Unde e smaraldul? Studiu de caz în astrologia orară
M. s-a întors din vacanţă în weekend şi luni s-a apucat de curăţenie generală. N-a terminat luni; a continuat marţi dimineaţă. Pe la prânz a băgat de seamă că montura inelului pe care-l avea la mână era goală. Smaraldul, de fapt un safir verde, care se mai cheamă şi smarald oriental, dispăruse!
Ea poartă inelul cu smarald tot timpul, e foarte ataşată de această bijuterie: moştenire de familie; piatra Ascendentului ei; tăietură rară.
Apucă-te şi caută. Şi caută. Şi caută. Dusese gunoiul în mai multe rânduri. Spălase câteva maşini de rufe. Se spălase pe mâini de nenumărate ori. Umblase încoace şi-ncolo peste tot prin casă. S-a uitat peste tot, fără succes. A trecut apoi la căutare grea: a demontat sifoanele chiuvetelor. Nimic.
Învinsă, M. a întrebat: Unde e piatra de la inel?
IMPORTANŢA ÎNTREBĂRILOR BINE PUSE
Nu 100% învinsă, totuşi. A notat ora exactă la care a pus întrebarea. Avea o hartă orară!
E ceva important de remarcat. M. nu a zis <vai, am pierdut piatra, ia să fac repede o orară să văd unde e!>. Nu! A pus întrebarea după ce a epuizat toate variantele de căutare. Hărțile orare nu sunt de făcut într-o doară și nici scurtături nu sunt[1]William Lilly, care ne atenţionează cu severitate să nu cumva să luăm în deșert regulile <Artei>, se distra copios făcând hărţi orare în joacă, de amorul Artei, punându-și … Continue reading. Hărţile orare sunt un mijloc de ultim resort, când toate posibilitățile de abordare a problemei au fost deja utilizate și nu au dat rezultate. O întrebare pusă corect şi cu date de naştere corect înregistrate dă astrologului o hartă validă şi astfel şanse maxime de a găsi răspunsul corect.
ESTE VALIDĂ HARTA?
O hartă frumoasă, cu Spica în moţ, promiţătoare de bine. Dar, în primul rând şi lucrul cel mai important, o hartă validă, deci interpretabilă.
De ce? Pentru că:
1. Harta descria corect obiectul pierdut: un obiect frumos şi valoros.
Safirul verde este Saturn în Balanţă în casa a XI-a. Saturn este în hayz, în exaltare, în propria triplicitate, în propriul termen și în același semn cu Mijlocul Cerului.
Piatra pierdută este reprezentată și de Venus, și ea în demnitate în Balanţă și în conjuncție cu Mijlocul Cerului. Ultimul aspect al Lunii înainte de momentul întrebării, mai precis la 11:17 în dimineaţa acelei zile, fusese sextilul cu Venus. Acest contact confirma că, înainte de a dispărea, piatra se aflase în posesiunea lui M.
2. Multe din elementele hărții orare aveau corespondenţă cu harta lui M.
M. are Ascendentul în Balanță. Este născută în ziua lui Saturn, la ora lui Saturn, iar Saturn natal este în domiciliu și angular. Ascendentul în Săgetător al orarei este conjunct cu Jupiter natal, care este și stăpânul semnului solar în natală. Jupiter, stăpânul Ascendentului hărții orare, este conjunct cu Venus natală.
3. În harta orară, Ora Planetară a Soarelui era în armonie cu Ascendentul în Săgetător.
Soarele, semnificator natural al pietrelor prețioase, este stăpânul triplicității de foc în această hartă diurnă și astfel este, prin triplicitate, stăpânul Ascendentului hărții si al semnului în care se află stăpânul Ascendentului. În plus, Soarele și Săgetătorul au aceeași natură fierbinte și uscată.
Toate aceste elemente de verificare a hărții deja formau o impresie pozitivă în ce privește situația și rezultatul final.
CINE ȘI CE?
Pentru a ajunge la un răspuns, e nevoie să identificăm cine face ce, adică semnificatorii și relația dintre ei.
SEMNIFICATORII PERSOANEI CARE A PUS ÎNTREBAREA
Jupiter în Berbec în casa a V-a
M. este reprezentată de stăpânul Ascendentului: peregrin și în casa succedentă, dar norocoasă. Stăpânul Ascendentului în semn cardinal are autoritatea de a acționa. În Berbec fiind, acționează imediat și energic.
Luna în Fecioară în casa a X-a
În hărțile orare, Luna e întotdeauna co-semnificator al persoanei care a pus întrebarea. Deși peregrină, și ea are autoritatea de a acţiona, fiind angulară.
SEMNIFICATORII OBIECTULUI PIERDUT
Saturn în Balanţă în casa a XI-a
Saturn e semnificatorul principal al pietrei pierdute, fiind stăpânul casei a II-a, al posesiunilor mobile. Saturn e de asemenea guvernatorul natural al rocilor şi mineralelor şi, dintre cele preţioase, al safirului. Saturn se află în același semn cu Mijlocul Cerului și cu dispozitoarea sa, Venus, care este şi ea o guvernatoare a safirelor.
În această hartă, Saturn se bucură de aproape toate demnitățile posibile; este în exaltare, în propria triplicitate, în propriul termen și în hayz. Așadar, un super-Saturn! Așadar, un super-obiect! Saturn tinde să facă lucrurile puchinoase, neatrăgătoare, chiar urâte. Numai că Saturn în exaltare nu face lucrurile nici urâte și nici mici, dimpotrivă. Smaraldul, un hexagon alungit de 9x7mm, se încadra într-un ordin de mărime peste medie.
SEMNIFICATORI SECUNDARI
Luna în Fecioară în casa a X-a
Luna are de-a face cu mai tot ce se întâmplă într-o hartă orară. Este deopotrivă semnificator general al obiectelor pierdute. Peregrină și cu energie puțină, pregatindu-se să se transforme în Lună Nouă, dar angulară.
Venus în Balanţă în casa a XI-a
Venus este stăpâna naturală a bijuteriilor, a podoabelor şi, de asemenea, semnificatorul posesiunilor mobile. ‘Stăpâna Inelelor’, aflată într-unul din domiciliile sale și în conjuncție strânsă cu Mijlocul Cerului, era încă un indiciu pregnant al valorii smaraldului și un indiciu că piatra era în casă. Venus, stăpâna triplicității de pământ în hărţile diurne, are și ea responsabilități legate de casa a II-a, a obiectelor pierdute.
De observat că Venus la 29 de grade Balanţă este deja angajată într-un ciclu de retrogradare, chiar dacă nu este propriu-zis retrogradă. Urmează să intre în Scorpion, unde va avea staţia retrogradă și se va întoarce în Balanţă până la 27 de grade, unde își va relua mersul direct.
Pars Fortunae în Săgetător în casa I
Considerată de mulți astrologi a fi un semnificator important în hărțile orare despre obiecte pierdute. În semnul unei benefice, pe Ascendent.
Avem deja destulă informație. Totuși, de dragul unei analize exhaustive, să menționez încă două personaje, identificate a fi co-semnificatori ai smaraldului. Soarele, stăpânul natural al pietrelor prețioase, peregrin în Fecioară, dar angular în casa a X-a. Și Marte, stăpân al casei a II-a prin exaltarea sa în Capricorn, aflat în Balanță, semnul său de exil, în conjuncție strânsă cu Mijlocul Cerului.
CONCLUZII PRELIMINARE
Cu excepția lui Jupiter, toate celelalte personaje implicate în caz erau deasupra orizontului şi ziceau în cor că piatra era în casă. Nu fusese dusă la gunoi și nici nu se pierduse în instalația de apă. Dacă semnificatorii sunt în semne în care se simt în largul lor, atunci lucrurile evoluează cu ușurință spre un deznodământ favorabil. În cazul de față, semnificatorii principali chiar erau în largul lor. Spica la numai câteva minute de Mijlocul Cerului arăta și ea că e vorba de un obiect valoros și că nu sunt pierdute speranțele de a-l recupera. La fel zicea şi Pars Fortunae în casa I şi în semnul unei benefice.
Un quincunx aplicant, în grad critic şi foarte strâns, de numai trei minute, între Venus şi Uranus, descria natura accidentală a evenimentului şi volatilitatea situaţiei. Piatra era într-o poziţie instabilă. Exista riscul să dispară de tot? Probabil nu: acest aspect minor nu implica semnificatorii principali.
Luna nu este numai semnificatorul persoanei care a pus întrebarea şi al obiectului pierdut. Luna e semnificator general în hărţile orare oferind indicii despre întreaga situație. Descrie amănunte și circumstanțe care au legătură cu întrebarea, sau sugereaza un posibil desfăşurător de timp. În plus, ca orice planetă angulară într-o harta orară, Luna avea clar un impact asupra chestiunii. Luna se îndrepta către conjuncţia cu dispozitorul său, Mercur. Asta arăta că lucrurile se aşezau în matca lor.
Indicii că piatra era în casă și că va fi găsită | Probleme |
– Ascendentul și Mijlocul Cerului în semne guvernate de benefice. – Luminătorii deasupra orizontului, angulari, în aspecte bune cu casa a II-a. – Stăpânul orei planetare angular. – Semnificatorii în demnitate și/sau în case bune. Luna în aspect cu dispozitorul său. Saturn în aspect cu dispozitorul său. – Pars Fortunae în casa I, într-un semn guvernat de o benefică și în termenul unei benefice. – Nodul Nord al Lunii în casa a II-a. |
– Opoziţia separantă dintre Jupiter, semnificatorul lui M., și Saturn, semnificatorul smaraldului. Totodată, Jupiter se află în semnul de cădere al lui Saturn şi în semnul de exil al lui Venus. Totuşi, Saturn în casa a XI-a este în bucuria lui Jupiter. Care Jupiter în casa a V-a este în bucuria lui Venus şi în domiciliul lui Marte. – Jupiter și luminătorii peregrini și în semne inconjuncte. – Luminătorii în semnul de cădere al lui Jupiter. Totuși, Jupiter în semnul de exaltare al Soarelui. – Absenţa aspectelor/ recepțiilor dintre restul semnificatorilor. |
ÎN CONCLUZIE: PIATRA SE AFLĂ ÎN CASĂ; NU ARE O POZIŢIE FIXĂ; SE VA GĂSI.
Harta arată că lucrurile aveau să evolueze cu rapiditate.
- Luna rapidă si angajata în aspecte aplicante cu orb strâns.
- Saturn, Venus şi Marte în semn cardinal.
- Jupiter în semn cardinal.
- Luminătorii angulari.
- Ascendentul hărţii și luminătorii în semne mutabile.
Luna se îndrepta către o conjuncţie cu dispozitorul său, Mercur. Mercur e retrograd, la numai 2 grade de răsăritul heliacal și de stația sa directă, ambele urmând a se întâmpla pe 10 septembrie 2010. De bine, pentru că în hărţile referitoare la obiecte sau animale sau persoane dispărute Mercur Retrograd poate semnifica o reîntoarcere, o revenire, o reapariţie.
Înainte de contactul cu Mercur, însă, Luna avea un randez-vous, tot unul lucrativ, cu Pluto în Capricorn în casa a II-a. Pluto ori scoate la iveală chestii de unde nu gândeşti, ori le ascunde de nu le mai găseşti în veci. Fiind o întâlnire cordială – un trigon solid în semne de pământ – foarte probabil că prima variantă era valabilă. Aspectul Lună-Pluto se împlinea la 17:18 în acea după-amiază. La 17:19 Pars Fortunae ajungea în conjuncție cu Nodul Nord.
- 11:17 Luna în sextil cu Venus
- Prânz Este remarcată dispariția pietrei
- 12:54 Luna intră în Fecioară
- 13:14 Luna în inconjuncție cu Jupiter
- 15:46 E pusă întrebarea
- 15:59 Ascendentul trece în Capricorn
- 16:48 Venus în inconjuncție cu Jupiter
- 16:50 Pars Fortunae în careu cu Jupiter
- 16:59 Pars Fortunae în trigon cu Luna
- 17:18: Luna în trigon cu Pluto
- 17:19 Pars Fortunae în inconjuncție cu Nodul Nord
AM GĂSIT-O!
Era trecut de 6. Am sunat-o pe M.
<Am găsit-o!>
<Nu-mi spune unde, mă uit din nou pe hartă şi-ţi zic unde cred că ai găsit-o.>
UNDE?
Pentru a aduna indicii despre loc ne uitam la semnul casei a II-a; la semnul și casa în care se află stăpânul casei a II-a; la semnul și casa în care se află Luna.
Saturn, safirul verde, în primul decan al Balanţei, la 4°52’, în casa a XI-a, în același semn cu Mijlocul Cerului, ne dă următoarele indicii de orientare spaţială:
Pe axa 0-X:
- Balanţa = Vest
- Mijlocul Cerului = Sud
- Casa a XI-a: Sud-Sud-Est
Daca luam în calcul toţi semnificatorii obiectului pierdut, observăm că majoritatea lor indică direcţiile sud și vest. Vezi Tabelul 1 cu direcţiile de orientare pe roza vânturilor în funcţie de poziţia în case si semne a semnificatorilor.
Pe axa 0-Y:
- Semn de aer = sus
- Primul decan = de la podea, prima treime din înălţimea totală a peretelui
Dacă peretele unui apartament are 2.6m înălţime, atunci primul decan [0-10 grade] e de la pardoseală până pe la 85-90cm. Poziția lui Saturn la 4°52’ corespunde unei înalţimi de circa 56-57 cm. Casa a II-a în semn de pământ și Luna în semn de pământ aduc mai aproape de sol locația unui obiect al cărui semnificator se află în semn de aer. Posibil, reducea întrucâtva înălțimea la care se afla smaraldul.
ÎN CONCLUZIE: SMARALDUL SE AFLA ÎN SECTORUL DE SUD-VEST AL CASEI, LA O ÎNĂLȚIME DE APROXIMATIV 50-60 DE CM DE LA PODEA.
Semnificatorii angulari arată că obiectul pierdut este foarte aproape de locul unde se află posesorul. Semnificatorii succedenți arată că e relativ aproape, prin preajmă.
Localizarea unui obiect pierdut într-o locuință se poate determina unori și prin luarea în considerație a intrării principale ca fiind Ascendentul și apoi prin atribuirea punctelor cardinale diverselor încăperi din locuință față de intrarea principală. În cazul de față, semnificatorii fiind în al patrulea cadran al hărții, putem deduce că locul obiectului pierdut ar fi în stânga cum intri în casă.
BINE-BINE, DAR UNDE EXACT?
M. a auzit cling-cling când a terminat de scos ultima tranşă de rufe din maşina de spălat. Pietricica se legăna pe fundul cuvei golite, bine spălată şi strălucitoare. Maşina de spălat e în sfertul de vest al apartamentului şi pe peretele dinspre sud al respectivului sfert. În stânga cum intri în casă.
Hm! Nu mă gândisem nici un moment că pietricica putea fi în maşina de spălat rufe. Asocierea unui obiect atât de mic cu o maşinărie comparativ enormă, conținând un iureş de lucruri în mişcare timp de mai multe ore, era contraintuitivă. Şi nici n-am acordat atenție cine ştie ce inconjuncției aplicante Venus-Uranus.
Uşor de tras concluzii retroactiv! Dar analiza retroactivă este foarte utilă pentru a înțelege cum a funcționat această hartă orară. Vedem că tot Luna trage sforile! Luna semnifică peisajul domestic de zi cu zi, spațiile și obiectele comune, dependințele, instalațiile și echipamentul de bază, inclusiv electrocasnicele, cu care funcționează o casa.
CÂND?
Pentru a determina un posibil desfășurător de timp, observăm poziția semnificatorilor:
- În semn cardinal și casă succedentă: Saturn și Venus în Balanță în casa a XI-a;
- În semn mutabil și casa angulară: Luna și Soarele în Fecioară în casa a X-a.
Combinația de cardinal/mutabil cu angular/succedent indică timpi scurți și o evoluție destul de rapidă a evenimentelor. In hărțile orare, Luna este cea care de regulă setează cronometrul și impune ritmul. În această hartă, Luna e rapidă și angulară, deci timpii vor fi probabil comprimați. Recuperarea smaraldului era, așadar, o chestiune de ore.
EPILOG
După care a urmat o lungă discuţie despre semnificatorii astrologici ai maşinii de spălat. Concluziile, pe surt: Racul și casa a IV-a: bunuri de folosinţă îndelungată sau white goods for mass consumption; Fecioara și casa a VI-a.
IT AIN’T OVER ‘TIL THE FAT LADY SINGS
Ce n-am apucat să dezbatem este ce se întâmplă în continuare. Piatra s-a găsit, dar într-o hartă orară ochiul se duce automat spre Lună, să vadă ce are de gând şi ce evenimente mai declanşează.
Luna are o agendă încărcată:
- Se vede, cum ziceam, cu dispozitorul său, Mercur Retrograd.
- Apoi se vede cu Soarele şi se transformă în Lună Nouă (nicidecum grasă, au contraire).
- Intervine apoi plecarea lui Venus din Balanţă. Poate inelul va fi dus la bijutier: Venus întră într-un semn guvernat de Marte şi se şi întâlneşte cu el, pentru că ea este deja într-un ciclu de retrogradare.
- Apoi Jupiter dă în marşarier în Peşți.
- Ultimul aspect al Lunii este opoziţia cu Jupiter. Poate M. vrea o montură diferită de cea veche? Luna este prin excelenţă un variator de <mood>. Iar Luna în Fecioară e capricioasă.
Şi iată cum mă lungesc, în loc să aplic regula de aur a astrologiei orare care zice:
<Dă răspunsul, închide cazul, gata.> Gata.
HORARISTA
Ilustrație: Miguel Porlan
Note
↑1 | William Lilly, care ne atenţionează cu severitate să nu cumva să luăm în deșert regulile <Artei>, se distra copios făcând hărţi orare în joacă, de amorul Artei, punându-și servitorii să ascundă lucruri prin gospodărie și apoi făcând hărţi ca să le găsească. Planete în casa a III-a, printre care Mercur și Uranus, împreună cu Soarele și Venus, stăpâna semnului solar. Ș.a.m.d. |
---|