Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Michael Caine – eleganţă britanică sub semnul Peştilor

Cinematografia britanică a dobândit notorietate mondială prin nume de actori precum Laurence Olivier, Anthony Hopkins, Gerald Butler, Kristin Scott-Thomas sau Emma Thompson. Fiecare dintre aceşti artişti a performat în filme de producţie engleză (autohtonă), dar mai ales în realizări cinematografice hollywood-iene, căpătând astfel o notorietate universală. În galeria acestor nume de succes poate fi înscris, cu o totală îndreptăţire, şi Michael Caine.

Cel care este cunoscut în prezent ca actorul de succes Michael Caine s-a născut sub numele de Maurice Joseph Mickelwhite jr., la data de 14 martie 1933, ora 10:10, în Rotherhithe (cartier din sudul Londrei), Marea Britanie. Părinţii săi au fost Maurice Joseph Mickelwhite Sr., care era comerciant de peşte, şi Ellen Frances Marie Burchell, care a fost bucătăreasă şi menajeră. Maurice jr. are şi un frate vitreg mai mare, din partea mamei, numit David William Burchell, dar şi un frate mai mic, Stanley Micklewhite.

În harta natală a lui Maurice jr. descoperim un nativ Peşti cu Ascendent în Gemeni. Soarele din Peşti îl semnifică pe tatăl său, Maurice Micklewhite Sr., şi activitatea sa de comerţ cu peşte. Luna din Balanţă o indică pe mama lui Maurice jr., dar şi ocupaţia acesteia: Luna din casa a V-a (casă de foc) semnifică activitatea în domeniul culinar, folosind surse de foc (plite, sobe, aragaze, etc.). Mergând pe firul dispozitorilor, identificăm și activitatea de menajeră a mamei: Luna este guvernată de Venus din Peşti, care este, la rândul său, guvernată de Jupiter şi Neptun din Fecioară, zodie corelată cu această activitate. În plus, planetele din Fecioară sunt împreună cu Marte (planeta armelor albe, a obiectelor tăioase și surselor de foc), guvernatorul casei a VI-a, a serviciului.

Casa a III-a, a rudelor colaterale, este plasată în semnul Leului, iar guvernatorul este chiar Soarele din Peşti (semn dual), semnificând astfel pe cei doi fraţi. În plus, Neptun din casa a IV-a (a originilor) semnifică venirea sa pe lume într-o ţară insulară (Neptun este corelat cu insulele), cum este Marea Britanie.

Maurice jr. a fost crescut şi educat de părinţii săi în credinţa protestantă. Familia Micklewhite a fost serios afectată de distrugerile provocate de al doilea război mondial. În intervalul 1940 – 1941 germanii au realizat puternice bombardamente asupra Londrei, iar familia Micklewhite a fost una dintre cele evacuate din acest oraş. Ei au fost relocaţi în localitatea King`s Lynn, în apropierea oraşului Norfolk. Micklewhite Sr. a luptat în marele război, fiind demobilizat în 1945. Ei au revenit în Londra după încheierea ostilităţilor.

Maurice jr. a absolvit în 1944 studiile primare la Hackney Downs School, continuând apoi studiile gimnaziale la Wilson`s Grammar School, pâna la vârsta de 16 ani. După aceea, el s-a angajat ca şi curier şi figurant la nişte companii de film, care îşi aveau sediul în Londra. În 1952 Maurice jr. a fost recrutat de armata britanică, în cadrul serviciului militar obligatoriu. A făcut parte din batalionul Puşcaşilor Regali, fiind detaşat pentru o misiune în Germania. A urmat apoi implicarea sa în războiul din Coreea, care l-a marcat, dar i-a adus şi un semnificativ simţ al disciplinei, datoriei şi apartenenţei.

Tot acest parcurs poate fi regăsit în harta astrală natală a artistului. Casa a IV-a (a familiei de origine şi locuinţei) este plasată în Leu şi Fecioară (semn mobil), şi regăsim aici planetele Marte, Neptun şi Jupiter, ceea ce semnifică o familie afectată de război (Marte în casa a IV-a, în opoziţie cu Venus din Peşti), familia refugiată din cauza războiului (Marte în conjuncţie cu Neptun, în casa a IV-a), reşedinţă familială instabilă (casa a IV-a în Fecioară, semn mobil; Soare, guvernator al casei a IV-a, în Peşti, semn mobil), reşedinţă în zone marginale (Neptun în casa a IV-a).

Perioada de activitate la companiile cinematografice britanice este indicată de plasarea lui Marte, guvernator al casei a VI-a (a muncii), în Fecioară, specifică pentru o muncă de tip “om bun la toate” (care include şi curieratul şi figuraţia). Perioada de activitate în armată este indicată de acelaşi Marte din Fecioară, care este guvernat de Mercur din Berbec (de fapt, cele două planete se află în recepţie mutuală), semn al războiului. Acest Mercur din Berbec şi casa a XI-a (a relaţiei cu grupurile) i-a adus acel sentiment de apartenenţă la un grup puternic şi combativ, precum şi nevoia de disciplină din cadrul ierarhiei militare.

Preocupările artistice ale lui Maurice jr. au început în perioada serviciului militar, când făcea parte dintr-o trupă de actori amatori a armatei. Trupa respectivă oferea momente de relaxare, încântare şi bună dispoziţie personalului militar britanic, atunci când nu se aflau în misiuni, aplicaţii sau perioade de alarmă.

După încheierea stagiului militar şi revenirea la viaţa civilă, Maurice jr. a aderat la o companie de teatru, ca actor începător. Prima companie la care a activat a fost Horsham Westminster Repertory Company, adoptând numele de scenă Michael White. S-a transferat apoi la Lowestoft Repertory Company, o altă companie teatrală, care îşi avea sediul în Suffolk. În 1954 a avut şansa, pe care a fructificat-o, de a deveni actor în Londra (căci până atunci jucase doar în oraşe provinciale). A fost necesar, în acel moment, să îşi schimbe numele de scenă, şi astfel a devenit Michael Caine (inspirat fiind de filmul american de succes “Revolta de pe Caine”, care era în vogă în 1954). În cadrul teatrului londonez a jucat mai multe roluri şi a realizat chiar şi un turneu, de aproximativ patru luni, prin Marea Britanie şi Irlanda.

Michael Caine a fost coleg de scenă cu Peter O`Toole, dar îl avea ca model pe actorul american Humphrey Bogart.

În 1956, Michael Caine a făcut pasul către cinematografie, fiind distribuit în filmul „A Hill in Koreea”, în care a interpretat rolul unui soldat. În acelaşi an, actorul a început să fie distribuit în roluri episodice din seriale de televiziune, debutând în „The Adventures of Sir Lancelot”, în care l-a interpretat pe cel de-al treilea cavaler. Din acel moment, cariera de actor de teatru, film şi televiziune a lui Michael Caine a continuat decenii la rând, până în prezent.

Evoluţia sa artistică a continuat prin numeroase roluri în filme, dintre care amintim: „The Steel Bayonet” (1957), „The Two-Headed Spy” (1958), „Danger Within” (1959), „Foxhole în Cairo” (1960), „Solo for Sparrow” (1962), „Zulu” (1964).

Rolul din filmul „Zulu” (o relatare artistică a unui război din secolul al XIX-lea dintre armata britanică şi războinicii africani Zulu) a marcat o cotitură în cariera lui Michael Caine, el intrând astfel în atenţia publicului internaţional. Următoarele roluri, din filmele „The Ipcress File” (1965) şi „Alfie” (1966), i-au adus consacrarea, transformându-l într-un star cinematografic de primă mărime şi de notorietate mondială.

Cariera sa a continuat într-o manieră destul de constantă, înregistrând câte două – trei apariţii în filme, în fiecare an. Creativitatea şi talentul nu i-au fost afectate de trecerea timpului, multe apariţii în filme fiind realizate după anul 2000 (când a împlinit 67 de ani): „Get Carter” (2000), „Austin Powers in Goldmember” (2002), „Batman Begins” (2005), „The Dark Knight” (2008), „Inception” (2010), „Interstellar” (2014), până la recentele „Now You See Me 2” (2016) şi „Dunkirk” (2017). Pentru anumite filme în care a jucat, cum ar fi „The Fourth Protocol” (1987) şi „Blue Ice” (1992), Michael Caine şi-a asumat şi poziţia de producător.

Această îndelungată activitate artistică poate fi înţeleasă prin prisma astrogramei natale a actorului. Cariera lungă şi consistentă în domeniul cinematografiei poate fi corelată cu poziţionarea lui Saturn, planeta carierei și guvernatorul casei a X-a, în Vărsător, semnul cinematografiei. Saturn este susţinut şi de un sextil, aspect favorabil, cu Mercur din Berbec. Mijlocul Cerului este plasat, de asemenea, în Vărsător, semnificând o carieră cinematografică.

Venus, planeta artei, iubirii şi frumuseţii, este exaltată în Peşti şi angulară în casa a X-a, aducând artistului o imagine personală foarte populară, charismatică, afectuoasă, plăcută, făcându-l foarte iubit de către public şi de natură a-i aduce un succes major şi unanim.

Ascendentul din Gemeni i-a adus multă versatilitate, abilitate, un anumit spirit comercial (moştenit şi de la tatăl său), dar şi bună capacitate de exprimare verbală, utilă unui actor în rostirea replicilor. Ascendentul este guvernat de Mercur din Berbec, aflat în recepţie mutuală cu Marte din Fecioară, ceea ce ne arată că afirmarea artistului Michael Caine a venit prin multă muncă, prin curaj, prin autodisciplină, prin precizie, dăruire, eficienţă.

Din viaţa privată a actorului putem aminti cele două mariaje. S-a căsătorit în anul 1950 cu Patricia Haines (o fostă colegă de trupă teatrală), iar din relaţia lor a apărut o fiică, Dominique. După divorţul de prima soţie, Caine s-a recăsătorit în 1973 cu Shakira Baksh. Şi din această relaţie a apărut o fiică, pe nume Natasha.

Şi această latură a vieţii sale poate fi înţeleasă astrologic. Casa a VII-a (a căsătoriei) din Săgetător (semn dual sau dublu) semnifică în mod exact cele două căsătorii. Luna din casa a V-a (a copiilor) este indicatoarea celor doi copii de sex feminin. Și Venus, guvernatoarea Lunii, din Peşti (semn dual şi feminin), le indică pe cele două fiice.

În anul 2000 Michael Caine a primit premiul Bafta Fellowship (echivalentul britanic al Oscarului american). În acelaşi an artistul a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a, devenind Sir Michael Caine.

Înnobilarea actorului poate fi corelată cu opoziția Soare – Jupiter, cu amplasarea privilegiată a guvernatorului Mijlocului Cerului (Saturn) în domiciliu, dar și cu Venus, guvernatoare de casă a V-a, exaltată în casa a X-a, semnificând accesul la un statut social foarte înalt, de ordin nobiliar, ca urmare a activității artistice.

Prin eleganţă, rafinament și dinamism interior, asociate cu multă muncă şi perseverenţă, actorul Michael Caine străluceşte în panoplia slujitorilor artei cinematografice şi teatrale europene, dând o notă aparte de stil care inspiră şi atrage în mod nemijlocit.

minola-bratoveanu

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog

Despre Minola

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close