Spicuiri din numărul pilot al revistei Astrele
”Fetelor, sărbătorim! Am lansat revista!”, a declamat taică-miu, proțăpindu-se în fața mea și-a maică-mii, în timp ce înălța c-o mână sticla de Hațegana. Din cap părea că-i ies nişte fascicule de lumină și a durat ceva pân’ m-am dumirit că nu erau decât puţinele fire de păr care-i susțineau calviția. Nicicând n-am stat mai aproape de-o reproducere atât de reușită a Statuii Libertății ca-n ziua aceea din martie 2002! Aveam 17 ani și un tată Vărsător care tocmai deschidea șirul unor lungi nopți albe dedicate redactării de articole pentru nu știu ce revistă electronică de astrologie, visând la frății astrologice împreună cu un alt Vărsător, cu o Balanță și o Peștișoară. Așa am luat contact cu revista Astrele, înainte de a o fi răsfoit…
***
„Ne propunem să deschidem o cale nouă în literatura astrologică românească, publicând – prin intermediul Internetului – articole scrise de astrologi experimentaţi. Astrologia este utilă atunci când este folosită constructiv, pentru a se lua decizii şi a se face proiecte în armonie cu vibraţiile cosmice. Vrem să promovăm Astrologia ca instrument de găsire a unor soluţii practice şi de trezire a responsabilităţii individuale asupra propriului destin. Acesta este un număr pilot, gratuit şi demonstrativ, care vă dă ocazia să vedeţi ce va oferi revista Astrele. Numerele următoare vor fi mai puţin voluminoase, dar vor păstra aceeaşi structură a celor 7 rubrici, iar calitatea şi utilitatea articolelor dorim să fie mereu în creştere.”, explicau fondatorii1 revistei Astrele, în deschiderea Numărului 1, din 20 martie 2002. Adică, exact acum 14 ani!
Semnul solar curent, Astrologie practică, Alfabetul astrologiei, Alternative și curiozități, Comentarii astrologice, Astrologia interactivă și distractivă, Concepte și sinteze – iată cele 7 rubrici inițiale ale revistei, fiecare dintre ele conținând în medie 3 articole, scrise de doar 4 redactori astrologi: AdiM (inițiatorul și redactorul-șef), Mihaela Dicu, Firicel Ciarnău și Fulop Laszlo, nume care astăzi nu mai au nevoie de nicio introducere.
Un prim număr stufos, diversificat și totuși omogen, a cărui structură trăda riguroasa organizare internă a redacției. Un prim număr în care reflecțiile metafizice, curiozitățile și umorul se îmbinau armonios cu informațiile utile, extrase din variate ramuri ale astrologiei. Un prim număr care a satisfăcut cu succes nevoia de cunoaștere din acei ani, când informația astrologică disponibilă în limba română se găsea greu, iar internetul nu era atât de accesibil ca astăzi.
Pentru curioși, dar și pentru nostalgici, am extras în continuare câteva mostre din articolele numărului pilot, de la cele mai generale / abstracte la cele mai particulare / utile, pe care le ofer împreună cu o urare sinceră de La Mulți Ani în compania astrologiei și a revistei noastre!
***
Originile Astrologiei se pierd în negura timpurilor. Dar pornind în studiul atent al zodiacului, descoperim în el principii care se regăsesc în mai toate filozofiile, esenţe ale înţelepciunii, legi ale Universului sau Legi Universale. Cu toate că ele rareori sunt incluse în cărţile de astrologie – probabil fiind considerate o bază subînţeleasă a gândirii metafizice din ştiinţa astrelor – le consider esenţiale pentru o bună înţelegere a funcţionării şi utilizării astrologiei. Mulţi oameni – chiar oameni de ştiinţă – nu reuşesc să înţeleagă astrologia tocmai fiindcă neglijează aceste principii de bază, felul în care ele se reflectă în teoria şi practica astrologică. De aceea, toţi cei care abordează astrologia numai pe baze mecaniciste, prin legile astronomiei şi ale ştiinţelor materialiste, au toate şansele să vadă în ea doar o speculaţie ocultă, o teorie pe care ei nu au cum să o verifice. Numai că această imposibilitate de verificare nu se datorează astrologiei, ci lacunelor din instrumentul mental cu care ei încearcă să o verifice.
AdiM în ”Bazele metafizice ale Astrologiei. Legile universale” (rubrica Concepte și sinteze).
Aparţinem unui continuum spaţio-temporal şi tot ceea ce gândim într-o anume clipă este o părticică din acest continuum. Şi, aşa cum harta cerului ridicată pentru momentul naşterii unui nativ este încărcată cu informaţie referitoare la acel nativ, aşa şi tema ridicată la un moment dat pentru o anumită întrebare, poartă în sine răspunsul la acea întrebare. Unii astrologi contemporani sunt circumspecţi cu privire la astrologia orară, dar asta se întâmplă doar din cauză că nu au studiat-o şi nu-i cunosc nici procedurile, nici utilitatea. Cine începe însă să o practice, este repede cucerit de eficienţa ei.
Mihaela Dicu în ”Astrologia orară (partea I)” (rubrica Concepte și sinteze).
Şcoala de la Hamburg a fost fondată de către astrologul german Alfred Witte, prin anii ’20 ai secolului trecut. Witte este inventatorul celor 8 planete transneptuniene: Cupido, Hades, Zeus, Kronos, Apollo, Admetos, Vulcanus şi Poseidon. Transneptunienele (pe scurt TNP) sunt planete fictive, cu mişcare foarte lentă, cărora părintele lor le-a dat nume, le-a stabilit orbitele şi le-a întocmit efemeride. Şi ştiţi care este culmea? TNP funcţionează!
Mihaela Dicu în ”Planetele transneptuniene” (rubrica Alternative și curiozități).
Sextilul actual Neptun-Pluto iese în evidenţă prin durata sa de un întreg secol! Mai mult de 50 de ani a durat prima etapă a acestui sextil dintre Neptun şi Pluto. El a început să-şi facă simţită vibraţia încă dinainte de cel de-al doilea război mondial, dar abia în octombrie 1942, când Neptun a intrat în Balanţă iar Pluto era în primele grade din Leu, vibraţia lui s-a stabilizat. În următoarele decenii, cele două planete au continuat să păstreze între ele unghiul de circa 60 de grade (plus sau minus 6 grade), în timp ce avansau lent prin semne, într-un tandem uimitor de constant. În acest fel, păstrând distanţa, ele au parcurs un sfert de cerc zodiacal, ajungând în 1993 Pluto în Scorpion şi Neptun în Capricorn. După acest an vibraţia sextilului a început să nu mai fie stabilă, datorită unei accelerări a lui Pluto, care a făcut ca unghiul dintre cele două planete să scadă mult sub 60 de grade pe zodiac. Acum, în martie 2002, vibraţia sextilului este adormită, unghiul dintre Neptun şi Pluto este de numai 52 de grade, dar va urma încă o perioadă de reactivare a sextilului, aproximativ între anii 2021-2042, după care unghiul dintre cele două planete va creşte foarte rapid. Din 2060, timp de 10 ani, ele vor fi în cuadratură, iar în 2084 vor ajunge în trigon, pentru alţi 10 ani, dar se vede că nici unul dintre aceste ultime aspecte nu durează cât acest sextil care acoperă, practic, 100 de ani!
AdiM în ”Sextilul secolului: Neptun-Pluton” (rubrica Comentarii astrologice).nghiu
În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, omenii spuneau că soarele sau luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. Ce naivi erau! Dar.. dacă nu erau chiar atât de naivi? Ei bine, se pare că nu erau, căci axa nodurilor lunare (Axa Dragonului) este obligatoriu implicată în producerea eclipselor. (…) Condiţia ca o Lună Nouă sau o Lună Plină să se transforme într-o eclipsă de Soare sau de Lună este ca Axa Dragonului (NN-NS) să fie conjunctă cu luminariile (Soare şi/sau Lună), cu un orb mai mare sau mai mic, în funcţie de tipul eclipsei. (…) Alt lucru interesant este că eclipsele nu generează efecte după capul lor, ci se comportă organizat, generând efectele proprii familiei de eclipse din care fac parte. Căci fiecare eclipsă face parte dintr-o familie care s-a născut cândva, fie la Polul Nord, fie la Polul Sud.
Mihaela Dicu în ”Cum se produc eclipsele” (rubrica Alfabetul astrologiei).
În lumea vie, fizic vorbind, ritmurile şi, implicit, fazele Lunii influenţează în mod direct mişcarea sevei în plante, iar în lumea animală şi umană influenţează în mod direct, spre exemplu, tensiunea arterială. Dacă vom observa mai atent, vom constata că în preajma Lunii Pline se întâmplă mult mai multe accidente decât în alte perioade şi lumea este, în general, mai agitată. De aceea, o conduită de viaţă adaptată la ritmurile Lunii este necesară pentru cei cărora le pasă de sănătatea lor.
Firicel Ciarnău în ”Reguli de viață după fazele Lunii” (rubrica Astrologie practică).
Cum acţionează medicamentul homeopatic? Pirita este alcătuită din fier şi sulf. Fierul se află sub influenţa lui Marte, iar sulful, sub cea a lui Jupiter. Pirita este administrată în cantităţi mici, şi „reaminteşte” organismului şi câmpurilor energetice, informaţiile prescrise undeva în adâncurile fiinţei sale: cele legate de Marte (curaj, încredere în sine), respectiv, cele aflate sub influenţa lui Jupiter (optimism, capacitatea de a se bucura de viaţă, încredere în viitor). Pacientul <<uită>> astfel deprinderile sale negative şi, încet-încet, va dispărea şi boala. Mai ales dacă el şi conştientizează cauzele maladiei sale…”
Fulop Laszlo în ”Un medicament homeopatic: pirita” (rubrica Alternative și curiozități).
Pe parcursul unui ciclu complet, Soarele străbate tot Zodiacul şi activează (luminează) astfel toate elementele din tema noastră natală, din programul nostru de viaţă. Nimic nu rămâne neatins, fiecare planetă natală are momentul ei când este atinsă de Soarele în tranzit şi caracteristicile ei devin mai evidente şi mai uşor de recunoscut şi de exprimat. Urmărirea aspectelor Soarelui în tranzit, cu planetele din tema natală, este o altă metodă de descifrare a etapelor vieţii şi de recunoaştere a momentelor propice pentru diverse acţiuni şi decizii.
AdiM în ”Ritmuri cosmice. Ciclul solar” (rubrica Astrologie practică).
Planeta Mercur în Berbec, reprezentând în special intelectul, va oferi individului o inteligenţă alertă, plină de dinamism, dar fără să se poată lăuda cu zicala măsoară de cinci ori şi taie o dată, pentru că aşa cum va judeca de rapid şi superficial, tot aşa va şi pune în practică ideile, fiind de principiul că prima idee este cea mai bună. Astfel, să nu ne mirăm că persoane care au Mercur în semnul Berbecului vor comite şi greşeli de gândire, uneori catastrofale. Având percepţii rapide şi inspirate, dar cu o vădită lipsă de concentrare, punerea în practică a ideilor nu numai că se va face rapid, dar tot rapid ar putea fi abandonate şi în acest fel există riscul de a începe multe şi de a nu sfârşi aproape nimic.
Firicel Ciarnău în articolul ”Berbecul” – secțiunea Planetele în semnul Berbecului (rubrica Semnul solar curent).
L-aţi văzut vreodată pe Didi Prodan ezitând la vreo intrare? Sau pe Marius Lăcătuş temându-se de vreun fundaş, fie el cât de dur? Nu, Berbecii nu cântăresc, nu analizează, ei trec la acţiune. Vor să iasă în evidenţă, să se afirme, cu orice preţ. Dau totul din ei, cu entuziasm şi elan total. Din acest motiv, este o binecuvântare să ai măcar un nativ Berbec în echipă. (…) Fiind mereu hiperactivi, ne-am aştepta ca majoritatea dintre ei să fie atacanţi. Da, dacă ar fi de capul lor, poate ar umbla mereu prin preajma porţii adverse. Îi găsim şi în poartă, şi ca fundaşi de meserie, şi ca mijlocaşi harnici şi inteligenţi sau ca atacanţi de temut. Explicaţia: pentru ei, savoarea vieţii o reprezintă provocările şi obstacolele. Pentru ei, un tackling executat la sânge este la fel de important ca şi golul marcat. În pofida acestui fapt, rareori îşi accidentează serios adversarii, fiindcă fac totul cu maximă bărbăţie, dar mereu în limita regulamentului şi fără ranchiună. Sugestivă poate fi figura senină, zâmbitoare, aproape de copil a lui Roberto Carlos, după ce îşi ia adversarul cu fulgi cu tot şi se uită la arbitru. Berbecii luptă cu ardoare, dar atâta cât simt că au adversar. Dacă acesta capitulează, ei se plictisesc şi încetează lupta. Ei nu ştiu ce înseamnă a plăti o poliţă. Ei intră la fel la minge, indiferent dacă au fost tachinaţi înainte sau nu.
Fulop Laszlo în ”Berbecul – o zodie a fotbalului” (rubrica Semnul solar curent).
Într-adevăr, verbul <<a fi>> îl caracterizează cel mai bine pe Berbec. Are atâta dorinţă de viaţă şi mai ales atâta dorinţă de a fi remarcat, încât ar fi în stare să se îmbolnăvească dacă ar fi ignorat. Îi place viaţa, dar nu oricum, ci cu mult zgomot, tocmai pentru a atrage atenţia asupra lui şi în acest fel putem spune că se complace într-un a trăi forţat.
Firicel Ciarnău în articolul pamflet ”Defectele nativului Berbec” (rubrica Semnul solar curent).
De ce ne interesează casa a XI-a într-o problemă de maternitate? Deoarece casele aflate în opoziţie se influenţează una pe alta, printr-o acţiune reflexă, de oglindire. Aşadar, cu 3 planete violente pe axa V-XI, avorturile sunt ceva uşor de prevăzut. Cel puţin prezenţa lui Marte sau a lui Uranus în casa a V-a şi a XI-a este vestită pentru că predispune către întreruperi de sarcină, voite sau nevoite. Aceleaşi planete aduc şi naşterile grele, cu riscuri şi cu necesitate de intervenţie chirurgicală.
Mihaela Dicu în ”O naștere cu probleme” (rubrica Astrologie practică).
La întrecerea din ultima zi a olimpiadei, cea de 50 km cross-country stilul clasic, au luat parte sportivi de prin toate zonele. Au ieşit în evidenţă rusul Ivanov şi spaniolul naturalizat (de origine germană) Johann Muehlegg. A câştigat spaniolul, dar până la urmă medalia de aur i-a fost confiscată, pe motiv că s-au găsit substanţe anabolizante în corpul său. (…) Marte, cel care răspunde de energia înmagazinată în corpul şi în câmpurile energetice ale omului, în cazul lui Johann Muehlegg se află în Balanţă, fiind conjunct cu Uranus. Marte se află în exil în Balanţă, iar conjuncţia lui cu Uranus subliniază o anume instabilitate în ceea ce priveşte perseverenţa sportivului Muehlegg. (…) După părerea mea, Muehlegg şi-ar fi putut păstra medalia de aur cucerită, manifestând o mai mare chibzuinţă (controlând mai bine conjuncţia Marte-Uranus din astrograma sa de naştere). Ce să mai spun? Eu oricum ţineam cu Ivanov…
Fulop Laszlo în ”S-a dopat Muehlegg sau nu?” (rubrica Comentarii astrologice).
Vi-i puteţi reprezenta pe chilieni imaginându-l pe tenismanul Marcelo Rios: un om dur, tenace, după cum el singur mărturiseşte, care îşi reprimă sentimentele. Cam aşa sunt chilienii: înzestraţi cu un psihic rezistent, entuziaşti, dar oameni care nu pun mare preţ pe sentimentalisme. Dar să aruncăm o privire asupra astrogramei statului Chile. Sunt nu mai puţin de 4 planete în Berbec: Soarele, Luna, Mercur şi Venus, răsfirate între gradele 15 şi 21, deci în conjuncţie. Fiind aşa de multe planete personale în semnul impulsiv al Berbecului, nu trebuie să ne mirăm de faptul că, în cursul istoriei, Chile a fost bântuit de războaie civile şi de cutremure devastatoare.
Fulop Laszlo în ”Chile – un stat guvernat de Berbec” (rubrica Astrologie practică).
Cu Jupiter în exaltare în casa a X-a, moneda euro promite mult. Numai că Jupiter retrograd şi opoziţia pe care o face cu Soarele, aflat în casa a IV-a, ne arată că expansiunea monedei va mai avea destul de furcă cu tradiţia. De fapt, chiar Soarele în Capricorn ne vorbeşte despre un drum lung, ce va fi parcurs cu tenacitate şi ambiţie. Probabil că, în final, euro va deveni ea însăşi o monedă tradiţională (vezi Venus, stăpânul casei a II-a, a banilor, în casa a IV-a) şi foarte îndrăgită de europeni (vezi conjuncţia Venus-Soare şi sextilul pe care îl face Luna cu AS) şi de care aceştia vor fi chiar mândri (Luna în Leu în casa a X-a). Aşadar, prieteni, se pare că putem îndrăzni să economisim şi în euro, nu numai în dolari. Sfatul astrologului? Prudenţa e mama înţelepciunii, aşa încât urmăriţi tranzitele la tema natală a monedei euro înainte de a investi :-))
Mihaela Dicu în ”Uniunea Europeană, de la Naşul Churchill la Euro” (rubrica Comentarii astrologice).
Compilație realizată de DIANA SPINEAN,
Redactor-șef și vicepreședinte AAR