Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Jennifer Aniston – talent fermecător sub semnul Vărsătorului

Cei care urmăresc sitcom-uri americane, acele seriale de comedie care sunt pline de replici spumoase, gaguri şi situaţii haioase, la care râsetele sunt înregistrate, au văzut cu siguranţă cel puţin un episod din serialul „Friends” („Prieteni”). Pe lângă alte personaje amuzante, în serial apare şi Rachel Green, care conferă o notă aparte acestei serii. Rachel era interpretată de nimeni alta decât Jennifer Aniston. Să vedem care este povestea ei de viaţă.

Jennifer Joanna Aniston s-a născut pe 11 februarie 1969 în Sherman Oaks (o suburbie a oraşului Los Angeles), din statul California (SUA), la ora 22:22, ca fiică a lui John Aniston şi a lui Nancy Dow. Tatăl lui Jennifer este actor cu multe apariţii în seriale de televiziune, iar mama sa este de asemenea actriţă. Strămoşii lui Jennifer, pe linie maternă, au fost de origine scoţiană, engleză, irlandeză, greacă şi italo-albaneză, aceștia fiind o populaţie numită şi arbereshe. Ea are şi doi fraţi vitregi: John Melick, frate mai mare din partea mamei şi Alex Aniston, frate mai mic, din partea tatălui. Naşul lui Jennifer a fost faimosul actor Telly Savalas, prietenul lui John Aniston.

Putem regăsi aceste elemente în tema natală a viitoarei artiste. Este vorba despre o nativă Vărsător cu Ascendent în Balanţă. Tatăl, actor de televiziune, poate fi regăsit cu uşurinţă în Soarele din Vărsător. Mama, actriţă de profesie, poate fi regăsită în Luna natală a lui Jennifer, plasată în decanul de Leu (semnul actoriei) din Săgetător. Fraţii artistei pot fi regăsiţi în casa a III-a, din Săgetător, semn dublu (indicând astfel pe cei doi fraţi). Originile internaţionale complexe ale lui Jennifer pot fi descoperite în casa a IV-a, plasată în Capricorn şi Vărsător; Grecia şi Scoţia sunt ţări muntoase, pe care le putem corela cu Capricornul1.

Pe când Jennifer era micuţă, familia Aniston s-a mutat din California la New York. La vârsta de șase ani Jennifer şi-a început studiile la o şcoală Waldorf. Mai târziu, la maturitate, ea a menţionat că a suferit de dislexie, în copilărie, şi a avut anumite complexe de inferioritate, mai ales de natură intelectuală.

Pe când Jennifer avea nouă ani, părinţii săi s-au despărţit. În jurul vârstei de unsprezece ani ea şi-a descoperit atracția pentru actorie, având un talent pentru teatru moştenit ereditar. În perioada adolescenţei a urmat, în New York, cursurile şcolii „Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts”, la clasa de „dramă de societate”.

Ca actriţă începătoare a jucat, de exemplu, în piesa „Trei surori” a lui Anton Cehov. Totuşi, pentru a se întreţine în această perioadă, a lucrat ca şi chelneriţă și a avut activităţi de promovare de produse (prin apariţii în spoturi publicitare sau prezentări de tip „teleshoping”).

Această perioadă de formare a artistei poate fi înţeleasă prin astrograma sa. Educaţia de tip Waldorf este de tip holistic, bazată pe imaginaţie, pe iubire, creativitate, pe lipsa agresivităţii, metoda fiind concepută de misticul şi filozoful german Rudolf Steiner. Aceste aspecte le descoperim în casa a III-a (a studiilor primare şi medii) plasată în Săgetător, semnul generozităţii, filozofiei, spiritualităţii, având ca guvernator pe Jupiter din Balanţă, zodie tolerantă, pacifistă, cu înclinaţii artistice. Dislexia poate fi corelată cu planeta Mercur, aflat într-o poziţie relativ fragilă într-o casă de apă (casa a IV-a), pe cuspida zodiei Vărsător şi realizând un aspect nefavorabil (o cuadratură largă, disociată) cu propriul guvernator tradiţional (Saturn din Berbec).

Complexele de inferioritate au fost generate de poziţionarea slabă în semn a Soarelui (în Vărsător, Soarele, care semnifică personalitatea, este în exil), de cuadratura (aspect nefavorabil) dublă a acestuia cu Marte şi Neptun, și de opoziția Ascendentului cu Saturn. Studiile de artă teatrală pot fi corelate cu casa a IX-a, plasată în Gemeni şi Rac. Guvernatorii acestei case (a studiilor superioare) sunt Mercur, plasat în Vărsător (semnul cinematografiei, al televiziunii), şi Luna, plasată în Săgetător, dar în decanul de Leu, semnul actoriei.

Debutul său în cariera de actriţă s-a produs în anul 1988, la vârsta de 19 ani, când a apărut în filmul „Mac and Me”. Jennifer a continuat apoi cu roluri în piese de teatru şi cu apariţii, constante sau episodice, în seriale de televiziune. Dintre serialele în care a jucat amintim: „Molloy” (1990), „Ferris Bueller” (1990 – 1991), „Quantum Leap” (1992, rol episodic), „The Edge”, „Herman’s Head” (ambele realizate între 1992 – 1993), „Muddling Through” (1994). Adevărata consacrare a artistei Jennifer Aniston s-a produs prin apariţia sa în serialul „Friends”, care a avut un succes enorm, fiind turnat continuu timp de 10 ani (1994 – 2004). În paralel cu apariţiile în seriale TV, Jennifer a continuat să joace şi în diverse producţii cinematografice, de mai mare sau mai mic succes, fiind orientată spre roluri de dramă şi comedie: „Leprechaun” (1993), „Shes the One” (1996), „Picture” (1997), „The Thin Pink Line” (1998), „The Iron Giant” (1999), „The Good Girl” (2002). Un succes deosebit a înregistrat comedia din 2003, intitulată „Bruce Almighty”, în care Jennifer a apărut alături de celebrul actor de comedie Jim Carrey.

Începând din anul 2006 artista şi-a asumat şi alte poziţii în ceea ce priveşte realizarea unui film: a fost co-regizoare la filmul „Room 10” (2006), a fost producător executiv, dar şi actriţă, în filmul „Management” (2008), a jucat dar a şi produs filmul „The Switch” (2010), jucând aceeaşi dublă poziţie şi pentru filmul „Cake” din 2014 (actriţă şi producător executiv).

Din punct de vedere astrologic este foarte semnificativ faptul că Jennifer Aniston, o nativă Vărsător (semnul prieteniei), a dobândit celebritatea, notorietatea şi recunoaşterea unanimă prin rolul interpretat într-un serial, foarte longeviv, despre aventurile unui grup de prieteni („Friends”). Dobândirea celebrităţii (universale, am putea spune) a fost indusă şi de poziţionarea Mijlocului Cerului, semnificatorul imaginii publice, în Rac, semnul notorietăţii. Soarele, guvernator al casei a X-a alături de Lună, plasat în Vărsător, a condus-o spre o carieră în cinematografie şi televiziune. Ascendentul din Balanţă a contribuit, la rândul său, la construirea unei imagini de femeie blândă, tolerantă, iubitoare, rafinată, elegantă, inteligentă, comunicativă. Guvernatorul Ascendentului, Venus din Berbec şi casa a VI-a, indică o carieră construită prin voinţă (Berbecul este un semn voluntar), muncă susţinută, capacitate de autoperfecţionare, atenţie la detalii, calităţi pe care Jennifer le-a probat, de-a lungul timpului.

Din viaţa personală a lui Jennifer putem aminti super-mediatizata sa relaţie cu actorul Brad Pitt. Cei doi s-au cunoscut în 1998 şi au început o relaţie, s-au căsătorit în anul 2000 şi au divorţat în 2005. Actriţa a apelat la servicii de psihoterapie pentru a depăşi trauma acelui divorţ. În 2011 Jennifer l-a cunoscut pe actorul şi regizorul american Justin Theroux, iar cei doi s-au logodit în 2012. În 2015 a urmat căsătoria, dar cei doi s-au despărţit la finele anului 2017. În afara celor două căsătorii actriţa a mai avut relaţii de cuplu neoficiale cu John Mayer şi actorul Vince Vaughn (cu care a şi jucat în filmul „The Break Up” din 2006).

Jennifer Aniston este practicantă de Yoga, Budokan Karate şi Meditaţie Transcendentală. S-a implicat în numeroase activităţi filantropice, umanitare, a donat sume semnificative de bani pentru studiul şi tratarea unor boli grave, a militat pentru instaurarea păcii în anumite zone tensionate ale lumii. Şi-a lansat în 2010 propriul parfum, iar în 2012 şi-a lansat propriul produs de îngrijire a părului, fiind, de-a lungul timpului, „imaginea” (sau vectorul de imagine) mai multor produse cosmetice sau băuturi faimoase. Este o simpatizantă a democraţilor americani şi a susţinut campaniile electorale ale lui Barack Obama şi Hillary Clinton.

Aceste laturi ale vieţii artistei pot fi şi ele înţelese astrologic. Casa a VII-a (a relaţiilor de cuplu) este plasată în Berbec şi Taur, iar guvernatorii sunt Venus din Berbec şi Marte din Scorpion. Venus este prost poziţionată (în exil, în Berbec, în casa a VI-a, casă cadentă), nefavorabil aspectată (dublă opoziţie cu Jupiter şi Uranus), iar Marte este conjunct cu Neptun. Toate acestea au condus la relaţii marcate de lipsa de durabilitate şi de dezamăgiri (conjuncţia Marte – Neptun). Merită remarcat faptul că în această astrogramă planeta Marte este regent global, guvernând în mod direct sau indirect toate celelalte planete. Deci, putem vorbi despre o persoană cu o dominantă marţiană, voluntară, ambiţioasă, combativă, cu o mare doză de individualism, având dificultăţi în a face concesiile necesare unei relaţii de cuplu durabile.

Preocupările spirituale pot fi înţelese prin prisma Lunii, guvernatoare a casei a IX-a (a spiritualităţii), plasată în Săgetător (semnificând receptivitate faţă de spiritualitate) şi a lui Jupiter (guvernatorul Lunii) aflat în conjuncţie cu Uranus (indicând atracţia spre căi spirituale neconvenţionale, oarecum exotice).

Jupiter în zodia Ascendentului, Luna (guvernatoarea Mijlocului Cerului) în zodia generosului Săgetător, Soarele și Mercur în Vărsător şi conjuncţia Marte (guvernator de casă a II-) – Neptun au condus-o pe Jennifer către activităţile umanitar-filantropice. Aceeaşi conjuncţie Marte – Neptun explică şi simpatiile politice de stânga (Neptun fiind semnificatorul curentelor politice de stânga, iar Marte indică pasiunea sau partizanatul pentru o cauză).

Încântătoare şi charismatică, Jennifer Aniston ne delectează cu fiecare apariţie a sa în filme, indiferent dacă joacă în roluri comice sau dramatice. Plină de vervă, creativitate şi entuziasm, această actriţă valoroasă ne va oferi, cu siguranţă, şi în viitorul apropiat multe satisfacţii estetice.

minola-bratoveanu

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog

Despre Minola

  1. După autori ca C. Dariot, W. Lilly sau J. Partridge, Grecia este stăpânită de Mercur, iar o parte a ei stă sub semnul Capricornului; tot sub semnul Capricornului se află și Albania; Italia este stăpânită de Soare, iar Anglia s-ar afla sub semnul Berbecului, zodia în care se află guvernatorul casei a IV-a (Saturn).
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close