Andrew BevanDiana SpineanOrarăSerial: Tehnica Age PointTraduceri

Astrologia orară și arta relaționării

astro-orara-andrew

andrew-bevan-autorAUTOR: ANDREW BEVAN

Andrew J. Bevan, astrolog profesionist din Norvegia, va fi invitatul special al AAR la ediția a XII-a a congresului de astrologie organizat în perioada 7-9 octombrie 2016, în București. Andrew studiază și practică astrologia de 30 de ani, fiind specializat pe astrologie orară și mundană. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, inclusiv în prestigioasa revistă ”The Mountain Astrologer”, a Asociatiei Astrologilor din Marea Britanie, în situri apreciate pentru calitatea informației, cum este Skyscript.co.uk, al Deborei Houlding, și multe analize previzionale reușite.

Vezi http://www.astronor.com/

Preambul

Dragi prieteni și afiliați ai Asociației Astrologilor din România,

Am fost onorat să accept invitația de a veni și petrece un weekend alături de voi în cea de a doua săptămână a lunii octombrie, pentru a vorbi la conferința anuală despre subiectul nostru favorit, astrologia. Am fost întrebat dacă, premergător evenimentului, aș putea contribui cu două articole la revista voastră. Mi se pare o idee excelentă, cu toate că Mercur se află acum în mers retrograd! Avem, în acest fel, oportunitatea de a ne face încălzirea pe marginea temelor pe care le vom discuta la conferință, de a ne familiariza unii cu alții, de a vă obişnui şi voi cu modul meu de gândire şi de a ne entuziasma, până la urmă, cu toţii deci în avans. V-ați putea face astfel mai clar o idee despre ceea ce-aţi vrea să obţineţi odată cu participarea la workshop-ul meu, aţi putea strânge deja hărți și întrebări pe care doriți să le soluționăm. Să începem, așadar!

Titlurile temelor pe care le vom discuta în cadrul workshop-ului sunt: 1) ”Astrologia orară și arta relaționării” și 2) ”Age Point1 – cheia horoscopului tău”. Pe parcursul întâlnirii noastre vom dezbate cele două subiecte separat, dar în același timp vom demonstra cum astrologia orară și Age Point lucrează mână în mână atunci când oferim consultanță. Am întâlnit tehnica Age Point întâmplător, în textele clasice vechi, în timp ce studiam cursul de astrologie orară Qualifying Course of Horary Astrology (QHP) al Oliviei Barclay, în anii 1985-1986. Este o tehnică cu a cărei dezvoltare mă mândresc. Veți beneficia astfel de cei 30 de ani de experiență pe care îi dețin în mânuirea acestei tehnici, ani petrecuți mai degrabă în ședințe propriu-zise de consiliere decât în scrierea de cărți pe această temă.

Două principii trebuie să rețineți: (1) Nu complicaţi lucrurile! și (2) Linia directoare a unei hărţi, cea mai puternică notă2 a ei este cea care funcționează. Prin urmare, când ai o hartă în fața ta, nu încerca s-o buchisești! Una din frumusețile astrologiei orare constă în a-ți focaliza atenția pe un număr limitat de semnificatori, iar ideea tehnicii Age Point este aceea de a putea citi harta așa cum ți se arată, repede și simplu, fără a te pierde în socoteli auxiliare. Astrologia clasică poate părea misterioasă la prima vedere, deoarece unele noțiuni ne sunt străine și nu știm cum să le folosim. Dar eu voi încerca să le explic într-o manieră concretă pentru că, întâi de toate, astrologia pe care o practic este una orientată cu predilecție pe evenimente. Ești cine ești datorită evenimentelor petrecute pe parcursul devenirii tale, înainte de nașterea ta. Momentul nașterii tale conţine implicit toate acele influențe care au făcut ca acesta să aibă loc. El dă structura ta psihică, așa cum o arată harta, dar este totodată un reper întins în timp și spațiu, fiind cel care-ți descrie oportunitățile și provocările care ți-au fost presărate pe cărarea vieții. Utilizarea corectă a hărții tale îți dă șansa de a face lucrurile cum trebuie. În termenii astrologiei orare, evenimentele există, în orice moment, ca potenţialitate în jurul nostru, așa încât orice întrebare, odată ce va fi adresată astrologului, spărgând bariera conștientului, va lăsa urme evidente atât în trecut, cât și-n viitor.

Astrologia orară relațională

Când avem de-a face cu o întrebare de natură relațională, trebuie să știm că astrologia orară descrie, în principiu, 3 tipuri de relații:
1) Relații de tip casa a 7-a – partenerii permanenți, cei cu care împarți locuința, copiii, facturile și responsabilitățile vieții de zi cu zi.
2) Relații de tip casa a 5-a – amanții, iubiții, oamenii pe care îi cunoști sau îi întâlnești fără a-ți lua angajamente vizavi de ei. ”Ți-ar plăcea să ieșim la film, să luăm prânzul, să vii să ne distrăm?”, ”Acum am timp, acum vreau, acum nu, acum sunt ocupat și trebuie să fiu în altă parte”. Există o mare diferență între relațiile descrise de casa a 5-a prin comparație cu cele ilustrare de casa a 7-a, pentru că în cazul primelor există un întrerupător On / Off3.
3) Relații de tip casa a 11-a – prieteniile. Aceste relații sunt grozave pentru că nu te dezamăgesc niciodată. Uneori, când lucrezi cu o hartă orară pentru a prospecta o relație, ai posibilitatea de a-ți muta focusul de pe casa a 7-a pe a 5-a, de pe a 7-a pe a 11-a sau de pe a 5-a pe a 11-a, până ce lucrurile se așază și relația dintre cei în discuție se lămurește.
4) Ar mai fi de luat în calcul, în plus, acele relații înșelătoare care aparțin casei a 12-a și care amintesc puțin de casa a 5-a. Aventurile potențiale. Când nu știi dacă obiectul dorinței e posibil de atins, dacă nu cumva te sabotezi singur, când nu ştii dacă e o oportunitate pentru care ar trebui să-ți asumi riscuri sau dacă e doar ceva trecător, o situaţie care va rămâne doar un vis pierdut.

Recepțiile mutuale

În cadrul workshop-ului ne vom opri asupra diverselor moduri în care o relație poate fi permisă sau prohibită, dar, adiţional cazului obişnuit în care un semnificator aplică spre un altul (sau al translației, al colectării de lumină, care implică o a treia parte), ne vom referi și la unul dintre subiectele mele favorite și anume acela al recepțiilor mutuale. Dacă vă este cunoscut tabelul demnităților esențiale al lui Ptolemeu, atunci veți ști că acestea sunt grupate după semn4, exaltare, triplicitate, termen sau față.

Recepția mutuală de semn5 este mai puternică. Recepția de exaltare este tare și vom descoperi că, ori de câte ori, sunt implicate exaltările apare și ceva ieșit din comun. Când există recepție de triplicitate există întotdeauna resurse și un cerc de prieteni. Apoi, în cazul recepțiilor de față vorbim de o chimie naturală, de o atracție fizică suficientă pentru o aventură, nu și pentru o relație. Dacă apare o recepție de termen, atunci cei doi știu cum să se-nțeleagă unul cu celălalt, au interese comune și asta ar putea fi suficient pentru o relație durabilă.

Orele planetare și validitatea hărții

În opera lui William Lilly, stabilirea validității unei hărți – dacă se poate emite sau nu o judecată în baza ei – era primul pas. Nu vrem să ne complicăm prea mult în această etapă, dar, dacă o putem explica într-o manieră simplă, atunci chestiunea va oferi un ”da” sau ”nu” hărții din fața noastră. Validitatea e decisă în funcție de relația existentă între stăpânul orei planetare și Ascendent și stăpânul său. Ideea de bază este următoarea: dacă stăpânul orei planetare este în demnitate esențială în Ascendent, harta e validă. Într-o formă simplificată, dacă e ora lui Jupiter și Ascendentul este în Săgetător – harta e validă. De asemenea, poate fi astfel și dacă între stăpânul orei planetare și stăpânul Ascendentului există o relație de prietenie; spre exemplu, este ora Soarelui și Scorpionul este la Ascendent. Harta este validă pentru că Soarele și Marte (stăpânul tradițional al Scorpionului) au aceleași puteri, sunt amândoi fierbinți și uscați, ceea ce-i face prieteni. N-am desconsiderat niciodată o hartă care nu era validă, dar am observat că în acele cazuri lucrurile nu mergeau întotdeauna în direcția potrivită. Apărea o desincronizare sau o problemă și întrebarea conducea la o situație nefericită.

Vom discuta această chestiune mai în amănunt în timpul cursului, dar până atunci să recunoaștem că cel mai facil ne este să operăm cu acele combinații care implică Luna, Venus și Jupiter. Combinațiile dintre Lună, Mercur, Marte și Saturn se prezintă problematic sau corupt. Influența Soarelui este mai degrabă neutră în acest context, tinde să facă lucrurile mai proeminente și mai importante, dar nu neapărat ușor de fructificat sau de suportat. Luna este roditoare, dar situația ei este în totalitate influențată de planeta cu care se amestecă. Odată cu Marte apare mai mereu un conflict sau o stare infecțioasă. Mercur și Saturn sunt sterile în forma de manifestare și le sunt mai potrivite întrebările referitoare la proprietăți și afaceri decât cele care privesc inima.

Exemplu

Doresc să vă arăt o hartă cu care am lucrat recent. Voi reveni cu hărți mai bune la întâlnirea din octombrie, dar ca exemplu ne-am putea folosi satisfăcător de aceasta pentru început. Harta implică o femeie căsătorită, care are întrebări referitoare la o nouă atracție, și este ridicată pentru momentul și locul în care mă aflam eu când am primit telefonul clientei. Timpul și data sunt 4 aprilie 2016, ora 15:43 CEST, localitatea Asker, lângă Oslo, Norvegia, 59N50, 10E26. Sistem de case: Regiomontanus.

harta-andrew-orara
Întrebarea este formulată în ziua Lunii. Ora planetară este în tranziție, de la cea stăpânită de Lună la cea stăpânită de Saturn, dar pentru că Soarele este pe cuspida casei a 9-a, voi lăsa ca Luna să îndeplinească rolul de stăpână a orei. Nu are nicio demnitate esențială în Fecioară, unde se află Ascendentul, în hartă diurnă (ea stăpânește triplicitatea de pământ în hărți nocturne), așa că harta nu este validă din acest punct de vedere. Mercur este stăpânul tradițional al Fecioarei și atunci când el se combină cu Luna apare mereu un conflict sau o controversă (”Mercur corupe Luna”). Priviți, femeia este căsătorită. Și totuși, Luna, care este stăpâna orei, se află pe cuspida casei 7, în opoziție cu Ascendentul. Olivia Barclay spune, printre alții, că atunci când stăpâna orei aspectează Ascendentul harta este validă. Când implică opoziția, harta va da roade odată ce discrepanța indicată de aceasta este rezolvată.

Acum, solicitanta este reprezentată de Ascendent, de stăpânul său Mercur și de orice planetă aflată în casa 1, unde îl găsim pe Jupiter. Mercur e poziționat mai degrabă neproductiv, având mers în gol în ultimele grade din Berbec, într-o casă cadentă, a 9-a. În cel mai bun caz, femeia s-ar putea gândi să-și părăsească mariajul pentru a urma o altă cale, din moment ce casa a 9-a reprezintă uniunea legalizată. Deşi aș spune că, în privinţa acestei relaţii, e implicată şi o condiţie moralizatoare, Mercur nu este în demnitate esențială și, într-o astfel de stare, nu poate da un răspuns referitor la direcţia în care o vor apuca lucrurile.

Jupiter, pe de altă parte, se află în propriul său termen din Fecioară și în casa 1, iar o planetă care este într-o demnitate esențială, chiar dacă Jupiter este totodată debilitat aici (!!), va prelua conducerea acestui loc în absența stăpânului sau în cazul neputinței acestuia, pricinuită de o condiție slabă. Prin urmare, Jupiter este important și observăm că este stăpânul casei a 7-a a relațiilor, și când stăpânul acesteia se află în prima casă avem un indiciu că cealaltă parte aprobă legătura. Persoana desemnată de casa a 7-a va veni să întâlnească solicitantul, semnificat de Ascendent.

Ne întoarcem la Lună. Aceasta este un co-semnificator în orice întrebare, amplasarea sa în Descendent indicând faptul că întrebarea este privitoare la relații. Ea se află în Pești, care este un semn dublu și vulnerabil, scindat în mai multe direcții și între mai multe lumi. Faptul că este stăpâna orei și este angulară este o mărturie privind reciprocitatea sentimentelor. Și este totodată stăpâna casei a 11-a, a prieteniei, eliberării și protecției. Asta înseamnă că solicitanta nu are de ce să se teamă și va fi în siguranță. În general, când stăpânul casei a 11-a este implicat, se găsește întotdeauna o soluție sau o posibilitatea de a discuta lucrurile într-o manieră amicală.

Ce-i drept, Luna aplică spre careul cu Marte și are astfel un potențial distructiv, generator de scandal. Marte stăpânește casa a 5-a prin exaltare și este plasat într-a 4-a, interceptat în secret, în Săgetător. Când apar interceptări, lucrurile se derulează ori în culise (pe o insulă sau în spatele ușilor închise), ori apar surprinzător, în toată splendoarea lor. Pentru că Marte stăpânește cea de-a 5-a casă prin exaltare, există ceva urgent sau ieșit din comun în legătură cu această aventură extra-conjugală, și e probabil ca asta să pună capăt mariajului și situației ei familiale. Însă, remarcați că Luna se află în triplicitatea lui Marte (care stăpânește triplicitatea de apă atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte) și când o planetă aplică spre dispozitorul său apare mereu o soluție după un zbucium. Ori de câte ori triplicitățile sunt implicate vom găsi resurse și un cerc de prieteni. Una dintre problemele principale ale acestei situații este cum va reuși să gospodărească soțul casa, dacă mariajul se va dizolva – dar se va găsi o cale și câțiva oameni îi vor sta alături.

Clienta m-a sunat din nou în 13 mai și m-a informat că a intrat într-o relație intimă cu această nouă persoană. Sentimentele erau reciproce, însă a fost informată că va fi nevoie să-și clarifice situația conjugală și să-și părăsească soțul dacă relația lor va fi să aibă un viitor. Era pentru prima dată când experimenta așa ceva. Observați că Mercur și Fecioara de la Ascendent sunt de gen neutru, în timp ce Luna, stăpâna orei, este angulară în casa a 7-a și într-un semn feminin. Cealaltă persoană era o femeie – solicitanta intra într-o relație cu o persoană de același gen. Sfârșit.

(Despre Age Point vom discuta în ediția următoare a revistei…)

Traducere și note: DIANA SPINEAN.
Articolul original, în engleză, poate fi citit la https://www.astrele.ro/horary-astrology-and-the-art-of-relationships

  1. Termenul nu are încă un echivalent astrologic în limba română, drept pentru care preferăm să păstrăm denumirea dată de Andrew, în engleză.
  2. La fel cum un parfum este descris de cea mai puternică notă a sa; principalul fir narativ al unei hărți sau tiparul cel mai evident.
  3. Pornit / Oprit.
  4. Probabil se referă la zodia de domiciliu.
  5. Se referă la recepția mutuală de domiciliu
Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close