Ancuta CatrinoiuEsențialeSerial: Ghidul începătorului - V. Robson (A. Catrinoiu)Traduceri

Ghidul începătorului în astrologia practică, de Vivian E. Robson. Cum să interpretezi un horoscop. Aspectul fizic

Extras din ”A beginner’s Guide to Practical Astrology” de Vivian E. Robson, publicată pentru prima dată în 1931 și republicată în 2010 de Astrology Classics, The Astrology Center of America.

Partea a III-a – Cum să interpretezi un horoscop

Capitolul XVII – Aspectul fizic

Factorii principali în descrierea aspectului fizic sunt Ascendentul şi planeta de la Ascendent, dacă există. Informații despre trăsăturile specifice pentru fiecare semn şi planetă în parte, dar şi despre cele date de combinațiile dintre ele, se regăsesc în capitolele anterioare1 şi nu avem prea multe de adăugat aici. Ele formează baza şi indică tipul general de constituție. Uneori, aceste informații ne sunt suficiente, fiind remarcabil de precise, dar adesea sunt alterate de poziția în semn a planetei guvernatoare2 şi de orice aspect strâns la gradul Ascendentului. Astfel, Marte în aspect strâns cu Ascendentul dă, de regulă, păr roșcat, iar Saturn, negru. Câteodată, dacă Saturn se află la două sau trei grade distanță de aspectul exact, părul se va închide la culoare în tot atâția ani de la naștere.

Poziția guvernatorului este foarte importantă, mai ales când Racul este la Ascendent sau unul dintre celelalte semne de apă. Modificările sunt sugerate de semnul care îl conține pe guvernator. Astfel, un Ascendent într-un semn de statură medie poate pierde în înălțime dacă guvernatorul său este într-un semn scund şi vice-versa. Dacă la Ascendent este Racul şi Luna se află în Taur, trupul va tinde să fie scurt şi îndesat, în timp ce cu Luna în Gemeni acesta tinde să fie mai înalt şi mai slab decât normal. Ca regulă, semnul care conține planeta guvernatoare poate fi detectat în înfățișare chiar și atunci când în hartă nu iese în evidență prin altceva; la fel poate fi detectat orice alt semn care conține trei sau mai multe planete.

Descrierea înfățisării nativului nu este deloc o treabă ușoară, recomandarea fiind să studiați horoscoapele persoanelor faimoase în corelație cu fotografiile lor. În următoarea listă găsiți numele câtorva personalități născute cu Ascendentul în diverse semne3 :

Berbec: Regele George al V-lea al Angliei, președintele SUA Woodrow Wilson, Girolamo Savonarola, Carmen Sylva, regina României, Rudolph Valentino, Annie Besant.

Taur: ducesa de York4, președintele SUA Herbert Hoover, Pierpont Morgan, președintele SUA George Washington, regina Maria a Scoţiei.

Gemeni: regina Victoria, ducele de Gloucester, președintele Germaniei Friedrich Ebert, Richard Wagner, Alfred Tennyson, Dante Alighieri.

Rac: ex-kaizerul Wilhelm al II-lea, Generalul Ferdinand Foch, sir Henry Rider Haggard, sir James Matthew Barrie, Rudyard Kipling, Aldous Huxley, George Byron.

Leu: prințul George5, Ramsay MacDonald, regele George al III-lea al Angliei, regele Carol I al Angliei, Otto Bismarck, Betty Nuthall.

Fecioară: prințesa Mary a Marii Britanii6, regele Albert al Belgiei, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei, regele Iacob I al Angliei , președintele SUA Calvin Coolidge, contele de Balfour7, Gloria Swanson, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin.

Balanță: ducele de York8, contele de Harewood9, împăratul Franz Josef al Austriei, Thomas Hardy, Generalul Bramwell Booth.

Scorpion: regina Alexandra a Marii Britanii, ex-regele Manuel al Portugaliei, Benito Mussolini, Winston Churchill, Philip Snowden, John Burns, Thomas Edison, Charles Dickens.

Săgetător: regele Edward al VII-lea al Marii Britanii, regele Haakon al Norvegiei, Președintele SUA Abraham Lincoln, Charles Lindbergh.

Capricorn: prințesa Elisabeta de York, președintele german Paul von Hindenburg, Contele de Haig10, William Gladstone.

Vărsător: Mary de Tek, regina Angliei , prințul de Wales11, David Lloyd George, lordul Baden-Powell12, Robert Louis Stevenson, John Ruskin, Jackie Coogan.

Pești: președintele SUA Warren G. Harding, contele de Rosebery13, contele de Roberts14, H. G. Wells.

Nota redacției: ceea ce urmează este o compilație realizată din partea a II-a a cărții lui Robson, din fragmente care tratează aspectul fizic potrivit fiecărei planete (cap. X) și zodii (cap. XI).

Următoarele descrieri ale aspectului fizic sunt valabile atunci când planetele și semnele se află la Ascendent (…) Niciuna dintre ele nu trebuie luată ca atare, fără a ține cont de ansamblul horoscopului, care o poate susține sau contrazice.

Soarele – atletic, cu fața rotundă, capul mare, oasele mari, tenul proaspăt, părul deschis la culoare şi fin, ochii albaștri sau cenușii.

Luna – scund, dolofan, cu fața lată și pieptul larg, părul șaten, pielea de culoare deschisă, ochii cenușii și privirea galeșă.

Mercur – înalt, slab, cu membrele lungi, cu părul şi ochii de culoare închisă, tenul măsliniu.

Venus – cu forme generoase, scund, cu obrajii plini, fața zâmbitoare, părul șaten-deschis și mătăsos, ochii albaștri sau căprui, tenul luminos.

Marte – de înălțime medie, viguros, cu oasele mari, ochii căprui-verzui și bine definiți, sprâncenele proeminente, părul roșcat, deschis la culoare sau negru.

Jupiter – bine clădit, demn, cu fața ovală, fruntea înaltă, părul șaten sau castaniu, ochii albaștri sau căprui, tenul proaspăt.

Saturn – adus de spate, slab, cu nasul şi urechile mari, părul închis la culoare sau negru, tenul palid sau pământiu, ochii adânciți în orbite.

Uranus – înalt, uscățiv, cu aspect aspru și trăsături bine definite, cu părul şi ochii de culoare închisă, iar tenul deschis.

Neptun – înălțime medie, delicat, moale, cu fața suplă, cu aspect nervos sau încordat și mirat, cu părul mătăsos, ochii visători, tenul luminos.

Berbec – de înălțime medie sau peste, subțire, cu gâtul lung, fața osoasă și pomeții înalți, bărbia îngustă, părul aspru sau sârmos, de culoarea nisipului sau foarte închis, sprâncenele dese, ochii cenușii sau gri-căprui.

Taur – scund sau de statură mijlocie, masiv, adesea adus de spate, cu gâtul gros şi scurt, fruntea bombată, buzele pline, nările bine conturate, maxilarul puternic, părul închis la culoare şi adesea ondulat, ochii mari, negri.

Gemeni – înalt, zvelt, cu brațe, degete, mâini şi picioare lungi; nas lung şi drept sau ca ciocul de pasăre, ochii căprui, părul închis la culoare, tenul deschis sau rozaliu.

Rac – de înălțime medie, cu tendință spre corpolență, adesea robust în partea superioară a trupului, cu fruntea lată, fața rotundă și obrajii plini, cu bărbie dublă la vârsta mijlocie, cu nasul scurt și câteodată proeminent sau ieșit din comun, cu mersul defectuos sau legănat, ochii cenușii sau albastru deschis, părul foarte închis sau șaten-auriu, tenul deschis.

Leu – înalt, drept, lat în umeri, bine clădit, cu oase mari, capul complet rotund, părul deschis la culoare şi fin, ochii cenușii sau cu reflexe chihlimbarii, ten cuperozic.

Fecioară – de talie mijlocie sau peste medie, cu fruntea înaltă, cu aspect îngrijit și rezervat, nu prea gras, cu nasul drept, ochii cenușii sau albaștri, părul închis la culoare și lipsit de volum, tenul închis la culoare.

Balanță – înalt, binefăcut, suplu, dar corpolent spre mijlocul vieții, cu fața rotundă, nasul lung şi drept, cu trăsături armonioase, mâinile şi degetele scurte şi pline, ochii albaștri sau căprui, părul șaten, mătăsos, tenul sănătos, dar odată cu vârsta tinde să devină rumen sau să facă coșuri.

Scorpion – de statură medie, cu trupul adesea compact sau masiv, cu fața plină dar, uneori, cu trăsături acviline, cu sprâncene proeminente, ochi negri și privire intensă sau, câteodată, cu ochi mici și strălucitori, ca ai păsărilor, cu păr des şi închis la culoare, adesea cârlionțat.

Săgetător – înalt, zvelt, binefăcut sau uneori adus de spate, cu fața lungă sau ovală, cu fruntea bombată, ochii cenușii, albaștri sau căprui, părul șaten sau de culoarea alunei, rărindu-se la tâmple, tenul sănătos.

Capricorn – de statură medie, uscățiv, osos, cu trăsături proeminente, nasul lung, bărbia îngustă, gâtul subțire, ochii închiși la culoare, părul negru şi rar, barba rară.

Vărsător – de înălțime medie sau înalt, bine construit, cu fața ovală sau prelungă, părul șaten sau blond, ochii albaștri, tenul sănătos şi luminos.

Pești – scund, adesea adus de spate, supraponderal, cu ochii mari și umezi, albaștri sau de culoare închisă, cu membrele mici şi scurte, părul bogat și închis la culoare, tenul deschis.

Traducere din engleză: ANCUȚA CATRINOIU
Note de MIHAELA DICU

 1. Autorul se referă la capitolele X, XI și XII. În acest articol se regăsesc fragmente din capitolele X și XI.
 2. Se referă la planeta care guvernează semnul Ascendentului.
 3. Pentru acuratețe, recomandăm consultarea bazei de date AstroDataBank
 4. ”Ducesă de York” este un titlu de noblețe, nu un nume. De-a lungul istoriei, până azi, au purtat acest nume zece nobile din Marea Britanie. Autorul se referă la lady Elizabeth Bowes-Lyon, mama reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii, care a trăit între 1900 și 2002, cea care purta titlul în momentul scrierii cărții (1931).
 5. Prințul George (1902 –1942) a fost al patrulea fiu al regelui George al V-lea.
 6. Prințesa Mary (1897 – 1965) a fost fiica regelui George al V-lea.
 7. ”Conte de Balfour” este un titlu de noblețe. Autorul se referă la Robert Balfour, al 3-lea conte Balfour (1902–1968), care deținea titlul în momentul scrierii cărții.
 8. Regele George al VI-lea al Marii Britanii, tatăl reginei Elizabeta a II-a, care la vremea scrierii cărții era duce de York. A devenit rege în 1936.
 9. Henry Lascelles, al 7-lea conte de Harewood (1882 –1947), devenit conte în 1929.
 10. Douglas Haig, primul conte de Haig (1861-1928) a fost un feldmareșal britanic, din Primul Război Mondial. Titlul a fost creat și i s-a acordat în 1919, în onoarea meritelor sale deosebite din timpul războiului
 11. Prinț de Wales” este un titlu de noblețe acordat în mod tradițional moștenitorului tronuluii Marii Britani. La vremea scrierii cărții, prinț de Wales era cel ce avea sa devină mai târziu regele Eduard al VIII-lea al Regatului Unit (1894-1972). Edward al VIII-lea a devenit rege în 1936 și a abdicat în același an. Actualmente, Prinț de Wales este Prințul Charles.
 12. Robert Baden-Powell, primul baron de Baden-Powell (1857 –1941), a fost general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor. În 1921 s-a creat titlul de baronet de Baden-Powell, care i s-a acordat pentru meritele deosebite în carieră, iar în 1929 a fost înnobilat cu titlul de baron de Baden-Powell.
 13. Autorul se referă la Harry Primrose, al 6-lea conte de Rosebery (1882 –1974), politician britanic.
 14. Frederick Roberts, primul conte de Roberts (1832 –1914), a fost un celebru general britanic din epoca victoriană. Fiul său a murit în luptă în 1899, în cel de-Al Doilea Război al Burilor, așa că nu a mai existat un alt conte de Roberts.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close