G-4DHF8L3Q06
Diana SpineanEditia aniversara - 10 aniInterviuV.I.P.

De vorbă cu fondatorii

Interviu realizat de Diana Spinean

Pasiunea pentru astrologie şi viziunea comună asupra dezvoltării şi promovării ei în România, au reunit, în urmă cu zece ani, cinci oameni deosebiţi: Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, Firicel Ciarnău, Mihaela Dicu, Fülöp László şi Val Dragu.

Aceştia au hotărât să-şi pună la bătaie toate resursele pentru a-şi materializa viziunea şi au reuşit, intrând astfel în istoria astrologiei din ţara noastră ca fondatori ai revistei „Astrele” şi ai Asociaţiei Astrologilor din România, care este una dintre cele mai vechi şi mai serioase comunităţi din domeniu.

M-am bucurat să primesc veşti de la ei, cu ocazia acestui eveniment, precum şi de la astrologul Radu Moisoiu, un membru important al vechii redacţii (din cel de-al doilea an de viaţă al revistei) şi care este şi el membru fondator AAR.

Aşadar, mă grăbesc să vă transmit mesajul lor, sub forma acestor dialoguri, sperând ca gândurile lor să ne inspire şi să ne călăuzească pe mai departe…

R: Domnule Mîndruţă-Tănăsescu, consider că majoritatea cititorilor noştri sunt la curent cu rolul deosebit de important pe care l-aţi jucat de-a lungul timpului în astrologia românească: sunteţi iniţiatorul  şi fondatorul unuia dintre cele mai importante proiecte care au dus în final la formarea unei comunităţi închegate de astrologi la noi în ţară!

Povestea acestor realizări aţi expus-o foarte frumos într-unul din numerele revistei şi ea poate fi încă citită pe web (la adresa http://old.astrele.ro/articles.php?id=16). Nu voi relua subiectul, ci aş dori să discutăm puţin despre dumneavoastră…

Am observat că în ultimii ani v-aţi limitat activitatea astrologică la cea de profesor la Şcoala de Astrologie Fidelia. Sunt convinsă cu mulţi pasionaţi de astrologie şi colegi de breaslă care vă duc dorul sunt curioşi, la fel ca şi mine, să afle ce v-a determinat să vă restrângeţi activitatea în acest domeniu?

adi
AdiM — membru fondator AAR

A.M: Poate cea mai banală și naturală explicație ar fi că totul se transformă, conform unei legi din Kybalion. Eu am făcut ce am simțit că trebuia să fac pentru astrologie, cu tot sufletul, ca pionier autodidact și generator de impulsuri în domeniu, într-o anumită etapă a vieții mele, dar la un moment dat și viața mea s-a schimbat, și astrologia românească a trecut în altă etapă (și sper că am contribuit și eu la asta). Au apărut foarte mulți astrologi noi, tineri, pasionați și entuziaști, și am considerat că e cazul să le las locul ca să continue ei lucrarea mea și a celor ca mine. Ca nativ Vărsător, accept noul și schimbarea, și nu fac parte dintre cei care se lipesc de scaun sau de o poziție, ci mai degrabă prefer să mă retrag ca să las locul altora care aduc  viitorul. Nu m-am imaginat niciodată ca pe un om care va îmbătrâni făcând astrologie și nimic altceva… Sunt multe lucruri care dau sens vieții unui om, astrologia putând fi unul dintre ele. Am încredere că astrologii tineri vor ști să dezvolte astrologia în România, pentru toți oamenii care trăiesc și se nasc mai departe.

R: Cum credeţi că ar putea fi îmbunătăţită practicarea astrologiei în ţara noastră?

A.M: Momentan, practicarea astrologiei în România pare să intre pe un drum normal – dacă vorbim despre ce fac astrologii, ca servicii oficiale de consultanță, validate prin legile curente. Pe de altă parte, astrologia nu are nici o treabă cu limitările impuse de legi (care sunt create de politicieni din interese mai ales economice). Astrele nu au nevoie de aviz legal ca să fie pe cer. Sunt astrologi care au acte pentru practicarea oficială a astrologiei, în scop comercial, și astrologi care fac astrologie fără nici un fel de acte. Actele comerciale nu pot garanta calitatea studiului astrologic. Ele doar validează astrologia ca domeniu credibil, în ochii celor care nu cred în ea și al autorităților. Un astrolog (cu acte sau nu) este bun dacă e capabil să ofere sfaturi utile celor care îl solicită, prin astrologie.

R: Cum vedeţi contribuţia AAR la acest scop?

A.M: AAR are un rol imens în promovarea astrologiei în România, fiind azi cea mai importantă organizație în astrologie, din România. Mai erau și altele, dar se pare că au scăzut ca activitate și influență. Cred că AAR ar trebui să aibă un rol mai activ în relația cu autoritățile care legiferează practicarea astrologiei în România. De asemenea, cred că AAR ar trebui să ia poziție fermă față de practicile de presă care fac din astrologie un domeniu de umplut coloane în ziare sau mici spații în emisiuni TV, doar cu horoscop de amuzament, și adesea (în presa scrisă) nesemnat de nimeni. Mai cred că AAR ar trebui să susțină, mai presus de micile afaceri personale ale membrilor săi în astrologie, programe de popularizare a astrologiei în România.

R: Cum găsiţi revista, după 10 ani de la fondare?

A.M: Mă bucur că revista Astrele a ajuns, în sfârșit, la o formă pe care o doream și eu pe când eram redactor-șef, dar atunci nu am găsit destui colaboratori. Adică, mă bucur că azi sunt mulți care scriu în Astrele. Cred că echipa care o conduce azi face o treabă excelentă.

R: Ce sugestii şi sfaturi aveţi pentru dezvoltarea ulterioară a revistei?

A.M: E greu să dau sugestii într-un domeniu unde văd că lucrurile merg bine. Totuși, o mică sugestie aș avea. Astrologia e un domeniu destul de scolastic, care tinde să devină foarte serios și sobru, documentat științific, în majoritatea articolelor scrise în revistă. Poate ar fi o idee bună să fie și ceva divertisment (tot pe teme astrologice, desigur).

Mai multe informaţii despre activitatea domnului AdiM găsiţi la adresa de web: http://adim.astrele.ro/

*

R: Domnule Ciarnău, aţi format peste 800 de astrologi în cadrul Şcolii Fidelia şi aţi contribuit la realizarea codului deontologic al AAR. Din experienţa dvs., care ar fi cele mai importante sfaturi pe care le-aţi oferi unui astrolog practicant începător?

firicel
Firicel Ciarnău — membru fondator şi vicepreşedinte AAR

F.C: A învăţa astrologie pentru a cunoaşte tehnici şi a fi un adevărat as, nu este neapărat cel mai important şi mai ales cel mai sensibil lucru. Oricine poate învăţa astrologie făcând nişte cursuri sau pur şi simplu autodidact, oricine poate studia astrologia, o poate cerceta dacă simte chemare, pentru că astrologia este un extraordinar instrument de cunoaştere şi autocunoaştere. Nimeni nu trebuie oprit sau descurajat să studieze astrologia pentru sine, pentru evoluţia personală. Dar în momentul în care doreşte să interactioneze cu alţii, să-i consilieze, deja este o cu totul altă poveste.

Astrologia este soră bună cu psihologia. Asemenea psihologului, astrologul nu trebuie să uite că lucrează cu oameni, modelează personalităţi, suflete, poate să modifice destine. Deci are o responsabilitate imensă faţă de om, faţă de „client”. Nu are voie să intre cu bocancii în sufletul omului şi să-şi bage mâinile până la cot în destinul său! Trebuie să cunoască nişte noţiuni de psihologie practică sau cel puţin nişte elemente necesare interacţiunii pozitive cu ceilalţi, începând de la bunul simţ şi până la arta conversaţiei. Trebuie să aibă suficientă înţelepciune în interacţiunea cu clientul încât, dacă nu poate să ajute, cel puţin să nu facă rău.

Din păcate, există mulţi astrologi, chiar iluştri tehnicieni, care oferă consultaţii într-o manieră defectuoasă, încât clientul are nevoie după aceea să fie „reparat” de un psiholog, iar în cazul în care nu şi-a pierdut încrederea în astrologie, atunci cere ajutorul altui astrolog. Şi culmea este că astrologul respectiv nici măcar nu-şi dă seama de gravitatea situaţiei, de dezastrul pe care l-a provocat, pentru că a acţionat conform propriei personalităţi. Probabil nici nu şi-a pus problema că pentru a consilia pe alţii mai întâi trebuie să se consilieze pe sine şi că ar mai trebui încă ceva în afară de a cunoaşte extraordinar de bine astrologie.

Am făcut şi fac tot posibilul să-i învăţ pe cursanţi astrologie, dar mai ales să încerc să-i formez şi să-i îndrum spre o direcţie pozitivă în ceea ce priveşte relaţionarea cu ceilalţi. Sfatul meu pentru astrologii practicanţi începători? Să nu uite că astrologul nu este doar o persoană ce cunoaşte astrologie, ci este mai ales doctor de suflete.

R: Conduceţi numeroase proiecte în domeniu şi astfel sunteţi zilnic în contact cu oameni interesaţi de astrologie, cu studenţii, colaboratorii şi colegii de breaslă. Ce soluţii vedeţi pentru ca diferitele comunităţi astrologice din România să colaboreze mai bine împreună?

F.C: Din păcate la astrologi, ca de altfel în orice breaslă, individualismul se face puternic resimţit, fiecare ţine de ştiinţa lui, de ceea ce a reuşit să obţină, de succesul avut, de poziţia câştigată. Cu mulţi ani în urmă noi, fondatorii revistei Astrele şi mai apoi ai Asociaţiei Astrologilor din România, am constatat asta şi ne-am gândit că ar fi un lucru benefic dacă am reuşi să-i adunăm pe astrologi sub o aceeaşi umbrelă, nu pentru a-i ţine sub vreun control închipuit, ci pentru a colabora, pentru a împărtăşi experienţe, pentru a ne ajuta unii pe alţii pe drumul cunoaşterii. Ne-am dat seama că ar fi benefic inclusiv pentru dezvoltarea astrologiei româneşti.

Şi cel mai bun exemplu l-am dat prin noi înşine, am arătat că astrologii pot colabora foarte bine, că pot construi ceva împreună. Şi ni s-au alăturat cu drag astrologi şi simpatizanţi, deschişi la minte şi la suflet. Le-au plăcut ideile noastre, principiile, idealurile care ne-au condus.

Iar acum, putem vedea că s-a format o comunitate puternică, un grup de prieteni, ce colaborează cu succes, iniţiază şi dezvoltă proiecte în folosul astrologiei româneşti, îşi împărtăşesc experienţe din practicarea astrologiei, îşi recomandă unii altora materiale de studiu, învaţă, cercetează şi „cresc” împreună. De unul singur ar fi fost pentru fiecare incomparabil mai greu.

Ceea ce am făcut pentru astrologii individuali, acum dorim să facem şi pentru comunităţile care s-au mai format: să colaborăm, să schimbăm experienţe, să punem bazele unor proiecte comune. Şi aşa, încetul cu încetul, se construieşte şi se dezvoltă astrologia românească.

R: Sunteţi unul dintre fondatorii revistei Astrele şi aţi fost al doilea redactor-şef din istoria acesteia. Ce înseamnă, pentru dvs., munca în redacţia „Astrele”?

F.C: Ar fi multe de spus, începând de la chestiuni sufleteşti, pasiuni şi amintiri legate de evoluţia revistei Astrele şi a comunităţii care s-a format în jurul ei, mă refer aici la AAR, şi până la plăcerea de a fi în contact permanent cu astrologii, cu materiale de astrologie, cu studii, cu cercetări în domeniu. Mai în glumă, mai în serios, aş spune că a face parte din redacţie înseamnă a fi „obligat” să te perfecţionezi, a fi permanent în contact cu noutăţile din astrologie, în contact cu autorii articolelor, a fi printre primii care ajung la o informaţie, deci este benefic şi pentru evoluţia personală.

Revista Astrele este un simbol al colaborării astrologilor din România, o dovadă că astrologia românească este în continuă dezvoltare. La aniversarea a 10 ani de la lansarea revistei, nu-i putem dori decât să aibă mulţi ani de aici încolo. La Mulţi Ani, Astrele!

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Ciarnău găsiţi la adresa web: www.firicelciarnau.ro

*

R: Doamna Dicu, sunteţi printre cei mai prolifici autori, traducători şi redactori pe teme astrologice din ţară. Astrologia v-a ajutat să vedeţi altfel lumea?

Mihaela
Mihaela Dicu — membru fondator şi preşedinte de onoare AAR

M.D: Da, în mod sigur îmi explic altfel o serie de fenomene, întâmplări şi reacţii. Nu numai din viaţa mea sau a celor din jur, dar şi la nivel macro. Mereu fac legături între ce se întâmplă aici şi ce se întâmplă pe cer. De fapt, mereu fac legături între… orice şi mersul planetelor! J De exemplu, nu pot citi o carte fără să mă uit pe harta natală a scriitorului. Iar dacă este cumva vorba despre un jurnal sau o biografie, mă întrerup de nenumărate ori din citit spre a da fuga la calculator să văd ce tranzite erau când s-a petrecut cutare sau cutare lucru! Dar, cu toate că permanent «procesez» mental conexiuni astrologice, norocul meu este că nu mă desprind de realitate, iar în viaţa cotidiană sunt o persoană normală,  cu un robust simţ practic.

R: Aţi fost alături de revistă de la fondare şi până în prezent, îngrijindu-vă de bunul mers al acesteia. Din experienţa dvs., cum trebuie să arate un articol profesionist de astrologie?

M.D: Mai întâi, un articol profesionist trebuie să aibă un subiect bine definit şi, dacă se poate, cât mai interesant. Apoi, pentru „a trece” uşor către cititor, are nevoie să fie limpede exprimat. Ideile trebuie expuse pe rând, urmărind o schemă logică. N-ar strica să se respecte regula clasică a compunerilor, adică textul să aibă o  introducere, un cuprins şi o încheiere (concluzie). Este foarte important ca enunţul să fie coerent, să nu conţină afirmaţii confuze sau contradictorii. Pe măsură ce se dezvoltă, trebuie să introducă informaţii noi sau originale. Şi, fireşte, să fie corect gramatical. Şi foarte bine documentat. De obicei în spatele unui articol bun stau multe ore de studiu şi cercetare.

Cea mai importantă marca a unui articol profesionist este însă precizia, acea artă a folosirii termenilor exacţi şi a unui număr de cuvinte sau propoziţii limitat la strictul necesar, fără digresiuni şi repetiţii. Poate că un eseu ar putea beneficia de o exprimare mai liberă. Dar exprimarea liberă nu este binevenită decât dacă autorul stăpâneşte foarte bine limba română şi este dăruit cu talent literar. În general, însă, articolele astrologice sunt articole de specialitate, care urmăresc să prezinte sau să demonstreze ceva, iar în acest caz cel mai potrivit este stilul clar şi sobru.

Autorii trebuie să-şi respecte nivelul de competenţă şi să atace subiecte pe care le stăpânesc. Un începător poate scrie un articol bun pe o temă simplă, dar unul prost, dacă abordează o temă prea complexă pentru nivelul lui de cunoaştere. Ar mai fi de evitat articolele speculative, care vehiculează informaţii ce nu pot fi probate. De obicei sunt construcţii sterile, care nu ajută progresul, pot deruta cititorii mai puţin experimentaţi şi dau senzaţia că autorul este lipsit de seriozitate, de profunzime, eventual chiar de acea cunoaştere astrologică ce i-ar fi permis să expună un subiect concret.

R: Sunteţi membru fondator şi preşedinte de onoare a AAR. Ce înseamnă asociaţia pentru dvs. şi  cum vedeţi evoluţia acesteia în viitor?

M.D: AAR înseamnă foarte mult pentru mine – am sentimente într-un fel parentale faţă de ea. Poate şi din cauză că m-am ocupat efectiv de toate demersurile birocratice necesare înfiinţării. Nu-i pot întrevedea decât o evoluţie fericită. Asociaţia creşte de la an la an şi devine mereu mai puternică şi mai respectată. 2011 a fost un an foarte rodnic – la Congresul din octombrie am avut un invitat de marcă din străinătate (Deborah Houlding, din UK) şi o colaborare cu Romfilatelia la lansarea unei serii de timbre cu subiect astrologic. Pentru viitor îmi doresc foarte mult ca AAR să dezvolte în continuare colaborări cu instituţii onorabile, iar visul meu ar fi un proiect care să ne apropie de mediul universitar. Dar, mai presus de toate, este important să conservăm spiritul de prietenie caldă care domneşte între membrii Asociaţiei.

Mai multe informaţii despre activitatea doamnei Dicu găsiţi la adresa web:
http://www.aar.org.ro/ro-membri.php?membru=mihaela-dicu

*

R: Domnule Fülöp, sunteţi redactor-şef al revistei AstroText, redactor la revista tipărită AstroGlob, colaborator la revista noastră şi conduceţi echipa de pe propriul dvs. site de web. Cum reuşiţi să împăcaţi viziunile şi modurile de lucru diferite ale colegilor astrologi cu care lucraţi?

Laci
Fülöp László — membru fondator AAR

F.L: Foarte sincer, încerc să mă manifest întotdeauna conform viziunii proprii. Subiectele pot fi foarte variate, dar sufletul şi energia textelor nu diferă prea mult. Da, este nevoie şi de o anumită adaptabilitate, însă doar ca formă sau stil. Dacă scrii din inimă, vei fi apreciat indiferent de revista în care apari.

R: Care este viziunea dvs. asupra astrologiei şi ce experienţe de viaţă sau domeniu conex studiat şi-au pus amprenta asupra acesteia?

F.L: Consider că trăim într-o realitate suprasensibilă, definită de zodiile şi planetele sistemului nostru solar. Pentru mine, acestea sunt fiinţe vii de natură spirituală, foarte prezente în viaţa noastră. Horoscopul zinic este doar o palidă întrezărire a acestei prezenţe continue.

Trăim concomitent în lumea fizică, cea a gândurilor şi sentimentelor, respectiv cea a energiei subtile. Pentru a percepe şi a îmbina în mod fericit aceste lumi diferite, astrologia oferă un sprijin serios. Cu ajutorul acestei ştiinţe sacre, ni se oferă şansa de a înţelege cât de profund se prelungeşte fiinţa umană în lumea suprasensibilă.

În ceea ce mă priveşte, am studiat inforenergetica şi radiestezia, ca domenii conexe. Astfel, din punctul meu de vedere, astrologia nu se referă doar la obiecte cereşti şi la concepte intelectuale, ci este un dans viu al lumii nevăzute.

R: Ce anume v-a atras la ideea existenţei unei asociaţii a astrologilor şi v-a determinat să luaţi parte la demararea proiectelor „Astrele” şi AAR?

F.L: Îmi amintesc din copilărie de celebra poveste rusă, despre cele trei nuiele. Un tată avea trei fii şi dorind să le vorbească despre puterea alianţei, a luat în mână trei nuiele şi le-a spart, rând pe rând, pe genunchiul său. După care a luat alte trei nuiele şi a arătat fiilor săi că teancul de nuiele nu poate fi spart atât de uşor. Astfel, fii săi au înţeles că trebuie să fie uniţi pentru a putea suporta greutăţile vieţii.

AAR există ca să putem înfăptui ceea ce nu am putea efectua singuri. Ca nativ Balanţă, sunt conştient de avantajele lucrului în echipă: ne putem completa şi motiva reciproc. Iar când te apuci de „alpinism spiritual” – ca astrologia, de exemplu – nu poţi să mergi decât în echipă.

În ceea ce priveşte revista Astrele, o percep ca fiind o mână întinsă spre acei oameni care apreciază astrologia, dar încă n-au apucat să pătrundă în tainele ei. Într-o lume în care puţine ştiinţe reuşesc să ofere răspunsuri mulţumitoare la marile întrebări ale existenţei, există o mare nevoie de astfel de „mâini întinse”.

Iisus Christos spune: „Adevărul te eliberează”. O astfel de misiune are şi Astrele: prin informaţiile oferite, să elibereze sufletele împovărate care se află în căutarea de răspunsuri pertinente. Aceasta este cauza pentru care am considerat că merită să particip la lansarea acestui proiect.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Fülöp găsiţi la adresa web: www.astrolight.ro

*

R: Domnule Dragu, sunteţi întreprinzătorul care, fără a fi astrolog ci doar simpatizant, a contribuit la realizarea unora dintre cei mai importanţi paşi din istoria astrologiei din ţara noastră, începând cu crearea primul site românesc dedicat astrologiei: eAstrolog.ro (care continuă să fie primul în clasamente încă din 1998!). Ce v-a determinat să vă îndreptaţi privirea şi resursele către astrologie?

V.D: A fost o combinație de întâmplare și necesitate.

În vara lui 1998 învățasem HTML și îmi propusesem să construiesc un site pe care să îl folosesc ca poligon de încercare pentru ceea ce știam și, mai ales, pentru ceea ce mai aveam de învățat. Pentru tematica site-ului mă gândisem la astrologie și la alte câteva. Întâmplarea mi-a scos în cale un astrolog…

Apoi am aplicat o regulă pe care am adoptat-o din tinerețe: „Dacă ai decis că merită să faci un anumit lucru, atunci merită să-l faci bine.” Sunt Berbec cu Ascendent în Capricorn. Berbecul a demarat proiectul, apoi Capricornul l-a preluat pe termen lung.

R: Ne puteţi descrie, în câteva cuvinte, cum vedeţi dvs. evoluţia site-urilor româneşti de web dedicate astrologiei, din ’98 şi până în prezent?

V.D: Căutând „astrologie”cu Google, astăzi găsești peste 5 milioane de pagini în limba română. Sună bine, nu? Doar la prima vedere.

Succesul înregistrat de eAstrolog.ro dupa 4-5 ani de dezvoltare a demonstrat că astrologia este un domeniu foarte popular, care poate genera un trafic substanțial. Dar cine are răbdare să construiască 4-5 ani?!? Dialogul standard decurge cam așa:

– De săptămâna viitoare trebuie să avem pe site și o secțiune de horoscop și chestii de-astea.
– Angajăm un astrolog, șefu’?
– N-avem bani.
– Și-atunci, șefu’, de unde horoscop?
– Faceți rost!

Așa au apărut o grămadă (sic!) de pagini de astrologie, dar fără… astrologie.

Un site de astrologie-vise-tarot-superstiții destul de cunoscut a publicat mult timp un „horoscop tarologic de stare”. Hmm. Struțo-cămilă cu trompă de urs?

Abia în ultimii ani au început să apară site-uri care publică astrologie de calitate, dar evoluția lor este lentă. Publicul este, în mare parte, captiv al site-urilor care au acaparat deja piața. Pentru a penetra o astfel de piață super-concurențială sunt necesare investiții masive: fie de bani, fie de timp și răbdare.

R: Care credeţi că este cea mai mare provocare în difuzarea informaţiilor astrologice pe web?

V.D: Îmi vine în minte un banc vechi despre cele 3 asemănări între un bordel și un Trabant: ți-e rușine când intri, ți-e rușine când ieși, dar înăuntru te simți bine. Exact așa este văzută astrologia de către editorii online români. Vrem traficul generat de paginile de astrologie, dar ar fi bine să nu afle advertiserii că publicăm astrologie.

De vină este percepția publicului despre astrologie (dar și o anumită ipocrizie). Cei care ar putea (și ar trebui) să încerce să schimbe ceva sunt chiar astrologii – profesioniștii, pasionații, întreaga comunitate. Dar astrologii își petrec mai mult timp printre stele decât pe pământ. Apostolatul lui AdiM rămâne o floare rară.

Popularizarea astrologiei se poate face prin intermediul unor site-uri de… popularizare. Asta fac eAstrolog.ro și, în bună masură, astrele.ro. Dar comunitatea astrologilor pare să fie dominată de tabăra „radicală”, care consideră că popularizarea este un compromis degradant. Ce-i drept, se poate ajunge și la un astfel de nivel. Nu-mi iese din minte următorul exemplu de mini-consultație astrologică prin SMS, serviciu cu valoare adăugată:

Întrebare GABRIEL 1985: VOI TRAI MULT?

Răspuns: Destul.”

Din perspectivă filozofică, răspunsul este genial. În meandrele concretului, ne indică orizontul de așteptare până la o prezență onorabilă a astrologiei românești pe web.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Dragu găsiţi la adresa web: www.eastrolog.ro

*

R: Domnule Moisoiu, sunteţi printre puţinii astrologi români care au dezvoltat  cu succes un site de talie internaţională, dedicat astrologiei: AstrologyWeekly.com.  În 2004, când aţi lansat site-ul, piaţa românească de astrologie din mediul online era în plină dezvoltare. Ce v-a determinat, totuşi, să vă îndreptaţi atenţia către piaţa internaţională?

R.M: Astrologia modernă este în bună parte rezultatul activităţii astrologilor anglofoni. La momentul respectiv, ca şi acum, paginile de internet dedicate astrologiei în limba engleză erau predominante. Este normal ca rezultat al lecturilor de articole astrologice în limba engleză, să existe tendinţa de a scrie şi publica de asemenea în limba engleză. Deschiderea spre internaţional permite interacţiunea online cu un public educat în astrologie mai larg decât publicul românesc, cu atât mai mult în ramuri specializate ale astrologiei, precum cele care mă interesau pe mine: astrologia orară, electivă şi politică.

R: Din experienţa dvs., care credeţi că sunt principalele ingrediente pentru a reuşi pe plan internaţional, în mediul online, în acest domeniu?

R.M: Principalul ingredient este, bineînţeles, astrologia. Am pornit de la ideea că un site are succes pe internet dacă sinastria lui este armonioasă cu cea a temei internetului (2 septembrie 1969, aprox. 10 AM PDT, Los Angeles, California), ceea ce s-a confirmat după studiul temelor natale ale site-urilor astrologice de succes de la ora respectivă: toate aveau planete în trigon sau sextil cu Uranus şi Mercur din tema internetului (situate la 2 şi respectiv 7 grade în Balanţă). Am căutat momentul cel mai apropiat în care planetele în tranzit aspectau pozitiv respectivele grade şi am avut noroc: câteva luni mai târziu urma să aibă loc un stelium la începutul Balanţei. Am aplicat apoi principiile astrologiei elective pentru a alege data şi ora înregistrării domeniului şi lansării site-ului.

Celelalte ingrediente sunt clasice pentru popularitatea pe internet: conţinut variat, unic şi alte principii de natură strict informatică.

Trebuie însă să menţionez că progresiv m-am reprofilat spre alte domenii de viaţă, din 2009 nemaiavând activitate de publicare pe site şi păstrând numai o activitate ocazională de consultaţii de astrologie orară.  Am şi vândut acest site în ianuarie 2012 căci era consumator de timp pentru activităţi de administrare.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Moisoiu găsiţi la : www.eastrology.org

*Articolul face parte din numarul aniversar “Astrele – 10 ani”

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close