CaleidoscopMelania MarinSerial: Careu de Ași, bărbații zodiacului (M. Badea)

Careu de Ași – Formula 1 sau Căruța cu Pești

caruta-cu-pesti

…Și după ce se isprăviră numele necuvântătoarelor și lucrurilor din ceriu pentru a boteza stelele și oamenii aduși pe lume sub oblăduirea acestora, rămase o gloată, un norod, care mai de care mai anapoda și fără vreo asemănare unul cu altul, căruia Stăpânul ceriului nu avu cum să le mai dea un nume și un rost. Așadar, se gândi că, asemeni peștilor care străbat apele în toate direcțiile fără legătură cu viața de pe Pământ, dar locuind întrânsa, fără a respira aerul ca toate celelalte viețuitoare ori plante, dar fiind rodul său, îi puse grămadă într-o căruță și îi azvârli într-o apă mare, cu gând că poate li se vor spăla năravurile și slăbiciunile și vor fi, în cele din urmă, ca toată suflarea omenească… Dar ei, atâta erau de osebiți și feluriți – atât de ceilalți, cât și ei între ei – că nici apele mărilor, nici ale râurilor, nu au izbutit să le dea vreo asemănare: unii străluceau ca pietrele prețioase în lumina Soarelui, alții duhneau ca mlaștinile puturoase, unii erau blajini și iubiți de oameni ca pâinea cea mai caldă, alții făceau umbră pământului degeaba ori semănau spaime și nenorociri. Doar Dumnezeu mai avea puterea sa îi înțeleagă…1

Se spune despre nativii Pești că ar fi bătrânii zodiacului, că ar fi acumulat cea mai mare experiență, că simt natura umană și presimt evenimentele, că au însușiri mai mult sau mai puțin (para)normale. Se spun multe. De exemplu, se spune că nativii Pești au spirit de sacrificiu. Eu aș zice că depinde ce înțelege fiecare prin acest cuvânt. De asemenea, există impresia că ar fi sensibili și ușor impresionabili. Sau poate că sunt doar niște buni înotători într-un ocean de emoții, senzații ori lacrimi, având ca destinație finală ruperea de realitate?…Orice este posibil…

Asul principal – Soarele

Aflat sub influența combinată atât a planetei Jupiter, cât și cea a planetei Neptun, onestitatea nativului Pești este discutabilă, dinamismul este diluat, dreptatea este cântărită cu dubla măsură. Imaginația lui fertilă îl poartă foarte ușor către ”cai verzi pe pereți”. Își închipuie că este capabil de lucruri mărețe pe care însă nu le realizează, rezultând doar o simplă lăudăroșenie, urmată eventual de autocompătimire, în urma constatării rezultatului negativ. Este maestrul autoînvinovățirii în așa măsură, încât îi poate molipsi și pe cei din jurul său. Altfel, îi merge renumele de individ milos și plin de empatie.

În viața obișnuită întâlnim uneori câte un bărbat, aparținând acestui semn zodiacal, înțelegător, bun, muncitor – atunci când HN îl ajută să se mobilizeze în acest sens. Dar la fel de mult (sau poate mai mult) există șanse ca nativul Pești să exceleze prin alte trăsături: dualitate, înșelătorie, voință slabă, consum de alcool, violență, imoralitate. În privința acesteia din urmă, el nu are nici o reținere să facă compromisuri în viața personală, să realizeze mezalianțe și să se implice în căsătorii bazate pe interes material ”asezonate” cu relații paralele. Este adevărat că se pricepe să fie romantic, dar în aceeași măsură poate deveni posesiv și zgârcit. În schimb, cu hobby-urile sale este generos.

În ce privește proverbialul său spirit de sacrificiu, aș fi mai rezervată înainte de a accentua această trăsătură. Nativul obișnuit este mai degrabă capabil să sacrifice valorile autentice în favoarea propriilor lui slăbiciuni. Este cel mai instabil semn zodiacal, ce poate fi definit ca fiind ”indefinibil”, tocmai prin multitudinea de fațete pe care le poate avea și gama largă de variante în care se poate prezenta. Îndrăznesc să spun că nativul Pești are o structură de personalitate de tip cameleonic, depășind-o cu mult pe cea a nativului Scorpion. La acesta din urmă știm că ne putem aștepta la atacuri periculoase – în timp ce nativul Pești, nu lasă să se întrevadă reaua intenție (pe care nici el nu o conștientizează) sau pericolul. Am observat că, atunci când se mobilizează către lume și societate, el poate realiza lucruri cu totul deosebite (repet, în bine sau în rău), iar când se repliază într-o existență banală, comportamentul lui devine mai degrabă respingător.

soare-pesti

Un bărbat nativ Pești își poate construi o carieră și se poate evidenția din punct de vedere social atrăgând concomitent simpatii și antipatii profunde. Resursele acestui nativ sunt surprinzător de multe și variate.

Personalitățile proeminente ale căror nume și a căror contribuție s-au înscris în conștiința colectiv indică nativi cu un potențial extraordinar și, așa cum am subliniat deja, de polarități opuse și în domenii care uneori au elemente comune, alteori nu. Dintr-o listă foarte lungă de nume sonore am selectat doar o parte:
-conducători/ politicieni/ lideri: Împăratul Constantin cel Mare, Împăratul Alexandru al III-lea al Rusiei, Preș.George Washington, Preș.Andrew Jackson, Preș.James Madison, Preș.Renee Coty, Preș.Mihail Gorbaciov, Preș.Ion Iliescu, Preș.Recep Tayyip Erdogan, Prim.min.Yitzak Rabin, Prim.min.Ariel Sharon, Prim.min.Jose Maria Aznar; Prințul Albert II de Monaco; Osama Bin Laden.
-cercetători/ savanți/ pionieri: Albert Einstein, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Alexander Graham Bell, Rudolf Diesel; Steve Jobs, Yuri Gagarin; Americo Vespucci, Steve Irwin; Steve Jobs; Alain Prost, Niki Lauda, Mario Andretti (piloți de Formula1)
-lista scriitorilor, dramaturgilor, filosofilor, jurnaliștilor este foarte lungă – de aceea voi enumera doar câțiva: Victor Hugo, Gabriel Garcia Marquez, Arthur Schopenhauer, Henrick Ibsen, Stephane Mallarme, Mircea Eliade
– muzicieni/ actori/dansatori – de asemenea foarte mulți: Frederick Chopin, Antonio Vivaldi, Enrico Caruso, Nat King Cole, Harry Belafonte, Michael Bolton, Jon Bon Jovi, James Blunt, Justin Bieber, Kurt Cobain, Falco, George Harrison; Sidney Poitiers, Kurt Russel, Bruce Willis, Chuck Norris, Michael Caine, Daniel Craig.
-artiști de excepție: Michelangelo, Constantin Brâncuși
-creatori de modă/ parfumieri: Hubert de Givenchy, Andre Courreges, Kenzo, Vincent Cerutti, Serge Lutens.
-psihologi/ psihiatri/ esoteristi/ astrologi: B.F.Skinner, Karl Jaspers; Edgar Cayce, Rudolf Steiner, Manly Palmer Hall; Nicolas Campion; Tony Robbins.
-din păcate, lista personajelor sângeroase este și ea destul de lungă: naziști – Josef Mengele, Adolf Eichmann, Reinhard Heydrich, Albert Speer; ucigași – Dennis Rader, John Wayne Gacy, Richard Ramirez, Francis Heaulme, Guy Desnoyers

Asul de Pică – Marte

Știm că planeta Marte indică modul în care un bărbat își folosește energia și își exprimă latura sa tipic masculină. În cazul nativului în a cărui HN planeta acțiunii se află în Pești, motorul acțiunilor sale funcționează pe bază de impresii, emoții și țintește subliminal. Ca și în cazul prezenței celorlalte planete luate aici în discuție (Soare, Jupiter, Saturn), plasarea lui Marte în semnul Peștilor predispune către o flexibilitate exagerată într-un anumit sector al vieții, reliefând anumite abilități specifice ale nativului fără a avea o consistență în sine.

marte-pestiAm remarcat la nativul obișnuit o tendință către a-și plânge de milă, de a se văicări și de a invoca neputința – acesta fiind inclusiv un mod de a-i agresa pe cei din jurul lui. Nefiind foarte bine energizat, Marte în acest semn dă tendințe către lenevie și șantaj sentimental – atât poate, atât face. În exprimarea sexualității, nativul acesta apelează la seducție și manipulare mai mult decât orice alt nativ, indiferent de semnul zodiacal în care este născut. Timiditate, perversiune, vulnerabilitate, fantasme, consum de alcool, aventuri numeroase și mai mult sau mai puțin ascunse – acestea sunt trăsăturile nativului nostru; oricum, instabilitatea dorințelor sale este extremă (vezi Cristi Borcea). În varianta bună poate fi un dansator sau balerin talentat și ocazional, medic.

Lista celebrităților, în acest caz, nu este foarte lungă, de unde tragem concluzia că nu prezența planetei Marte îl determină pe nativ să se afirme, ci doar mijlocește exprimarea anumitor talente.
-Che Guevara, Regele Juan Carlos I, Justin Trudeau, Helmuth Kohl
-Vincent van Gogh, Michelangelo; Arthur Rubinstein
-Nicollo Machiavelli, Giacomo Casanova – (aici avem de-a face cu o influență sporită)
-Herman Hesse, Moliere
-Yuri Gagarin, Niki Lauda
-Spencer Tracy, Tom Hanks, Rowan Atkinson, Errol Flynn, Mathew Broderick, Patrick Duffy, Burt Reynolds
-Phill Collins, Bob Dylan, Eric Clapton, Enrique Iglesias, Ricky Martin, Albano Carrisi, Bjorn Ulvaeus
-Pacco Rabanne, Yves Rocher
-David Beckham, David Copperfield (iluzionist)

Asul din mânecă – Jupiter

Cartea cea mai norocoasă pentru cei care care cred în existența norocului și a protecției divine – acesta este Jupiter în Pești. În mod interesant, nativul nu profită întotdeauna de avantajul acestei protecții și se întâmplă să mai și greșească, lăsându-se influențat ori exagerând, ori schimbând brusc direcția raționamentului și acțiunilor.

jupiter-pestiReușește să imprime un anumit model grupului din care face parte ori societății atunci când se face remarcat, și, doar cu mici excepții, realizările sale au un impact pozitiv asupra celorlalți.
-Paul Verlaine, Denis Diderot, Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Goethe, Gabriel Garcia Marquez, Miguel de Cervantes, Edgar Allan Poe, George Orwell, J.R.R.Tolkien, Henry Miller
-Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Johannes Kepler, Gustave Eiffel; Jean Baptiste Morin (astrolog Morinus)
-Abraham Lincoln, Alexis Tsipras
-Antonio Vivaldi, Franz Schubert; Anthony Quinn, Tom Cruise, Leonardo di Caprio, Cary Grant, Sidney Poitiers, Kurt Russel, Roger Moore, Joaquin Phoenix, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Phill Collins, Harry Belafonte
-iar în vaiantele mai puțin plăcute: Giacomo Cassanova, John Dillinger, Oscar Pistorius

Asul de atu – Saturn

Și ca să încheiem atât cercul zodiacal cât și descrierea posibilităților de exprimare a bărbatului ajuns la o vârstă venerabilă, ne oprim puțin asupra semnificației planetei Saturn în harta unui bărbat matur. Știm că astrul semnifică onoarea și gradul de respect de care nativul se bucură, ca urmare a eforturilor pe care le-a depus pe parcursul vieții. Dar, în aceeași măsură, arată dacă el este egoist, dominator, dacă are sau nu autoritate, ce pretinde de la ceilalți și ce primește la sfârșitul carierei sau a vieții sale. Cât este de responsabil sau de înțelept, dacă este un domn sau un tiran. Dacă el reușește să stăpânească o situație, dacă are autocontrol și respect față de sine însuși.

După cum am subliniat mai sus, semnul Peștilor predispune către o gamă largă de posibilități. Saturn, ca semnificator al nevoii de disciplină și ordine, restrânge puțin această paletă și direcționează întrucâtva trăsăturile specifice semnului Peștilor. Așadar, ne putem aștepta ca nativul să dobândească mai multă înțelepciune odată cu vârsta, să își exprime latura artistică până târziu, să fie preocupat de aspectele spirituale ale vieții ori să accepte cu mai multă seninătate înaintarea în vârstă și nivelul, întrucâtva natural, de izolare la care este predispus. Există o anumită împăcare cu sine, la mulți dintre acești nativi. Cei care nu au reușit acest lucru, au produs, însă, foarte multă suferință.

saturn-pesti

Dintre personalitățile născute în perioada în care Saturn se afla în semnul Peștilor, amintesc:
-David Cameron, Regele Juan Carlos, Vaclav Havel, John McCain, Dmitri Medvedev, Silvio Berlusconi
-Isaac Newton, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Anders Celsius, J.P.Joule, G.S. Ohm; Jean Alesi
-al 14-lea Dalai Lama, Papa Francisc; Arthur Schopenhauer, Maximilien Robespierre, Friedrich von Schiller, Edgar Cayce, Jean-Paul Sartre, Herman Hesse, Samuel Beckett, Mircea Eliade, Jacques Salome, Bram Stoker, Dan Brown, astrolog Morinus
-Anthony Hopkins, Alain Delon, Robert Redford, Jack Nicholson, Warren Beatty, Alan Alda, John Wayne, Laurence Olivier, Henry Fonda; Luciano Pavarotti, Paul Gauguin
-dar și numele unor nativi care au creat conjuncturi mai puțin fericite: Karl Marx, Bachar al-Assad, Joseph Stalin, Joseph Fritzl.

Ca o concluzie, se pare că cele mai bune modalități de exprimare ale bărbaților care au în HN planetele masculine în semnul Peștilor, sunt prin intermediul artei, științei și a cuvântului.

MELANIA MARIN,
Membru AAR, psiholog
melania-marin-autor

  1. aceasta este o istorisire imaginară a modului în care și-ar fi putut face apariția, semnul zodiacal al Peștilor
Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close