Andrew BevanEseuri & ReflecțiiRecenziiTeodora MuthTraduceri

Despre teoria lui Johndro asupra guvernatorilor zodiilor

L. Edward Johndro (1882 – 1951) a fost unul dintre cei mai mari astrologi americani ai secolului douăzeci. Am venit în contact cu opera lui la începutul anilor optzeci, când am comandat o broșură asupra lucrării sale A New Conception of Sign Rulership, de la Federația Astrologilor Americani. Broșura, constând în numai vreo treizeci de pagini, totuși foarte detaliată, mi-a fost trimisă de un alt astrolog legendar, Al H. Morrison, editor al publicației CAO Times. Mi-au plăcut conceptele de bază, încă de la prima lectură.

Eram la una dintre conferințele Asociației Astrologilor din Marea Britanie, prin 1983 – 1985, nu-mi amintesc exact anul. Tocmai se încheiase o discuție interesantă pe tema hărții descoperirii Plutoniului. Charles Harvey, președintele Asociației Astrologilor Britanici, conducea discuția și deschisese o listă pentru dezbaterea ce urma conferinței, cu întrebări și răspunsuri. Fiind tânăr la acea vreme, abia trecut de douăzeci de ani, am ridicat mâna pentru a evidenția accentul evident pe Scorpion, mai frecvent spre mijlocul zodiei, în momentele când au fost făcute descoperiri importante, fie ale unor elemente chimice noi, fie legate de planete. Marte se afla aproape de gradul 15 din Scorpion în harta descoperirii Plutoniului. Mercur, în harta descoperirii lui Chiron și așa mai departe. Am pus aceste lucruri în relație cu viziunea lui Johndro despre stăpânirile planetare și repartizarea planetelor la mijlocul zodiei Scorpion, unde se trasează hotarele dintre domeniile lui Saturn și Uranus. ”Pare că acolo ar exista o poartă prin care totul trebuie să treacă, atunci când intră din inconștient și necunoscut în conștientul nostru, în ceea ce considerăm că există și în concepția noastră despre realitate. Iar planetele situate cel mai aproape de mijlocul zodiei și de gradul 15 din Scorpion relevă ceva din natura a ceea ce urmează să intre în mintea noastră rațională și să dobândească, prin definiție, o stare de existență tangibilă.”

Am auzit un domn, care stătea pe rândul de lângă mine, exclamând: ”Hei, asta e chiar interesant! S-ar putea să aibă dreptate!” Iar apoi, altcineva a spus: ”….ce naiba spune tipul ăsta, Charles?”. Harvey a răspuns: ”Se referă la teoria lui Johndro, despre cei opt centri de putere ai zodiacului.” Dar eu nu auzisem și nici nu citisem nimic despre asta, înainte, iar ceea ce știa sau vroia să spună Harvey nu a fost continuat. Ar fi trebuit să întreb. Dar de fiecare dată când mă întorc la teoria lui Johndro despre stăpânirile planetare, îmi revine în minte răspunsul lui Charles Harvey despre centrii de forță descriși în acest sistem. Nu intenționez să mă încâlcesc în toate detaliile teoriei lui Johndro despre guvernatorii zodiacali, deoarece sunt deosebit de mulțumit de stăpânii tradiționali și de sistemele de dispunere (în domiciliu, exaltare, triplicitate, termen și față). Dar aș dori să explic ideea generală din spatele perspectivei lui Johndro, pe care el, la un moment dat, o numește ”o guvernare mai principială” (p. 16) și în special ce se întâmplă cu cei opt centri de forță aflați pe cuspidele guvernatorilor, când vom ajunge la acest subiect.

Dincolo de astrologie, ocupația convențională a lui Johndro a fost aceea de inginer de instalații electrice. Poate că acest fapt și înțelegerea pe care o avea asupra energiei statice a fost un factor determinant pentru modul unic în care el înțelegea astrologia. Cu toate că în viziunea sa asupra astrologiei respectă diviziunea tradițională a zodiacului în cele 12 zodii pe care le știm, teoria sa despre guvernarea zodiacală se bazează pe diviziunea în opt. Johndro recunoaște opt planete ca dispozitori primari sau principiali ai zodiacului: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto. Divizarea celor 360 de grade ale zodiacului la 8, dă ca rezultat opt felii egale, de câte 45 de grade fiecare.

Începând de la gradul 0 din Berbec, primele 45 de grade ale zodiacului ne duc la gradul 15 din Taur. Această primă parte reflectă, după Johndro, principiile lui Mercur. Al doilea sector, care începe la gradul 15 din Taur și continuă până la ultimul grad din Gemeni, este guvernat de Venus. Al treilea sector, de la gradul 0 din Rac până la mijlocul zodiei fixe Leu, era stăpânit de Marte. A patra diviziune, care începe la gradul 15 din Leu și se termină la ultimul grad din Fecioară, era guvernată de Jupiter. Cea de-a cincea diviziune este alocată lui Saturn, de la gradul 0 al Balanței până la gradul 15 Scorpion. Al șaselea sector, de la gradul 15 Scorpion până la gradul 0 Capricorn, este stăpânit de Uranus. Al șaptelea, de la gradul 0 Capricorn la gradul 15 din Vărsător, este guvernat de Neptun. Ultima diviziune, de la gradul 15 Vărsător până la ultimul grad din zodiac, îi aparține lui Pluto.

Schimbarea stăpânirii planetare, în acest sistem, se produce la primele grade ale zodiilor cardinale Berbec, Rac, Balanță și Capricorn și la gradul 15 al zodiilor fixe Taur, Leu, Scorpion și Vărsător. Aceștia sunt cei 8 centri de forță la care se referea Charles Harvey și de ei ne vom ocupa mai târziu, după ce vom discuta despre cele opt diviziuni ale principiilor planetare fundamentale.

0 Berbec – 15 Taur: stăpânită de Mercur

Primele 45 grade ale zodiacului sunt stăpânite de Mercur sau reflectă o clară influență mercuriană, afirmă Johndro. ”La început a fost Cuvântul.” În vreme ce Berbecul este văzut, tradițional, ca guvernând capul și mintea, alte lucrări ne învață că el stăpânește mușchii corpului. Cele două sunt în contradicție, după el. Mercur, oricum am lua-o, stăpânește mintea și abilitatea de a gândi și de a ne exprima. Primele 15 grade din Taur sunt în legătură cu gura, buzele, urechile, glanda tiroidă și cu ochii. Așadar, aici se află abilitatea de a observa, de a evalua, a articula, a imita și a cânta. Johndro mai evidențiază și încăpățânarea primei jumătăți a zodiei Taurului.

15 Taur – 0 Rac: stăpânită de Venus

A doua jumătate a Taurului este singura porțiune a zodiacului în care guvernatorul vechi și principial al cercului zodiacal este păstrat. Aici găsim muzica, arta, valorile, aptitudinile pentru socializare și cultură. Întreaga zodie Gemeni cade sub stăpânirea lui Venus. Coordonăm muzica, cântatul și artele frumoase prin principalele organe de exprimare ale Gemenilor – gâtul, sistemul respirator, brațele și mâinile. Există, de asemenea, o strânsă legătură între acesta și frați și surori, vecini și neam, mediul înconjurător apropiat – deoarece Gemenii sunt înfățișați într-o îmbrățișare strânsă, iar exprimarea gesturilor sociale (salutul și manifestările de prietenie) acoperă intervalul de la sărut și îmbrățișare la strânsul mâinii.

0 Rac – 15 Leu: stăpânită de Marte

După Johndro, găsim mulți luptători, boxeri, culturiști, militari, pompieri, polițiști în acest interval. În loc să aloce Luna zodiei Rac și Soarele zodiei Leu, susține că aici se manifestă influența lui Marte, care este protector și defensiv. Inima (Leul) este, întâi de toate, un mușchi, iar afectarea lui Marte, fie el natal, fie progresat, influențează adesea stomacul (Racul) și inima (Leul), pe când afectarea Soarelui sau a Lunii nu o face, decât în combinație cu Marte. De asemenea, crede că mâncarea noastră (Rac) este principalul nostru rezervor de energie. Iar un mușchi își dobândește tăria din abilitatea sa de a se contracta (Rac).

15 Leu – 0 Balanță: stăpânită de Jupiter

Asocierea lui Jupiter cu a doua jumătate a Leului explică regalitatea și onorurile ce se regăsesc în ultima parte a zodiei Leu. Rafinamentul și corectitudinea (Jupiter) Fecioarei devin evidente, alături de prezența avocaților, judecătorilor și a justiției. Anatomic, asociem ficatul, pancreasul, intestinele și procesul de asimilație cu Jupiter, dar aceste organe sunt mai corect alocate acestui semi cuadrat și nu coapsa, așa cum este reprezentată de Săgetător. În zodia Fecioarei sunt născuți mulți medici și profesori. Profesiile bancare, agenții de bursă, comisionarii, finanțele și investițiile, care sunt de natura celei de-a doua jumătăți a zodiei Leu, împreună cu funcționarii, comercianții și statisticienii, de natura Fecioarei, sunt acum ușor de înțeles, în adevărata lor relație cu banii și bunurile (Jupiter).

0 Balanță – 15 Scorpion: stăpânită de Saturn

Prin desemnarea lui Saturn ca stăpân al acestui semi cuadrat înțelegem mai bine conceptul de Toamnă sau de ”așezare”. ”Căsătoria (Balanța) este văzută ca o uniune între sexe (Scorpion) sau legătură (Saturn), corespunzând ceremoniei rostirii jurămintelor de fidelitate (Saturn) și schimbării verighetelor (inelele lui Saturn). Relația dintre masă sau greutate (Saturn) și scala de măsurare a acestora (Balanța); legătura dintre rinichi, colon, febra tifoidă, constipație și hernie (Saturn) cu prima jumătate a casei a opta și a zodiei Scorpion – toate acestea și încă multe altele atestă adevărul acestei afirmații.” – Johndro.

15 Scorpion – 0 Capricorn: stăpânită de Uranus

Deși acestei porțiuni a zodiacului i-a fost alocat Uranus, putem identifica mult mai ușor organele excretoare și funcțiile separatoare ale Scorpionului, alături de calitățile Săgetătorului – neliniștea și nevoia de libertate, dorința de a călători și de a hoinări. Se manifestă pornirea de a explora, împreună cu excitarea și pulsiunea sexuală dar și senzația acută a pierderii acestora, imediat ce momentul de maximă intensitate a fost depășit. Împingându-ne dincolo de propriile noastre limite, Uranus reprezintă primul pas în ”lumile de dincolo”. Ambele reprezintă extremele, contrastul și natura rebelă a Scorpionului, împreună cu intrigile liberale sau isprăvile inventive ale Săgetătorului. Vedem aici, de asemenea, importantul pas spre cercetare și iluminare făcut în religie și filozofie. Călătoria realizată zburând, mânat de vântul schimbării. Vânătoarea cu arme precum arcul sau armele de foc.

0 Capricorn – 15 Vărsător: stăpânită de Neptun

Al doilea pas în lumile de dincolo de noi, în spațiul unde proiecțiile idealurilor și aspirațiilor noastre devin foarte importante. Găsim aici politicieni, promotori, probleme internaționale, teme ce țin de democrație, credibilitate, publicitate și poziții de încredere. ”Vedem în Neptun, nu în Saturn, tendințele capricioase și poliandrice ale Capricornului. Acest semi cuadrat este în corespondență cu lumea cosmopolită a comerțului mondial care afectează rasa umană nu la nivel individual ci la nivel de grup sau la nivelul națiunilor, ca întreg.” Prin Capricorn, Neptun are legătură cu figuri mitologice și reprezintă Călugărul, Misticul și Alchimistul. Apa, ploaia și ploaia torențială. În prima jumătate a Vărsătorului, avem un pârâu de apă, dar apoi aceasta se evaporă. Un tărâm angelic și abstract.

15 Vărsător – 0 Berbec: stăpânit de Pluto

Prin atribuirea lui Pluto ultimului semi cuadrat al zodiacului, Ciclul Necesității este completat cu termeni precum nimic, disoluție și nihilism. ”Astfel, prin toate celelalte principii planetare ale gândirii (Mercur), iubirii (Venus), forței (Marte), civilizării (Jupiter), primitivismului (Saturn), dezvoltării (Uranus) și iluminării (Neptun) – rasa umană se întâlnește în cele din urmă cu misterul disoluției și al infinitului (Pluto), care închide cercul printr-un cifru, dincolo de care există doar un nou început (Berbec).” Johndro spune că semi cuadratul lui Pluto este departamentul golurilor, a lipsei, risipirii, vidului, al vortexurilor, al necunoscutului, al marilor misterii, al abisurilor fără fund și al toate cele ce transcend conștiința umană, fiind astfel la o profunzime deplină cu IT-ul. Separarea definitivă de atașamente și supunerea ego-ului așa cum ne indică Pluto, în acord cu calitățile celei de-a doua jumătăți a Vărsătorului și a zodiei Pești.

Centri de forță

În timp ce primele cinci semi cuadrate ale zodiacului, de la Mercur la Saturn, au legătură cu tărâmurile lumii noastre tangibile, pe care le cunoaștem, ultimele trei semi cuadrate, Uranus, Neptun și Pluto, sunt în corespondență cu lumile de dincolo de noi. Comentariul lui Charles Harvey se referea la faptul că distribuirea stăpânilor zodiilor propuși de Johndro, de la o cuspidă a unui semi cuadrat la alta, reprezenta un soi de centri de forță cosmici. După părerea mea, schimbarea dispozitorului fundamental de la Saturn la Uranus, pe care o identificăm la gradul 15 din Scorpion, este cel mai simplu și facil mod de a înțelege acest lucru, deoarece ea reprezintă granița dintre mintea rațională și cea irațională, dintre lumea tangibilă și necunoscut, dintre ceea ce înțelegem aparținând realității și ca parte a existenței noastre și ceea ce urmează a fi descoperit. Este limita minții noastre conștiente, a înțelegerii și existenței, așa cum era ea.

În acest sens, ceilalți centri de forță, sau schimbările dispozitorilor planetari pe circumferința cercului zodiacal, pot fi mai dificil de înțeles, dar voi încerca să vă dau o descriere a ceea ce se va petrece în aceste arii, meseriile și activitățile corespunzătoare lor:

15° Taur: Mercur/Venus – interpretare, evaluare, apreciere, alegere, talent, exprimarea talentului.
0° Rac: Venus/Marte – magnetism, polaritate, împerechere, atracție, interacțiune, procreare, yin-yang.
15° Leu: Marte/Jupiter – întreprindere, creștere, motivare, pornire, expansiune, direcție, etalare și mândrie.
0° Balanță: Jupiter/Saturn – materializare, civilizare, cultură, structură, formă, proiect, societate.
15° Scorpion: Saturn/Uranus – limita existenței noastre și a conștientizării, o poartă spre noi descoperiri.
0° Capricorn: Uranus/Neptun – sensibilitate, expansiune și rafinament.
15° Vărsător: Neptun/Pluto – sacrificiu, reducere, diversificare.
0° Berbec: Pluto/Mercur – Alpha și Omega, ”Din țărână ai venit, în țărână te vei întoarce”, germinare, redirecționare, ”La început a fost Cuvântul”.

Acum, după mulți ani de practică, am multe exemple care demonstrează importanța și semnificația gradului 15 Scorpion, care indică o trecere dintr-o lume în alta. Despre ceilalți centri de forță am mai puține materiale și exemple, de aceea vă invit să-mi trimiteți voi exemple, experiențe și observații. Vă urez să aveți o călătorie minunată!

ANDREW BEVAN, QHP, DMS Astrol.
membru de onoare al AAR

Traducere: TEODORA MUTH, vicepreședintă AAR

Articolul original, în engleză, poate fi citit în revista noastră la https://www.astrele.ro/2020/08/31/on-johndros-new-conception-of-sign-rulership/

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close