Diana SpineanStudii & Cercetari

Cum să strunești casa a XII-a, la propriu (partea a II-a)

Articolul are la bază conferința susținută de autoare în cadrul Congresului AAR din 3 noiembrie 2019.

În prima parte a acestui material vă povesteam cum am ajuns să întreprind o cercetare pe hărțile a sute de călăreți[1]466, mai precis., mânată de curiozitatea de a testa teoria potrivit căreia calul și, prin extensie, călărețul și-ar afla sălaș în casa a XII-a. Vă prezentam rezultatele la care am ajuns și, în plus, vă vorbeam despre  ”terapia cu calul” sau echitația psihoterapeutică, concluzionând că relația cu caii poate fi o alternativă minunată la o casă a XII-a încercată. Vă recomand călduros să citiți acel articol înainte de a trece mai departe.

Urmează să vă prezint hărțile unor nativi din eșantionul cercetat, oameni care au făcut loc cailor în viața lor. Mai corect spus, s-au dedicat trup și suflet relației cu caii  – grupul studiat este format din sportivi ecveștri. Firește, nu toți ajungem sportivi după ce ne suim pe un cal! Dar, dacă avem planete în această casă sau stăpânul ei este puternic în harta noastră, merită să ne facem viața mai frumoasă prin practicarea echitației sau, pur și simplu, prin crearea unei legături semnificative cu un animal (vezi și casa opusă, a VI-a, pentru animalele mici, de companie).

În finalul articolului, găsiți o scurtă provocare sau o temă de gândire, așa cum v-am promis.

*

Deschid o paranteză, înainte de a trece la exemple. Am observat că, în anumite condiții pe care încă le cercetez, această casă vorbește despre chemare – despre urgența de a răspunde unei chemări (interioare sau exterioare), de a parcurge o distanță (fizică sau emoțională), de a te dedica unei cauze sau unei rațiuni de a fi. Am văzut-o în hărțile/viețile unor oameni cu performanțe deosebite în domeniul în care activau (vezi, spre exemplu, Nadia Comăneci, harta în Whole). Mi-am propus să înțeleg mai bine componenta vocațională a casei a XII-a[2]În urmă cu 9 ani, descriam o metodă de recunoaștere a vocației profesionale, concepută de astrologul Maurice Fernandez, în care un rol important îi revenea casei a XII-a. Puteți consulta … Continue reading pentru că, evident, există una din moment ce această casă stabilește o relație (sextil, pe semne întregi) cu casa a X-a. Pe de altă parte, atunci când ne anesteziem, ne complăcem într-o situație, refuzăm provocările și nu răspundem chemării, planetele din casa a XII-a devin sursa celor mai negre coșmaruri. Oricare ar fi provocarea sau chemarea din această casă, este important să înțelegem că ea cere totul de la noi! Adesea, miza este mai presus de noi, it’s bigger than us!

Studii de caz: sportivi ecveștri cu planete în casa a XII-a

Notă tehnică: am marcat și notat cu ”S”, la interiorul hărților, stăpânii unor case (S urmat de numărul casei) și stăpânul Ascendentului (SAS), pentru ca legăturile între anumite domenii ale vieții să fie evidente. Hărțile au fost construite în sistem de case pe semne întregi (Whole), așadar casa a XII-a corespunde în întregime celei de a XII-a zodii de la zodia Ascendentului. Am lucrat cu stăpânii tradiționali ai zodiilor (Marte pentru Scorpion, Jupiter pentru Pești, Saturn pentru Vărsător), iar aspectele dintre planete le-am văzut ca relații între zodiile în care ele se află, fără a le limita neapărat la un anumit orb.

William (Bill) Steinkraus a fost primul american câștigător al Aurului la proba individuală într-o disciplină ecvestră (săritură record, 1968). A câștigat patru medalii de aur. William Steinkraus practica echitația de la 9 ani, a intrat în concursuri la 12 ani și a fost ofițer de cavalerie în Al Doilea Război Mondial. S-a retras din concursuri la 47 de ani. A continuat să fie activ în domeniu ca președinte al echipei americane de călărie, membru al juriului la Jocurile Olimpice din 1992, comentator sportiv, editor, scriitor etc. De asemenea, era violonist și evaluator de cărți vechi și mobilă veche. La 83 de ani, continua să călărească și să interpreteze muzică de cameră. A murit la 92 de ani, acasă.

În harta sa, Saturn este deopotrivă stăpânul Ascendentului (Vărsător) și stăpânul casei a XII-a (Capricorn), ca și cum nativul și calul ar fi o singură entitate. Saturn este într-o poziție de forță, în casa a X-a, și ne arată cum a făcut carieră și s-a bucurat de recunoaștere socială tocmai în domeniul ecvestru. Un indiciu în plus este Jupiter în casa a XII-a (ne amintim, din articolul trecut, că Jupiter poate să apară frecvent în casa a XII-a a acestor sportivi), într-o relație strânsă, armonioasă, cu Saturn. Corelând harta cu biografia, înțelegem că aspectele tensionate pe care le formează cei doi cu planete cum sunt Marte, stăpânul casei a VI-a sau Pluton, nu au funcționat ca opreliști și nu i-au grăbit sfârșitul, ci reflectă tocmai energia și hotărârea cu care s-a dedicat acestui domeniu. Harta ascunde mai multe indicii și n-am să vă lipsesc de plăcerea de a le descoperi singuri.

Fritz Thiedemann a fost unul dintre cei mai buni sportivi ai timpului său (săritură și dresaj), posesor al patru medalii olimpice. A fost ales Sportivul anului 1958 în Germania. Fiu de fermier, căpitan de cavalerie în Al Doilea Război Mondial, a fost capturat și închis de ruși înainte de a se afirma ca sportiv. A murit la 81 ani, acasă.

Și aici îl găsim pe Saturn ca stăpân al casei a XII-a, de data asta împreună cu Neptun, în casa a VI-a, într-o configurație provocatoare cu Venus din casa a XII-a și Luna, care este aici stăpâna casei a V-a.  Venus, deși stăpână a casei morții (a VIII-a), nu i-a adus sfârșitul în lagărul rusesc (casa a XII-a) ci i-a oferit o a doua șansă, pe care a folosit-o constructiv. Notăm și Mijlocul Cerului în Săgetător, cu Jupiter angular.

Jerome Marion a avut o scurtă carieră ca jocheu iar, actualmente, este antrenor și deține, împreună cu familia, un centru de echitație unde organizează diverse evenimente ecvestre. Echipa antrenată de el obține victorii în special în cursele cu obstacole. În 2017, a fost numit cel mai bun antrenor al Federației Anjou Maine.

Cei care ați răspuns la provocarea ”Privește-i chipul, găsește-i harta!” veți constata că harta lui vă este foarte familiară. De data aceasta, însă, ne interesează casa lui a XII-a. O găsim în Fecioară cu stăpânul ei, Mercur, plasat în casa a X-a, alături de Venus, stăpâna Ascendentului. Mai mult, avem o recepție mutuală între stăpâna casei a X-a, Luna, și stăpânul casei a XII-a, Mercur. Vedem din nou cum legătura celor doi stăpâni se manifestă într-o carieră în domeniul ecvestru. Dar Luna, stăpâna casei a X-a, nu numai că este în casa a XII-a, ci este și în relații strânse cu maleficii, Marte și Saturn, configurație care în viața lui Jerome se traduce prin victorii (casa a X-a) în cursele (Marte) cu obstacole (Saturn). Putea oare să-și manifeste harta mai grăitor de atât?!

Mai departe, haideți să vedem hărțile unor jochei despre care nu avem prea multe informații biografice, dar care ne oferă case a XII-a demne de ilustrat:

Sylvain Bellanger îl are pe Marte în casa a XII-a, care îi vine acolo ca stăpân al casei a VI-a. Marte este în exil (Taur) și îi domină, prin careu superior, pe stăpânul Ascendentului (Mercur) și pe stăpânul casei a VIII-a (Saturn). Printre puținele informații pe care le am despre acest jocheu, se numără aceea că, în noiembrie 2011, a fost implicat într-o spectaculoasă cădere colectivă pe un hipodrom din Argentina, accident în care un alt jocheu și-a pierdut viața. Bellanger s-a ales (doar) cu clavicula ruptă. Cum spuneam și în prima parte a acestui articol, o manifestare pozitivă a casei a XII-a (echitația) nu e neapărat o garanție că nu vei trăi și alte tipuri de experiențe atribuite acestei case (spitalizare); depinde foarte mult de ce planete anume găzduiește ea și în ce condiție se află stăpânul ei. Revenind la hartă, mai observăm și că stăpâna casei a XII-a (Venus) șade în Ascendent, alături de stăpânul casei a X-a (Jupiter); cu alte cuvinte, stăpâna casei a XII-a este cu Marele Benefic; cu alte cuvinte, cei doi benefici sunt în Ascendent și l-au protejat într-o cădere care i-ar fi putut fi fatală.

Emile Groisile a concurat în cursele de trap, deci a condus calul din postura de vizitiu (driver), stând într-o trăsură ușoară, pe două roți (numită sulky). Nu am alte informații despre activitatea lui, dar trebuie să fi fost un om interesant! S-a născut în preajma unei eclipse anulare de soare, care i se forma tocmai în casa a XII-a. Și tot acolo îl găsim pe Saturn, ca stăpân al casei a VI-a, în exil. Soarele este și stăpânul Ascendentului iar Luna stăpânește casa a XII-a, fiind în Rac. Ea este și într-o relație strânsă cu Mijlocul Cerului (pe care îl stăpânește prin exaltare) și consolidează astfel legătura dintre carieră și activitatea cu specific ecvestru a casei a XII-a.

Roland Dersoir a fost un jocheu și vizitiu (driver) premiat, partenerul lui Iris de Vandel, unul dintre cei mai buni și mai rapizi cai de curse de la începutul anilor ’80. Vedem că Soarele din XII este și stăpânul casei a X-a și este într-o relație strânsă și armonioasă cu Mijlocul Cerului. Partea dureroasă este că Marte îl domină (împreună cu Saturn) printr-un careu superior dar partea constructivă este că Marte e stăpânul Ascendentului. Tot în casa a XII-a îl găsim și pe Mercur (stăpân al casei a VIII-a) și nu oricum ci în recepție mutuală cu stăpâna casei a XII-a, Venus. Despre Jupiter din casa a XII-a trebuie să menționez că este într-o condiție specială numită Hayz (planetă diurnă, în hartă diurnă, deasupra orizontului) și este stăpânul casei a V-a, a copiilor. Din păcate, marele Iris de Vandel era castrat și nu a putut lăsa urmași dar Roland Dersoir a avut un fiu care i-a călcat pe urme și a ajuns un sportiv premiat, Jean-Loïc Dersoir.

Studii de caz: două femei aparte și importanța casei a XII-a prin prisma stăpânului ei

Țin să vă arăt hărțile a două femei cu realizări deosebite în domeniul studiat. Deși nu au planete în casa a XII-a sau nu au planete personale acolo, au avut chemare către sporturile ecvestre datorită stăpânului acestei case.

Alexandra Lederman esteprima femeie care câștigă Campionatul European de Sărituri, în anul 2000. Iar, cu patru ani înainte, era medaliată cu bronz la Olimpiadă. Alexandra a crescut într-o școală de călărie, părinții fiind proprietarii. Călărește de la 4 ani, la 7 câștigă prima cursă pe un ponei și la 11 începe cursele de cai. Un joc video îi poartă numele (din 2001), de asemenea o linie de haine sport pentru femei, o carte de benzi desenate, patru romane pentru tineret, o linie de papetărie școlară și un meniu de top dintr-un lanț de fast-food (din 2008).

Și unde îl găsim pe stăpânul casei a XII-a în harta ei? Tocmai în Ascendent, în relație strânsă cu stăpânul casei a X-a, Mercur, cel din urmă fiind nu numai angular ci și în domiciliu. Mai mult, stăpânul Ascendentului și al casei a IV-a (familia de origine) este nimeni altul decât Jupiter, plasat în casa a X-a, în relație cu ceilalți doi actori importanți (Marte și Mercur) și cu Soarele. Aceste legături între casele I–a (imaginea nativei) – a XII–a (caii) – a X–a (cariera) – a IV–a (familia) schițează frumos povestea Alexandrei. În plus, popularitatea de care se bucură este întărită de relația dintre Jupiter (SAS) din casa a X-a și luminători, dintre care Luna este în exaltare. Succesul financiar poate fi descoperit din alăturarea lui Jupiter cu Pluton și din relația de la semn la semn pe care Marele Benefic o stabilește cu stăpânii celor două case financiare ale hărții, stăpâna casei a VIII-a (Luna) și stăpânul casei a II-a (Saturn). Și Venus contribuie la succesul Alexandrei și am să vă las pe voi să descoperiți în ce fel.

Robyn Smith Astaire este prima femeie jocheu profesionist din America și prima care a câștigat o cursă cu miză mare. Și a fost a doua soție a lui Fred Astaire; când s-au cunoscut, el avea 81 de ani, ea, 35. Fred a văzut-o la o cursă, a pariat 10.000 dolari pe calul ei și a câștigat. Mai târziu, spre marea lui surprindere, ea l-a scos la cină! Robyn a avut o copilărie nefericită (părăsită, dată în plasament, adoptată, din nou luată de către mamă) iar, ca adult, prefera compania cailor mai degrabă decât pe cea a oamenilor și nu a crezut că se va căsători vreodată.

Și în acest caz, stăpânul casei a XII-a este Marte, pe care îl găsim în casa amorului, a V-a, ilustrând pasiunea ei pentru cai și pentru Fred. Mai mult, Marte este conjunct cu stăpânul casei a V-a (Mercur), care este totodată și stăpân al finanțelor (casa a II-a), și este împreună cu Venus (SAS) și cu Jupiter (stăpân al unei case financiare, a VIII-a) și în relație strânsă cu Ascendentul și Luna. În plus, se vede și cu stăpânul casei a X-a (Saturn). Cu alte cuvinte, stăpânul casei a XII-a e în relații cu cei mai importanți pioni ai hărții.

Tema de gândire

Închei cu hărțile a doi jochei născuți la o zi diferență, ratingul hărților fiind bun, AA. Amândoi au concurat la sărituri, în probe individuale și de echipă, dar numai unul dintre ei a obținut o medalie (bronz) la Jocurile Olimpice, împreună cu echipa. De la o zi la următoarea, doar Luna a schimbat semnul. Care credeți că este harta jocheului premiat și de ce? Luați-o ca temă de gândire și așteptați comentariul meu în ediția următoare a revistei sau luați-o ca pe o provocare, caz în care aștept cu interes argumentația voastră la adresa provocare@astrele.ro până în 15 martie 2021.


DIANA SPINEAN,
președinte AAR și redactor-șef Astrele

Despre Diana

Note

Note
1 466, mai precis.
2 În urmă cu 9 ani, descriam o metodă de recunoaștere a vocației profesionale, concepută de astrologul Maurice Fernandez, în care un rol important îi revenea casei a XII-a. Puteți consulta articolul la https://www.astrele.ro/2012/10/28/cum-sa-recunoastem-vocatia-profesionala/
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close