G-4DHF8L3Q06
Aplicatii & ConcepteEsențialeMarius Cojoc

Tranzitul sau ingresul în concepția tradițională

Foto: timlewisnm
Foto: timlewisnm

Printre tehnicile predictive folosite de astrologia tradițională se numără și tranzitul sau ingresul. Etimologic vorbind, cuvintele tranzit și ingres fac parte din același câmp semantic, în sensul în care ambele cuvinte fac referire la acțiunea de a intra, a avansa, a păși, a trece sau a traversa.

În astrologie, tranzitul definește migrația planetelor din grad în grad, respectiv din zodie în zodie. Din acest motiv, astrologul folosește expresii precum: „a intrat Jupiter în Leu” sau ”Jupiter se îndreaptă către Fecioară”.

Considerăm următorul exemplu ipotetic. Dintre cele 7 planete tradiționale, luăm ca reper planeta Saturn, planeta cu cea mai mică viteză de deplasare. Ne imaginăm conjuncția sinodică Saturn, Jupiter, Marte, Soare și Lună. În termeni relativi, în timp ce Saturn se deplasează 1 unitate, Jupiter se deplasează circa 2,5 unități, Marte circa 15 unități, Soarele circa 30 unități și iar Luna circa 390 de unități. Luna, formează la fiecare 30 unități parcurse de Soare, câte o conjuncție sinodică cu acesta. Ținem cont că punctul de observație este Pământul și că planetele se deplasează circular pe ecliptică.

Observăm că cel puțin o clasă din subdiviziunile cercului zodiacal a fost trasată pe seama ciclicității planetelor: moira sau porțiunea (1 grad), dodekatemoria sau douăsprezecimea (2,5 grade), bathmos sau pasul (15 grade) și zodia (30 grade). Astrologia nu pare să cunoască o subdiviziune a cercului zodiacal mai mică decât moira sau porțiunea.

Așadar, cercul zodiacal este format din 360 de porțiuni, 144 de douăsprezecimi, 24 de pași și 12 zodii. Observăm că 12 conjuncții sinodice Soare – Lună definesc cercul zodiacal. A 13-a conjuncție sinodică dintre cele două corpuri celeste anunță reluarea ciclului.

Aş dori să considerați următoarea clasificare într-un mod abstract: Jupiter tinde să aibă o influență generală asupra anilor, Marte și Soarele tind să aibă o influență generală asupra lunilor și Luna tinde să aibă o influență generală asupra zilelor. Fiindcă Mercur și Venus își petrec timpul în proximitatea Soarelui, le putem încadra și pe acestea cu o influență generală asupra lunilor.

Este important să înțelegem că Saturn va marca o perioadă mai lungă de timp decât Jupiter, iar Jupiter va marca, la rândul lui, o perioadă de timp mai scurtă decât Saturn, dar mai lungă decât cea a Soarelui.

Această situație ne conduce la ideea conform căreia planetele transpersonale pot fi integrate într-o clasă similară sau superioară lui Saturn. De fapt, acest lucru s-a întâmplat deja. Acesta este unul dintre motivele pentru care astrologia modernă consideră efectul planetelor Neptun, Uranus și Pluton ca fiind colectiv, respectiv unul ce marchează generații.

Nu putem folosi tranzitul Lunii pentru predicții pe termen lung, pentru simplul fapt că acesta se petrece prea des și desemnează perioade prea scurte de timp. De asemenea, nu putem folosi tranzitul lui Neptun, Uranus sau Pluton pentru predicții pe termen scurt, fiindcă acestea se mișcă prea lent și desemnează perioade prea lungi de timp.

Există tehnici predictive al căror accent cade pe dimensiunea timpului și există tehnici predictive al căror accent cade pe dimensiunea spațiului. Încerc să spun că sistemele predictive se completează reciproc, în funcție de obiectul urmărit. Nu toate sistemele predictive sunt compatibile.

În antichitate, tranzitul era folosit doar în asociere cu alte tehnici predictive. Spre exemplu, profecțiile anuale sunt compatibile cu tranzitul lui Jupiter. Una din funcțiile tranzitului era de a urmări intensificarea sau relaxarea unui eveniment.

Tranzitul este grăitor în special atunci când planeta pusă în discuție este și stăpân universal al timpului, respectiv cronocrator universal. Acest cronocrator identifică evenimentul rădăcină, care, într-un final, este intensificat sau relaxat de tranzit. Aceasta este una din cauzele pentru care unele tranzite sunt foarte grăitoare, iar altele tăcute, chiar neobservabile.

Cronocratorii superiori se identifică pe seama altor tehnici predictive. Amintesc faptul că a existat o preferință în a-i identifica prin prisma direcțiilor primare și a circumambulațiunilor Hyleg-ului.

Un criteriu de clasificare al tehnicilor predictive face referire la tipul de unități integrate. Tehnicile predictive superioare, integrează atât unități de timp, cât și unități de spațiu. Observăm că ceea ce numim eveniment, are nevoie de ambele unități pentru a exista. Nu putem identifica un eveniment știind doar timpul sau știind doar spațiul producerii acestuia.

Tehnicile predictive inferioare identifică mai degrabă unități de timp decât unități de spațiu. Există dispute în acest sens și la nivel academic. Atât profecțiile cât și tranzitele identifică cronocratori inferiori și sunt categorisite ca fiind tehnici predictive inferioare.

Revenind la tranzit, precizez că planeta care migrează se numește promisor, iar planeta sau punctul horoscopic care este tranzitat se numește semnificator. Așadar, semnificatorul stă fix pe sfera celestă și, de regulă, face referire la o planetă sau un punct horoscopic din harta natală. Promisorul se mișcă pe sfera celestă și de regulă face referire la planeta ce este direcționată împreună cu mișcarea sferei celeste, în sens diurn sau zodiacal, spre semnificator.

În cazul tranzitelor, în viziunea lui Ptolemeu, semnificatorul identifică caracterul și durata unei perioade specifice de timp. În aceeași viziune, promisorul produce o intensificare sau o relaxare în efectul acelei perioade de timp.

Dacă dorim o predicție anuală privind sănătatea nativului, putem lua în considerare profecția anuală a Ascendentului în asociere cu tranzitul lui Jupiter. Spuneam că Jupiter acoperă sfera anilor, respectiv desemnează în general, perioade lungi de timp. Cu aproximație, acesta traversează o zodie într-un an și întreg cercul zodiacal în 12 ani. Având în vedere că profecția anuală folosește anul, ca unitate de măsură pentru o singură zodie, putem vorbi despre o compatibilitate privind unitatea de timp utilizată.

Ne imaginăm următorul exemplu ipotetic. Nativul are Ascendentul în Scorpion. Prin prisma profecțiilor anuale, constatăm că Ascendentul este profectat tot în Scorpion. Presupunem că zodia Scorpionului nu este ocupată de alte planete. Așadar, Marte, ca stăpân al Scorpionului, devine cronocrator sau stăpân al anului. În cazul acestei profecții, Ascendentul transmite sau distribuie ceea ce Marte primește sau recepționează.

Marte devine un cronocrator inferior, ce poate avea autoritate asupra corpului fizic. De dragul simplității, voi implica doar doi factori: Marte și Jupiter. Potrivit teoriei ptolemaice, tranzitul lui Jupiter peste Marte natal identifică un eveniment asupra căruia Marte are autoritate. Așadar, acest eveniment va fi intensificat sau relaxat în efect de tranzitul lui Jupiter.

Aș dori să vă imaginați că ciupiți coarda unei chitare, ce produce o notă muzicală acută, scurtă și agasantă. Aceasta poate fi analogică lui Marte, respectiv sănătății nativului în anul cu pricina. Atunci când chitara se bucură de un acord muzical, respectiv de fondul altei note muzicale joase, lungi și relaxante, poate apărea armonia, sau cel puțin ameliorarea perturbației generale a notei muzicale analogice lui Marte.

Acordul, în muzică, este o combinație de cel putin 3 note muzicale interpretate simultan. Am făcut analogia considerând doar două note muzicale dar să știți că, de obicei, Semnificatorul se găsește în relație cu cel puțin 2 Promisori, unul de care se separă și unul la care aplică.

Astfel, tranzitul lui Jupiter peste Marte natal poate indica un eveniment favorabil al anului, eveniment ce anunță vindecarea corpului fizic. Consider că și grecii au înțeles ceva similar, atunci când au pus în discuție intensificarea și relaxarea unei perioade specifice de timp. În cărțile clasice, tranzitul lui Jupiter peste Marte era văzut ca un tranzit favorabil nativului.

Tranzitul lui Jupiter ar fi fost favorabil în relație cu Marte natal, chiar dacă Jupiter ar fi format o figură diametrală (opoziţie) sau tetragonală (careu) cu acesta. Ultima figură tetragonală formată în relație cu Marte, foarte probabil, ar fi marcat intensitatea maximă a evenimentului.

Potrivit teoriei, dacă rolurile ar fi fost inversate, respectiv dacă Jupiter era cronocrator sau stăpân al anului, tranzitul lui Marte peste Jupiter natal putea indica un moment nefavorabil al anului, moment ce anunța vătămarea corpului fizic. În cărțile clasice, tranzitul lui Marte peste Jupiter era văzut ca un tranzit nefavorabil nativului.

Spuneam că Marte acoperă sfera lunilor, respectiv desemnează, în general, perioade mai scurte de timp decât Jupiter. Cu o aproximație dură, Marte traversează o zodie în 2 luni și întreg cercul zodiacal în circa 2 ani. Profecțiile lunare sunt compatibile cu tranzitul lui Marte. Din moment ce profecțiile lunare trasează subperioadele profecțiilor anuale, putem vorbi și despre o compatibilitate între profecțiile anuale și tranzitul lui Marte.

Saturn este singura planetă tradițională ce depășește unitatea de timp de 1 an, alocată traversării unei zodii pe seama profecțiilor anuale. Această situație poate să indice faptul că tranzitul acestei planete trebuie luat în considerare necontenit.

În exemplul enunțat am corelat 3 hărți: harta natală, harta profecției anuale și harta tranzitului. Harta profecției poate fi considerată o derivare a hărții natale. Harta profecției există doar în raport cu harta natală. Acestă situație poate indica faptul că semnificatorul este purtător de informație natală.

Harta tranzitului este de sine stătătoare și nu ține cont de harta natală. Acestă situație poate indica faptul că promisorul nu este purtător de informație natală, ci doar de informație mundană. Totuși, o excepție pare să se producă atunci când promisorul se identifică cu un cronocrator superior. În această situație specială, influența externă produsă de tranzit pare să fie mult mai ușor internalizată de nativ. Nu exclud posibilitatea, ca în această situație specială, să se formeze un canal prin care informația mundană este integrată direct în viața nativului.

Amintesc că, într-o astfel de predicție, trebuie să țineți cont de analiza temeinică a tuturor celor 3 hărți și, desigur, de identificarea cronocratorilor superiori. Acestă expunere este o simplificare standard menită să ajute la înțelegerea modului în care se poate lucra cu un tranzit și nu este un epilog. Subiectul rămâne deschis. Vă recomand să aplicați noțiuni de astrologie tradițională pentru a integra conceptele prezentate: sistemul de case pe semne întregi, stăpânii tradiționali ai zodiilor, etc.

Conceptele enunțate, deși nu acoperă întreaga procedură, ar trebui să ne ridice diverse semne de întrebare. Ce indică un tranzit? Folosim tranzitele fiindcă sunt eficiente sau fiindcă sunt cel mai ușor de înțeles? Ce ne indică diferit un tranzit față de o profecție anuală? Dar față de o revoluție solară?

Cu stimă,
MARIUS COJOC

marius-cojoc-autor

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close