Despre creşterea şi condiţia nativului – Dorotheus din Sidon (II)
“Carmen astrologicum”. Cartea I a lui Dorotheus
Prima carte a lui Dorotheus, de la astre despre judecăţile cu privire la nativităţi: despre creşterea şi condiţia nativului
[Citește aici prima parte, Cap. 1 și 2]
Capitolul 3. Judecarea cazului nativului sau a dificultăţilor aduse mamei [la naştere]
Când naşte o femeie, dacă nou-născutul este băiat şi găseşti Soarele şi Luna şi Ascendentul în semne masculine, atunci nativul născut astfel scapă de ce-i este teamă, iar mama lui nu este lovită de necazuri şi lipsă de noroc. Dacă cel născut este fată şi găseşti Soarele şi Luna în semne feminine şi Ascendentul tot în semn feminin [se întâmplă] la fel; şi poţi să vorbeşti despre uşurinţa cu care naşte şi se reface [femeia] după naştere.
Dar dacă este invers decât cele ce-am spus este semn de nefericire şi moarte, mai ales dacă îl găseşti pe Saturn, [care este] dificil [şi] lent, într-un unghi aflat în semn feminin, căci atunci se intensifică puterea lui în ce priveşte o naştere rea și fără de noroc.
Dacă îl găseşti pe Marte într-un unghi, şi mai ales în semn feminin, poţi spune ca femeia va naşte repede, fără să-şi dea seama ce se întâmplă, iar naşterea nu este insuportabilă pentru ea, fiindcă Marte are efect de scurtare, iar uneori este posibil să îi vină ceasul naşterii în baie sau pe drum sau altcumva asemenea.
Uită-te la semnele de lungă şi de scurtă ascensiune1! Dacă găseşti Luna în semne de scurtă ascensiune şi în aspect cu maleficele, nu este bine de femeia năpăstuită de această indicaţie. Dacă afli ambele malefice în semne de scurtă ascensiune şi Luna situată în unghi și în aspect cu ele, este semn de vătămare şi nenoroc pentru femeie.
În mod asemănător, dacă vezi că ambele planete malefice sunt în unghiuri şi că cei doi Luminători, adică Soarele şi Luna, nu aspectează Ascendentul, acesta este un indiciu nefast pentru femeie.
Capitolul 4. Judecarea chestiunilor referitoare la creşterea/educaţia nativului
Acum am să-ți vorbesc despre problema creşterii [copilului/nativului].
Ia aminte să nu-ţi fie teamă şi să nu-ţi curmi aşteptările în privinţa nativului fiindcă îi găseşti o malefică în unghi [şi] fiindcă doreşti ca primul, al doilea şi al treilea trigonocrator2 al Ascendentului să [o] aspecteze. Dacă-l găseşti pe unul dintre [trigonocratori] în propriul termen şi în unghi sau într-o altă [poziţie] echivalentă în locurile în care aceştia sunt puternici, atunci acest lucru îi lungeşte [nativului] viaţa, dacă or vrea zeii3, şi îl întăreşte. Dacă cei trei [trigonocratori] se află cu toţii în locuri puternice este cel mai bine. Dacă doi dintre ei sunt în locuri puternice, atunci forţa indicaţiei este completă şi este mai bine ca primul dintre ei să se afle într-un loc bun. Dacă se află cu toţii în amplasare puternică în careu sau trigon [cu Ascendentul] şi se aspectează unul pe altul, aceasta este cea mai bună indicaţie. Dacă mai aspectează şi unul dintre cei doi Luminători, asta le aduce şi mai multă forţă.
Dacă îl găseşti pe Saturn sau pe Marte sau pe amândoi în Ascendent şi pe trigonocratorii Ascendentului în case în care puterea lor este amplificată şi dacă nu se află sub razele soarelui, ci ies de sub acestea [şi sunt vizibili pe cer], poţi să consideri că nativul va creşte mare [va atinge maturitatea].
Dar dacă găseşti trigonocratorul4 Ascendentului într-un loc fără noroc, fie al şaselea sau al treilea [de la Ascendent], foloseşte trigonocratorul Părţii Norocului! Dacă îl găseşti [pe acesta] aspectând Partea Norocului sau într-un loc bun şi aspectând Soarele pe timp de zi sau Luna pe timp de noapte, este bine.
Dacă îl găseşti pe Jupiter în Ascendent sau în triplicitatea Ascendentului sau în locul care urmează unghiului Ascendentului, atunci va atinge maturitatea. Dacă găseşti Luna şi pe Mercur împreună în Ascendent şi pe Jupiter în unghiul pământului5, atunci aceasta arată că nativul va trăi, dacă zeii – fie ei preamăriţi! – o doresc. Dacă îi găseşti pe Saturn, Mercur şi Jupiter pe timp de zi în unghiuri, sunt indiciu pentru o bună dezvoltare. Dacă îl găseşti pe Saturn, pe timp de zi, în unghi şi în propria lui triplicitate, [nativul] va atinge maturitatea, cu voia zeilor.
Va urma…
Traducere și note de MIHAELA DICU,
Senior editor și președinte de onoare a AAR
- Dorotheus va reveni asupra semnelor de scurtă şi lungă ascensiune într-un capitol ulterior. Semnele de scurtă ascensiune sunt Capricorn, Vărsător, Peşti, Berbec, Taur şi Gemeni, iar cele de lungă ascensiune, sunt Rac, Leu, Fecioară, Balanţă, Scorpion şi Săgetător. Pentru explicaţii suplimentare cu privire la subiect, a se vedea „Astrologia Orară” de Mihaela Dicu, Ed. Polirom, 2013, cap 2, pg. 34. http://www.polirom.ro/catalog/carte/astrologie-orară-4926/ ↩
- Trigonocrator = stăpânul triplicităţii. (vezi Dorotheus din Sidon, Cap 1) ↩
- În traducerea arabă a textului în loc de „zei”, apare „Allah”. Probabil că este fie o inserţie ulterioară arabă, fie o convertire a termenului original grecesc „zei/Zeus”. David Pingree a tradus termenul prin „God”. În traducerea românească s-a preferat termenul de „zeu/zei”, în concordanţă cu orientarea religioasă determinată de epoca (secolul I) şi zona geografică în care a trăit Dorotheus. La acea vreme nu se născuseră încă nici religia creştină, nici cea musulmană. Dorotheus era, în mod cert, un adept al religiei politeiste, aproape sigur greceşti. Prin urmare termenul englezesc „God”, din traducerea lui Pingree, poate fi asimilat termenilor „zei/Zeus”. ↩
- Aici şi în cele ce urmează Dorotheus foloseşte termenul trigonocrator la singular, ceea ce ar putea însemna că face referinţă la primul (şi cel mai semnificativ) stăpân al triplicităţii, cel specific sectei (Soare pentru triplicitatea de foc pe timp de zi sau Jupiter, pe timp de noapte, Venus pentru triplicitatea de pământ pe timp de zi sau Luna, pe timp de noapte etc.) ↩
- Unghiul pământului = casa a IV-a ↩