Aplicatii & ConcepteSerial: Algol, interpretări contemporane (V. Grădinaru)Valeria Grădinaru

Algol, interpretări contemporane (partea I)

de VALERIA GRĂDINARU

Steaua considerată în mod absolut malefică, Algol, este asociată în majoritatea manualelor de astrologie cu tăierea capului, în sensul propriu al sintagmei (decapitare, ghilotinare), cu strangulare, cu violență, crime sau răniri grave.

Întrucât în lumea modernă nu se mai pune problema sancțiunilor cu torturi și anihilare fizică – desigur, aceste orori încă se mai petrec, iar accidente de asemenea se pot întâmpla – interpretările simbolurilor asociate acestei stele fixe necesită o oarecare ajustare.

Fără a se exclude accidentările capului sau gâtului, se are în vedere mai mult pierderea capului în sens figurat, bolile mintale sau pierderea temporară a rațiunii, ceea ce duce la incidente nefericite. Aceasta, în hărțile natale. În astrologia mundană se păstrează mai mult vechile sensuri, legate de agresiune, agresivitate, accidente grave și, conform lui Vivian Robson, furie colectivă[1]Stele fixe și constelații în astrologie, de Vivian Robson, Editura Polirom 2017, traducere de Nicoleta Eșanu, Mihaela Dicu, Mihaela Isfan și Monica Lazăr, pagina 119.

Deși nativii Taur sunt, în general, persoane liniștite, calme, răbdătoare, iată că această stea aflată în zodia lor[2]În prezent, Algol este la 26°25´ Taur. vorbește despre un temperament “refractar și brutal”[3]Idem 1. În funcție de poziționarea în hartă și de conjuncția cu o planetă (stelele fixe influențează doar dacă sunt conjuncte cu un element al hărții analizate), Algol poate vorbi însă nu doar despre evenimente malefice. Robson arată și înclinație, în situația conjuncției dintre Algol și Luminători, Jupiter, Mijlocul Cerului, spre ridicare în rang, victorie împotriva dușmanilor, izbândă.

Algol poate indica oportunități legate de ascensiunea socială, eventual în condiții aspre, dure, cumva războinice.

Medusa

Mitul gorgonei Medusa trebuie analizat cu atenție pentru a putea extrage acele semnificații adecvate epocii în care trăim.

În esență, este vorba de o suită de transformări ale elementului feminin, de la fecioara inocentă la victima agresiunii masculine, apoi la feminitatea răzbunătoare, pentru ca, în final, să devină ea însăși un factor de protecție a altora.

Medusa era preoteasa zeiței Atena, când Poseidon o violează în chiar templul în care ea slujea. Ofensată, neputându-se răzbuna pe fratele lui Zeus, zeița o pedepsește pe tânăra fată. Frumusețea ei este schimbată în urâțenie, părul bogat este înlocuit cu un mănunchi de șerpi, pe figură se remarcă țipătul iar privirea ei ucide pe oricine îndrăznește să se uite la ea.

Medusa devine un simbol al feminității răzbunătoare, agresive, amenințătoare. Este victima care se revoltă împotriva abuzatorului.

Mitul Medusei trece la ultimul nivel odată cu uciderea ei de către Perseu. Acesta o decapitează după ce însăși Atena îi sugerează un șiretlic pentru a o putea doborî pe nefericita gorgonă. Ca răsplată, Perseu îi oferă zeiței capul Medusei, care îl aplică pe propriul ei scut (din greacă avem noțiunea de egidă, în sensul de ocrotire, sprijin, protecție – sub egida = sub auspiciile, sub patronajul, cu ajutorul). Imaginea Medusei devine un adevărat talisman.

Studii de caz

Poziționarea în zodia Taurului implică, desigur, semnificații legate de corpul fizic: răniri în zona gâtului, cefei, maxilarului inferior. Meduza și-a pierdut, la propriu, capul, tăiat de Perseu. Astrologii moderni au de-a face mai mult cu pierderea capului în sens figurat, cu afectări ale sănătății mintale. Nativii cu marcaj proeminent al stelei Algol pot să fie victime ori militanți ai luptei cu astfel de maladii.

Vă propun să analizăm căteva hărți ale unor personaje marcate de influența acestei stele. Ca de obicei, începem cu doamnele!

MARIA SHRIVER (născută la 6 noiembrie 1955, în Chicago)

Face parte din celebra familie Kennedy, care a dat unul dintre președinții SUA (fratele mamei ei, Eunice). Practică jurnalismul, inclusiv de televiziune, este autoare de cărți, producător de film. A devenit prima doamnă a statului California odată cu alegerea ca guvernator a soțului ei, celebrul actor Arnold Schwarzenegger.

Fiind vorba de o nativitate cu rating AA, Ascendentul ei la 26° Taur este, fără dubiu, conjunct cu steaua Algol. Din fericire, desigur, nu a fost (din informațiile publice) victima niciunei agresiuni sau accidentări majore. Atunci, oare să nu fi funcționat deloc influența nefericitei stele fixe?

Biografia ei, coroborată cu analiza hărții natale, confirmă însă acest lucru. Vă prezint harta ei împreună cu tranzitele și progresiile secundare de la momentul primei întâlniri cu viitorul ei soț. La 15 iunie 1977 (tocmai ce absolvea facultatea), tânăra trecea printr-o perioadă de maximă intensitate a emoțiilor, având Luna progresată la 19°44 Taur. Dacă, așa cum pretind alte surse, s-ar fi cunoscut în august 1977, Luna ar fi fost progresată chiar peste Ascendent și, implicit, peste Algol. Se poate crede că și-a pierdut capul după chipeșul actor. Oricum, relația lor a durat mult timp până a fost oficializată și se pare că părinții ei au fost cei care au avut rezerve vis-à -vis de pasiunea Mariei. Când, în sfârșit, s-au căsătorit, pe 26 aprilie 1986, Venus tranzita, la 29° Taur, Ascendentul și Algol din harta ei natală. Mariajul a fost aparent reușit, atâta vreme cât Maria a fost “orbită” de comportamentul soțului… Abia când, în 2011, a aflat că fiul fostei lor menajere – adult deja și de aceeași vârstă cu unul dintre băieții Mariei – era copilul lui Arnold, a cerut divorțul.

Un alt moment când Algol a fost activat este în 2003, când Nodul Nord lunar îi tranzitează Ascendentul. Atunci află că tatăl ei ffusese diagnosticat cu boala Alzheimer și ea se implică foarte activ în acțiuni pentru sprijinirea pacienților cu aceasta boală și pentru adunarea de fonduri necesare cercetării medicale. A creat o fundație, a scris cărți și a făcut și un film The Alzheimer’s Project, difuzat pe HBO, pentru care a primit două premii Emmy.

În sfârșit, aș menționa un alt aspect interesant: Maria Shriver a găsit ca simbol al femeilor militante pe Minerva, cea care are capul Meduzei ca egidă. În 2004, fiind prima doamnă a Californiei, înființează Premiile Minerva, pentru a onora și a recompensa femeile remarcabile din California care au schimbat comunitățile, statul, țara și lumea cu curajul, înțelepciunea și puterea lor. Printre laureate se numără și Nancy Pelosi, om politic de mare anvergură care, ce credeți? are și ea Algol proeminent în hartă, conjunct cu planeta Marte…

Fără a mai intra în detalii, voi prezenta și alte figuri feminine posesoare de conjuncții ale stelei cu elemente din hărțile lor:

ISADORA DUNCAN (26 mai 1877, San Francisco), celebra balerină despre care am mai scris un articol în această revistă[4]https://www.astrele.ro/2020/10/24/flacăra-vie-a-dansului-modern-isadora-duncan/, are Pluton la 24°Taur. La ea, din păcate, se manifestă în modul cel mai brutal influența malefică a lui Algol. La 14 septembrie 1927, în timp ce se plimba pe Coasta de Azur într-o mașină sport decapotabilă, eșarfa ei cu franjuri s-a prins de roata mașinii și i-a rupt gâtul[5]https://www.astro.com/astro-databank/Duncan,_Isadora.

DEBRA WINGER (16 mai 1955, Cleveland Heights) este o actriță americană nominalizată de trei ori la premiul Oscar și laureată a numeroase distincții. Biografia oficială menționează că “la vârsta de 18 ani (…) a fost implicată într-un accident de mașină și a suferit o hemoragie cerebrală; ca urmare, a rămas parțial paralizată și oarbă timp de 10 luni, inițial i s-a spus că nu va mai vedea niciodată”[6]https://en.wikipedia.org/wiki/Debra_Winger.

Având Soarele la 25°Taur, pe cuspida Casei a opta[7]https://www.astro.com/astro-databank/Winger,_Debra, ne puteam aștepta la materializarea influenței lui Algol în accidente grave care afectează capul (hemoragia cerebrală), ochii (“ochiul Gorgonei”) și paralizia corpului. La data accidentului, Uranus îi tranzita Ascendentul, Marte intrase în primele grade ale Taurului, activându-l, iar Soarele era conjunct cu Neptun și în sextil cu Pluto. Sextilul din natal Soare cu Uranus și cu Jupiter în exaltare în Rac a influențat cu siguranță revenirea miraculoasă a tinerei fete după accident.

DIANA, prințesă de Wales (1 iulie 1961, Sandringham), are Venus la 24°23 Taur[8]https://www.astro.com/astro-databank/Diana,_Princess_of_Wales. Căsătorită din dragoste (cel puțin din partea ei) cu prințul moștenitor al Regatului Unit, a suferit dezamăgiri în relația conjugală și, ulterior, a căutat consolare  în alte relații, mai mult sau mai puțin potrivite. A decedat într-un accident auto, alături de ultimul ei iubit, Dodi Al-Fayed, la 31 august 1997. În cazul ei, pe lângă conjuncția cu steaua fixă despre care vorbim, Venus are și o aspectare dificilă: este focarul careului în T cu Luna în Vărsător și cu Uranus în Leu și face un trigon cu Saturn în Capricorn, în Casa I-a. Cu siguranță că la 29 iunie 1994, când Charles recunoaște public că nu a renunțat la Camilla, se declanșează o criză profundă, o provocare: Marte tranzita la 26°Taur pe Algol al soției lui Charles. La sfârșitul lui august 1997, Immum Coeli progresat făcea conjuncție cu Venus natală din harta Dianei…

GOLDA MEIR (2 mai 1898, Kiev), cu Soarele la 24°04 Taur. Harta ei are un rating mai slab[9]https://www.astro.com/astro-databank/Meir,_Golda dar, fiind vorba de poziția Soarelui, putem fi siguri că este conjunct cu Algol. Fiind născută într-o familie modestă, a luptat pentru poziția socială pe care a dobândit-o. “A fost descrisă drept „Doamna de Fier” a politicii israeliene cu ani înainte ca epitetul să fie asociat cu prim-ministrul britanic Margaret Thatcher”[10]Idem 9 . A condus guvernul israelian în perioade extrem de dificile politic, inclusiv în timpul războiului de Yom Kippur (1974).

EDITH PIAF (19 decembrie 1915, Paris) are Descendentul la 23°38 Taur[11]https://www.astro.com/astro-databank/Piaf,_%C3%89dith. În copilărie a fost nevăzătoare timp de trei ani, cu cataractă la ambii ochi, dar și-a recăpătat în mod miraculos vederea la șase ani[12]Idem 11 – întâlnim deci motivul ochilor/ orbirii. Sora ei, Simone Berteaut, a scris în biografia ei din 1969 că Piaf „a suferit patru accidente de mașină, tentative de sinucidere, patru cure de droguri, tratamente pentru somn, două episoade de delirium tremens, ulcere, icter, șapte operații, trei come hepatice, două crize de pneumonie bronșică și una cu edem pulmonar.” În urma accidentelor, a rămas cu dureri care au obligat-o să ia permanent calmante (alcool, analgezice se numără printre cuvintele-cheie asociate cu Algol).

Din păcate, influența malefică a stelei se confirmă și în ceea ce privește parteneriatele nativei. Iubitul ei, Marcel Cerdan, un boxer celebru în epocă, a avut un accident fatal, ea reproșându-și până la sfârșitul zilelor că a fost cauza indirectă a morții lui. Mai exact, ea se afla în turneu în Statele Unite și a insistat ca Cerdan să vină acolo. Deși acesta își cumpărase deja bilet la un transatlantic, Edith a insistat atât încât el a renunțat la călătoria cu vaporul și și-a luat bilet la avion. La 26 octombrie 1949 s-a produs accidentul aviatic, fară niciun supraviețuitor.

Cine se aseamănă…

O chestiune interesantă pe care am observat-o analizând hărți ale nativilor cu Algol pregnant: o bună parte dintre aceste persoane au afinități cu alți nativi cu Algol marcant. Iată:

– Maria Shriver s-a căsătorit cu Arnold Schwarzenegger care are Nodul Nord lunar la 29°01 Taur; una dintre personalitățile deosebit de apreciate de ea este Nancy Pelosi, cu Marte conjunct Algol. Unchiul ei, președintele John F. Kennedy avea Jupiter conjunct cu Algol.

– Debra Winger este mama lui Noah Hutton[13]https://www.astro.com/astro-databank/Hutton,_Noah, care prezintă Algol conjunct cu Luna.

– Diana, prințesă de Wales, este mama prințului William, care are și el Venus la 25°39 Taur.

– Golda Meir are Soarele conjunct cu Soarele statului al cărui lider remarcabil a fost.

– Uma Thurman (29 aprilie 1970, Boston), actriță americană, are Mijlocul Cerului la 26°Taur[14]https://www.astro.com/astro-databank/Thurman,_Uma. A interpretat, recent, rolul Meduzei în serialul Percy Jackson și olimpienii. Jucând într-un film celebru, Kill Bill, s-a accidentat destul de grav la gât. Tatăl ei, Robert Thurman, un specialist în budhism, are Saturn la 27°Taur.

– Edith Piaf este fiica artistului de circ Louis Gassion în a cărui hartă[15]https://www.astro.com/astro-databank/Gassion,_Louis observăm nu mai puțin de 7 planete în Taur, cu Soarele la 20° și Pluton la 27°. Acesta i-a fost de fapt și tată și mamă lui Edith, întrucât mama ei a abandonat-o în copilărie.

* * *

Acest articol, referindu-se la influențe ale lui Algol asupra unor personalități feminine, am să-l închei cu următorul citat pe care îl găsesc semnificativ:

“În cultura occidentală, femeile puternice au fost în mod istoric imaginate ca amenințări care necesită cucerire și control masculin, iar Medusa însăși a fost de multă vreme figura de referință pentru cei care caută să demonizeze autoritatea feminină.“ —  Elizabeth Johnston[16]https://en.wikipedia.org/wiki/Medusa

În următorul articol, vom vorbi despre Algol în hărțile bărbaților.


Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close