Semnificaţia planetelor în Astrologia mundană (partea a II-a)
În astrologia mundană sau socială, planetele reprezintă nişte arhetipuri pe care le putem înţelege extinzând trăsăturile lor de bază prezentate în astrologia natală, de la individ la grupuri mari de indivizi, clase sau pături sociale. În partea I a acestui material, v-am prezentat semnificaţiile Soarelui, Lunii, a lui Mercur şi Venus şi acum vom continua incursiunea noastră pentru a desluşi înţelesul celorlalte planete:
Marte reprezintă, într-o hartă a unei ţări sau a unui eveniment social, armata, poliţia şi, în general, forţa militară, vitalitatea şi agresivitatea unei naţiuni de la cea mai benignă până la forma sa extremă, războiul. Pe scurt, pe plan intern, Marte semnifică forţele care menţin ordinea în stat sau chiar îl conduc (dictatura militară), iar pe plan extern reprezintă duşmanii şi partea adversă într-un război. El mai desemnează şi sportivii şi, în general, bărbaţii tineri şi activi. Un Marte afectat şi/sau dominant înseamnă o politică expansionistă, de tip imperial sau colonialist, o exprimare colectivă agresivă, un climat intern de violenţă sau/şi caracterizat printr-o rată mare a infracţionalităţii. Un Marte bine poziţionat şi puternic arată o exprimare echilibrată a forţei statului, un climat competitiv, dar echitabil, de fair-play.
La nivel mundan, Jupiter semnifică religia şi instituţiile religioase; legea, instanţele şi justiţia; aristocraţia sau clasa bogată a societăţii; sistemul universitar, publicaţiile şi editurile; relaţiile diplomatice, tratatele; instituţiile bancare şi bancherii; relaţiile de comerţ internaţional. Jupiter exprimă sistemul de valori, convingeri şi credinţe al poporului respectiv, monarhia constituţională ca sistem de conducere (alături de Soare). Un Jupiter puternic arată bogăţie, un sistem bancar puternic, bunăstare pentru popor, relaţii diplomatice bune, o atmosferă de toleranţă şi optimism. Un Jupiter slab şi prost aspectat, poate arăta morală îndoielnică, convingeri religioase care frânează prosperitatea generală, intoleranţă religioasă sau de altă natură, o balanţă de import-export dezechilibrată.
Saturn reprezintă, într-o hartă a unei ţări sau într-un ingres, tradiţiile, autoritatea, ordinea şi stabilitatea, căci el controlează, ordonează şi structurează asigurând securitate materială şi stabilitate socială. El guvernează persoanele în vârstă, clădirile, minele, terenurile agricole şi solul cu bogăţiile sale. Poate reprezenta, alături de Marte, forţele poliţieneşti sau armata, mai ales atunci când ele sunt coercitive, dar şi forţele reacţionare, teama şi tot ce se opune schimbării. Saturn afectat şi slăbit poate arăta reguli precise şi rigide, dezechilibru între puteri, un caracter opresiv al statului. Saturn puternic este un semn de echilibru şi stabilitate, ceea ce poate fi benefic până la un anumit punct, căci dacă este prea dominant poate arăta anchilozare şi refuzul de a face schimbări care pot aduce progresul naţiunii. În condiţii grele, de sărăcie şi lipsuri, Saturn face diferenţa între cei care rezistă, cei care se adaptează având capacitatea de a îndura şi de a lupta pentru supravieţuire şi este, ca planetă mundană, cel mai reprezentativ pentru orânduirea capitalistă.
Planeta Uranus semnifică nevoia şi capacitatea de schimbare, grevele, revoltele şi revoluţiile, căci ea a fost descoperită odată cu manifestarea lor pregnantă în secolul XIX, prin revoluţia agrar-industrială, dar şi cu revoluţiile din Europa şi America şi care au creat premisele societăţilor moderne. Uranus reprezintă o distrugere a ordinii instalate şi menţinute cu perseverenţă de Saturn. Uneori se manifestă prin fenomene precum atacurile teroriste, căci Uranus guvernează orice mişcare sau masă de indivizi care se opun statului şi ordinii de drept. Într-un ingres, o lunaţie sau eclipsă sau hărţi ale evenimentelor importante în astrologia mundană, Uranus prost plasat şi cu aspecte nefavorabile, arată revolte, anarhie, accidente aviatice, explozii, uragane, taifunuri, cutremure, furtuni cu vânturi puternice şi tornade. Un Uranus puternic şi bine aspectat arată o societate permanent în schimbare, cu un înalt nivel al tehnologiei, toleranţă între clasele sociale şi faţă de diverse grupuri minoritare.
La nivel global sau în harta unei ţări, Neptun arată latura idealistă, utopică, ambiguă, înşelătoare sau chiar necinstită, atunci când este afectat. Neptun este cel care guvernează socialismul, atât de seducător în teorie pentru conceptul său de societate perfectă. El arată chiar nevoia colectivă de perfecţiune şi sucombă adesea în deziluzii, înşelăciuni, confuzii. Poate desemna şi un război care are la bază informaţii false, denaturate, ca şi orice scandal politic cauzat de acţiuni incorecte, necinstite. Pe plan economic, Neptun este asociat cu petrolul, gazele naturale, rafinăriile; industria de alcool şi tutun, industria filmului şi arta fotografică. Neptun afectat şi slăbit într-un ingres, lunaţie sau eclipsă poate arăta inundaţii, distrugerea barajelor, dezastre marine, tsunami, scurgeri de gaze, epidemii, fraudă sau corupţie. Un Neptun puternic, într-o temă mundană, semnifică o ţară care are o relaţie profitabilă cu marea sau oceanul, cu o industrie de pescuit sau de transport maritim dezvoltate sau având convingeri religioase puternice.
În sfârşit, Pluton semnifică toate lucrurile care sunt oarecum ascunse, într-o societate, fie că e vorba de poliţie sau serviciile secrete, de lumea interlopă sau crima organizată, de grupuri subversive. În acelaşi timp, Pluton reprezintă şi forţa regeneratoare, atunci când este asociat cu capacitatea de refacere a unei naţiuni după războaie sau calamităţi naturale, căci esenţa lui este ciclul invariabil al morţii şi renaşterii. Din punct de vedere economic, el guvernează energia nucleară, plutoniul, radiul, tungstenul, zincul şi nichelul; laserul şi razele infraroşii. Este sinonim cu conspiraţia, luptele pentru putere, cu regimul totalitar şi violent, de orice natură, cu corupţia la orice nivel şi cu războaiele interne sau de tip gherilă. Un Pluton afectat, într-o lunaţie, ingres sau eclipsă, este un indiciu de erupţii vulcanice, cutremure, deversări de petrol, incendii (alături de Marte şi Uranus, dacă au la bază explozii), războaie şi implică adesea distrugeri masive şi pierderi mari de vieţi omeneşti. Pe termen lung, Pluton poate fi însă benefic, căci el curăţă frecvent societatea, chiar dacă într-un mod dureros.
În concluzie, planetele sunt unul din cele trei instrumente principale de lucru, în astrologia mundană, alături de semne zodiacale şi case, toate fiind absolut necesare pentru a interpreta teme specifice precum: horoscoape ale ţărilor şi uniunilor de ţări; hărţi pentru revoluţii, războaie, calamităţi naturale, dezastre provocate de oameni; ingresuri, lunaţii, eclipse; eşecuri şi victorii ale umanităţii.