Zodiile și inconștientul individual: Gemeni
Grad de complexitate: redus (începători)
Drumul către inconştientul individual este plin de marcaje, întocmai precum semnele de circulaţie. Acestea sunt, din perspectiva psihologiei inconştientului, simptomele pe care individul le are. Astfel, ne punem întrebarea ce din interiorul omului îl determină să acţioneze într-un anumit fel sau altul. Care este cauza iniţială şi în ce perioadă a dezvoltării sale s-a produs fixaţia [1].
Nativii Gemeni sunt caracterizaţi printr-o impresionantă mobilitate fizică şi mentală, printr-o fascinantă capacitate de a comunica pe orice temă, prin uşurinţa cu care intră, ies şi revin în relaţii de orice tip, fie ele de iubire sau de prietenie. Pare că sunt într-o permanentă agitaţie, acesta fiind şi motivul pentru care se spune despre Gemeni că sunt caracterizaţi de ubicuitate.
Dorinţa lor de a cunoaşte, de a fi informaţi, pare să plece dintr-un complex de inferioritate care îi macină încă din copilărie. Pornind de la mitul legendarilor Castor şi Polux, putem pleca de la premiza că unul dintre cei doi Gemeni trăieşte un sentiment de invidie sau de gelozie pe celălalt frate, pentru locul pe care îl ocupă: în patria Zeilor, unde curge lapte şi miere, iar omnipotenţa se manifestă în toată splendoarea ei, sau în lumea pământenilor, unde distracţia şi surprizele vieţii sunt o permanentă sursă de cunoaştere. În limbaj psihanalitic, am putea spune că în Gemeni s-a întâlnit pentru prima dată clivajul, mecanismul de apărare care împarte structura psihică în două, împiedicând individul să fie în contact cu emoţiile sale. Pentru că o trăire intensă a sentimentelor este similară cu moartea. Aceasta ar fi explicaţia pentru care cei doi fraţi mitologici nu pot sta mai mult de şase luni pe an într-un tărâm sau altul. În mod similar, Gemenii nu pot sta mult timp într-un loc, relaţie sau concept ideologic. Sentimentul de sufocare se instalează, la un moment dat, chiar şi acolo unde laptele şi mierea sunt din belşug, pentru că diminuează cheful de viaţă.
Spre deosebire de Fecioară, cu care împarte dragostea şi atenţia guvernatorului, Gemenii nu sunt atât de mult interesaţi de detalii, cât mai ales de lucrurile care le pun mintea în mişcare. Complexul de inferioritate, deşi comun ambelor zodii, la Gemeni se manifestă prin gândul „nu ştiu suficient de mult şi de bine”. În schimb la Fecioară este mai degrabă „nu sunt suficient de bun şi de productiv”. Puţine lucruri îl pot supăra cu adevărat pe un Geamăn, dar cel mai dureros este să i se spună că este prost. Aici se află rana lui narcisică, pe care o construieşte în relaţie cu părinţii, fie pentru că apare un frate, fie că părinţii sunt ocupaţi cu altele, ceea ce îl face să trăiască sentimentul că nu este suficient de bun şi nu ştie suficient de multe, astfel încât cei pe care îi iubeşte să îi acorde o mai mare atenţie şi să îl iubească. Conform teoriei lui Winnicot, Geamănul este cel care suferă de lipsa de oglindire adecvată a mamei, prin aceasta înțelegându-se că mama copilului Geamăn nu răspunde încercărilor acestuia de a-i atrage atenția, cu simpatie, căldură, dragoste. Din punctul de vedere al teoriei kohutiene despre Sinele individual, Geamănul deține un Sine în care obiectele interne [2] nu sunt consistente și nu au forță. Adică nu are suficiente repere interne la care să se raporteze. Este ca și cum universul interior este plin de planete mici care se mișcă haotic, fără o traiectorie precisă, reușind performanța de a nu se ciocni în permanență. Dar când se ciocnesc dau naștere unei explozii puternice, care în plan concret se manifestă printr-o furie. Furia narcisică este specifică Geamănului, fiind explozivă, intensă, greu de stăpânit, invadând cu totul mintea nativului, lipsindu-l de capacitatea de a discerne. După ce forţa acesteia dispare, Geamănul se comportă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce cei din jur se resimt ca după o adevărata furtună. Acesta este modul prin care obţine nu doar atenţie, de a fi „buricul pământului”, dar şi o satisfacere a nevoii de a fi iubit. Pentru acele câteva momente de afecţiune, Geamănul este dispus să rişte tot.
Aceşti nativi au conceput trăirea ambivalentă, pentru că în interiorul lor lumea se împarte între Olimp şi pământeni, între ce este frumos şi liniştit şi ce este intrigant şi incitant. Pe Pământ nu au timp suficient să cunoască tot. În Olimp nu pot pune în practică tot ceea ce le trece prin minte. Această ambivalenţă creează impresia că Gemenii sunt mincinoşi. Pentru că acum pot să spună, să gândească şi să facă un anumit lucru, pentru ca în momentul următor să spună, să gândească sau să facă exact opusul. Lipsa de consistenţă este generată de ideea că un anumit lucru sau subiect îşi pierde valoarea atunci când este un subiect modern. Paradoxal, Geamănul doreşte să fie în centrul atenţiei, dar într-un alt mod decât îşi doreşte Leul. El nu vrea să strălucească pur şi simplu, ci vrea să fie cineva important, aşa cum nu s-a simţit când era mic. Pentru aceasta caută în permanenţă un subiect cu care să îi surprindă pe cei din jur. Noutatea îi aduce un soi de faimă care îi satisface nevoia narcisică de a fi în centrul atenţiei.
Emoţiile sunt copleşitoare pentru un Geamăn. Nu le poate trăi pentru că nu le poate înţelege. Nu sunt emoţii în Olimp, altele decât furia zeilor sau grandoarea narcisică şi omnipotentă. Iar pământenii reuşesc cu greu să îi explice cum stă treaba cu ele. De cele mai multe ori primesc replica „nu pot fi explicate în cuvinte, trebuie trăite”. Aceasta este o nouă formă de frustrare pentru Geamăn. Obişnuit să ştie şi să înţeleagă, într-o permanentă mişcare, dificultatea apare în trăirea emoţională. Pentru că această îl paralizează şi îl ţine blocat într-o stare de nemişcare. Şi atunci încearcă să înţeleagă ce se întâmplă, care este noutatea. Aşa apare un nou mecanism de apărare specific nativilor Gemeni în principal, şi a semnelor de aer în general: intelectualizarea. Nativii încearcă să dea un sens trăirilor emoţionale, evitând cu înverşunare să le trăiască pur şi simplu. A înţelege o emoţie, pentru un Geamăn, este vital.
Printre alte mecanisme de apărare specifice acestor nativi sunt evitarea şi umorul. Evită implicarea în relaţii sau proiecte, în cazul primelor pentru a nu înfrunta ceea ce trăiesc în interior, iar în cazul celorlalte pentru a nu ajunge să se plictisească. Gemenii ar trebui să înveţe că aprofundarea unor proiecte poate să le suscite interesul chiar şi atunci când totul pare lipsit de sens. Este esenţial să înveţe să sintetizeze şi să aducă la un numitor comun informaţiile pe care le au din diferitele zone de interes.
Poziţia lui Mercur în astrograma natală indică domeniul de viaţă în care se manifestă clivajul. Ce se întâmplă în casa a III-a a hărţii natale, ce zodie şi ce planete o ocupă arată modul în care nativul intelectualizează sau foloseşte umorul pentru a fugi din calea experienţelor intense. Rezolvările conflictelor interioare, modul în care se aduc la întâlnire cei doi fraţi, este dat fie de relaţiile pe care Mercur le formează, fie prin ce se întâmplă vizavi, în zodia Săgetătorului sau în casa a IX-a. Asta, în cazul în care un Geamăn nu este binecuvântat cu întâlnirea în plan fizic a fratelui său, născut în aceeaşi zi cu el, poate şi în acelaşi an. Situaţie rară, dar nu imposibilă.
Note:
[1] Fixația este un proces prin care persoana rămâne blocată afectiv într-un stadiu al dezvoltării psihice, în urma unei traume afective. La vârsta adultă situațiile de viață pot reactiva afectul asociat traumei respective, iar persoana are reacții imature.
[2] Obiectele interne se formează în perioada copilăriei mici în relație cu persoanele care au în grijă copilul. Sunt imagini ale acelor persoane, așa cum au fost trăite de copil și introiectate, deci au o corespondență în realitate.