Careu de Ași – Formula 1 sau Căruța cu Scorpioni

caruta-cu-scorpioni

Am considerat că această serie de articole poate reprezenta o sursă de informație în primul rând pentru cititoarele revistei. Domnii, oricum se cunosc pe ei înșiși foarte, ultra și mega-suficient de bine, așa încât un material de acest gen nu ar reuși decât cel mult să îi amuze! Mă întreb, în acest sens, câte dintre doamnele/domnișoarele cititoare pot descrie ele însele bărbații Scorpioni pe care au avut fericita ocazie să îi cunoască?!…

Căruța cu Scorpioni reprezintă o provocare, o dilemă și implică un risc major: nu știm nici cine o va conduce de fapt, și nici către ce. Dacă vor prelua ei hățurile, întâi de toate vor mânca vizitiul și caii. Dacă vor fi pasageri, vor obliga vizitiul să meargă cu viteza și pe drumul ales de ei și, odată ajunși la destinație, vor mânca vizitiul și caii. În concluzie, în toate variantele, va trebui ori să fiți foarte iute de picior, ori să aveți oase de titan și să sperați că poate Scorpionul nu dorește să își zgârie acul de această dată…

Cu mult timp în urmă se difuza le televiziune un serial de comedie în care un personaj mic, slab și foarte nervos, pe nume Frankfurt, avea un tic verbal: ”Îi bat, să moară mama!” – cam aceasta ar fi descrierea, deși caricaturizată a bărbatului luat acum în discuție.

În interiorul nativului se dă o luptă continuă, pentru că Marte este stăpânul Scorpionului, ca și al Berbecului. Spre deosebire de Berbec care duce lupta pe față, cu naivitate uneori, și unde energia se consumă, se disipă, în cazul Scorpionului războiul se petrece în interior. Acolo rămân inclusiv morții, răniții și dispăruții, clădirile distruse, pământurile arse, noxele, urletele, disperările. În interior se adună victoriile și ravagiile.

Într-un fel, te poți considera norocoasă că nu știi ce se întâmplă în sufletul lui – pentru că dacă ai afla, nu ai putea face față. Nu am întâlnit bărbați Scorpioni care să iradieze fericire. Ei nu știu să trăiască altfel, decât extrem. Tensionați, crizați, exaspera(n)ți, frământați, revoltători și revoltați, intransigenți, încăpățânați… Dar și rezistenți, motivați, și …pe alocuri, bogați! Figura zâmbitoare care vă farmecă uneori este masca lor ”de bună” și dincolo de ea este inutil să vă doriți să mergeți.

Ambiția acestui bărbat îl face să nu țină seama de nimic, nici de riscuri nici de obstacole, și mai ales de dorințele și nevoile celorlalți. Țin să subliniez acest lucru: orice tip de relație ați avea cu nativul Scorpion, el nu vă va respecta teritoriul, resursele, drepturile și voința. Indiferent ce ar spune și ce argumente ar aduce, dacă în cele din urmă veți fi de acord cu el, felicitări!, înseamnă că tocmai a reușit să vă manipuleze complet, așa încât ați devenit unealta scopurilor lui.

Asul principal – Soarele

Pentru acest bărbat îndrăgostit de putere, obținerea succesului reprezintă scopul primordial în viață și pentru atingerea lui își pune în joc toate resursele. Uneori pare că luptă cinstit, și că victoriile obținute i se cuvin pe drept. Cu siguranță nu cunoaștem o serie de detalii importante despre instrumentele și strategia lui, dacă tragem această concluzie. Partea vizibilă a acțiunilor sale o reprezintă ambiția și perseverența. Ceea ce poate nu știm se referă la nevoia sa de a fi întotdeauna în avantaj față de ceilalți. Pentru asta, natura l-a înzestrat cu abilitatea și plăcerea de-a dreptul supărătoare de a explora comportamentul oamenilor, interiorul și secretele lor, și de a se folosi de ele.

soare-scorpio

În varianta pozitivă, aceste însușiri îl pot propulsa în domenii legate de investigații: poliție, sociologie, psihiatrie, chirurgie.

Întotdeauna există cel puțin o dramă, mai mică sau mai mare, în viața bărbatului născut în semnul Scorpionului. Dacă nu există deja, își va dramatiza el singur existența, pentru a simți că trăiește. Este viclean, suspicios și verifică obsesiv gradul de încredere al celorlalți. Trăirile și sentimentele lui sunt foarte complicate, încâlcite, greu de înțeles și de acceptat. La exterior, însă, poate nu se vede mare lucru…

Enumăr câțiva nativi ai acestei zodii, care au atins un nivel ridicat al reputației și în a căror viață sau activitate, dacă am face o incursiune, am găsi dramele și crizele majore: Alain Delon (toate filmele în care a jucat se terminau prost iar în viața lui personală, moartea, pericolul și crizele au ocupat mereu un loc de cinste), Leonardo di Caprio (rolurile din Titanic, Marele Gatsby și Lupul de pe Wallstreet sunt tipice semnului), Gerard Butler, Joaquin Poenix, Richard Burton, Charles Bronson, Martin Scorsese; Nicollo Paganini, Brian Adams, Eros Ramazzotti; Fyodor Dostoyevsky, Albert Camus, Andre Gide, Voltaire, Auguste Rodin, Claude Monet, Pablo Picasso; Theodore Roosevelt, Charles de Gaulle, Prințul Charles, mareșalul Erwin Rommel, George Patton, Leon Trotsky, Francois Mitterand, Muhammad Reza Pahlavi; Diego Maradona, Marco van Basten, Boris Becker, Oscar Pistorius. Fiecare dintre acești nativi a trecut prin experiențe profund transformatoare.

Asul de Pică – Marte

Uneori (dacă nu chiar de cele mai multe ori) e bine să avem puterea de a face haz de necazul cel mai mare – necazurile mici se pot rezolva ușor – așadar, în cazul acestui bărbat, putem parafraza subtitlul: Asul de Îți pică fața până ajungi cu el în pat.

marte-scorpio

Ca să nu mai lungim descrierea acestui nativ marcat de Marte în semnul său de domiciliu, și având conform tradiției legături puternice cu instinctul sexual, vom spune de la început… Bărbatul cu Marte în Scorpion are o tehnică de cucerire exasperantă: are prostul obicei de a crea tensiune sexuală – atrage fără a fi foarte insistent, dar nu trece la actul fizic. Provoacă partenera și o lasă să se chinuie, nu merge până la capăt. Este și acesta un mod prin care el își exercită puterea, sau crede că o face. Afișează o relaxare aparentă, care de fapt ascunde un cazan în fierbere. Deoarece are o minte penetrantă și abilă, excesele lui emoționale sunt transferate prin relația sexual-emoțională partenerei.

Bărbatul în a cărui HN Marte se află în Scorpion, are capacitatea de a exprima extremismul și sub o altă formă – poate fi un amant protector și loial sau, la polul opus, un ticălos veritabil. Destul de frecvent acest nativ are un comportament agresiv fizic și emoțional, violent, și este atras de jocurile cu tentă sado-masochistă – astfel, tendința absolutistă a semnului Scorpionului se manifestă inclusiv în plan sexual. Marte într-un semn fix imprimă nativului dorința de a face doar ce dorește el, de a-și impune voința provocând frică, fără să simtă milă sau înțelegere. În general acest nativ arată dispreț față de cei pe care îi simte în dezavantaj sau mai slabi. Este indulgent cu sine și ranchiunos față de alții. Toate ”relele” se pot găsi printre însușirile sale, de unde și necesitatea de a-și dezvolta autocontrolul.

Toate planetele aflate în Scorpion sunt un indiciu că în viața nativului va exista un pericol major la un moment dat, care vizează viața lui sau a celor apropiați. În cazul poziției planetei Marte în Scorpion, este interesant că o serie de bărbați au avut o viață ce a fost curmată brusc ori timpuriu: Kurt Cobain (27), Bruce Lee (33), Jimmi Hendrix (28), Frank Zappa (53), Patrick Swayze (57), Robert Kennedy (43), Joseph Gobbels (48), Rock Hudson(60), Mahatma Ghandi (prin ucidere).

Pentru o altă categorie, după cum spuneam, drama a venit pe alte căi: Michael Schumacher (accident fatal la 45 ani), Liam Neeson (drama pierderii bruște a soției la 57 ani), Bobby Brown (drama decesului primei soții – Whitney Houston- și a singurei fiice pe care o avea cu aceasta), Andrea Casiraghi (tatăl, Stefano Casiraghi, a decedat brusc într-un accident nautic, când acesta avea 6 ani).

Alți nativi având Marte în Scorpion, care au folosit (se pare) mai eficient energia marțiană în sensul solicitat de aceasta, ar fi: Marc Zuckerberg, Leonardo di Caprio, Jude Law, Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Jeremy Irons, David Hasselhoff, J.R.R.Tolkien, Anton Cehov, Morgan Freeman, Henry Miller, Stephen Arroyo.

Asul din mânecă – Jupiter

Nici marele benefic nu oferă mai multe avantaje în semnul Scorpionului, pentru bărbați. Aceleași încordări, aceleași tensiuni, aceeași înclinație către ostilitate și rezervă în modul de exprimare.

jupiter-scorpio

Bărbatul matur în a cărui HN Jupiter se află în Scorpion, exteriorizează foarte greu optimismul, deoarece nu este o trăsătură comună semnului și astrului. El este mai curând un personaj ce zâmbește din colțul buzelor ironic, tăcut, sceptic, chiar sarcastic, așteptând ca celălalt să facă o greșeală. Jovialitatea îmbracă mai degrabă forma unui amuzament cinic…

Printre nativii posesori ai acestui marcaj astral, se numără, din nou, o categorie care a fost pusă față în față cu moartea, distrugerea sau pierderile: Elvis Presley (decedat la 42), Napoleon I (decedat la 51), Ted Bundy (43, criminal în serie, executat), Al Capone (48), Humphrey Bogart (58), Ludovic al XIV-lea (rămas orfan la 4 ani), Prințul Rainier de Monaco (la 59, soția Grace Kelly a decedat brusc), Albert de Monaco (la 24, mama Grace Kelly a decedat brusc), Prințul William (la 15, mama, prințesa Diana a decedat brusc); Josef Mengele (cunoscut ca Îngerul morții în timpul WWII), Joseph Fritzl (el însuși a fost sursa dramei propriei fiice și a copiilor acestora), Ernest Hemingway (sinucidere prin împușcare, 62), David Bowie (67), Andrea Bocelli (la 12 ani a rămas complet orb ca urmare a unui accident la fotbal), Alfred Hitchcock (primul regizor celebru la categoria filmului de suspans, predecesorul filmului horror), Tim Robbins (nominalizări Oscar pt. rolul interpretat în drama ”Închisoarea îngerilor” împreună cu Morgan Freeman – Marte în Scorpion), Lev Tolstoy (autorul romanelor dramatice ”Anna Karenina”, ”Război și pace”), Julien Assange (jurnalist de investigație – ”Julian Assange crede că Facebook dar și alte site-uri de socializare lucrează pentru guvern(e) pentru a spiona și aduna informații” – sursa Wikipedia), și lista poate continua…

Rar, Jupiter în Scorpion a contribuit la dezvoltarea unor destine mai puțin dure: Jules Verne, Carl Sagan, Paulo Coelho și Stephen Arroyo – dar, abilitatea și dorința de a trece dincolo de barierele cunoscute este puternic prezentă și în aceste cazuri.

Asul de atu – Saturn

Dacă Jupiter indică tipul de energie pe care îl dezvoltăm (prin semnul zodiacal în care se află), Saturn arată ceea ce inhibăm sau ar fi cazul să controlăm, să gestionăm cu mare atenție.

saturn-scorpio

Bărbatul aflat la o vârstă ceva mai înaintată, așa cum spuneam, rezonează cu poziția planetei Saturn din harta sa natală. În consecință, când ea (planeta) se află în semnul Scorpionului, nativul ar trebui să își controleze puternic tendința de a… controla totul, de a-i manipula pe toți, de a se folosi de alte persoane și de serviciile lor.

În viața cotidiană acești nativi sunt însă destul de agreabili și liniștiți, ca urmare a dificultăților, obstacolelor și încercărilor prin care au trecut și pe care le-au depașit. În tinerețe probabil s-au confruntat cu relații amoroase care au avut consecințe extrem de neplăcute, gelozii, perioade în care legăturile de familie au fost zdruncinate, procese, pierderea părinților. Odată cu vârsta se presupune că au ajuns la împăcare cu sine și cu viața. În cea mai fericită situație, ei și-au păstrat perseverența și puterea de concentrare.

În variantele mai puțin fericite, întîlnim un bărbat care a pierdut controlul severitații, a dorinței de răzbunare, a spiritul dogmatic, vicleniei, tendințelor obsesive, care manifestă o prudența excesivă și neîncrederea în oameni.

Lista bărbaților care s-au născut cu această amprentă astrală evidențiază, totuși, o serie de personalități bine structurate, și doar câteva excepții în sensul (tragic al) exemplelor de mai sus – Malcolm X (40), Richard Burton (59), Dodi Fayed (42), Rock Hudson (60).

Actori care și-au păstrat integritatea prin perseverență: Marlon Brando, Tom Hanks, Denzel Washington, Paul Newman, Mel Gibson, John Travolta, Bruce Willis, John Malkovich, Jerry Seinfeld, Rowan Atkinson, Buster Keaton, Jackie Chan, Kevin Costner.

Conducători de state mai puțin simpatizați: Fidel Castro, Hugo Chavez, Recep T.Erdogan, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Valery Giscar D’Estaing.

Marii îmbogățiți celebri la ora actuală: Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg…

Intelectuali de referință, fini cunoscători ai naturii umane: Mark Twain, Johann von Goethe, Dane Rudhyar, Michel Foucault (filosof și istoric, opera lui și-a pus amprenta asupra psihanalizei și sociologiei, a studiat istoria sexualității, a evidențiat legătura dintre putere, cunoștințe și discurs).

MELANIA MARIN,
Membru AAR, psiholog

melania-marin-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close