă frustrări, teama de a fi “blocat”, “oprit” de la ceva. Mercur progresat face opoziție la Pluton natal: nervozitate, ideile sale devin radicale, mentalul suferă transformări, comunicarea devine dificilă, nativul manipulează sau se simte manipulat de ceilalți (de familie). În fine, Juno și Marte progresate fac sextil la Lilith (24 Săgetător): contestarea activă, voința care sfidează regulile, normele.

De această dată, renunțarea a fost explicită, răspicată, sfidătoare.

Revoluția solară care vizează momentul studiat:

Cu guvernatorul Ascendentului și al MC ars de Soare și neaspectând nici Casa întâi nici Casa a zecea și Marte conjunct cu Fundul Cerului și cu Nodul Nord, nu putem spune că nativul ar fi avut putere destulă asupra evenimentelor dintre octombrie 1918 – octombrie 1919. Ascendentul este în cuadratură la axa Nodurilor, este conjunct cu Partea Libertății Personale și cu asteroidul Sisyphus (refuz de a accepta realitatea, reeditarea unor fapte care nu duc nicăieri). Soarele este în trigon cu conjuncția Uranus-Lună în Vărsător: ocazie de a fi implicat într-un scandal sau într-o criză. Luna se află peste Descendentul natal, într-o poziție critică. Tot Soarele face sextil cu Saturn în Leu, dându-i capacitatea de a-și asuma niște responsabilități. Mijlocul Cerului este aspectat de Neptun prin sextil și de Ceres printr-o inconjuncție, destul de periculoasă situație, doar Venus în domiciliu în Balanță face un trigon care îl susține.

Și tranzitele zilei:

Lilith la 21 Scorpion pe FC natal activează yodul natal și face semisextil la Lilith natal. Mercur (28 grade 51 Leu) conjunct cu Saturn și cu steaua Regulus, peste Ascendentul natal: îl face să-și asume în scris responsabilitățile (responsabilitate, onoare); însă Mercur este staționar, la sfârșitul aceleiași zile urmând să intre în mișcare retrogradă, ceea ce spune multe despre o (altă) eventuală răzgândire.

Luna la 11 Balanță, în tranzit peste Marte natal (8 Balanță ) și în sextil cu Neptun la 9 grade Leu, sugerează “inflamarea” sentimentelor și nevoia de a le expune, de a te “mândri” cu ele. Soarele este conjunct și în paralelă cu Neptun. Faptul că amândoi Luminatorii sunt conectați cu Neptun, ar trebui să presupună atenție la “ceață”, amăgire, eroare, încurcături.

Opoziția Mercur-Uranus reiterează conjuncția din natal și face referire la scandalul iscat. Uranus în cuadratură la axa Nodurilor: “lovitura de teatru”, provocarea destinului…

”Carol Caraiman”. A treia renunțare la tron

A treia renunțare la tron se petrece în decembrie 1925, în contextul consumării relației cu Elena Lupescu în străinătate: trimite două scrisori regelui Ferdinand de la Veneția în 12 decembrie și o a treia, renunțarea formală, în 28 decembrie 1925, de la Milano.

Progresiile secundare:

Luna progresată la 18 grade Vărsător în sextil cu Luna natală la 19 Săgetător aduce nevoia de schimbare, de o nouă turnură în viață. Acum nu mai era vorba doar de a se elibera de îndatoririle sale oficiale, ci și de căsnicia sa cu principesa Elena, care era în fapt eșuată. Principele se detașează emoțional de părinți, de soție și de fiu, dorește chiar să-și schimbe numele de familie, devenind “Carol Caraiman”. Trigonul cu Saturn natal în exaltare reiterează sextilul din natal, aceeași capacitate de angajare și dezangajare emoțională. Trigonul cu Soarele natal reliefează orgoliul și egoismul care generează această atitudine. Marte progresat în sextil perfect cu Ascendentul, la 29 de grade Balanță, tentația de a acționa pripit, de a încheia ceva. Soarele progresat la 24 grade Scorpion se separă de punctul reflex al yodului natal. Ascendentul progresat face cuadratură perfectă cu Lilith: din nou încercări, blocaje, refuz, respingere.

Să vedem și revoluția solară:

Guvernatorul Ascendentului, Mercur, se află la 6 grade de Soare (este “combustat”), dar conjuncția este separantă și face trigon de Semn cu Ascendentul. Soarele, planeta dominantă în natal, face trigon atât cu Ascendentul cât și cu Mijlocul Cerului. Se poate considera că nativul are mai multă putere în a-și gestiona viața, în a-și manifesta liberul arbitru. Soarele face sextil cu Neptun de pe Fundul Cerului: intenții de a “dizolva” familia. Inconjuncția Soare-Uranus conduce la “ajustări” bruște ale personalității nativului. Luna natală (19 grade Săgetător) este poziționată pe gradul Descendentului revoluției, ceea ce presupune o activare puternică a vieții relaționale. Partea Regilor din harta natală (18 grade Gemeni) se află în conjuncție cu Ascendentul revoluției, ceea ce creează posibilitatea punerii în discuție a statutului regal al nativului. Marte și Venus se află în conjuncție cu pozițiile lor natale: nativul are putere să lupte pentru dorințele și sentimentele sale. Lilith în conjuncție cu Nodul Nord: “cherchez la femme”…

Tranzitele zilei de 28 decembrie 1925:

Saturn la 22 de grade Scorpion, peste punctul reflex al yodului natal, activându-l; de altfel, marele malefic intrase în orb de 2 grade la acest punct reflex de la începutul lunii decembrie. Luna la 18 grade Gemeni, peste Partea Regilor natală, face trigon cu Venus și opoziție la Luna natală la 19 Săgetător: se pare că nevoile sentimentale ale nativului erau satisfăcute. Soarele la 6 grade Capricorn aplica spre un sextil la conjuncția Mercur-Uranus din natal: plecarea, exilul, era acceptată. Ceres în tranzit se apropia de poziția natală și implicit de Ascendentul natal: pierderea statutului.
În ziua de 31 decembrie 1925, regele Ferdinand a convocat Consiliul de Coroană, pentru a se lua act de renunțarea la succesiune a fiului său și a se declara principele Mihai ca moștenitor al tronului. Soarele la 9 grade Capricorn activa, la grad perfect, conjuncția natală Mercur-Uranus la 8, respectiv 9 grade Scorpion.

Restaurația sau ”renunțarea la renunțare”

În iunie 1930 a avut loc așa-numita “restaurație”. Momentul “renunțării la renunțare” a fost surprinzător pentru toată lumea; mama sa, regina Maria, scrie în jurnalul său: “O veste incredibilă mi-a fost transmisă la Viena. O telegramă de la Nicky (apelativul Principelui Nicolae) și câteva cuvinte: <>”
Carol se întoarce în țară cu un avion (6 iunie 1930) și se proclamă rege, în locul fiului său (8 iunie 1930): Luna sa progresată era la 16 grade Berbec, în conjuncție cu Nodul Nord la 17 grade Berbec, în cuadratură cu Venus progresată la 15 grade Capricorn și inconjunctă cu Uranus. Soarele progresase în penultimul grad din Scorpion, în cuadratură la Ascendentul natal. Principele avea motivația interioară pentru a deschide un capitol nou de viață, avea curajul de a-și asuma calitatea de lider, pentru care era născut, așa încât a acționat rapid și hotarât pentru a-și recâștiga statutul.

Restaurația a schimbat însă modul de conducere a statului: regele-copil și Consiliul de Regență (ineficient de fapt) au fost înlocuite și puterea a fost preluată de un bărbat matur acum și dornic să-și manifeste puterea.

Ingres Soare, 1930:

Ascendentul în Rac cu Luna neaspectând cuspida Casei pe care o stăpânește indică din start o lipsă de control asupra situației. Racul și Peștii exprimă ambele ideea de “dus-întors”. Mijlocul Cerului este însă conjunct cu Marte, iar Soarele se află în Casa a zecea și în trigon de Semn cu Luna: iată ce ar putea sugera niște mișcări/întâmplări/schimbări la nivelul conducerii statului. Marte, conjunct cu steaua regală Fomalhaut (la 2 grade 52 Pești), este în opoziție cu Neptun, guvernator de Pești, și în trigon cu Ascendentul: acțiunea se opune unei amăgiri, iluzii, minciuni și declanșează o nouă situație. Venus se află conjunctă la grad perfect cu Uranus, pe cuspida Casei a unsprezecea, tot în Berbec: se schimbă brusc planurile de viitor.

Pentru noi, care analizăm acum această hartă din perspectiva personajului central, ar mai fi încă ceva de adăugat:

Luna este out of bounds, conjunctă cu steaua RasAlhague (favorabilă câștigului, după V. Robson) și situată peste Lilith natală a lui Carol. Nodul Sud în gradul 4 Scorpion, foarte aproape de conjuncția Mercur-Uranus. Cuspida Casei a douăsprezecea la gradul 22 Taur…

Va urma…

VALERIA GRĂDINARU

 1. În drumul lor prin zodiac, planetele (cu excepția Soarelui) nu se încadrează neapărat în distanța de 23 de grade și 26 de minute nord și sud față de planul ecuatorului celest. Uneori pot depăși această distanță angulară, iar manifestările lor exced atunci “normalul”: capătă un dinamism deosebit, sunt mai greu de gestionat.
 2. Ascendent+Marte-Luna pentru hartă nocturnă. Mai multe despre această Parte în articolul scris de Dan Ciubotaru la https://www.astrele.ro/2017/12/30/partile-arabe-partea-a-viii-a-partea-regilor/
 3. Ascendent+Mercur-Soare pentru hartă nocturnă
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close