ElectivăMonica LazarSerial: Astrologie electivă - V. Robson

Astrologie Electivă, de Vivian E. Robson. Căsătorie și copii

traducere de MONICA LAZĂR

Extras din ”Electional Astrology”, autor Vivian E. Robson (1890-1942), lucrare publicată pentru prima dată în 1937. Cartea a fost tradusă din limba engleză în limba română în cadrul proiectului Traduttore al Asociației Astrologilor din România.

CAPITOLUL XII
CĂSĂTORIE ŞI COPII

Căsătoria

Ascendentul, stăpânul lui, Soarele şi planeta de care Luna tocmai s-a separat sunt semnificatori ai bărbatului. Casa a VII-a, stăpânul ei, Venus, planeta la care Luna aplică sunt semnificatori ai femeii. Casa a X-a, stăpânul ei şi ocupanţii, planetele care aspectează cuspida sau pe stăpânul ei arată evenimentele care se vor întâmpla între parteneri, bune sau rele. Casa a IV-a, stăpânul ei şi ocupanţii şi planetele care aspectează cuspida şi pe stăpânul ei arată momentul şi sfârşitul căsătoriei.

Mercur arată copiii şi, dacă este în demnitate şi în conjuncţie sau în aspect cu benefice, mai ales într-un semn rodnic, arată cu precădere venirea unui copil. Ascendentul să fie bine aspectat ori ocupat de benefice şi neafectat de malefice.

Fortificaţi în special Luna, pentru că binele și răul depind de ea. Luna să fie crescătoare în lumină și în viteză (mai ales în lumină) şi, dacă este posibil, după primul pătrar şi nu în conjuncţie cu un malefic pe Ascendent deoarece aceasta semnifică conflicte şi lipsă de armonie. Dacă această poziţie este găsită şi într-una dintre hărțile natale ale celor implicați, cel în cauză va avea puterea şi va provoca dispută dar, dacă Luna este deasupra orizontului, el sau ea oricum va face pace.

Trebuie să o fortificaţi pe Venus, care este semnificatorul principal, şi aveţi grijă să nu fie cadentă, în combustie, retrogradă, în cădere, în detriment sau afectată de malefice. Nicio căsnicie nu poate să iasă bine dacă Venus este slăbită sau afectată şi în nici un caz nu poate ieși rău dacă Venus este puternică şi bine aspectată. Dacă este posibil, Jupiter să fie în sextil sau trigon cu Venus, ori Venus în recepţie mutuală cu Jupiter, iar Luna într-un semn stăpânit de oricare dintre ele sau în termenele lor şi în aspect favorabil cu ele. Sau plasaţi stăpânul Casei a VII-a într-un aspect favorabil cu Venus, Luna sau stăpânul Ascendentului şi faceţi ca stăpânul Casei a VII-a să fie dispozitat de ele, să fie în una dintre demnităţile lor esenţiale. Luna, Jupiter şi Venus, dacă este posibil, să fie în sextil sau trigon una cu cealaltă, trigon e cel mai bine şi în triplicitate de apă. Asigurați-vă că ele sau oricare dintre semnificatori nu se află în semne sau părţi ale semnelor care trebuie să fie evitate, mai ales la Ascendent. Valorile semnelor sunt următoarele:

Berbec: Nefavorabil căsniciei.

Taur: Între 0° şi 19°, favorabil; în rest, e defavorabil.

Gemeni: Primele cincisprezece grade sunt favorabile, în rest e defavorabil.

Rac: Nefavorabil căsătoriei, cu excepţia căsătoriei cu o văduvă.

Leu: Favorabil, dar face ca unul dintre parteneri să îl amăgească pe celălalt cu privire la bani sau la posesiuni.

Fecioară: Nefavorabil căsătoriei, cu excepţia căsătoriei cu o văduvă. Indică faptul că soţul va muri în curând.

Balanţă: Favorabil logodnei dar nefavorabil căsătoriei.

Scorpion: Primele cincisprezece grade sunt favorabile căsătoriei cu o tânără sau o virgină, indicând faptul că ea va fi ascultătoare, bună, castă şi iubitoare. Ultimele cincisprezece grade sunt de-a dreptul nefavorabile, şi arată o femeie care este neruşinată, certăreaţă, perfidă, nestatornică, invidioasă, maliţioasă şi neascultătoare.

Săgetător: Indiferent dar cu siguranţă nu este defavorabil.

Capricorn: Primele zece grade nu sunt favorabile căsătoriei. În rest, căsătoria este favorizată, în special căsătoria cu o văduvă, şi arată că femeia va fi iubitoare şi ascultătoare, iar ea va avea puţini copii.

Vărsător: Nefavorabil. Face ca femeia să fie masculinizată şi neascultătoare.

Peşti: Favorabil. Face ca femeia să fie iubitoare şi corectă deşi cu înclinaţii spre sporovăială.

Aceste efecte sunt cele mai puternice atunci când Luna este în semnul respectiv şi, de asemenea, ele sunt simţite când Luna este pe Ascendent sau este prezentă şi Venus. Dacă Luna şi Venus sunt în semne cardinale, bucuria şi fericirea cuplului nu va ţine mult. Dacă Jupiter este într-un semn feminin şi Venus într-unul masculin, căsătoria este mai favorabilă bărbatului decât femeii; şi invers; în timp ce, dacă Jupiter sau Venus este în Casa a X-a în momentul căsătoriei, se zice că aceasta indică o naştere în viitorul apropiat. Sub nici un motiv nu ar trebui ca Luna să facă aspect cu Saturn sau cu Marte, chiar dacă este aspect favorabil, deoarece el distruge dragostea şi armonia; în timp ce aceste planete aflate în Casa a VII-a indică disarmonie datorită femeii. Dacă Luna este în combustie se zice că aceasta semnifică moartea soţului; şi, dacă Luna este plasată între 15° Balanţă şi 15° Scorpion, aceasta semnifică un final rău al căsniciei. Dacă beneficele sunt plasate în partea estică a hărţii, atunci soţul va câştiga mai mult din căsnicie dar, dacă ele sunt plasate în partea vestică, atunci soţia va avea mai mult de câştigat. Puterea sau slăbiciunea relativă a stăpânilor Ascendentului şi ai Casei a VII-a va indica dacă partenerul dominant va fi soţul sau soţia.

Dacă harta natală poate fi obţinută, atunci respectați următoarele reguli: faceţi în așa fel încât semnificatorii din harta natală a femeii să facă aspecte cu cei din harta natală a bărbatului, sau ai lui să-i dispoziteze pe ai ei, sau beneficele ei să transmită lumina la ai lui, sau să fie în recepţie mutuală de domiciliu ori exaltare cu semnificatorii lui în case benefice, fiindcă aceasta arată fericire, mulţumire şi noroc. Dacă beneficii sau planetele aspectate de benefici tranzitează Mijlocul Cerului din harta natală în momentul căsătoriei, cuplul va avea urmaşi în primul an. Dacă în harta natală stăpânul Casei a X-a este în Casa a IX-a, nu va exista concepţie în prima lună. Dacă în hărţile natale Luna unuia este în Casa a XII-a a celuilalt, persoana a cărei Lună este plasată astfel va fi subordonată celeilalte persoane. De asemenea, este subordonat acela care are stăpânul Ascendentului, Luna sau Soarele (dacă el este bărbat iar, dacă este femeie, se consideră stăpânul Ascendentului, Luna sau Venus) dispozitat de semnificatorii celuilalt sau în aspect aplicant cu ei, cu excepția unei recepţii mutuale puternice care indică prietenia. Partenerul dominant va fi acela ai cărui semnificatori natali sunt cei mai puternici şi cei mai fortificaţi prin demnități esențiale.

În căsătorie pentru câştig fortificaţi Ascendentul, stăpânul lui, Luna şi dispozitorii lor. La răsărit să fie un semn cardinal sau mutabil şi plasaţi Luna în orice semn mutabil cu excepţia Gemenilor. Stăpânul casei care conţine Luna să fie în Leu şi vedeţi ca semnificatorii principali să nu fie afectați şi să fie bine plasaţi, dacă este posibil într-o recepţie mutuală. Fortificați Casele I, a II-a, a IV-a, a X-a şi a XI-a şi stăpânii lor, sau cât mai multe dintre ele şi fortificaţi Fortuna plasând-o într-un aspect bun cu Jupiter sau cu Venus.

Conceperea unui copil

Semnificatorii principali în acest caz sunt Ascendentul şi Casa a V-a şi stăpânii lor, dar şi Luna şi dispozitorul ei. Fortificaţi cât mai multe dintre acestea şi plasați-le în semne masculine, dacă se doreşte un băiat, sau în semne feminine, dacă se doreşte o fetiţă. Dacă semnificatorii sunt egali în ceea ce priveşte sexul, uitați-vă la stăpânul orei şi la planeta spre care aplică Luna. Dacă semnificatorii sunt toți la egalitate, este posibil să se nască un hermafrodit iar, dacă semnificatorii sunt în semne duble, atunci există posibilitatea să se nască gemeni. Pentru un nou născut de sex masculin, semnele fixe să ocupe casele angulare iar Ascendentul să fie într-un semn masculin de ascensiune lungă, neatins de influenţele negative ale maleficelor. Plasaţi beneficele astfel încât să fie neafectate și puternice şi aveţi grijă ca nicio planetă malefică sau feminină să nu fie angulară. Luminătorii să fie puternici şi neafectați şi Luna să fie în aspect bun cu Soarele. De asemenea, aveţi grijă ca stăpânul Ascendentului să fie de bun augur între lunile a şaptea şi a zecea după concepţie, dacă este posibil. După părerea anticilor, orele planetare impare duc la conceperea unui copil de sex masculin, iar orele planetare pare duc la naşterea unui copil de sex feminin.

Dacă Venus şi Luna sunt slabe şi afectate, concepţia va fi întârziată. Pentru o producere rapidă a concepţiei, Luna să răsară în Balanţă, cu Racul pe Mijlocul Cerului iar Luna şi Ascendentul să fie puternice și Jupiter să fie pe cuspida Casei a X-a bine aspectat. Dacă aceasta nu se poate face, atunci plasaţi-l pe Jupiter pe cuspida Casei a XI-a sau a V-a în sextil sau în trigon cu Ascendentul, cu stăpânul lui ori cu Luna, şi plasaţi Luna sau stăpânul Ascendentului în Casa a V-a în intervalul maxim de 5° de cuspidă, în aspect favorabil cu Ascendentul.

Concepţia este întârziată dacă Luna este în Gemeni, Leu sau Fecioară, de unde aplică la Venus ori face aspect cu Marte şi nu face niciun aspect cu Jupiter.

Botezarea copiilor

Fortificaţi Ascendentul, stăpânul lui, Luna şi dispozitorul ei. Plasaţi Ascendentul într-un semn fix, cu Jupiter puternic în Casa I sau a IX-a sau în aspect bun cu cuspidele sau cu planetele din casele respective şi lăsaţi planetele din Ascendent sau din Casa a IX-a să fie benefice sau cel puţin puternice. Asigurați-vă ca Saturn şi Marte să nu fie plasați în aceste case sau să facă aspecte cu ocupanţii acestora ori cu stăpânii lor. Fortificaţi Casa a IX-a şi stăpânul ei şi plasaţi Venus şi Luna în aspect bun cu Jupiter, dacă este posibil în recepţie mutuală, sau faceți ca toate acestea să fie în conjuncţie la Ascendant ori în Casa a IX-a, şi lasaţi semnificatorii să fie în sextil sau trigon cu Jupiter sau Mercur.

Copiii şi doica

Când doica hrăneşte copilul pentru prima dată, Luna să fie în conjuncţie, sextil sau trigon cu Venus şi, dacă e posibil, să fie în Taur sau în Balanţă. Venus este cel mai bine plasată într-unul din primele şase semne, mai ales în Taur și în Rac. Aveţi grijă, de asemenea, să fortificaţi Luna, Venus şi Ascendentul din harta natală.

Pentru înţărcarea copiilor

Luna să se îndepărteze de Soare şi să nu facă niciun aspect cu acesta şi să fie în Taur sau Balanţă. Totuşi, unii autori favorizează Luna în Balanţă şi, de asemenea, în Fecioară între gradele 12 şi 25, care formează a XII-a casă lunară. Dacă Luna este într-un semn de pământ, copilului îi va plăcea să mănânce ierburi, rădăcini şi legume; dacă este în Leu, va fi consumator de carne; dacă este într-un semn de apă, va fi amator de peşte; iar, în orice alt semn, copilul nu va avea nicio preferinţă deosebită. În general, totuşi, înţărcarea este bine să fie făcută atunci când Luna este în Scorpion sau în Berbec, când se separă de Soare şi în cuadratură sau opoziţie cu Venus.

Trimiterea copiilor la şcoală

Fortificaţi Mercur, Luna şi stăpânul Casei a IX-a atât în harta natală cât şi în cea electivă. Luna să fie în conjuncţie, sextil sau trigon cu Mercur şi, dacă e posibil în Gemeni sau Fecioară. Fortificaţi Ascendentul şi stăpânul lui.

Traducere,

MONICA LAZĂR,
membră AAR

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close