Top 5 articole ”Astrele” recomandate de Alexandru Păunescu
Când m-a întrebat Diana dacă pot să fac eu topul articolelor în această lună, nu aveam un nume sau un articol clar definit în minte. În ultimii ani de practică și studiu într-ale astrologiei, am realizat necesitatea întoarcerii la astrologia tradițională. Trendul ultimelor decenii aduce în față o așa-zisă astrologie psihologică cu o puternică natură seductivă pentru cei care abia încep să studieze. Doar că, în majoritatea cazurilor, astrologia psihologică foarte ușor accesibilă are la bază o „pop-psihologie” (vezi multe cărți de dezvoltare personală, sau așa se doresc a fi, care în final nu reprezintă decât o suită de truisme) care conduce, în definitiv, la o „pop-astrologie” – adică tocmai diluarea unor concepte și principii, curent cu care psihologia se ocupă de ceva vreme.
Cea mai comună cale este psihologia analitică, consolidată de Jung, după despărțirea de Freud. Eu militez pentru o întoarcere la Freud, cum militez și pentru o întoarcere la astrologia tradițională. Reducând motivarea selecției mele, vreau să punctez evidența. Veți găsi în cele ce urmează articole care au un puternic rol formator, atât ca informație cât și ca atitudine de studiu și ca exprimare.
1. ”Tranzitul sau ingresul în concepția tradițională”, de Marius Cojoc
Marius Cojoc recuperează sensul pe care îl are trecerea unei planete dintr-un semn zodiacal în altul. Mișcare absolut firească, dar care a devenit banală prin periodicitatea ei. Pe lângă aspectele ingresului, Marius punctează diferențe conceptuale între diversele tipuri de tehnici predictive. Nu pot să nu recunosc că discursul autorului seamănă cu expunerea psihanalitică, ermetic și accesibil în același timp. Conturarea unei filiații în astrologie este cu atât mai importantă acum, cu cât informațiile foarte accesibile pe internet dezrădăcinează, aduc confuzie și creează discontinuitate. Disocierea informațiilor duce apoi la o practică la fel de disociată, ne place să știm mai multe lucruri despre planete și zodii, tot citim lucruri dar nu cunoaștem care este sursa informațiilor citite.
2. „Cum facem predicții folosind Distribuțiile prin termene”, de Ioana Ispas
Dacă baza studiului astrologic este astrologia natală, astrologia previzională impune un al registru de comunicare a simbolurilor planetare și zodiacale. Este fascinant să observăm logica foarte clară a principiilor de funcționare pe care „vechile” tehnici de predicție o au la bază. Nădăjduiesc că interesul pentru redescoperirea metodelor primare se va menține la următoarele generații. Pornind de la profecții și ajungând la distribuții, vedem cum aceste tehnici se reactualizează în conformitate cu prezenta actualitate. Este important ca cineva să le utilizeze și să vorbească despre ele. Astfel, Ioana completează un gol important al literaturii autohtone prin abordarea temei, demers care este doar un început. De asemenea, alături de Marius Cojoc, Diana Spinean, Mihaela Dicu și ceilalți astrologi „tradiționaliști”, beneficiem de revitalizarea pe care astrologia o are la nivel mondial prin contribuțiile lui Benjamin Dykes, Chris Brennan, Robert Schmidt, etc.
3. ”Despre căsătorie – Dorotheus din Sidon (I)”, în traducerea Mihaelei Dicu
Întoarcerea la astrologia tradițională devine și mai evidentă acum. României îi lipsesc textele esențiale ale cadrului astrologic. Din acest motiv efortul Mihaelei Dicu de a traduce textul lui Dorotheus ajută la construirea unor piloni pentru studiul astrologiei. Este esențial ca fiecare cultură să traducă în limba ei informațiile princeps, deoarece astfel traducerea are un grad de alterare mult mai mic decât reproducerea textelor. Prin traducerea în limba română a astrologilor deveniți clasici, publicul are acces la origine, iar abia din acest punct putem spune că interesul pentru astrologia autentică chiar există. Aici am făcut trimitere la primul articol al seriei, acum nu rămâne decât să urmați calea.
4. ”Zodiile și inconştientul individual: Berbec”, de Andreea Talmazan
Nu puteam să ignor și să nu punctez interesul pentru aspectele psihanlitice ale astrologiei. Pentru mine acest drum este foarte clar, iar seria de articole ale Andreei Talmazan diminuează travaliul impus de calea nebătătorită a relației astrologie – psihanaliză. Fascinația pentru psihologie, și mai ales pentru psihologia aplicată în astrologie, conturează o imagine foarte laxă a interpretărilor. Majoritatea sunt vagi, puternic impregnate dorințele inconștiente ale practicantului și pare că vizează mai degrabă o anumită parte pozitivă. Spre exemplu, interpretările astrologiei care se află sub influența gândirii jungiene pare că pune pe seama arhetipurilor responsabilitatea individului pentru propria viață, până și despre Umbră se discută într-un mod seductiv-fantasmatic. Ceea ce psihanaliza aduce astrologiei sunt tocmai părțile intolerabile ale psihicului uman, ceea ce nu este demn, frumos, etic, moral, bun pentru conștientul și rigorile societății actuale. Omul nu e în totalitate frumos, este diurn și nocturn, în același timp, precum și benefic și malefic – la fel ca simbolurile utilizate de astrologie.
5. ”Tiparele planetare – o moștenire de familie (partea I)”, de Diana Spinean
Nu în ultimul rând, se pare că traseul astrologiei în România se dezvoltă și atinge și partea de cercetare. Un exemplu care îmbină cele două direcții menționate anterior este investigarea moștenirilor familiale. Calea a fost deschisă de Diana Spinean cu acest studiu de caz, iar membrii Cercului de astrologie Phoenix au continuat investigațiile. Pe lângă momentul reprezentativ pentru cercetarea astrologică, articolul expune și interesul pentru perspectiva interdisciplinară și lucrul în echipă. Suntem obișnuiți cu practica individuală a astrologului, care are o componentă autistă (de izolare), și tocmai din acest motiv cred că implicarea într-un efort comun împletește motivația pentru a lăsa în urmă un exemplu. Și în acest caz vă voi menționa debutul procesului prin prezentarea primului articol din serie.
Acestea fiind zise, acest top se dorește a fi o plasare a situației astrologiei din România pe harta trendurilor de bune practici și abordări. Implicit, ea este și o critică, nu prea dură, a tendinței de simplificare și diluare. Cu toate acestea, se pare că prognosticul este pozitiv. Cred că suntem pe drumul cel bun!
ALEXANDRU PĂUNESCU,
membru AAR, coordonator al Cercului Phoenix, colaborator Astrele