Corina ChiraEfemere

Luna Nouă și Eclipsa de Soare din 4 decembrie sau tendințele perioadei 4 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022

Pe data de 4 decembrie 2021, la ora României 9:45, are loc fenomenul de Lună Nouă însoțit de o eclipsă totală de Soare la 22gr22min Săgetător.

Eclipsele sunt fenomene astronomice firești, care au loc la momentele de Lună Nouă și Lună Plină, atunci când unul sau amândoi Luminătorii sunt în conjuncție cu Axa Dragonului sau  Nodurile Lunare.

Fiecare serie Saros are o “Eclipsă mamă” de la care au pornit toate celelalte. Cea de acum face parte din seria Saros 152[1]O serie Saros se întinde pe o perioadă cuprinsă între 1226 și 1550 de ani și include un număr cuprins între 69 și 87 de eclipse. Fiecare serie începe cu o eclipsă parțială la unul dintre … Continue reading sau 5 Sud, care a început în data de 26 iulie 1805 și se va încheia pe 20 august 3049.

Eclipsa ”Mamă”, Saros 152 sau 5 Sud din 26 iulie 1805

Primul lucru care sare în ochi este relația dintre Saturn și Uranus, prezentă în ambele eclipse – cea din 1805 și cea din 4 decembrie. În tema Eclipsei Mamă se alcătuia o puternică conjuncție aplicantă iar, în cea de acum, cele două planete se află într-un careu aplicant.

Nu a fost o eclipsă simplă, și-a spus cuvântul chiar în ziua în care s-a produs, când, în regiunea Molise și Campania din sudul Italiei, a avut loc un cutremur cu o magnitudine estimată de 6,6gr, în care au pierit 5573 oameni.

Alt eveniment care a urmat eclipsei s-a petrecut în 12 august 1805, când ofițerii americani Meriwether Lewis și William Clark, au finalizat traversarea continentului american de la est la vest, parcurgând peste 2.500 km în cadrul expediției terestre efectuate de Armata Statelor Unite. Au fost primii oameni de rasă albă care au reușit această performanță, iar evenimentul a marcat începutul expansiunii către vest a Statelor Unite.

Eclipse din aceeași serie Saros au mai avut loc în:

  • 12 noiembrie 1985 în Scorpion

Pe 19 noiembrie, la Geneva, a avut loc una dintre cele mai importante întrevederi la nivel înalt dintre președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Ei se întâlneau pentru prima dată pentru a purta discuții referitoare la relațiile diplomatice internaționale și cursa înarmării. Convorbirile purtate au condus la încetarea războiului rece și au făcut posibile evenimentele care au urmat în Țările Europei de Est cinci ani mai târziu.

  • 23 noiembrie 2003 în Săgetător

Trei săptămâni mai târziu, la 13 decembrie, Saddam Hussein, fostul dictator al Irakului, a fost capturat în orașul Ad-Dawr de către armata americană.

Luna Nouă și eclipsa din 4 decembrie 2021

Pentru București, actuala eclipsă are loc în casa a XII-a, casă care semnifică locurile izolate, ascunse, locuri ale suferințelor, cum sunt spitalele, azilurile și spațiile de carantină. Tot în această casă îi putem descoperi și pe dușmanii neștiuți, oamenii răuvoitori care pot acționa în secret, într-o manieră lipsită de onestitate. Este o casă complicată care aduce cu sine situații dificile, greu de înțeles și de gestionat.

Din altă perspectivă, Casa a XII-a înlesnește și demersurile secrete, manevrele oculte, care nu se vor făcute publice. Ținând cont de faptul că Soarele stăpânește casa a VIII-a, casă financiară, iar Luna stăpânește casa a VII-a, a relațiilor cu țările aliate, și de faptul că Mercur este și el implicat, este posibil să aibă loc discuții departe de ochii lumii, a căror miză sunt banii. Poate fi vorba de modul de accesare a unor fonduri importante și consistente care vor veni, având în vedere anunțul Consiliului Uniunii Europene de aprobare a Planul Național de Redresare și Reziliență pentru România. Procedura de acces la prima tranșă de finanțare, în valoare de 3,7 miliarde de euro, va începe în luna decembrie anul acesta.

Pe de altă parte, Casa a XII-a semnifică  activități care presupun detașarea de forfota vieții, retragerea în sine pentru realizarea și restabilirea unui bun echilibru interior. Izolarea în locuri speciale, cum sunt biserica, mănăstirea sau alte spații de acest tip, ajută la practicarea unor tehnici de concentrare, de relaxare, a meditațiilor etc., de natură să refacă armonia internă a ființei. Este o casă care înlesnește stabilirea unor contacte cu oameni deosebiți care au atins o dimensiune spirituală și care îi ajută și pe alții să pășească pe un astfel de drum.

Casa a X-a, a Mijlocului Cerului și stăpânii acestora, Venus și respectiv Marte, îi vizează pe cei aflați la conducerea țării și arată felul propriu de exercitare a autorității cu care au fost învestiți.

  • Marte în domiciliu, în conjuncție cu Mijlocului Cerului, sporește ambiția, hotărârea și dorința celor care dețin puterea a de a-și impune punctul de vedere, de a nu face concesii și de a discuta și negocia de pe poziții de forță.
  • Venus, stăpâna casei a X-a în Ascendent, are puterea să determine ca impactul deciziilor politice să fie extrem de important pentru oamenii de rând și pentru problemele cu care aceștia sunt nevoiți să se confrunte. Fiind vorba despre Micul Benefic, lucrurile par să fie într-o lumină bună, dar faptul că aplică spre conjuncția cu Pluto și din 20 decembrie intră în mișcare retrogradă, face ca la un moment dat lucrurile să se complice. Combinația dintre Venus și Pluto vorbește despre bani și putere, generează inflexibilitate, multă exigență, nelăsând loc pentru un dialog tolerant şi binevoitor, putându-se ajunge și la formule degradante, cum sunt manipulările și șantajele.
  • În plan personal, combinația Venus/Pluto stimulează trăirile și emoțiile, făcând astfel posibile întâlniri amoroase pline de pasiune, cu conotație sexuală,  crize sentimentale, situații tensionate, pretenții exagerate și scene de gelozie.

Stăpânul hărții, Saturn, este în casa a II-a, casă financiară care, fiind în domiciliu și în același semn cu Jupiter, ar trebui să aducă stabilitate și vești bune, legate de venituri și salarizare. Despre o oarecare stabilitate se poate vorbi în măsura în care o permite careul cu Uranus, dar de bunăstare mai puțin – aspectul cu Jupiter este în destrămare pentru că, în scurt timp, Marele Benefic urmează să pășească în Pești.

Prezența planetei Venus în Capricorn, semn al autocenzurii și autocontrolului, îndeamnă la prudență în gesturi, chibzuință în cheltuieli, investiții şi toate inițiativele care vizează sfera financiară. Aspectul bun de sextil cu Marte din Scorpion, semn ambițios, decis și tenace, nu face decât să întărească cele menționate. Efectele bune ale relației dintre cele două planete sunt însă diminuate prin faptul că Venus are un mers lent, pregătindu-se pentru retrogradare, astfel că cele două planete nu reușesc să realizeze aspectul perfect.

Pentru România, în harta Marii Uniri din 1918, Luna Nouă și Eclipsa au loc în casa a XI-a, casă care semnifică principalele foruri legislative ale țării – cele două camere ale Parlamentului. Totodată, Eclipsa este și în conjuncție cu Soarele, cu Mercur și Venus din harta natală a țării noastre. În acest context, conflictele de natură politică afectează și lezează direct și pe termen lung, mai mult decât s-ar putea crede, imaginea și interesele țării, reputația, credibilitatea și poziția ei în raport cu țările aliate.

Evenimentele importante pentru următoarele patru săptămâni sunt:

  • Intrarea în mișcare retrogradă a planetei Venus.
  • Aspectul de careu la grad perfect dintre Saturn și Uranus.
  • Schimbarea semnului zodiacal de către planetele Marte și Jupiter, care intră în Săgetător și, respectiv, în Pești.

În data de 20 decembrie, Venus, aflată la 26gr28min Capricorn, intră în mișcare retrogradă. Îşi va relua mersul direct pe 29 ianuarie 2022, de la 11gr 04min Capricorn, și va părăsi semnul abia în 6 martie 2022.

Venus este planeta armoniei, a dragostei, a rafinamentului. Ea patronează artele, colaborările, asocierile, mariajul, și arată felul în care este apreciată valoarea unui lucru sau valoarea umană și morală a unui om.

De asemenea, ea guvernează comunicarea, cooperarea, diplomația, tratativele în vederea asigurării păcii și bunei înțelegeri între oameni și națiuni.

Pe parcursul retrogradării, planeta este împiedicată să funcționeze firesc în domeniile pe care le gestionează. Situația este de natură să inducă stări afective disproporționate, emotivitate crescută, sau un tip de comunicare care stă sub semnul stângăciei, care poate genera stări de spirit confuze, enervare, reacții disproporționate, de respingere sau antipatie.

Din aceste motive, se recomandă mare precauție în luarea unor decizii importante legate de logodne, căsătorii, despărțiri, divorțuri.

Mediile de afaceri sunt și ele afectate, astfel încât negocierile, acordurile, contractele cu privire la mărfuri care trebuie tranzacționate, sau în legătură cu prețurile stabilite, pot să nu se desfășoare așa cum fusese preconizat.

Este de dorit ca, pe parcursul retrogradării, să nu se stabilească înțelegeri ferme, să nu aibă loc vânzări, cumpărări, pentru că se pot ivi situații în care să fie necesare renegocieri, sau să fie reluate discuții în special pe chestiuni bănești.

Careul la grad perfect dintre Saturn și Uranus are loc în ziua de 24 decembrie. Combinația celor două planete la care, până în data de 13 decembrie, participă și Marte, face ca atenționarea de lună trecută să rămână în vigoare.

Putem asista la turbulențe sociale, la amplificarea unor conflicte armate, accidente de orice fel, explozii, incendii, prăbușiri și chiar catastrofe naturale.

Se impune prudență maximă pentru toată lumea și în special pentru cele patru semne fixe: Tauri, Lei, Vărsători, Scorpioni și, nu în ultimul rând, pentru Berbeci.

Marte care intră în Săgetător în data de 13 decembrie și se îndreaptă spre sextilul cu Saturn, poate fi foarte constructiv, ajutând la luarea unor decizii și măsuri importante și ferme.

În plan personal, aspectul celor două planete intensifică ambiția, inițiativa, hotărârea și urmărirea cu perseverență, logică și strategie a scopurilor propuse.

Vestea bună vine de la Jupiter, Marele Benefic care, începând cu ziua de 29 decembrie intră în zodia Peștilor, domiciliul său nocturn, unde planeta se va manifesta armonios și va reuși să creeze efecte bune.

Un prim aspect favorabil este acela că nu va mai amplifica aspectul tensionat dintre Saturn din Vărsător și Uranus din Taur.

Mișcarea planetei va fi extrem de rapidă, astfel încât, pe 10 mai 2022, Jupiter va fi deja în Berbec, pentru ca abia pe 28 octombrie să se întoarcă din nou în Pești, unde va sta până pe 20 decembrie anul viitor.

Asta înseamnă că răstimpul în care situații şi contexte favorabile aduse de Jupiter, să se poată materializa, este mai scurt față de alți ani. În plus, este fragmentat astfel că va fi greu, deși nu imposibil, să se realizeze ceva stabil.

Prin urmare, pentru a profita de efectul benefic al lui Jupiter, nu trebuie pierdute momente și conjuncturi favorabile, trebuie acționat prompt, cu fermitate și curaj, cu înțelepciunea necesară luării unor decizii bune.

Jupiter aduce șansă, noroc, se asociază cu ideea de dreptate, justiție, iar în Pești, aduce interes pentru activități caritabile sau care susțin zona asistenței sociale – spitalele, orfelinatele, sanatoriile. Să sperăm că, în aceste noi condiții, se va manifesta un interes sporit pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, a condițiilor din spitale, pentru nevoile pacienților.

Urmează o perioadă activă, bogată în evenimente, dar deloc ușoară. Trăim vremuri cum nu au mai fost până acum însă care, parcurse cu prudență și precauție, vor putea permite depășirea situațiilor tensionate. În plus, optimismul jupiterian chiar aduce încrederea şi speranța în rezolvări pozitive.

CORINA CHIRA
membră AAR, redactor Astrele


Note

Note
1 O serie Saros se întinde pe o perioadă cuprinsă între 1226 și 1550 de ani și include un număr cuprins între 69 și 87 de eclipse. Fiecare serie începe cu o eclipsă parțială la unul dintre poli, ajunge la faza de eclipsă totală și se sfârșește tot printr-o eclipsă parțială, în jurul aceluiași grad zodiacal, la celălalt pol al Pământului.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close