CaleidoscopMelania MarinSerial: Careu de Ași, bărbații zodiacului (M. Badea)

Careu de Ași – Formula 1 sau Căruța cu Capricorni

caruta-cu-capricorni

”Și-așa-mi vine câteodată, să dau cu cuțâtu-n chiatră
Din chiatră să iasă foc, dacă-n viață n-am noroc.
Când s-o-mpărțât norocu’ fost-am eu dus la lucru.
Și la toți le-o dat cu caru’ numa’ mie cu păharu’.
Nici acela n-o fo plin, jumatate-o fo venin.
Nici acela nu fo ras, jumatate-o fo năcaz.
‘Nalt îi ceriu și senin, d’a mea parte norii vin.
‘Nalt îi ceriu și-nstelat, d’a mea parte norii bat.
Și-așa-mi vine câte-un gând, să plec pe păduri cântând…”

…Așa cânta un Capricorn, mergând agale cu căruța prin padure. Dacă ar fi să facem analiză pe text, am termina în câteva fraze trăsăturile de bază ale acestui nativ. Acumulează mari frustrări care degenerează de multe ori în ranchiună sau invidie față de cei care au reușit sa profite de oportunități pe care el le-a ratat datorită precauției sau a faptului că era mai preocupat să muncească decât să câștige – deși, paradoxal, scopul lui primordial în viață este DOAR câștigul! Nativul Capricorn trăiește cu această convingere, că alții sunt mereu favorizați și el nu, că este ghinionist sau neapreciat – poate pentru ca are pretenții foarte mari, standarde ridicate sau ratează ocazia fiind prea ocupat cu planificarea ei.

În mintea lui țese permanent scheme după care ar trebui să se desfășoare orice și totul, absolut organizat, cu rezultate previzibile ”la virgulă” și fără nici o urmă de turbulență venită din exterior. Modul său specific în care face față evenimentelor neprevăzute este rezistența. Strânge din dinți și rabdă până trece valul, până renunță celălalt, până găsește instrumente potrivite atingerii scopului său. Cred că este nativul care își stabilește cele mai multe scopuri în viață. Oricum, nu se poate mulțumi cu ceea ce are și se află într-o permanentă competiție atât cu el cât și cu ceilalți. Spre deosebire de semnul precedent, Săgetătorul, care se extinde din entuziasm și ”pentru că se poate”, Capricornul dorește mai mult deoarece este frământat de teama că ceea ce are nu îi va ajunge. Efectul este în final același, dar motivația și căile diferă fundamental.

Este mai ușor să înțelegem firea acestui bărbat dacă ne gândim la stăpânului semnului zodiacal, Saturn. Motivul pentru care acest zeu și-a detronat tatăl, pe Uranus, a fost dorința de a conduce – iar cel în virtutea căruia și-a sacrificat copiii a fost păstrarea rolului de conducător. Lucrurile nu stătuseră așa cum dorea el – în concluzie a făcut tot ce a putut pentru a schimba situația conform planului său, deci pentru a deține controlul absolut. Această particularitate specifică nativului Capricorn, dorința (dar și capacitatea) de control (dar și de autocontrol) sunt expresia unui construct de personalitate introvertită, greu adaptabilă, cu tendință către anxietate – teama îl determină pe om să păstreze situațiile neschimbate, și acest lucru îl poate realiza doar controlându-le. Din aceeași nevoie de control apar inclusiv micile (sau marile) obsesii și tendințele depresive. Reprimarea emoțiilor și dorințelor ca efect al autocontrolului, duce la acumularea de tensiuni interioare puternice și în final la agresivitate manifestată uneori către exterior, alteori către sine.

Asul principal – Soarele

Nativul Capricorn se cațără în vârful ierarhiei și obține postul de conducere pentru că doar asta știe să facă. Pentru el obținerea succesului, a unei funcții onorifice, atingerea unui rang, sunt parte din viața lui și se simte complet neîmplinit dacă nu a reușit, măcar într-o anumită perioadă a vieții, să dețină un post de conducere, fie și dacă este vorba doar de ”șef de scară” – important este să fie șef și să impună reguli, de respectarea cărora se ocupă personal și fără prea multă toleranță.

Nativul Capricorn pe care îl întîlnim în viața de toate zilele este mânat de dorința permanentă de autodepășire; căutând să se ridice inclusiv deasupra lui însuși, poate ajunge în punctul în care nu se mai regăsește pe sine deoarece s-a depărtat mult prea mult de ceea ce este cu adevărat. Cei care îl cunosc îndeaproape au aflat că deseori este de-a dreptul zgârcit, iar când dă semne de generozitate ar fi bine să mergi pe urmele generozității sale – cu siguranță vei găsi la originea gestului său un interes mult mai mare decât ai fi crezut, cu conotație materială certă. Da, orice efort trebuie să fie răsplătit! – Capricornul nu prea vede rostul gesturilor gratuite…

soare-capricorn

Există elemente comune între semnificația astrologică a Soarelui și a semnului zodiacal Capricorn. Acestea ar fi: onorurile, cariera, reputația, importanța pe care o are individul în societate, mândria, aptitudinile de lider – ceea ce justifică funcțiile înalte pe care nativul Capricorn le obține, din dorința de a conduce (Regele Juan Carlos I, Richard Nixon, Benjamin Franklin, Justin Trudeau, Martin Luther King, Al Capone). Bărbatul Capricorn atinge succesul ca rezultat al performațelor sale (sportive – Michael Schumacher, Muhammad Ali, Joe Frazier; sau financiare – Aristotel Onasis). J.Edgar Hoover a fondat FBI și a condus această agenție timp de 48 de ani. Montesquieu, ca gânditor politic la acea vreme, și-a exprimat spiritul de organizare prin elaborarea teoriei sale referitoare la separația puterilor în stat.

Tensiunea interioară despre care am vorbit își găsește uneori manifestarea prin creativitate – și am observat la majoritatea artiștilor nativi Capricorn o notă de introvertire, o undă de tristețe sau pur și simplu o rezervă. Indiferent de forma prin care ei se exprimă, aceasta se simte chiar și la cei mai expansivi (Mel Gibson, Kevin Costner, Huphrey Bogart, Cary Grant, Denzel Washington, Jon Voight, Nicolas Cage, Jude Law, Anthony Hopkins, Rowan Atkinson, Jim Carrey; Elvis Presley, Rod Stewart, David Bowie, Ricky Martin, Richard Clayderman,) inclusiv în literatură (Edgar Allan Poe, Mihai Eminescu, Yukio Mishima, Henry Miller, Kahlil Gibran, Rudyard Kipling) sau artă (Henry Matisse, Paul Cezanne).

O altă trăsătură a acestui nativ este puterea de concentrare și de pătrundere, răbdarea în atingerea scopului propus (Isaac Newton, Nostradamus, Johannes Kepler, Tycho Brahe, Louis Braille, Louis Pasteur, Stephen Hawking, Steven Forrest).

Asul de Pică – Marte

Războinicul Marte beneficiază de puterea de concentrare și rezistența fizică specifică semnului Capricorn. În astrologie se afirmă că bărbatul născut în această perioadă este cel mai bun strateg. Poate că așa este. Din cercetările mele rezultă că dintre personalitățile foarte cunoscute la nivel mondial, doar Theodore Roosevelt și Dmitri Medvedev au în HN această poziție planetară. Restul probabil ca au fost, ori sunt, strategi nedescoperiți…

marte-capricornDacă întâlnim ocazional un bărbat aparent leneș și dispus să trăiască o săptămână doar cu un covrig și un iaurt, dar nu se atinge de milionul strâns în bancă, este foarte posibil să fie nativul în a cărui HN Marte se afla în Capricorn. Își dozează efortul și resursele într-o manieră doar de el știută și înțeleasă, insensibil față de latura afectivă a vieții, motiv pentru care partenerele sale nu prea sunt fericite. În principiu este devotat dar nu din convingere ci doar pe criterii de eficiență – nu vrea să își irosească timpul și banii investiți. Energia lui sexuală este puternică dar dificil de stăpânit ceea ce determină reacții impulsive, explozive, încălcări ale legii sau ale moralei, ruperea unor relații care păreau durabile. Planeta dinamismului și a vitezei întîmpină dificultăți în acest semn saturnian, ceea ce imprimă nativului un mod de abordare al sexului opus într-o manieră sau prea rezervată, sau dominatoare, sau total necontrolată – în funcție și de aspectele pe care Marte le primește în HN. Oricum, viața lui personală cunoaște nenumărate suișuri și coborâșuri. Tendința pronunțată către autoritarism este exprimată prin viața erotică de nestăpânit ori prin incidente nefericite în care este implicat.

Lista personalităților masculine care au Marte în Capricorn cuprinde o gamă foarte largă de bărbați, aparent fără nici o legătura între ei. Ceea ce mă face să cred că, dincolo de renumele pe care l-au obținut fiecare în domeniul său, în plan personal au acționat în manieră saturniană. Încet și sigur, uneori inhibați alteori dominatori, stabilindu-și diverse scopuri care să îi plaseze pe un nivel superior în ierarhia masculină: cât mai multe partenere, cât mai mulți urmași, cele mai frumoase ori celebre femei, cele mai importante descoperiri, cele mai importante idei filosofice, scrieri, etc.
– Woody Allen, Laurence Olivier, Humphrey Bogart, Marlon Brando, Brad Pitt, Gerard Depardieu, Alain Delon, Jerry Lewis
– Gene Hackman, Nicolas Cage, Andy Garcia, Jeff Goldblum, Jerry Seinfeld
– Rod Stewart, Bob Marley, Ozzy Osbourne
– Albert Einstein, Blaise Pascal, Alexander Graham Bell
– Edgar Cayce, Lev Tolstoy, Osho
– Johann von Goethe, Soren Kirkegaard
– Ronald Reagan, Albert de Monaco

Asul din mânecă – Jupiter

Undeva la limită între noroc și nenoroc, între avere și faimă, nativul având în harta nașterii Jupiter în Capricorn se bazează deseori pe ceea ce a construit cu răbdare și efort, timp îndelungat. Și nici atunci nu poate fi sigur că renumele său va dăinui dincolo de vârsta maturității… Această poziție planetară vulnerabilizează nativul și oferă cel mult posibilitatea de a câștiga bani și experiență de viață. Aflat la apogeul carierei sale, el are de ales între păstrarea măsurii și pierderea șansei.

jupiter-capricornÎn situația în care Jupiter în Capricorn este prins în aspecte tensionate, nativul nu prea mai are capacitate de autocontrol și își subminează singur situația (Malcolm X – 40, Ayrton Senna – 34, John F. Kennedy Jr. -39, Robert F. Kennedy- 43, Richard Burton-59, Oscar Wilde-46, Saddam Hussein- 69, Rock Hudson-60, Albert Camus-47, Adolf Hitler-56; inclusiv Richard Nixon prin căderea din funcție la 61 de ani). Uneori Jupiter limitează șansele chiar în lipsa aspectelor tensionate (Gary Cooper-60, Clark Gable-59).

Cazurile fericite de nativi având Jupiter în Capricorn presupun (în afara predispoziției hărții natale în ansamblu, desigur) o oarecare retragere și o disciplinare a ambiției: Jack Nicholson, Paul Newman, Dustin Hoffman, Diego Maradona, Warren Beatty, Richard Gere, Bruce Springsteen, Morgan Freeman, Tony Curtis, Papa Francisc, Benjamin Netanyahu.

Asul de atu – Saturn

În sfârșit, Saturn se află în semnul său de domiciliu! Aici găsim bărbatul cu aptitudini înnăscute de a clădi, a construi, atât la propriu cât și la figurat. Are răbdare, energie și capacitate de a-și urmări scopurile pe termen foarte lung. Nu este cel mai înțelegător și simpatic bunic, poate e chiar zgârcit, egoist și morocănos, dar aproape sigur lasă ceva în urma lui. Timpul îi este cel mai bun aliat acestui nativ, născut în perioada în care Saturn se afla în Capricorn. Societatea sigur va beneficia de ceea ce el a realizat – cu migală, cu pricepere, de-a lungul unei vieți.

saturn-capricorn

Nativii celebri care au această poziționare în HN, indiferent de domeniu, se remarcă prin durabilitatea și impactul larg pe care îl au realizările lor, cât și prin stăpânirea de sine și atitudinea rezervată:
– Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Ray Charles, Louis Armstrong; Rembrandt
– Barack Obama, Talleyrand, Mihail Gorbaciov
– Immanuel Kant, Voltaire, Charles Dickens, Marcel Proust, Antoine de Saint-Exupery, Jacques Lacan, Bertrand Russel; Omraam Aivanhov
– Warren Buffet, George Soros
– Sean Connery, Clint Eastwood, Hugh Laurie, Christopher Plummer, Sean Penn, Kevin Spacey, Antonio Banderas, Hugh Grant, Bryan Adams, Val Kilmer, George Clooney.

MELANIA MARIN,
Membru AAR, psiholog
melania-marin-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close