V.I.P.Valeria Grădinaru

O pereche de aur: Ilie Năstase & Jimmy Connors

În viața unui om relațiile sentimentale și cele maritale ocupă un loc esențial, dar pot să nu fie dominante în sfera sa relațională. În contemporaneitate, când profesia, jobul reprezintă o preocupare majoră atât pentru bărbați cât și pentru femei, este de așteptat ca relațiile de pe acest palier să devină foarte importante.

Am ales să analizez o relație partenerială între doi “monștri sacri”, doi profesioniști de top ai sportului alb: Ilie Năstase și Jimmy Connors.

I. Echipa de tenismeni, un cuplu cu specific bine determinat

O relație profesională pe durata pregătirii unor turnee diferă, desigur, de alte tipuri de relații interumane: este limitată în timp, dar și în spațiu, partenerii se întâlnesc și caută să formeze o echipă în scopul obținerii unui rezultat scontat, fără a avea importanță modul lor de viață din afara terenului de sport, atâta vreme cât se respectă, desigur, anumite standarde generale. Compatibilitatea între membrii unei echipe este însă foarte importantă atunci când este vorba de campioni, de echipe care țintesc performanța.

Criteriile care sunt urmărite de antrenori în formarea sportivilor de succes sunt: fizicul, tehnica potrivită, mentalul și tactica de joc. Cel puțin două dintre aceste criterii, respectiv fizicul și mentalul jucătorului, pot fi analizate prin prisma instrumentelor astrologice, astfel încât formarea unei echipe cu șanse reale de victorie să fie mai ușor de stabilit.

Esențial este un fizic puternic, apt pentru a rezista antrenamentelor și competițiilor dure. Sportivul nostru are Ascendentul în Leu, un Semn de Foc foarte dotat pentru mișcare, sport, competiție. Guvernatorul său se află în Semn adiacent, nu-l ajută foarte mult, în schimb Jupiter, ca semnificator al succesului, șansei, în aspect favorabil la Ascendent, contribuie la a-l pune în valoare. Marte, important ca semnificator al acțiunii, al forței, se află în Fecioară, deci este peregrin, dar face aspecte dinamice cu Uranus, planetă a acțiunii bruște, neașteptate, electrizante, și cu axa Nodurilor.

Ceea ce contribuie decisiv la calitățile de jucător ale acestuia este conjuncția Pluton-Mercur, simultan conjunctă cu Ascendentul și în cuadratură la Mijlocul Cerului. Mercur conferă rapiditate, agilitate, reflexe bune de joc; în combinație cu Pluton, dă capacitate de “a fi în priză”, de a lupta pentru fiecare minge, de a face față provocării. Poziționarea în Leu a acestei conjuncții este un mare atu. Năstase are pasiunea competiției, simte nevoia să-și demonstreze valoarea, să se autodepășească.

Evident, Soarele, ca manifestare a voinței de afirmare, este foarte important în ecuație; poziționarea sa în Rac pare a nu fi prea fericită, dar îi conferă acea iritabilitate, nervozitate, nevoie de a “refula” care i-a adus porecla de “Nasty”. Psihicul său este echilibrat (Soare trigon Luna) și temperat cumva de conjuncția cu Saturn, care adaugă un plus de determinare, de hotărâre.

Jimmy Connors are Ascendentul în Scorpion, care, într-adevăr, nu pare a fi foarte ofertant pentru sportivi. Dar să nu uităm că Scorpionul este guvernat de Marte și este expert în precizia loviturilor pe care le dă, și la propriu și la figurat. Marte nu este nici la el conectat direct cu Ascendentul, dar se află în Casa întâia și, la fel de important, este poziționat în Săgetător. O altă “bilă albă” este conexiunea sa, chiar și tensionată, cu Soarele. Soarele în Fecioară în aspect favorabil cu Ascendentul în Scorpion determină puterea sportivului de a se afirma, încrederea în sine, anduranța, perfecționismul.

Conjuncția Pluton-Mercur o regăsim și în harta natală a lui Jimmy Connors, tot în Leu, la doar 4° de Mijlocul Cerului. Această “semnătură astrală” comună partenerilor i-a ajutat enorm la concentrare în timpul jocului, la atitudinea mentală de învingător, la luarea rapidă a deciziilor.

II. Profilele relaționale și sinastria partenerilor

Amândoi sportivii au nevoie de relații stabile, calme, de durată (Descendentul ambilor în Semne Fixe). În cazul lui Ilie Năstase, aspectul favorabil cu Uranus, guvernatorul modern al Descendentului, îi oferă ușurința de a relaționa cu persoane deosebite, originale, extravagante sau pur și simplu diferite de contextul cultural din care provine (să nu uităm cât de diferiți erau considerați est-europenii de occidentali, până după anul 1989). Comunicarea cu ceilalți este importantă (Mercur opoziție la Descendent), deși nativul simte nevoia să-și impună punctul de vedere (Mercur în Leu și conjunct cu Pluton).

Jimmy Connors este deschis ideii de a colabora, de a se implica în echipă (Soarele în aspect favorabil la Descendent). Faptul că are planeta expansiunii și evoluției sociale, Jupiter, în Casa a șaptea nu face decât să-l ajute. Interesant că Luna lui, la 19° Vărsător, se află pe Descendentul lui Năstase. Probabil, având în vedere și diferența de vârstă, Ilie Năstase a simțit nevoia să-l “protejeze”, să-l “patroneze” în sensul bun, pe mai tânărul său coechipier.

Că cei doi au avut o relație îndelungată, dincolo de evoluția împreună pe teren și dincolo de încheierea vieții competiționale, o atestă faptul că au menținut prietenia și în “viața civilă”, dacă putem spune așa, iar Năstase a devenit nașul de botez, în anul 1979, al fiului lui Connors.

O sinastrie splendidă, în felul ei:

Axele hărților lor sunt conjuncte, cu Ascendentul și Mijlocul Cerului lui Connors pe Fundul Cerului și Ascendentul lui Năstase, iar axele Nodurilor Lunare ale lui Jimmy Connors se suprapun la grad perfect peste axa Ascendent-Descendent a lui Ilie Năstase. În special aceasta din urmă, mă refer la conjuncția la grad perfect între Nodul Sud al lui Connors și Ascendentul lui Năstase, sugerează o conexiune “pre-definită” și o relație apropiată, intensă, importantă.

Planetele acțiunii bruște, Marte și Uranus, sunt aspectate reciproc: Marte (16° Fecioară) al lui Năstase în sextil la Uranus (17° Rac) al lui Connors; și invers: Marte (3° Săgetător) al lui Connors în opoziție de Semn cu Uranus al partenerului său; de asemenea, Soarele unuia este conjunct cu Uranus, respectiv cu Marte, al celuilalt. Ei și-au putut corela mișcările fără greutate, au avut același ritm de joc, în situații în care orice ezitare între coechipieri ar fi putut compromite rezultatul.

Mișcările brațului și mâinii (Mercur) sunt perfect coordonate și supuse autocontrolului (Mercur conjunct Pluton). Această conjuncție Mercur-Pluton în Leu, la amândoi sportivii, a contribuit enorm, cred eu, la capacitatea lor de a lua decizii rapide în momente critice, la păstrarea focusului, a concentrării, la puterea lor de a nu ceda sub presiune.

Modul cum înțelegem să ne stabilim strategiile, stilul de a rezolva problemele se află în legătură cu poziția asteroidului Pallas; acesta se află în Semne Cardinale, în cuadratură: la 1° Capricorn la Ilie Năstase și la 5° Berbec la Jimmy Connors, ceea ce s-ar putea traduce prin “cea mai bună apărare este atacul”!

Ca sportivi de top, angrenați în situații provocatoare, ar mai fi un element astrologic care merită analizat: Partea Norocului (Pars Fortunae). Pars Fortunae indică ce atitudine trebuie să aibă nativul pentru a simți că are oportunități, pentru a se simți norocos (vezi: https://www.astrele.ro/2016/11/23/părțile-arabe-partea-i/); ei bine, Ilie Năstase are Partea Norocului la 16° Berbec, iar Jimmy Connors la 19° Berbec, practic conjuncte. Pentru amândoi, oportunitate înseamnă să acționeze, să nu piardă ocazia, “să ia fața“ adversarului, să-și asume riscuri. Atitudine de campion!

III. Victorioși  în turnee de Grand Slam

Ilie Năstase a câștigat proba de dublu la trei din cele patru turnee mondiale de Grand Slam: în 1970 la Roland Garros cu Ion Țiriac, în 1973 la Wimbledon cu Jimmy Connors și în 1975 la US Open, tot cu Jimmy Connors.

Să aruncăm o privire asupra contextelor astrale în care s-au petrecut aceste evenimente, luând ca reper harta cuplului sau harta compusă Davison:

Wimbledon, 1973

Cu Marte al zilei în aspect dinamic la Marte al cuplului (cuadratură în Semne Cardinale) și Soarele zilei conjunct cu același Marte și în cuadratură la axa Nodurilor Lunare, cu Jupiter aplicând spre o opoziție la Soare-Pluton al celor doi, înțelegem că momentul a fost unul propice evoluției lor la maximum de potențial. Conjuncția în curs de perfectare în acea zi între conjuncția lor Uranus-Mercur și axa Nodurilor lunare în tranzit, și Luna cu Uranus peste axa Nodurilor lor, sugerează surpriza, faima, popularitatea de care s-au bucurat. 

Vreau să remarc și aspectul hărții lor compuse: jumătate din planete se îngrămădesc în Casa a șasea, a muncii, subliniind chiar natura relației: una profesională. Ascendentul la 27° Pești poate sugera caracterul temporar al relației, care avea să se “dizolve” la un moment dat, sensul formării echipei fiind atingerea unor performanțe.

U.S. Open, 1975

Tranzitele perioadei de început de septembrie 1975 formează aspecte care validează norocul, șansa fructificării potențialului lor: Jupiter în aspect dinamic la Jupiter al cuplului; Jupiter (24° Capricorn) al lor este în aspect favorabil cu axa Nodurilor lunare a zilei și reciproca: Jupiter în tranzit la 23 °Berbec este conjunct cu axa lor Nodală.

Marte al lor (12° Rac) formează sextil la Soarele zilei (14° Fec.); Marte în tranzit la 13° Gemeni se află în sextil la conjuncția lor Soare-Pluto: acțiunea este perfect coordonată cu voința, cu succesul (Soarele).

Tranzitele uraniene le accentuează dinamismul, prezența de spirit, vitalitatea: Uranus în tranzit aplică spre un aspect favorabil (trigon) la Uranus al lor în Rac și face un aspect dinamic la Ascendentul cuplului.

Conjuncția lor Marte-Uranus în Rac formează o cuadratură la Mercur-Pluton în tranzit.

Aspectul care a avut o importanță majoră, după părerea mea, în contextul ambelor momente astrale ale victoriilor echipei, a fost tranzitul planetar Pluton-Mercur:

  • la 7 iulie 1973, Mercur (3° Leu) dezvoltase un sextil la Pluton (1° Balanță);
  • la 7 septembrie 1975, Mercur la 10° Balanță se afla într-o conjuncție separantă cu Pluton.

Perechea planetară care era “motorul” funcționării perfecte, atât fizic cât și psihic, a fiecăruia dintre cei doi campioni, Mercur-Pluton în Leu, a rezonat, în ambele situații, cu tranzitele astrale ale momentelor.

Principiile fundamentale ale astrologiei, în acest caz mă refer la sincronicitate, la Legea Rezonanței, s-au verificat pe deplin.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close