CaleidoscopMelania MarinSerial: Careu de Ași, bărbații zodiacului (M. Badea)

Careu de Ași – Formula 1 sau Căruța cu Balanțe

caruta-cu-balante

În astrologie, Soarele semnifică, printre altele, autoritatea și mândria, individualitatea, renumele și locul 1 într-o ierarhie. Soarele vrea, deci, totul pentru sine – nu pentru a fi împărțit. Ori, Balanța are două talere și o singură grijă: ca între ele să existe mereu egalitate. Cum ar fi posibil acest lucru?… Vedem o jumătate din Soare atunci când este umbrit de nori sau eclipsat – dar ce Soare mai este acela?! Ce succes, ce afirmare este aceea care e doar pe jumătate?!

Nativul Balanță observă mereu inechitatea și luptă împotriva ei pentru că, cine să semnaleze mai bine lipsa de justețe, decât cel care o resimte pe propria piele?… Deși nu s-ar părea, totuși el se simte permanent nedreptățit pentru că a fost însărcinat cu misiunea delicată de a găsi mereu o soluție prin care Soarele (propria importanță) să ocupe deopotrivă ambele talere.

”Când și cum voi fi eu important, dacă mereu trebuie să am grijă de părerea celuilalt, de dorințele lui, de impresia pe care o fac?… Fără o oglindă în care să mă vad, fără un feedback, habar nu am cine sunt și cum sunt! Iar când mă văd în sfârșit, constat că nu sunt unic, deci laudele și premiul le voi primi înjumătățite… Când mi se va cuveni și mie, odată, întreaga atenție?!…Sigur, nu voi spune cu voce tare acest lucru, pentru ca nu vreau să supăr pe cineva, și să își facă o impresie proastă despre mine… Mai bine arăt că nu mă deranjează, sau că îmi este chiar indiferent, ca să nu pierd și bruma asta de apreciere pe care am obținut-o… Dar sunt convins, în sinea mea, că meritam mai mult, ba chiar totul!”.

Dialog interior de Balanță. Nu îl veți auzi niciodată sub această formă, dar îi veți simți efectele. Mai exact, atunci când toleranța și bunăvoința lui se transformă în indiferență, când liniștea devine muțenie sau un depozit de reproșuri nerostite, când cu maximă generozitate vă oferă dvs. toate obligațiile, când calmul devine lene în toată splendoarea, când…

Asul principal – Soarele

În varianta lui cea mai bună, bărbatul născut sub semnul Balanței apreciază și integrează în personalitatea sa, tot ce are legătură cu aspectele frumoase ale vieții: începând cu frumusețea naturii și terminând cu frumusețea spiritului. El știe bine că mai presus de structura obiectului se afla starea sa, și în consecință valorile către care țintește se referă la păstrarea stării de echilibru, indiferent în ce domeniu sau context. Și, foarte interesant, uneori indiferent cu ce preț! Scopul său, pe care puțini îl înțeleg, vizează restabilirea echilibrului conform principiilor și adevărului său personal.

soare-balantaEchidistanța sa poate părea de multe ori lipsă de participare, ajungând până la nepăsare. Pentru nativul Balanță, manifestarea explicită a implicării constituie de cele mai multe ori o formă de perturbare a liniștii, acesta fiind motivul pentru care alege să păstreze o stare de neutralitate aparentă, chiar dacă în forul său interior a fixat deja niște scoruri.

Datorită efectului slăbit al Soarelui în acest semn, în harta nativului capătă o mai mare importanță semnul zodiacal din Ascendent și poziția Soarelui în casă, influența acestuia referindu-se la maniera în care bărbatul abordează acel sector al existenței (de ex: putem întâlni un individ care leagă cu plăcere relații de prietenie, sau care își amenajează biroul cu foarte mult bun gust, ori care minte frumos sau trădează cu eleganță.)

Acest bărbat nu se deranjează, nu se stresează, dar are o abilitate deosebită de a se întovărăși cu oameni energici și descurcăreți pe care știe să îi pună la treabă, cu tact și hotărâre. Se pricepe foarte bine să ascundă aspectele dezagreabile ale unei situații, ale unui contract, ale propriei persoane, în așa fel încât să nu i se poată reproșa fățiș, nimic – usturoi n-a mâncat, gura nu-i miroase!… Este un maestru în arta pasării responsabilității, în a specula, a profita și a obține beneficii împingând în față, cu discreție, pe altcineva. El alege în viață frumosul. Sau frumoasele… Sau, pentru o distribuție cât mai echitabilă – și, și.

În varianta lor fericită, nativii Balanță au atins notorietatea în domenii ce au legătură cu predispozițiile planetei care stăpânește această zodie, Venus, respectiv:
– muzică (Giuseppe Verdi, Franz Liszt, Luciano Pavarotti, John Lennon, Andre Rieu, Sting, Bruce Springsteen, Snoop Dogg),
– cinematografie (Roger Moore, Michael Douglas, Charlton Heston, Marcello Mastroiani, Tim Robbins, Will Smith, Matt Damon, Christopher Reeve, Jean-Claude van Damme),
– literatura/ filosofie (Friedrich Nietzche, Martin Heidegger, Miguel de Cervantes, Denis Diderot, Oscar Wilde, T.S. Eliot, F. Scott Fitzgerald), astrologie, pe care o considerăm tot o ramură umanistă (Stephen Arroyo, Andre Barbault)
– și desigur, politică (Vaclav Havel, Mahatma Ghandi, Lech Valesa, David Cameron, Silvio Berlusconi, Dwight Eisenhower)

Avem și exemple de nativi sub a căror aparență de ”liniștiți” și ”cuminți”, mai greu se poate vedea potențialul de ticăloșenie (Carlos Șacalul, Lee Harvey Oswald, Vladimir Putin).

Asul de Pică – Marte

Progresul este de neconceput fără competiție, iar pentru combativul Marte, terenul Venerei nu este cea mai propice arenă pentru a-și arăta abilitățile de luptător. Ne place să credem că bărbatul născut atunci când Marte trecea prin semnul Balanței, ar putea fi un luptător pentru apărarea păcii, sau cel puțin un diplomat, ori avocat iscusit…

marte-balantaRealitatea ne arată ca el este mai degrabă un individ înzestrat cu inteligență și cu priceperea de a se eschiva cu grație atunci când riscă să fie antrenat într-un conflict. Este prin definiție defensiv (până la lașitate) și această trăsătură îl împinge să cedeze de obicei în fața altora, chiar dacă este în dezavantajul său net.

Marte, plasat într-un semn caracterizat de o mare doză de indecizie, predispune nativul către o fluctuație atât la nivelul energiei fizice cât și în privința capacității de a lua hotărâri. Decizia reprezintă simbolic alegerea unui taler, ceea ce este foarte dificil pentru el…Trece așadar, de la o opțiune la alta, de la o cucerire la alta, pentru că șarmul cu care este înzestrat îl ajută. În aceeași logică se expune riscului de a provoca certuri în cuplu, deoarece Marte este un ”stricător” și aflat în Balanță, desigur că aduce prejudicii relației. În același timp și din același motiv, nativul își îndreaptă atenția cu insistență către sexul opus, de care, din păcate deseori se folosește fără scrupule, iar consecințele, de regulă, nu sunt prea plăcute…

În ciuda ”nepotrivirii de caracter” dintre planetă și semn, câțiva exponenți ai acestei poziționări astrale s-au făcut, totuși, remarcați. Trebuie menționat, însă, că mulți dintre ei au trăit frustrări, au comis erori și au trebuit să plătească un preț: Elvis Presley, Freddy Mercury, John Lennon, Louis Armstrong, Adam Lambert; Roger Moore, Michael Douglas, Richard Burton; Bill Clinton, Abraham Lincoln, Winston Churchill, John Dillinger.

Se pare că cei mai avantajați au fost cei care s-au raportat într-o manieră intelectuală ori spirituală la nevoile instinctuale, căutând o modalitate de a le înțelege sau de a le sublima: Sigmund Freud, Edgar Allan Poe, Papa Francisc, Papa Ioan Paul al II-lea, Dalai Lama; Cristofor Columb, Charles Darwin, Johannes Kepler; și cea mai interesantă categorie, a celor care și-au dirijat eforturile către abundență – John D.Rockefeller, Bill Gates.

Asul din mânecă – Jupiter

Ce înseamnă pentru un bărbat mulțumirea de sine? Poate, satisfacția de a fi un model pentru ceilalți, sau de a-și exprima latura bună, frumoasă, generoasă…

Nativul în a cărui HN Jupiter se află în Balanță, beneficiază de șansă prin atitudinea lui conciliantă, veselă, temperată, îndatoritoare. Ar fi preferabil ca toată viața, nu doar la maturitate să arate bunăcuviință sau empatie, să fie prevăzător sau lipsit de prejudecăți.

Bărbatul acesta va avea beneficii mai mult în plan personal, în relația cu cei din anturaj, și ca urmare a dezvoltării pasiunii pentru călătorie, divertisment și pentru toate formele de exprimare intelectuală și culturală.

jupiter-balanta

Poziția lui Jupiter în Balanță este destul de vulnerabilă deoarece nativul se poate lăsa ușor pradă impresiei că este cu adevărat un domn special, agreat de societate și cu impact la public. Riscă de multe ori să exagereze cu atitudinea amabilă, așa încât partenerii de afaceri mai rigizi sau pretențioși vor profita de bunăvoința lui sau nu îl vor considera un asociat suficient de hotărât și de stăpân pe el, poate chiar nedemn de rangul lor.

Consider că semnul Balanței nu este o poziție de forță pentru Jupiter, cu atât mai puțin în cazul unui bărbat, deoarece sunt avantajate parteneriatele și în special asociații nativului, și mai puțin el însuși. Idividualitatea sa este umbrită într-o anumită măsură, ceea ce îi diminuează forța de a se face remarcat. Am observat că Jupiter aflat în acest semn se comportă doar ca un liant, ca o planetă care ajută alte poziții planetare să se exprime.

Spre exemplu, în cazul unui aspect de trigon cu Saturn, nativul este cu adevărat amabil și înțelegător (Carl Gustav Jung). Dar în cazul unui aspect tensionat cu Saturn, efectele nedorite sunt evidente și uneori nebănuite: cuadratură la Donald Trump, opoziție la Bobby Brown și Michael Schumacher. Efectele pot fi de-a dreptul tragice, cum a fost în cazul lui Ivan cel Groaznic, cuadratura cu Uranus și Pluto. O simplă cuadratură cu Luna din Capricorn a reușit să anuleze binefacerile Jupiteriene în cazul lui Joseph Goebbels – și exemplele pot continua…

Menționez câțiva nativi care s-au bucurat de avantajele la care îi predispunea Jupiter în semn artistic, venusian: W. A. Mozart, Michael Jackson, Leonard Cohen, David Gilmore, Freddy Mercury, Silvester Stallone, Demis Roussos, Justin Timberlake; Pacco Rabanne, Giorgio Armani.

(Nuanțele acestei poziții planetare sunt delicate și multiple, de aceea mă limitez doar la o parte dintre ele.)

Asul de atu – Saturn

Saturn este considerat în astrologie stăpânul prin exaltare al semnului Balanței. Și cred că își merită cu prisosință această calitate, ținând cont de caracteristicile comune semnului și planetei: temperanță, măsură, năzuința de a construi pe termen lung, de a păstra aprecierea persoanelor și lucrurilor de calitate, înțelepciune, bun simț.

saturn-balanta

Odată cu vârsta, bărbatul născut în perioadele în care Saturn se afla în Balanță, are șanse foarte mari să atingă aceste valențe și să se bucure de avantajele oferite de ele. Uneori, și în hărți mai puțin armoniase găsim indici către însușirile dezagreabile ale acestui semn zodiacal: indecizie, nesiguranță, pedanterie, susceptibilitate, vanitate, neglijență – dar acestea, foarte rar.

În general, însă, exponenții maturi ai acestei poziții planetare, se bucură de o bătrânețe liniștită și/sau de un renume bun, și lasă o anume impresie de ”bonomie”: Leonardo da Vinci, Edgar Degas, Diego Velasquez, Henri de Touluse-Lautrec; Charles Bronson, Charlton Heston, Yves Montand, Charles Aznavour, Michael Bolton, Liam Neeson, Phil Collins, Pierce Brosnan, Sting, Patrick Swayze, Telly Savalas, Cristopher Reeve, Steven Segal; Jean-Paul Gaultier, Pierre Cardin; Rainier III, Prințul de Monaco, Tony Blair, Henry Kissinger, Dmitri Medvedev, și mulți alții…

(Doresc să fac precizarea că în această serie de articole mi-am propus să prezint doar anumite influențe pe care planetele la care fac referire le au asupra nativilor. Ținând cont de semnificațiile generale care se găsesc în manualele de astrologie, dar departe de a le epuiza, am conceput acest material pe baza unor observații și reflecții proprii, ca sursă de informație suplimentară.)

MELANIA MARIN,
Membru AAR, psiholog

melania-marin-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close