Venus şi frumusețea de-a lungul secolelor (partea a IX-a)
Ȋn cea de-a noua parte a acestui serial, vom continua să analizăm corelația dintre harta momentului maxim al trecerii lui Venus peste Soare cu modul în care frumusețea a fost percepută în ultimele două secole ale epocii moderne.1
Pentru anii 1874 şi 1882, cele două perechi de date ale trecerii lui Venus peste Soare, în baza calculelor realizate de Fred Espenak, NASA/GSFC2 sunt:
09 decembrie 1874 GMT 4:39 (Seria 6)
06 iunie 1882 GMT 17:41 (Seria 4)
Această pereche de tranzite marchează mijlocul erei venusiene începute în secolul al XVIII-lea, secolul „revoluțiilor”, cum a fost denumit, o perioadă istorică în care au avut loc transformări uriașe în societatea omenească: în pragul primei revoluții industriale, orașele au început să se dezvolte, iar drept urmare, oamenii au renunțat la muncile agricole pentru o viață nouă în orașe nou-înființate; bancherii prosperau, lumea financiară alimenta comerțul internațional, în special cel maritim, inventatorii făceau noi descoperiri. În întreaga lume exista o preocupare pentru logică şi raționament, ceea ce a dat naștere curentului filosofic şi cultural intitulat Iluminism. Această direcție de gândire încerca să înlăture dogmele religioase şi să aducă „luminarea” maselor, în baza propriilor experiențe.
Pe fondul acestor transformări, au loc numeroase conflicte militare, printre care Războaiele napoleoniene (1799-1815), o continuare a războaielor declanșate de Revoluția franceză din 1789, prin care puterea imperiului francez a ajuns la cele mai înalte cote în Europa.
După războaiele napoleoniene, Marea Britanie a devenit cea mai importantă putere mondială, controlând un sfert din populația globului şi o treime din suprafața teritoriilor de pe uscat.
În timp ce portughezii şi spaniolii se prăbușeau, Imperiul Britanic, cel German precum şi America au cunoscut o dezvoltare rapidă în această perioadă istorică.
De asemenea, a fost perioada în care a început Revoluția Tehnologică în Europa dar și era victoriană, rămasă în istorie pentru angajarea copiilor în fabrici şi mine.3
Pe fondul acestor importante mișcări politice, culturale şi ideologice, să vedem ce ne poate evidenția harta primei conjuncții Soare-Venus, cea din 1874 şi cum se corelează aceasta cu evenimentele efectiv derulate.
Ascendentul în Scorpion, un semn fix înseamnă că influențele acestei perioade sunt o continuare a evenimentelor începute în 1761, ele fiind de lungă durată, adică până la momentul începerii următoarei ere venusiene.4
Ascendentul în Scorpion este în mod tradițional stăpânit de Marte, care se află în casa a XII-a, o casă a declinului şi a morții, pe care Firmicus Maternus o numea „Malus Daemon” (Spiritul rău), o casă a mizeriei, a sărăciei, a infirmității, a închisorii, şi a tuturor formelor prin care viața este distrusă. Descrie tot ceea ce este ascuns, ce nu se află la vedere, activitatea clandestină şi malițioasă, prin urmare, dușmanii, secretele, subterfugiile, ilegalitățile şi manipularea. Casa a XII-a are, cu siguranță, un simbolism extrem de negativ atât printre astrologii clasici, dar şi printre astrologii moderni ai zilelor noastre. Ptolemeu spunea în „Tetrabiblos” că malițiozitatea acestei case este şi mai mult evidențiată prin faptul că planetele aflate în această zonă devin invizibile, ceea ce le face slabe şi fără putere.5
În plus, astrologii antici asociau această casă cu Saturn, singura planetă care se bucură în casa a XII-a, iar de aici asocierea cu sclavia, întunericul şi toate defectele omenești.
Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că un progres important în această perioadă a fost interzicerea comerțului internațional de sclavi, un proces de lungă durată şi deloc facil. Începutul a fost făcut de britanici și americani în 1807. Prezența Nodului Sud împreună cu Marte evidențiază lupta cu forțele întunericului, deoarece nodurile lunare implica o obstrucționare a luminii solare sau lunare prin relația implicită cu eclipsele. Dar Marte în Balanţă este slab, în Exil şi într-o casă cadentă, semn că nu poate câștiga lupta, expresia sa naturală fiind mult slăbită – curajul şi hotărârea transformându-se în lașitate şi agresiune.
Guido Bonatti ne spune că atunci când Marte în Balanţă este oriental, aceasta înseamnă războaie şi lupte de putere între cei bogați, iar când Marte este în mișcare directă, aceasta înseamnă că cei bogați şi puternici nu vor putea ajunge la o înțelegere.6 Tot de la el aflăm că atunci când Marte se află împreună cu Coada Dragonului, aceasta semnifică distrugere totală, crime, foamete, o mulțime de evenimente malefice.
Ceea ce putem spune cu siguranță, este că această perioadă va rămâne veșnic în istorie ca perioada celor două războaie mondiale, primul în perioada 1914-1918, iar al doilea în perioada 1939-1945 – un timp al distrugerii totale, a crimelor de război şi al Holocaustului, a bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, ceea ce a condus la peste o sută de milioane de morți în total. Europa nu a fost singurul continent unde războaiele au nimicit milioane de vieți, dar şi Asia. Războaiele dintre China şi Japonia (1937-1945) precum şi Războiul Civil din Rusia (1917-1921) au generat anarhie şi haos odată cu moartea a milioane de alți oameni.
Tot Marte, ca stăpân al caselor I şi VI, aflat în Detriment şi în casa a XII-a, ne spune că oamenii nu aveau cele mai bune condiții de trai, la fel cum nici sănătatea publică, serviciile naționale nu erau favorizate, ceea ce nu e de mirare, dat fiind războaiele.
Deși Marte se află în conjuncție cu cea mai norocoasă stea fixă, Spica, aceasta a însemnat, de fapt, că succesul unor lideri militari corupți (Marte in Exil), precum Benito Mussolini și aliatul său, Adolf Hitler, în rândul maselor a adus multă distrugere din cauza violenței, rigidității până la prostie, deși poate deciziile luate ar fi fost bune (Spica).7
Putem observa cu ușurință că deși este o casă cadentă şi feminină, casa a XII-a produce efecte vizibile cu puternic caracter malefic. Să vedem ce se întâmplă cu Venus, care este stăpâna acestei case „blestemate”. Observăm că Venus din Săgetător realizează un sextil aplicant cu Marte din Balanţă, Venus fiind în propriul ei termen (după termenii egipteni), deci având o putere foarte mare, ca şi cum ar fi în propria ei casă.
Venus în Săgetător, deși posibil să fi adus o rază de speranță, în această hartă nocturnă ea se află în recepție mutuală de domiciliu şi în triplicitatea lui Jupiter în Balanţă, aflat tot în casa a XII-a, ceea ce întărește şi mai mult semnificația casei a XII-a, dar prin prisma unor chestiuni financiare, bănci, instituții financiare, burse de valori, venituri, resurse, avere, bunuri şi relații de afaceri.
Cei opt ani care trec între cele două momente reprezintă perioade fecunde de procesare a ideilor noi şi a schimbărilor, în care are loc un progres al conștiinței cu privire la natura lumii.
Cea de-a doua hartă are Ascendentul în Gemeni la gradul 29, un grad critic, de tranziție, cu stăpânul Ascendentului în casa opusă, Mercur în Săgetător, în semnul Detrimentului dar şi al Căderii sale, conform astrologiei tradiționale. Deși fără demnitate esențială, Mercur, aflat în propriul său decan, este cea mai puternică planetă din hartă datorită recepției mutuale de semn cu Jupiter. Mercur este şi în triplicitatea Marelui Benefic, aflat în Gemeni, într-o poziție de forță, într-o casă angulară – semn că perioada a fost influențată masiv de tot ceea ce Mercur guvernează: comunicații, transporturi, intelectul, ziare, publicații şi comerț.
Perioada a marcat nașterea Revoluției informaționale şi a Revoluției electronice. Consecința cea mai importantă a revoluției electronice a constituit-o apariția radioului, telegrafului, telefonului, televiziunii – toate forme de comunicații (Mercur).
Tot în această perioadă, Tesla şi alți inventatori au pus bazele științei electromagnetismului, a roboticii, a calculatoarelor, a fizicii nucleare, s-a dezvoltat motorul pe curent alternativ, ceea ce a determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
În continuarea primei hărți, vedem cum din nou casa a XII-a este intens populată, semn al distrugerii totale: moartea (casa a VIII-a) reprezentată de Saturn, ca stăpân al MC, punctul culminant al hărții, împreună cu Nodul Sud, Neptun şi Pluton în semnul Taurului, în casa a XII-a – cu adevărat o perioadă dificilă, poate chiar cea mai dificilă perioadă istorică a omenirii analizată până acum.
Simbolismul morții este foarte puternic accentuat în harta de la 1769 şi prin prisma stelei fixe Algol, aflată în conjuncție cu Pluton, zeul Infernului.
Conceptul morții este unul extrem de neînțeles chiar şi în zilele noastre – unii consideră moartea o adevărată teroare de care încearcă să fuga zi de zi, în timp ce alții o văd ca pe un somn adânc, ca pe o trecere, iar alții ca pe un eveniment al vieții, precum nașterea, căsătoria sau nașterea unui copil. Poate că această perioadă sumbră din istoria omenirii trebuia experimentată… pentru a putea apoi cunoaște ceea ce este dincolo de moarte.
Cu toate acestea, în „Critica rațiunii pure”, Kant afirma că mintea umană este prea „fragilă” pentru a înțelege adevărul oricărui lucru dincolo de cele cinci simțuri, inclusiv Dumnezeu sau viața de după moarte. Așadar, nu ne rămâne altceva decât să învățăm din toate greșelile trecutului nostru colectiv pentru a putea pune bazele unei noi societăți, mai bune decât ceea ce am experimentat până acum. Venus în Săgetător devine zeița înțelegerii … tuturor acestor concepte greu de înțeles.
ANCUȚA CATRINOIU,
Membră AAR
- Ca și epocile anterioare, epoca modernă nu are un început stabilit într-o dată anume, dar conform multor surse istorice aceasta ar fi început în intervalul secolelor XV-XIX. ↩
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/catalog/VenusCatalog.html ↩
- Sursa: Wikipedia. ↩
- Următoarea era venusiană, corelată cu conjuncția inferioară dintre Soare şi Venus, a început în anul 2004. ↩
- Dacă am considera Ascendentul ca fiind momentul răsăritului, planetele aflate în casa a XII-a s-ar afla mult prea aproape de Soare, ceea ce le-ar face invizibile, prin urmare condiția lor ar deveni combustă sau sub razele Soarelui, producând efecte nedorite. ↩
- Liber Astronomiae, cap. 89. ↩
- vezi Vivian Robson – „Stele fixe şi constelații în Astrologie” tradusă de AAR și apărută la Ed. Polirom, 2017. ↩