Astrologul profesionist între mit şi realitate
Încep acest articol prin a pune o întrebare: ce însemnă să fii astrolog profesionist? Ce anume te califică în a fi astrolog profesionist?
E o întrebare destul de actuală în această perioadă, nu doar atât în zona astrologică, dar și în alte domenii. Pentru mine, un profesionist este o persoană care își câştigă existența din respectiva activitate. Din păcate, prin profesionist, multă lume înțelege cineva care este „cel mai tare din parcare”. Dar care ar fi termenul care indică o persoană care nu e profesionistă în ceea ce face la modul în care aceasta nu reprezintă activitatea principală? Neprofesionistă? Eu aș spune că amatoare.
Și cel mai bun exemplu îl găsim în sport, unde există o distincție clară între un jucător profesionist și unul amator. Cel profesionist și-a făcut din practicarea acelui sport o meserie și reprezintă sursa lui de venit. Un sportiv amator practică acel sport la nivel de hobby. Cei doi termeni indică un statut şi nu indică talentul sau nivelul de cunoștințe ale acelei persoane. Cu siguranță sunt jucători de fotbal amatori care sunt mult mai buni decât unii jucători profesioniști. Diferența este că primii își câstigă pâinea din alte activități. Așa şi în astrologie, pot fi astrologi amatori mult mai experimentați şi mai talentați decât unii astrologi profesioniști.
Un astrolog profesionist este o persoană care își câştigă existența din astrologie! Nu este cel mai deștept, cel mai competent sau cel mai frumos. Este doar o persoană care și-a transformat un hobby într-o activitate curentă. Acesta este și cazul meu. Eu mă consider astrolog profesionist pentru că astrologia reprezintă singura sursă de venit şi mă dedic 100% acestei activități.
Am început să ofer consultații în toamna lui 2006, iar din martie 2007 am renunțat la locul de muncă pentru a face doar astrologie. În cei 5 ani de când sunt astrolog profesionist, am învațat foarte multe lucruri despre cum să privești astrologia ca o meserie și cum îți poți câștiga existența.
Aș dori să împărtășesc câteva din lucrurile pe care le consider importante și de care orice astrolog care vrea să devină profesionist trebuie să țină cont.
Ce vinde un astrolog?
Prima întrebare pe care trebuie să ne-o adresăm este legată de „marfa” pe care o oferim la vânzare. Ce vinde un astrolog? Astrologie? Oare cei ce vin la consultații sunt interesați de Marte, Jupiter sau casa 12? Nu prea! Pe ei îi interesează propria persoană şi propriile lor probleme. De aceea, ei nu cumpără astrologie. Acesta e primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem. Bun. Dar atunci ce vindem? Timpul nostru? Multă vreme am crezut că, de fapt, eu vând timpul meu. Și, prin urmare, evaluam totul prin prisma timpului. Dar nici această abordare nu este una completă și, la un moment dat, m-am lovit de bariera faptului că timpul pe care îl am la dispoziţie este limitat. Devenind mai experimentat, nu mai aveam nevoie de 30 de minute pentru a-mi da seama de un sfat pentru clientul meu, ci doar de 5 minute. Pentru client, contează răspunsul și îl interesează mai puțin că a durat 5 sau 30 de minute. Bineînțeles, trebuie să fie un preț corect şi care să-ţi convină. Când ţi se strică mașina şi mergi în service nu te bucuri ca ai stat 5 ore acolo, ci cauți să se rezolve problema mai repede.
În realitate, ceea ce vindem noi este experiența noastră ca şi astrologi, transformată într-o experiență revelatoare pentru client. Iar aceasta înseamnă ca noi ne vindem pe noi înșine. De aceea, cunoștințele de astrologie nu reprezintă 100% din „marfa” vândută. Eu aș spune că reprezintă cam 75%. Restul ține de comunicare, empatie față de client, capacitatea de întelegere a unor aspecte concrete ale vieții şi mai ales de respectul arătat. Un client care vine la astrolog nu vine să cumpere varză. El creditează cu foarte multă încredere persoana din fața sa și, adesea, un astrolog ajunge să fie un confesor si, poate, singura persoană care știe anumite lucruri intime. Un astrolog profesionist trebuie să-și respecte clientul și să nu desconsidere niciuna din experiențele de viaţă ale acestuia. De asemenea, trebuie să fie foarte discret… pana la a fi secretos.
Un astrolog nu este un tonomat de răspunsuri exacte!
Astrologia este perfectă în modul în care reprezintă aspectele complexe ale vieții. Dar un astrolog tot timpul va fi limitat în a interpreta acele poziții planetare. Limitele vin din natura umană: emoții, concepții de viață, experiența proprie etc. De aceea, noi trebuie să acceptăm faptul că oricând putem greși! Putem oricând interpreta greșit o anumită semnificație astrologică. Dacă astrologia ar fi așa usor de descifrat, atunci toți astrologii ar trebui să fie milionari pentru că ar ști exact cum evoluează bursa. În realitate, lucrurile nu sunt atât de liniare și simple.
Şi, de multe ori, greșim pentru că trebuie să greșim! De multe ori persoana din fața noastră nu este pregatită pentru un anumit răspuns sau ea trebuie să facă un pas greșit pentru a evolua. Noi, din păcate pentru egourile noastre, putem susține persoana pe acel pas aparent greșit. Greșit este dintr-o perspectivă limitată. Ceea ce acum pare un pas greșit se poate dovedi că a fost ceva extrem de benefic ȋn timp. Nu doresc să dezvolt subiectul pentru că nu este tema acestui articol.
Eu ofer servicii de consiliere astrologică și nu de previziune. Folosesc astrologia pentru a determina anumite potenţialități şi direcții în viitor. Scopul unui astrolog, din perspectiva mea, este de a-și ajuta clientul să navigheze mai bine prin viață. De aceea, în timp, am început să-mi limitez orizontul de timp în analiză la 1 an de zile. Când apar întrebări de genul „Când o să mă căsătoresc în viața asta?” sau „Câți copii o să am?” răspund cu o întrebare: „Cum te poate ajuta această informație?” Daca eu ți-aș spune că o să te căsătorești de 3 ori, ce vei face cu primele 2 căsătorii? Din punctul meu de vedere, informațiile de acest tip sunt complet inutile. Omul este o fire curioasă și trebuie să acceptăm lucrul acesta. De fiecare dată când pune problema astfel, persoana din fața mea conștientizează foarte clar că de fapt nu ar dori un răspuns foarte exact.
În plus, părerea mea personală este că noi avem mai multe alternative. Sunt experiențe în această viaţă pe care musai trebuie să le trăim. Dar circumstanțele și modul în care le trăim ține de noi şi de modul în care reacționăm la ceea ce ni se întâmplă. Cercul zodiacal, harta, definește cadrul larg în care ne trăim viața. Dar, ȋn cadrul acestui cerc, există mai multe variante ale viitorului nostru.
Un astrolog trebuie să fie în stare să privească dincolo de problema ridicată!
Deseori se întâmplă ca o persoană să vină cu o problemă foarte importantă care atrage întreaga atenție a acelei persoane. Dar adesea se întâmplă ca problema în sine să fie doar un efect al unei alte probleme sau să aibă o cauză mult mai profundă. Prin intermediul astrologiei, noi putem analiza o situație, o problemă din mai multe perspective şi la o scală a timpului mult mai extinsă. De aceea, trebuie să fim în stare să ne detașăm emoțional de problema pusă pe tapet și să putem avea o imagine cât mai obiectivă a ceea ce se întâmplă în viața clientului nostru. De multe ori, persoana poate fi foarte insistentă asupra unui subiect și îl poate determina pe astrolog să obțină un anumit răspuns. Un astrolog trebuie să se încreadă, în primul rând, în astrologia pe care o practică! Oamenii obișnuiesc să ignore lucrurile cu adevărat importante şi se blochează în lucruri mărunte. Nu trebuie să judecăm și să spunem „Hai bre, lasă-mă în pace că problema matale nu e importantă!”. Noi trebuie să privim problema cu maximă seriozitate, dar să avem capacitatea de a avea o privire de ansamblu. Și trebuie să ajutăm persoana să vadă lucrurile și din alte perspective, astfel încât singură să ajungă într-un punct în care să ia o decizie mai bună. Și trebuie să acceptăm că uneori persoana nu este pregatită pentru o altă perspectivă.
Compasiunea este o altă calitate pe care un astrolog trebuie să o dezvolte. Şi mă refer la compasiune și nu la milă. Când îți este milă de cineva, de fapt îţi este milă de tine pentru că îl judeci pe celălalt prin prisma propriei tale existențe. A avea compasiune înseamnă, în primul rând, să înțelegi că fiecare persoană are un drum propriu în viață și că viața lui nu este mai bună sau mai proastă decât a ta. E doar un alt drum.
Pe final, am lăsat o altă problemă cu care astrologul se confruntă: relația cu banii.
Cei mai mulți dintre noi avem probleme în a asocia spiritualitatea cu banii. Dar trebuie să ne amintim că banii sunt doar o formă de energie și ei, în sine, nu sunt nici buni, nici răi. Nimic nu e gratis în această viață. Nici măcar respirația nu este gratis. Nu intră aerul în tine automat dacă tu nu faci un efort şi respiri. Totul are un cost. Și acest cost este, de fapt, echilibrul dintre Yin şi Yang. A fi corect cu tine înseamnă să găsești acel echilibru între consultanța pe care o oferi şi prețul pe care îl ceri. Cele două polarități nu pot exista una fără alta. Un astrolog e liber să aleagă să facă consultații pro-bono. Dar trebuie să fie alegerea lui conștientă.
Nu în ultimul rând, aș dori să transmit un gând către astrologii care doresc să devină profesioniști sau care sunt deja: nu există concurență între astrologi!
Cel puțin la nivel de România nu există. Dacă facem un calcul scurt, ne dăm seama de acest lucru. Un astrolog poate menține un portofoliu de maxim 400-450 de clienți – dacă ne referim la faptul că o persoană vine, în medie, de 1,5 ori pe an. Dacă luăm Bucureștiul ca exemplu, care are o populație de 2 milioane și din această populaţie 5% ar fi interesată și ar merge la astrolog, ar rezulta un număr de 100.000 de potențiali clienți. Împărțim la 400 şi rezultă că ar fi loc pe piață pentru 250 de astrologi doar în București! În prezent, nu cred că sunt mai mult de 20 de astrologi profesioniști în București care oferă consultații.
*Articolul face parte din numarul aniversar “Astrele – 10 ani”: http://10ani.astrele.ro/