Melania MarinPortretV.I.P.

Lois Mae Rodden – inventatoarea „băncii de horoscoape”

Lois-Rodden„Munca ei a schimbat astrologia pe veci” (eng. „Her work has changed astrology for all time”) – scrie pe o pagină de internet. Această scurtă propoziție spune totul despre nativa Gemeni care a revoluționat percepția cu privire la informația astrologică și a pus bazele singurei bănci aducătoare de profit mai întâi clientuluiAstro-Databank, adică „banca de horoscoape”.

Pe 22 mai 1928, în localitatea Sascatchewan din Canada, se născuse o mică nativă Gemeni. Avidă de cunoaștere și atrasă de domenii mai puțin obișnuite, Lois Mae a trecut prin situații dificile în viața personală, dar fascinația față de astrologie a rămas nezdruncinată. Munca sa a însumat, pe lângă consultanță astrologică, 40 de ani de cercetare și colectare a datelor de naștere. Caracteristica remarcabilă a informațiilor adunate de ea este acuratețea. Sunt specificate sursele de informare, inclusiv variantele alternative atunci când au existat dubii, cu preponderență în privința orei nașterii. Ea a oferit, în consultațiile sale, sfaturi mai mult practice, bazate pe o interpretare pragmatică, punând mai puțin accent pe latura psihologică sau emoțională. Avea o gândire clară, concisă, riguroasă.

Începând cu anii 1950 (aproximativ, în funcție de țară) se poate spune că înregistrarea datelor de naștere în registrele de stare civilă s-a efectuat cu o mai mare grijă; dar, chiar și în aceste situații, ni se atrage atenția că unele date provenind chiar din înscrisuri oficiale, pot fi „aproape exacte”, deoarece intervalele de timp au fost rotunjite sau aproximate – situație care, în practica astrologică duce la necesitatea rectificărilor.

Până prin anii 1970, când Lois a început munca de verificare, încă destul de multe date de naștere folosite în publicațiile cu profil astrologic conțineau erori, erau speculații sau simple zvonuri. În astfel de condiții, astrologia nu putea căpăta credibilitate – pornind de la ipoteze false, rezultatele nu puteau fi decât tot false. Desfășurând o muncă neobosită, prin convorbiri directe, telefonice, prin corespondență, căutare în arhive, cărți, Lois a dezvoltat și pus în practică ideea de a verifica și valida atât informația cât și sursa acesteia. Rezultatul acestui efort uriaș s-a concretizat printr-o bază de date și un sistem de clasificare. Acesta presupune 5 niveluri, în funcție de gradul de autenticitate a informației: prin declarații ale unor persoane credibile, înscrisuri ale membrilor familiei sau în registre de stare civilă și, desigur, certificate de naștere. Sistemul este notat prin coduri: AA, A, B, C, DD pentru fiecare categorie și respectiv X, în lipsa oricărei informații.

Sistemul de evaluare înființat de Lois (Rodden Rating Scale) reprezintă la ora actuală un standard universal pentru stabilirea autenticității datelor de naștere. Din punctul nostru de vedere, veridicitatea acestor informații este deosebit de importantă, mai ales în studiul hărților unor celebrități (din lumea politică, artistică, științifică, sportivă, etc.) și în cercetări cu caracter statistic.

În 1996 Lois l-a întâlnit pe Mark McDonough, designer în domeniul software. Dedicarea și profesionalismul lor au dat naștere celui mai vast laborator pentru cei ce studiază astrologia astăzi. Toate informațiile culese de Lois, date de naștere și date biografice semnificative ale unor persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, dar și a unor evenimente importante, constituie o sursă de informație extraordinar de vastă. O bancă de date – pentru un astrolog dornic de cercetare și aprofundare a cunoștințelor – este echivalentul unei instituții financiare de unde poate lua împrumuturi nerambursabile, în permanență.

Fără exercițiu nici o performanță nu poate fi atinsă; fără exemple concrete, teoria rămâne doar o aserțiune neverificată și nu se poate învăța astrologie fără hărți natale. Lois a ținut atât de mult la rigurozitatea datelor utilizate, deoarece pentru o interpretare corectă a diagramei cerului avem nevoie de informație corectă. Locul și ora nașterii stabilite cu precizie fac diferența între un horoscop „aproximativ” și unul pliat pe trăsăturile de personalitate și predispozițiile nativului. Ea a impus standarde foarte înalte referitor la corectitudinea datelor pe baza cărora se întocmesc horoscoape, dar a și facilitat accesul la informația astrologică. Marele său merit este că a deschis toate porțile celor care doresc să învețe și au nevoie de material didactic.

Ideea sa tipic mercuriană, de a stoca informații, a revoluționat studiul astrologiei. În orice moment avem la dispoziție material didactic – este de ajuns să dăm frâu liber curiozității și dorinței de informare, adică energiei mercuriene din harta noastră. Pe de o parte avem soft-urile de profil și pe de altă parte banca de date, unelte care înlesnesc și stimulează cunoașterea și aprofundarea. Astro-Databank dispune la ora actuală de peste 30.000 de hărți, dintre care peste 26.000 se pare că reprezintă rodul muncii ei de documentare!

Lois a desfășurat o activitate astrologică intensă: a scris cărți, a ținut conferințe, a predat cursuri, iar efortul i-a fost recompensat inclusiv cu premii: în 1992, la United Astrology Conference i-a fost acordat premiul Regulus pentru consolidarea imaginii astrologiei, iar în 2002 tot la UAC i-a fost oferit premiul pentru întreaga activitate.

Donna Cunningham menționează pe o pagină de web care aduce un omagiu astrologilor ce nu mai sunt printre noi, că standardele înalte privind integritatea datelor de naștere luate în considerare de către Lois au schimbat astrologia pentru totdeauna (eng. „have changed astrology forever”).

Înainte de a muri, ea a desemnat-o pe Pat Taglilatelo (nativă Fecioară) ca succesoare în coordonarea activității Astro-Databank.

O privire foarte succintă asupra hărții natale a lui Lois Rodden (în sistem de case Whole)

harta-rodden

În vechile cărți de astrologie se menționa că persoanele care au în momentul nașterii planete în casa a 3-a, în semnul Gemenilor sau Mercur important în temă, au aplecare către studiul astrologiei. Explicabil, deoarece aceste poziționări determină un mental foarte activ. Lois Rodden, ca nativă Gemeni cu Mercur și NN al Lunii în zodia solară, a avut desigur o minte neobosită și o inteligență sclipitoare, această predispoziție fiind susținută suplimentar și de Ascendent în semnul Vărsătorului . Informația astrologică este definită de aceste marcaje. În plus, Luna aflată în Rac arată tendința de acumulare, colectarea – iată, formula ideală a băncii de date. De altfel, planetele din harta ei natală vorbesc foarte bine despre activitatea sa. În afara Soarelui în Gemeni, toate planetele personale se află în domiciliu: Marte în Berbec, Venus în Taur, Mercur în Gemeni, Luna în Rac.

Conjuncția Marte – Uranus (adică stăpânul casei 3 cu stăpânul modern al Ascendentului) în Berbec și în casa 3, indică foarte multă energie mentală, idei inovatoare, revoluționare, dorință și putință de schimbare a modului de comunicare și, mai ales, valorificare a cunoștințelor vaste – prin poziționarea lui Jupiter, stăpânul casei 2, în același semn. Venus în Taur în casa 4 arată tezaurizarea (ea a construit o bancă de date), dar și faptul că de-a lungul vieții s-a bazat mai mult pe ea însăși. Mercur în opoziție cu Saturn este un aspect des întâlnit la savanți, cercetători. NN plasat în Gemeni și în casa 5 vorbește de la sine despre succesul pe care l-a obținut pe „scena” acumulării și prezentării de informații: a publicat cărți, articole, biografii, manuale de astrologie, a ținut prelegeri și cursuri. Soarele în casa 5 arată inclusiv numărul mare de copii pe care i-a avut (5) și un amănunt interesant legat de nativitatea sa de Geamăn – avea peste 40 de veri și verișoare! Luna în Rac, conjunctă cu Pluton și în casa 6, indică pasiunea cu care s-a dedicat muncii sale, profunzimea cercetărilor, intensitatea nevoii sale de a face ordine în informații, faptul că munca i-a umplut viața personală, dar și marile probleme de sănătate. Până la finele vieții a continuat să muncească, cu entuziasmul bine-cunoscut, la Astro-Databank .

Neptun în Leu în casa 7 indică, pe de o parte, detașarea soțului față de ea, și a ei față de căsătorie în general, și pe de altă parte relațiile sociale pe care le-a avut cu persoane din mediul artistic, de la Hollywood. Lilith în Scorpion indică abilitatea de a vedea dincolo de aparențe, chiar și când adevărul este foarte bine ascuns, și chiar legătura specială, „de dincolo de această existență” pe care a avut-o cu părinții săi, ambii nativi Scorpion.

Saturn în Săgetător pe Mijlocul Cerului semnifică debutul târziu, longevitatea carierei sale, standardele înalte pe care le-a avut și respectul pe care l-a câștigat prin munca sa de cercetare. Același Saturn, retrograd și conjunct cu NS, indică o continuare a activității în domeniul cunoașterii omului, o persoană care a dobândit notorietate ca sfătuitor, o cunoaștere aprofundată a adevărului și a legilor divine. NS în casa 11 oferă indicii despre continuarea unor relații de prietenie din alte existențe, umanism, altruism și, desigur, preocupare față de studiul astrologiei.

Despre Gemeni se spune ca au simțul umorului, că le place să se joace și să glumească… Dar există pe internet o informație de un paradox rar: pagina AstroWiki (în limba germană) destinată lui Lois Rodden, menționează în dreptul anului nașterii sale 1925 în loc de 1928 (deși harta atașată este corectă). Tocmai la ea! Nu știu dacă Lois ar fi considerat că este amuzantă această eroare…

Harta lui Lois Rodden pare a fi harta unei persoane fără secrete. Ceea ce vedem, aceea a și fost. Nimic nu se contrazice, nici cu bune, nici cu rele. A fost o ființă aflată în deplin acord cu planul său de viață și, cu siguranță, reputația pe care a câștigat-o s-a datorat cunoașterii și respectării acestor linii directoare. Dincolo de aceste afirmații îndrăznesc să spun că nu doar cunoașterea astrologiei, ci și autocunoașterea prin intermediul aceluiași instrument, a făcut din Lois Mae Rodden, nativă Gemeni, cu Ascendent Vărsător, o purtătoare de cuvânt în numele astrologiei.

Melania Marin

Bibliografie:

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close